Eetspiratie » Vegetarische schnitzel
Vegetarische schnitzel

Vegetarische schnitzel

Vegetarische schnitzel maken, hoe doe je dat? Omdat wij graag tofu (tahoe) eten staat deze schnitzel regelmatig bij ons op het menu. Deze schnitzel kun je op veel verschillende manieren serveren. Lekker simpel met gebakken aardappeltjes en een salade, met een curry (katsu curry) en rijst of op een broodje met tonkatsu saus. Het is ook een prima snack of tussendoortje. Je kunt het zowel warm als koud eten.

Er zijn verschillende varianten van vegetarische en plantaardige schnitzels, burgers en groenteschijven te koop. Het liefst maak ik ze zelf want het is eenvoudig en erg lekker. Tofu is een product dat ik graag eet. Het is betaalbaar, lang houdbaar en het neemt goed smaken op. Het is een makkelijk product om mee te koken en bakken. Deze schnitzel is naast vegetarisch ook veganistisch. Doordat er bij het paneren geen ei gebruikt wordt maar plantaardige melk krijg je een vegan schnitzel. Tip: deze schnitzel is erg lekker met babi pangang saus (bekijk hier het recept). Serveer de schnitzel met de saus, (witte) rijst en groente zoals bimi of gewokte paksoi.

Vegetarische schnitzel

Om een lekkere schnitzel te maken van tofu zijn er wel een aantal stappen die je moet volgen. Maar als je dit eenmaal gedaan hebt, gaat het de volgende keer een stuk makkelijker. Voor dit recept is het aan te raden om je tofu na aankoop meteen in te vriezen. Het verschil met tofu uit de vriezer en niet bevroren tofu is de textuur. Als de tofu bevroren is geweest krijg je een betere textuur. Dit is vooral geschikt voor het maken van nuggets of een schnitzel.

Stap 1: invriezen

Je hebt voor het maken van dit recept stevige tofu nodig. Dus geen ‘silken tofu’ maar de stevige variant die ook wel ‘firm tofu’ wordt genoemd. Het belangrijkst is om je tofu in te vriezen. Je doet het pakje tofu na aankoop met vocht en al rechtstreeks in de vriezer. Het invriezen gaat de structuur van je tofu aanzienlijk verbeteren en daarnaast kan het daardoor meer smaken opnemen. Je zult zien dat de tofu na het ontdooien veel meer gaatjes en scheurtjes heeft dan de niet bevroren tofu. Door deze openingen kan er meer vocht uit de tofu geperst worden maar ook weer meer smaak worden opgenomen en dat komt je vegetarische schnitzel alleen maar ten goede.

Heb je nu geen tijd om tofu in te vriezen of ben je het vergeten in te vriezen? Geen probleem, zorg dat je zoveel mogelijk vocht uit de tofu perst. Ook dan kun je deze schnitzel maken.

Stap 2: persen en droogdeppen

Als de tofu ontdooit is, ga je het overtollige vocht eruit persen. Dit kun je op verschillende manieren doen. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste vocht uit een blok tofu perst. Denk je nu, ja doei! Dit is teveel werk. Er is een oplossing, namelijk de tofupers! Er zijn verschillende tofu persen te koop. Van een simpele pers waar je zelf nog iets zwaars boven moet zetten, tot een iets luxere pers waarbij je een veer kunt aandraaien zodat de tofu onder druk komt te staan.

Met een kwartiertje is het meeste vocht wel uit de tofu geperst. Het is nu klaar voor verdere verwerking. Het handigste is om de tofu nu eerst te snijden. Je kunt er plakken van snijden (voor een schnitzel), maar ook blokjes, reepjes of puntjes. Net waar je de tofu voor wilt gaan gebruiken. De volgende belangrijke stap is droogdeppen. Dit doe je het beste met keukenpapier of een schone theedoek. Druk de tofu aan alle kanten zo droog mogelijk.

Stap 3: op smaak brengen

Kruid de tofu naar je eigen smaak met bijvoorbeeld knoflookpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder, enzovoorts. Wees royaal met kruiden, want je vegetarische schnitzel moet wel een beetje smaak krijgen. Tofu heeft van zichzelf een neutrale smaak. Vergeet ook peper en zout niet. Als de schnitzel gekruid is, kun je gaan paneren en bakken. Gebruik bij voorkeur gekruid paneermeel of panko.

Hoeveelheid

Een pak/blok is ongeveer 325 of 500 gram. Hiervan kun je 4 tot 5 even grote vierkante schnitzels maken. Wil je een grotere schnitzel? Neem dan 2 pakken en snijd er wat grotere plakken van. Bak eventueel extra, de volgende dag kun je het ook prima eten als lunch. Je kunt het even opbakken in de pan of kort bakken in de airfryer. In plaats van een ‘schnitzel’ kun je ook tofu nuggets met een krokant korstje maken. Lekker met een dip van chilisaus. Bekijk hier het recept.

Je kunt de schnitzels op verschillende manieren bakken. Het meest krokant worden ze gebakken in een laagje olie in een koekenpan. Ook kunnen ze in de oven. Handig is om ze dan in te sprayen met een oliespray, zo kun je de olie makkelijk doseren. Bak ze ongeveer 15 tot 20 minuten op 200 graden. In de airfryer bak je ze ongeveer 10 tot 12 minuten op 200 graden tot ze bruin zijn. Gebruik je panko? Dit wordt niet zo bruin als paneermeel in de oven of airfyer. Wat je dan kunt doen is de panko voor het paneren even bruin bakken in een droge koekenpan. Heb je schnitzels over? Deze kun je makkelijk even ‘opcrispen’ in de airfryer.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegetarische schnitzel
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Vegetarische schnitzel

Vegetarische schnitzel

5.0 van 2 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Met een paar ingrediënten bak je zelf heel eenvoudig vegetarische schnitzels.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 pak stevige tofu á 500 gram

  • 150 – 200 milliliter plantaardige melk (havermelk of sojamelk)

  • 100 – 150 milliliter sojasaus

  • 8 – 10 eetlepels (gekruid) paneermeel of panko

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel uienpoeder

  • chilipoeder naar smaak

  • peper naar smaak

  • 2 – 4 eetlepels zonnebloemolie of rijstolie

Bereiding:

  • Ontdooi de tofu en pers het vocht eruit. Snijd het blok in 4 tot 5 plakken en dep ze goed droog met keukenpapier of een theedoek. Leg de plakken op een bord.
  • Maak een mengsel van 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, een mespunt chilipoeder en peper. Meng dit door elkaar samen met 100 milliliter sojasaus. Schenk dit op de plakken tofu. Dep de plakken in de marinade.
  • Zet één bord klaar met plantaardige melk en één bord met paneermeel.
  • Haal een plak tofu door de melk, zowel de voorkant als de achterkant en druk de schnitzel vervolgens rondom in het paneermeel. Zorg dat de hele plak bedekt is met paneermeel. Heb je op het laatst te weinig melk of paneermeel? Vul het dan aan.
  • Verhit de 2 tot 4 eetlepels olie in een ruime koekenpan. Bak de schnitzels helemaal rondom bruin (ook de zijkanten). Draai ze voorzichtig om en let op dat het vuur niet te hoog staat in verband met verbranden.
  • Als de schnitzels mooi bruin en krokant zijn, zijn ze klaar. Laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier en serveer direct.

Aantekeningen

  • Deze vegetarische schnitzels zijn ook lekker in een tortilla wrap. Vervang bij dit recept (klik hier) de kipschnitzel voor de vegetarische variant.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)