Perzik ice tea, (of iced tea) een van mijn favoriete zomerdrankjes. Kant en klare ice tea is op zijn tijd wel lekker en handig maar ik vind het vaak erg zoet. Zelf maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Als je meteen een paar liter maakt kun je de hele week lekker genieten van je zelfgemaakte zomerdrankje.
Je kunt in principe van allerlei soorten thee en fruit iced tea maken. Het is een kwestie van thee zetten, goed laten trekken en koud laten worden. Zorg dat je alvast 2 glazen flessen (van 1 liter) of kannen klaar hebt staan om straks de ice tea in te schenken.

Perzik ice tea maken
Ik maak voor mijn recept een puree van het fruit omdat de smaak dan nog beter vrij komt. Ook gebruik ik partjes perzik die ik invries en gebruik als ‘ijsklontje’. In dit recept heb ik platte perziken gebruikt maar de ‘gewone’ variant kun je natuurlijk ook prima gebruiken. Het belangrijkst is dat het fruit goed rijp is, het is dan lekker zoet van zichzelf en dan hoef je ook niet zoveel suiker of een ander zoetmiddel te gebruiken.
Is je fruit nog niet rijp genoeg maar wil je wel graag ice tea maken? Snijd het fruit dan fijn en kook dit met een eetlepel water tot een puree in een steelpan. Druk de puree eventueel nog door een zeef en voeg de puree toe aan de thee. Roer voor het serveren de thee even zodat alles goed vermengd wordt. De fruitpuree kun je ook heel goed invriezen in een ijsblokjesvorm. Zo kun je altijd op een hele makkelijke manier ijsthee maken.
Perzik ice tea
2
(2 liter)20
minuten5
minuten25
minutenMaak met verse perziken heel eenvoudig iced tea. Prak rijpe perziken tot een puree of maak er een fruitpuree van. Voeg dit toe aan vers gezette thee en bewaar het in de koelkast in een glazen pot of fles. Serveer met extra veel ijs.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
2 liter water
8 tot 10 rijpe platte perziken
2 zakjes groene thee, earl grey thee of frambozen thee
1 citroen voor het sap
2 eetlepels suiker of agavesiroop (of meer naar smaak)
BEREIDING
- Kook 2 liter water en schenk het water in de (hittebestendige) flessen of kannen. Vul ze niet helemaal tot aan de rand want er komt straks nog perzikpulp bij. Hang in elke fles een theezakje en laat deze trekken tot de sterkte die jij lekker vindt.
- Voeg dan aan elke fles 1 eetlepel suiker of agavesiroop toe. Roer dit door de thee zodat het goed oplost. Doe dit bijvoorbeeld met het lange gedeelte van een houten pollepel.
- Pers de citroen uit en verdeel het sap over de flessen.
- Was 8 tot 10 perziken goed onder de kraan en snijd ze in stukjes. Houd 1 perzik apart.
- Doe de stukjes perzik in een kom en stamp of prak ze fijn met een cocktailstamper of een vork. Doe de gestampte perziken in een zeef en hang de zeef boven de kom. Wrijf de perziken door de zeef. Zijn ze nog niet rijp genoeg? Kook de stukjes dan met 1 eetlepel water tot een fruitpuree.
- Vis de schilletjes eruit en blijf net zolang wrijven totdat alles door de zeef is. Verdeel de perzikpuree over de twee flessen. En roer alles goed door elkaar. Een gedeelte van de puree kun je ook prima invriezen in een ijsblokjesvorm. Laat de thee helemaal afkoelen, sluit de flessen af en zet ze een paar uur tot een nachtje in de koelkast.
- De perzik die je apart hebt gehouden snijd je in plakjes, leg je in een bakje en vries je in.
- Serveer de ice tea met veel ijsklontjes, de plakjes bevroren perzik en eventueel een takje verse munt en een schijfje citroen.
AANTEKENINGEN
- Cold brew coffee (koude koffie) is ook een heerlijk zomers drankje. Het is veel lichter en smaakvoller dan de meeste zoete ijskoffie drankjes. Klik hier om het recept voor cold brew coffee te bekijken.
- Wist je dat je in een multicooker zoals de Crock-Pot Express ook makkelijk een grote hoeveelheid ice tea kan maken? Ik maakte een variant met verse munt. Klik hier om het recept te bekijken.