Eetspiratie » Wat is parelcouscous en hoe bereid je het?
Wat is parel couscous en hoe bereid je het?

Wat is parelcouscous en hoe bereid je het?

Wat is parelcouscous en hoe bereid je het? Van de standaard couscous heb je vast weleens gehoord. Een tarwesoort met een fijne korrel die je stoomt of welt in warm water waardoor de ze zacht en luchtig worden. Lekker als bijgerecht maar ook als onderdeel van een salade. Parelcouscous is vergelijkbaar met pasta. Zoals het woord al zegt heeft deze couscous een grotere korrel en een ronde vorm, vandaar de naam ‘parel’.

Parelcouscous – ook wel Israëlische couscous genoemd – is een bijzondere pastasoort. Het wordt gegeten als bijgerecht net als bijvoorbeeld rijst of aardappelen. Het is heel veelzijdig want je kunt het met van alles combineren. Je kunt het toevoegen aan stoofschotels, een curry (zoals deze aardappelcurry), soepen (zoals deze kippensoep), salades, maar ook als vulling voor bijvoorbeeld paprika’s. Ook als bijgerecht is het erg lekker. Breng het op smaak met olijfolie, citroen, verse kruiden en eventueel geroosterde noten, zaden of pitten.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wat is parelcouscous en hoe bereid je het?
Parelcouscous koken

Wat is parelcouscous en hoe bereid je het?

Deze variant van couscous heeft een nootachtige smaak. Vooral als je de parels even aanbakt in een pan voordat je ze gaat koken. De textuur is een beetje ‘chewy’ maar met een lekkere bite. Het is een interessant ingrediënt door de ronde vorm en het ziet er mooi en uitnodigend uit op je bord. De parels nemen ook heel goed smaken op waardoor ze bij veel verschillende gerechten passen. Daarnaast is het makkelijk te bereiden en een lekker alternatief voor rijst of ‘gewone’ pasta. Het is dus altijd handig om een pakje parelcouscous in je voorraadkast te hebben staan. Naast de variant van durum tarwe is er ook een volkoren variant van parelcouscous. Je koopt beiden soorten in de (internationale) supermarkt, online of natuurvoedingswinkels.

Parelcouscous kun je op verschillende manieren koken. Je kunt het koken in een gewone pan, maar ook in de multicooker (Crock-Pot Express of Instant Pot). Wat mij is opgevallen, is dat de kooktijden per merk parelcouscous kunnen verschillen. Dit is afhankelijk van de grootte van de korrel, de droogtijd en de kwaliteit van de tarwe. Het is daarom handig om de aanwijzingen te volgen op de verpakking.

Parelcouscous koken

Eigenlijk is het vergelijkbaar met het koken van volkoren pasta. De kooktijd in een pan ligt ergens tussen de 10 en 14 minuten in een ruime hoeveelheid gezouten water. Als de parelcouscous gaar (of al dente) is, giet je het overtollige water weg en kun je de couscous verder verwerken.

Je kunt ook nog extra dingen doen om je parelcouscous een lekkere smaak te geven.

  • Voordat je de couscous gaat koken kun je deze ook eerst licht aanbakken in de pan (of je gebruikt de sauté stand van de multicooker). Dit kun je doen in een theelepel (knoflook)olie of boter. Voeg de parels toe en schep ze om totdat ze beginnen te geuren. Voeg daarna het vocht toe en kook de couscous gaar.
  • Gebruik in plaats van water, bouillon om de couscous in gaar te koken.
  • Voeg bij het ‘aanbakken’ fijngehakte knoflook en ui toe voor extra smaak (zoals bij dit pilav recept)
  • Specerijen zoals kurkuma of laurier laten meekoken geven de couscous kleur en smaak.
  • Citroenschil of sinaasappelschillen meekoken geven de couscous een fris accent.

Parelcouscous koken in de multicooker

Wat ook erg handig is, is om de parelcouscous te bereiden in de multicooker onder hoge druk. Het is een beetje lastig om de kooktijd in te schatten. Hier is een trucje voor en dit werkt vaak ook zo bij het koken van pasta in een multicooker. Staat er op de verpakking een kooktijd van 10 minuten, dan deel je dat door de helft, dus naar 5 minuten. Vervolgens tel je er een extra minuut bij. De kooktijd is dan 6 minuten op manual high met een quick release. De quick release doe je omdat de couscous anders te ver doorgaart. Als je een stevigere couscous wilt dan is een kooktijd van 5 minuten voldoende, maar dat is puur persoonlijke smaak.

De verhouding parelcouscous en water is anders bij de multicooker dan bij het koken in een pan. Bij de multicooker kun je 1 deel couscous op 1 deel water aanhouden. Je hoeft bij deze methode ook geen water af te gieten want dit wordt volledig opgenomen door de couscous. Het meest handige is om een set cups aan te schaffen zodat je gewoon één cup couscous en eenzelfde cup water kunt nemen. Wil je meer bereiden, verdubbel dan de hoeveelheden.

Voorbeeld:

Ik heb dit uitgetest met de parelcouscous van het huismerk van de Albert Heijn. Ik nam 1 deel couscous en 1 deel water (omgerekend 180 gram en 250 milliliter water). Op het pak staat een kooktijd van 10 minuten, dit deelde ik door de helft naar 5 minuten en telde er 1 minuut bij op. Dus een kooktijd van 6 minuten op manual met een quick release. Deze kooktijd was prima voor de couscous. Het eindresultaat was ongeveer 475 gram gare couscous. Ook heb ik het uitgetest met het merk SouQ. Ook nam ik hier 1 deel couscous en 1 deel water, maar als je het omrekent krijg je 200 gram couscous en 250 milliliter water. Dit komt omdat de vorm en het gewicht van de parels anders is dan het AH eigen merk. Op de verpakking staat een kooktijd van 14 tot 16 minuten. Ik heb 16 gedeeld door 2 naar 8 minuten en er 1 minuut bij opgeteld, dus 9 minuten op manual met een quick release. Ook hier was de parelcouscous mooi gaar. Het eindresultaat was ongeveer 600 gram gare couscous.

Verwerken in gerechten

Wil je de parelcouscous gebruiken voor een koud gerecht zoals een salade, spoel deze dan direct na het koken koud af onder de kraan zodat het niet verder gaart. Als je het wilt gebruiken voor een warm (bij)gerecht, breng het dan op smaak en serveer direct. Wil je het eten in een soep, voeg dan ongekookte couscous toe en kook dit mee in de soep voor ongeveer 10 tot 14 minuten. Wil je het toevoegen aan een curry of stoofschotel, dan is het handig om gekookte couscous te gebruiken. Zo neemt het beter smaken op en geeft het minder zetmeel af. Ook kun je op deze manier beter de exacte hoeveelheid couscous bepalen die je toe wil voegen.

Hoe kun je parelcouscous bewaren?

Je kunt deze variant van couscous 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast. Maar je kunt het ook prima invriezen. Laat het volledig afkoelen en doe het in een ziplock zakje. Spreid de couscous uit en vries het zakje plat in (als een A4tje). Het is ongeveer 2 tot 3 maanden goed in de vriezer. Voor gebruik laat je het ontdooien en warm je het op door het te stomen of door het op te warmen in de magnetron. Je kunt het ook overgieten met kokend water. Aan een soep of stoofschotel kun je prima bevroren parelcouscous toevoegen, doordat het een klein formaat pasta is ontdooit het snel door de hete vloeistof.

In welke recepten kun je parelcouscous gebruiken?

  • Vervang fijne couscous voor parelcouscous in dit tabouleh (salade) recept.
  • Gebruik in plaats van orzo, parelcouscous in dit recept voor tomatensoep.
  • Neem in plaats van een Italiaanse pastasoort, parelcouscous voor het maken van een pastasalade (bekijk recept).
  • Maak deze Griekse salade extra vullend door er parelcouscous aan toe te voegen.
  • Breng gekookte parelcouscous op smaak met pesto, kruidenolie, citroensap, olijfolie en verse kruiden voor een lekker bijgerecht.

Dit zijn enkele suggesties voor recepten met parelcouscous, laat je eigen creativiteit erop los!

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.