Wij eten regelmatig vega(n). Een vegetarische schnitzel staat dan ook regelmatig op het menu. Een schnitzel kun je op veel verschillende manieren serveren. En het leuke is, hij is super eenvoudig om te maken. Ik gebruik hiervoor tahoe, ook wel bekend als tofu. Met maar een paar ingrediënten maak je voortaan je eigen vegetarische schnitzels.
Er zijn verschillende soorten vegetarische schnitzels, burgers en schijven te koop. Eerlijk gezegd vind ik de meeste vrij duur. Ik zocht daarom naar iets dat ik zelf makkelijk kan maken en wat ook nog lekker is.
Tahoe (tofu) is een product dat ik graag eet. Daarnaast is het ook betaalbaar en een makkelijk product om mee te koken en bakken. Om een lekkere schnitzel te maken van tahoe zijn er wel een aantal stappen die je moet volgen. Maar als je dit eenmaal gedaan hebt, gaat het de volgende keer een stuk makkelijker. Houd er wel rekening mee dat je als je dit recept wilt maken je ontdooide tahoe uit de vriezer nodig hebt. Het vergt dus wel een beetje voorbereiding.
Voorbereiding
Stap 1: invriezen
Je hebt voor het maken van dit recept stevige tahoe nodig. Dus geen ‘silken tofu’ (dit staat op de verpakking) maar de stevige variant die ook wel ‘firm tofu’ wordt genoemd. Het allerbelangrijkst is om je tahoe in te vriezen. Sla een voorraadje in en leg dit na aankoop meteen in de vriezer. Het invriezen gaat de structuur van je tahoe aanzienlijk verbeteren en daarnaast kan de tahoe daardoor meer smaken opnemen.
Dit is een scheikundig proces dat ik niet helemaal zal toelichten. Je zult zien dat de tahoe na het ontdooien veel meer gaatjes en scheurtjes heeft dan de ‘niet ontdooide’ tahoe. Door deze openingen kan er meer vocht uit de tahoe geperst worden maar ook weer meer smaak worden opgenomen.
Stap 2: persen en droogdeppen
Als de tahoe ontdooit is, ga je het overtollige vocht eruit persen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Ik heb verschillende constructies gebouwd om het vocht uit de tahoe te krijgen. Neem bijvoorbeeld een groot bord, zet hierop een kleiner bord op zijn kop (maar wel groot genoeg dat de tahoe erop past). Leg hierop de tahoe met daarop een theedoek en een snijplank. Op de snijplank zet je iets zwaars, zoals een pan of een vijzel. Het vocht loopt nu uit de tahoe op het bord.
Denk je nu, ja doei! Dit is teveel werk. Er is een oplossing, namelijk de tofupers! Dit scheelt je een constructie bouwen en het is makkelijk in gebruik.
Er zijn verschillende tofu persen te koop. Van een simpele pers waar je zelf nog iets zwaars boven moet zetten, tot een iets luxere pers waarbij je een veer kunt aandraaien zodat de tahoe onder druk komt te staan.
Met een kwartiertje is het meeste vocht wel uit de tahoe geperst. Het is nu klaar voor verdere verwerking. Het handigste is om de tahoe nu eerst te snijden. Je kunt er plakken van snijden (voor een schnitzel), maar ook blokjes, reepjes of puntjes. Net waar je de tahoe voor wilt gaan gebruiken. De volgende belangrijke stap is droogdeppen. Dit doe je het beste met keukenpapier of een schone theedoek. Druk de tahoe aan alle kanten zo droog mogelijk.
Stap 3: op smaak brengen
Kruid de tahoe naar je eigen smaak met bijvoorbeeld knoflookpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder, enzovoorts. Wees royaal met kruiden, want de tahoe heeft van zichzelf een neutrale smaak. Vergeet ook peper en zout niet. Als de tahoe gekruid is, kun je gaan paneren en bakken. Gebruik bij voorkeur gekruid paneermeel. Dit kun je kopen in de supermarkt.
Hoeveelheid
Een pak/blok tahoe is ongeveer 325 gram. Hiervan kun je 4 even grote vierkante schnitzels maken. Wil je een grotere schnitzel? Neem dan 2 pakken tahoe en snijd er wat grotere plakken van. Bak eventueel extra, de volgende dag kun je het ook prima eten als lunch. Doe de schnitzel bijvoorbeeld op een broodje of doe reepjes in je salade of in een wrap.
Wil je er blokjes, reepjes of puntjes van snijden? Dan heb je aan 1 pak/blok voor 4 personen zeker genoeg. In dit recept voor schnitzels ga ik uit van 1 pak tahoe die ik verdeel in 4 stukken.
Dit artikel bevat een affiliate link.
WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.