Eetspiratie » Vegetarische schnitzel
Vegetarische schnitzel

Vegetarische schnitzel

Vegetarische schnitzel maken, hoe doe je dat? Omdat wij graag tofu (tahoe) eten staat deze schnitzel regelmatig bij ons op het menu. Deze schnitzel kun je op veel verschillende manieren serveren. Lekker simpel met gebakken aardappeltjes en een salade, met een curry (katsu curry) of op een broodje met tonkatsu saus. Het is ook een prima snack of tussendoortje.

Er zijn verschillende varianten van vegetarische schnitzels, burgers en groenteschijven te koop. Het liefst maak ik ze zelf want het is eenvoudig en erg lekker. Tofu is een product dat ik graag eet. Het is betaalbaar, lang houdbaar en het neemt goed smaken op. Het is een makkelijk product om mee te koken en bakken.

Deze schnitzel is naast vegetarisch ook veganistisch. Doordat er bij het paneren geen ei gebruikt wordt maar plantaardige melk krijg je een vegan schnitzel.

Vegetarische schnitzel

Om een lekkere schnitzel te maken van tofu zijn er wel een aantal stappen die je moet volgen. Maar als je dit eenmaal gedaan hebt, gaat het de volgende keer een stuk makkelijker. Houd er wel rekening mee dat je als je dit recept wilt maken je ontdooide tofu uit de vriezer nodig hebt. Het vergt dus wel een beetje voorbereiding. Heb je niet á la minute tofu uit de vriezer bij de hand dan kun je het blok ook heel goed persen zodat er zoveel mogelijk vocht uitkomt. Dep het zo droog mogelijk. Het verschil met tofu uit de vriezer is de textuur. Als de tofu bevroren is geweest krijg je een meer ‘vleesachtige’ textuur.

Voorbereiding

Stap 1: invriezen

Je hebt voor het maken van dit recept stevige tofu nodig. Dus geen ‘silken tofu’ (dit staat op de verpakking) maar de stevige variant die ook wel ‘firm tofu’ wordt genoemd. Het allerbelangrijkst is om je tofu in te vriezen. Sla een voorraadje in en leg dit na aankoop meteen in de vriezer. Het invriezen gaat de structuur van je tofu aanzienlijk verbeteren en daarnaast kan de tahoe daardoor meer smaken opnemen.

Je zult zien dat de tofu na het ontdooien veel meer gaatjes en scheurtjes heeft dan de ‘niet ontdooide’ tofu. Door deze openingen kan er meer vocht uit de tofu geperst worden maar ook weer meer smaak worden opgenomen en dat komt je vegetarische schnitzel alleen maar ten goede.

Stap 2: persen en droogdeppen

Als de tofu ontdooit is, ga je het overtollige vocht eruit persen. Dit kun je op verschillende manieren doen. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste vocht uit een blok tofu perst.

Denk je nu, ja doei! Dit is teveel werk. Er is een oplossing, namelijk de tofupers! Er zijn verschillende tofu persen te koop. Van een simpele pers waar je zelf nog iets zwaars boven moet zetten, tot een iets luxere pers waarbij je een veer kunt aandraaien zodat de tofu onder druk komt te staan.

Met een kwartiertje is het meeste vocht wel uit de tofu geperst. Het is nu klaar voor verdere verwerking. Het handigste is om de tofu nu eerst te snijden. Je kunt er plakken van snijden (voor een schnitzel), maar ook blokjes, reepjes of puntjes. Net waar je de tofu voor wilt gaan gebruiken. De volgende belangrijke stap is droogdeppen. Dit doe je het beste met keukenpapier of een schone theedoek. Druk de tofu aan alle kanten zo droog mogelijk.

Stap 3: op smaak brengen

Kruid de tofu naar je eigen smaak met bijvoorbeeld knoflookpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder, enzovoorts. Wees royaal met kruiden, want je vegetarische schnitzel moet wel een beetje smaak krijgen. Tofu heeft van zichzelf een neutrale smaak. Vergeet ook peper en zout niet. Als de schnitzel gekruid is, kun je gaan paneren en bakken. Gebruik bij voorkeur gekruid paneermeel. Dit kun je kopen in de supermarkt.

Hoeveelheid

Een pak/blok is ongeveer 325 of 500 gram. Hiervan kun je 4 tot 5 even grote vierkante schnitzels maken. Wil je een grotere schnitzel? Neem dan 2 pakken en snijd er wat grotere plakken van. Bak eventueel extra, de volgende dag kun je het ook prima eten als lunch. Je kunt het even opbakken in de pan of kort bakken in de airfryer.

Vegetarische schnitzel

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Met een paar ingrediënten bak je zelf heel eenvoudig vegetarische schnitzels.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 1 pak 1 stevige tofu á 500 gram

  • 150 – 200 milliliter 150 – 200 plantaardige melk (havermelk of amandelmelk)

  • 3 – 4 eetlepels 3 – 4 bloem

  • 8 – 10 eetlepels 8 – 10 (gekruid) paneermeel

  • 1 theelepel 1 knoflookpoeder

  • 1 theelepel 1 uienpoeder

  • cayennepeper of chilipoeder naar smaak

  • zout en peper naar smaak

  • 2 – 4 eetlepels 2 – 4 zonnebloemolie of rijstolie

Hoe maak je het?

  • Ontdooi de tofu en pers het vocht eruit. Snijd het blok in 4 tot 5 plakken en dep ze goed droog met keukenpapier of een theedoek.
  • Bestrooi de plakken met knoflookpoeder, uienpoeder, cayennepeper, zout en peper. Of gebruik kruiden naar eigen smaak en wens.
  • Zet een bord klaar met de plantaardige melk, bloem en paneermeel.
  • Haal de plakken eerst door de bloem vervolgens door de melk en als laatste door het paneermeel. Heb je op het laatst te weinig melk of paneermeel? Vul het dan aan.
  • Verhit de olie in een ruime koekenpan. Bak de schnitzels helemaal rondom bruin (ook de zijkanten). Draai ze voorzichtig om en let op dat het vuur niet te hoog staan anders verbrand het paneermeel.
  • Als de schnitzels mooi bruin en krokant zijn, zijn ze klaar. Laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier en serveer direct.

Aantekeningen

  • Deze vegetarische schnitzels zijn ook lekker in een tortilla wrap. Vervang bij dit recept (klik hier) de kipschnitzel voor de vegetarische variant.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE