Vegetarische schnitzel maken, hoe doe je dat? Omdat wij graag tofu (tahoe) eten staat deze schnitzel regelmatig bij ons op het menu. Deze schnitzel kun je op veel verschillende manieren serveren. Lekker simpel met gebakken aardappeltjes en een salade, met een curry (katsu curry) of op een broodje met tonkatsu saus. Het is ook een prima snack of tussendoortje.
Er zijn verschillende varianten van vegetarische schnitzels, burgers en groenteschijven te koop. Het liefst maak ik ze zelf want het is eenvoudig en erg lekker. Tofu is een product dat ik graag eet. Het is betaalbaar, lang houdbaar en het neemt goed smaken op. Het is een makkelijk product om mee te koken en bakken. Deze schnitzel is naast vegetarisch ook veganistisch. Doordat er bij het paneren geen ei gebruikt wordt maar plantaardige melk krijg je een vegan schnitzel.
Tip: deze schnitzel is erg lekker met foe yong hai saus. Serveer de schnitzel met de saus, (witte) rijst en groente zoals bimi of gewokte paksoi. Bekijk hier het recept voor de foe yong hai saus.
Vegetarische schnitzel
Om een lekkere schnitzel te maken van tofu zijn er wel een aantal stappen die je moet volgen. Maar als je dit eenmaal gedaan hebt, gaat het de volgende keer een stuk makkelijker. Houd er wel rekening mee dat je als je dit recept wilt maken je ontdooide tofu uit de vriezer nodig hebt. Het vergt dus wel een beetje voorbereiding. Heb je niet á la minute tofu uit de vriezer bij de hand dan kun je het blok ook heel goed persen zodat er zoveel mogelijk vocht uitkomt. Dep het zo droog mogelijk. Het verschil met tofu uit de vriezer is de textuur. Als de tofu bevroren is geweest krijg je een meer ‘vleesachtige’ textuur.
Voorbereiding
Stap 1: invriezen
Je hebt voor het maken van dit recept stevige tofu nodig. Dus geen ‘silken tofu’ (dit staat op de verpakking) maar de stevige variant die ook wel ‘firm tofu’ wordt genoemd. Het allerbelangrijkst is om je tofu in te vriezen. Sla een voorraadje in en leg dit na aankoop meteen in de vriezer. Het invriezen gaat de structuur van je tofu aanzienlijk verbeteren en daarnaast kan de tahoe daardoor meer smaken opnemen.
Je zult zien dat de tofu na het ontdooien veel meer gaatjes en scheurtjes heeft dan de ‘niet ontdooide’ tofu. Door deze openingen kan er meer vocht uit de tofu geperst worden maar ook weer meer smaak worden opgenomen en dat komt je vegetarische schnitzel alleen maar ten goede.
Stap 2: persen en droogdeppen
Als de tofu ontdooit is, ga je het overtollige vocht eruit persen. Dit kun je op verschillende manieren doen. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste vocht uit een blok tofu perst.
Denk je nu, ja doei! Dit is teveel werk. Er is een oplossing, namelijk de tofupers! Er zijn verschillende tofu persen te koop. Van een simpele pers waar je zelf nog iets zwaars boven moet zetten, tot een iets luxere pers waarbij je een veer kunt aandraaien zodat de tofu onder druk komt te staan.
Met een kwartiertje is het meeste vocht wel uit de tofu geperst. Het is nu klaar voor verdere verwerking. Het handigste is om de tofu nu eerst te snijden. Je kunt er plakken van snijden (voor een schnitzel), maar ook blokjes, reepjes of puntjes. Net waar je de tofu voor wilt gaan gebruiken. De volgende belangrijke stap is droogdeppen. Dit doe je het beste met keukenpapier of een schone theedoek. Druk de tofu aan alle kanten zo droog mogelijk.
Stap 3: op smaak brengen
Kruid de tofu naar je eigen smaak met bijvoorbeeld knoflookpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder, enzovoorts. Wees royaal met kruiden, want je vegetarische schnitzel moet wel een beetje smaak krijgen. Tofu heeft van zichzelf een neutrale smaak. Vergeet ook peper en zout niet. Als de schnitzel gekruid is, kun je gaan paneren en bakken. Gebruik bij voorkeur gekruid paneermeel. Dit kun je kopen in de supermarkt.
Hoeveelheid
Een pak/blok is ongeveer 325 of 500 gram. Hiervan kun je 4 tot 5 even grote vierkante schnitzels maken. Wil je een grotere schnitzel? Neem dan 2 pakken en snijd er wat grotere plakken van. Bak eventueel extra, de volgende dag kun je het ook prima eten als lunch. Je kunt het even opbakken in de pan of kort bakken in de airfryer.
In plaats van een ‘schnitzel’ kun je ook tofu nuggets met een krokant korstje maken. Lekker met een dip van chilisaus. Bekijk hier het recept.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)