Eetspiratie » Zoetzure saus
Zoetzure saus

Zoetzure saus

Zoetzure saus, lekker als ‘woksaus’ en heerlijk bij verschillende Oosterse gerechten. Over een krokante kipschnitzel, een groente – omelet of geserveerd bij tofu of tempeh. Met deze saus kun je alle kanten op. Het heeft een frisse smaak met een klein zuurtje. De zoete smaak komt van ananas, inclusief het siroop en een vleugje sinaasappel. Lekker in combinatie met atjar.

Recepten voor sauzen zijn altijd handig om in je kookrepertoire te hebben. Elk gerecht wordt lekkerder met een saus, of topping. Het is net als een salade zonder dressing, je moet het zelf lekker maken. Deze zoetzure saus heeft qua smaak iets weg van babi pangang saus. Toch is het een ander recept. Babi pangang saus is veel dikker en zoeter dan deze saus. Het recept voor babi pangang saus vind je hier.

Zoetzure saus

Het zoete in dit recept komt voornamelijk van ananassiroop, verder wordt er geen extra suiker aan toegevoegd. Op deze manier kun je het zo zoet maken als je zelf wilt. De sinaasappelrasp geeft de saus een subtiele citrus smaak, wat erg lekker is. En hou je van een beetje pit, voeg dan sambal oelek naar smaak toe. Deze saus is lekker om te wokken, roerbakken of om over kip of vlees te serveren. Ook bij ei, tofu en tempeh is het een heerlijke smaakmaker. Je zou het ook prima kunnen gebruiken als saus bij een kipgerecht in de slowcooker.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zoetzure saus Pinterest
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Zoetzure saus

Zoetzure saus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

500

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Zoetzure saus met zoete ananas en een vleugje sinaasappel.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4 tenen knoflook geraspt

  • 3 – 4 theelepels verse gember geraspt

  • 250 gram ananasstukjes uit blik (in siroop)

  • 100 – 150 milliliter siroop uit het blikje ananas

  • 1 theelepel citroenrasp

  • sap van een halve citroen

  • 1 theelepel sinaasappelrasp van een biologische sinaasappel

  • sap van een halve sinaasappel

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 3 eetlepels tomatenpuree

  • 2 eetlepels bloem

  • 250 milliliter water

  • halve eetlepel azijn

  • 1 eetlepel neutrale olie

  • halve theelepel zout

BEREIDING

  • Maak de knoflook en de gember schoon en rasp deze fijn, leg het even apart. Giet de inhoud van het blikje ananas door een zeefje, vang de siroop op want deze heb je straks nodig.
  • Pureer de ananasstukjes (ongeveer 250 gram) in een keukenmachine en voeg hieraan de rasp en sap van de citroen en de sinaasappel toe.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of wok en fruit hierin de knoflook en de gember aan. Voeg een halve eetlepel sambal oelek toe en schep alles goed om.
  • Nu mogen er 3 eetlepels tomatenpuree bij, bak dit even goed mee voor 1 minuutje. Voeg vervolgens 2 eetlepels bloem toe. Je krijgt nu een soort rode deegbal in je pan (dit hoort zo). Bak dit rustig aan totdat je geen spikkeltje bloem meer ziet.
  • Voeg de ananaspuree en 250 milliliter water toe. Laat dit even doorkoken en schep goed om met een spatel.
  • Als laatste voeg je een halve theelepel zout, een halve eetlepel azijn en 100 tot 150 milliliter ananassiroop toe. Proef of de saus op smaak is. Wil je de saus iets zoeter, voeg dan de rest van de ananassiroop toe. Laat het even zachtjes pruttelen.
  • Je hebt vervolgens 2 opties: je laat de saus zoals hij nu is, dus met een beetje structuur of je maakt er een gladde saus van. In dat geval neem je een zeef en een grote kom en duw je met een spatel de saus door de zeef. Wat overblijft in de zeef is een brij van gember en ananas, deze heb je niet meer nodig.
  • De saus is nu klaar. Je kunt deze bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Serveer de saus bij varkensvlees, kip of ei of gebruik het als woksaus en combineer het met je favoriete groenten.

AANTEKENINGEN

  • Atjar past heel goed bij deze zoetzure saus. Wil je zelf atjar maken? Kijk dan hier voor het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.