Eetspiratie » Recepten delen

Recepten delen

Leuk dat je interesse hebt om een recept van Eetspiratie te delen. Fijn dat je dit artikel dan eerst even doorleest! In dit artikel leg ik uit wat de mogelijkheden zijn. Over dit onderwerp is over het algemeen veel onduidelijkheid.

Wat zijn nou de do’s en don’ts bij het delen van een recept? Aan de hand van een aantal vragen leg ik het uit. Klik op de vragen om naar het antwoord te gaan of scroll naar beneden om alles te lezen.

Vragen

Mag ik een recept van Eetspiratie kopiëren of delen?

Regelmatig zie ik recepten van Eetspiratie door anderen worden gedeeld op social media en websites. De ene keer gebeurt dit op de juiste manier, maar vaak ook niet. Op de teksten, recepten en andere media van Eetspiratie rust copyright.

Je mag niet zomaar recepten van iemand kopiëren. Copyright bij recepten rust met name op de originaliteit en creativiteit. Eetspiratie schrijft al haar recepten zelf en de teksten zijn dan ook uniek. Deze teksten mogen dan ook niet zomaar worden overgenomen, ook niet als er een paar woorden worden veranderd. Want als de ‘sfeer’ en ‘originaliteit’ van Eetspiratie nog steeds zichtbaar is, dan is kopiëren nog steeds niet toegestaan.

Voor recepten geldt dat de ‘techniek’ niet is beschermd, maar de creativiteit wel! In een chocoladetaart zit bijvoorbeeld chocolade. Dat hoort er nou eenmaal in en dat kan ook niet beschermd zijn, maar er is nog genoeg ruimte voor creativiteit! Je kan er altijd je eigen draai aan geven, ook al staat de ‘techniek’ (zoals de verhoudingen van ingrediënten) van de taart vaak wel vast. Maak dan eens een nieuwe variant op een chocoladetaart. Misschien een choco-sambaltaart?

Maar de ingrediëntenlijst is toch niet beschermd? Iedereen mag toch een recept maken met deze ingrediënten?

Dat klopt in sommige gevallen. Maar soms is een recept zodanig uniek, dat ook de ingrediëntenlijst niet mag worden overgenomen. Alle recepten van Eetspiratie zijn uniek (er is een ‘Eetspirtatie touch’ aan gegeven) en ze zijn niet afkomstig van anderen. De recepten die tot stand zijn gekomen door de eigen creativiteit van Eetspiratie.

Kopieer de ingrediëntenlijsten van Eetspiratie dan ook niet 1-op-1. Wees creatief en geef je eigen draai eraan! Het is wel zo correct om dan even te vermelden dat je jouw recept op het recept van Eetspiratie hebt gebaseerd. En hier dan ook een werkende link bij plaatst. Wees ook hier creatief met de beschrijvingen en hoeveelheden.

En hoe zit het met foto’s?

Ook op de compositie en styling (op foto’s) rust copyright. Dat geldt natuurlijk niet voor de opmaak van jouw bordje thuis, maar wel als je publiekelijke intenties hebt (commercieel of social media). Het gebruiken van foto’s van Eetspiratie is sowieso niet toegestaan, tenzij je daarvoor toestemming van Eetspiratie hebt gekregen.

Je mag ook geen foto’s bijsnijden om bijvoorbeeld het logo van Eetspiratie te verwijderen.

Hoe weet ik nu wat ik wel mag delen?

Je weet het alleen zeker door het te vragen. Maar in beginsel ben je vrij om een link naar een recept op mijn website te delen via social media. Kopieer dan niet de tekst, maar plaats een werkende link en vermeld dat het originele recept op de website van Eetspiratie te vinden is. Je kunt hiervoor ook de social media knoppen op de receptenpagina gebruiken.

Ben je wel van plan om teksten 1-op-1 over te nemen of wil je zelf een recept maken dat gebaseerd is op een origineel recept van Eetspiratie, dan heb je hiervoor toestemming nodig. Zonder toestemming is het niet toegestaan.

Mag ik een citaat plaatsen?

Een citaat is een klein stukje tekst dat 1-op-1 is overgenomen. Dit plaats je tussen en daarbij zet je een link en de bron van de originele website. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

Dat recept bracht mij op het idee om een recept voor Indo pulled pork uit de slowcooker te bedenken en heb er mijn eigen Indo creativiteit erop los gelaten. Op dit recept ben ik heel erg trots!”

Bron: Eetspiratie
Link: https://www.eetspiratie.nl/indo-pulled-pork/

Zoals hierboven is aangegeven is uiteraard toegestaan. Het overnemen van een heel of groot deel van een recept is géén citaat en dat mag dus ook niet. Ook niet als je er een bron en link bijzet. Het mag enkel een klein fragment zijn.

Mag ik een screenshot plaatsen?

Een screenshot is een digitale kopie van bijvoorbeeld een website. Er wordt dan een plaatje gemaakt van de receptenpagina. Door het maken van een screenshot kopieer je content van Eetspiratie. Of het nu om teksten of foto’s gaat, het is nog steeds een 1-op-1 kopie. Dit is niet toegestaan.
Een screenshot mag ook niet op Facebook worden geplaatst of in kook- en receptengroepen (bijv. in kookfora).

Ik heb een afbeelding van Eetspiratie via Pinterest gedownload. Mag dat wel?

Nee, dat is ook niet toegestaan. Je mag de afbeelding wel re-pinnen (met behoud van de link naar Eetspiratie) of op een ander Pinterestbord opslaan. Je mag de afbeelding niet downloaden. Ook niet downloaden en daarna opnieuw op Pinterest zetten, omdat dan de link naar mijn website wordt verwijderd. Alle media van Eetspiratie op Pinterest blijven eigendom van Eetspiratie.

Hoe voorkom ik problemen met copyright?

Door origineel te zijn. Schrijf je eigen en originele teksten, neem ingrediënten niet 1-op-1 over, varieer met ingrediënten, verzin een eigen opmaak en maak daar zelf een foto van. Zorg dat jouw recept niet lijkt op het recept waarop je jouw recept hebt geïnspireerd. En geef het ook niet dezelfde naam; bijvoorbeeld ‘Indo pulled pork’, want dat is de originele naam van Eetspiratie. Dit kun je deels controleren door naar de teksten op Google te zoeken. Vul je ‘Indo pulled pork’ in als zoekterm, zul je zien dat vrijwel alles linkt naar Eetspiratie. Andere websites waarop het recept is vermeld, hebben toestemming gevraagd en hebben een goede verwijzing naar Eetspiratie opgenomen. Óf ze zijn creatief genoeg geweest en hebben hun eigen draai eraan gegeven.

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van recepten van Eetspiratie?

Op mijn website kun je mijn recepten gratis bekijken. Door de recepten op mijn website te bekijken, verdien ik geld met advertenties. Zo kan ik de website ook draaiende houden. Eetspiratie is een bedrijf en het kost ontzettend veel tijd, geld en vooral liefde. De advertenties zorgen ervoor dat het rendabel blijft en dat ik de recepten ook gratis kan blijven aanbieden. Het is dan ook wel zo eerlijk dat de recepten op mijn website bekeken worden en niet via kopieën die illegaal zijn gemaakt. Bij het gebruik van recepten van Eetspiratie – waarvoor door Eetspiratie geen toestemming is verleend – is het mogelijk dat Eetspiratie hiervoor kosten in rekening brengt bij de plaatser. De hoogte van de kosten worden door Eetspiratie bepaald en worden ingeschat naar de benodigde tijd en inspanningen die Eetspiratie normaliter vooraf zou offreren (zoals bij een commerciële opdracht) en de ‘waarde / populariteit’ die het artikel met zich meebrengt (bijv. aantal views).

Nog even de belangrijkse dingen op een rij:

  • Neem nooit teksten 1-op-1 over, ook niet de titels van recepten.
  • Gebruik geen foto’s van Eetspiratie, maar maak eigen foto’s.
  • Plaats een werkende link naar het recept van Eetspiratie op social media en vermeld dat het om een recept van Eetspiratie gaat.
  • Recepten van Eetspiratie mogen zonder toestemming niet worden gekopieerd, ook niet met kleine aanpassingen in de tekst of ingrediëntenlijst.
  • Wees origineel en creatief en maak je eigen content. Laten we elkaar inspireren!
  • Een citaat mag worden geplaatst met een complete bronvermelding, maar een volledige tekst kopiëren is geen citaat.
  • Het maken en gebruiken van screenshots is ook in strijd met het auteursrecht.
  • Voor het inbreuk maken op het auteursrecht kunnen kosten in rekening worden gebracht.
  • Neem bij twijfel contact op via info@eetspiratie.nl

Meer informatie?

Dit artikel is zeker nog niet volledig. Er is nog veel meer te vertellen over het auteursrecht en alles wat daarmee te maken heeft. Wil je meer informatie over het delen van recepten en dergelijke? Kijk dan eens op de website van Charlotte’s Law & Fine Prints. Op deze website vind je veel artikelen over dit onderwerp, zoals deze:

Wat is het auteursrecht?
Auteursrecht op een recept is als een stoel met 4 poten
Auteursrecht op recepten, gerechten en food foto’s
Betaald recepten schrijven? Of kopiëren?
Auteursrecht smoesjes

En ben je een blogger, dan kun je ook het boek van Charlotte aanschaffen via haar website of Bol.com.

Deze tekst is hoofdzakelijk gericht op de recepten van Eetspiratie, maar geldt uiteraard ook voor alle andere artikelen die Eetspiratie publiceert.

Lees voor meer informatie ook de disclaimer van Eetspiratie.

Dit artikel is bedoeld ter informatie. Het Nederlands recht – in het bijzonder het Auteursrecht – is altijd leidend. In geval van twijfel of discussie zal juridisch advies worden ingewonnen.