Eetspiratie » Kipgehaktballetjes in pindasaus (slowcooker)
Kipgehaktballetjes in pindasaus slowcooker

Kipgehaktballetjes in pindasaus (slowcooker)

Een goede pindasaus kun je met veel dingen combineren. Het geeft je gerechten iets extra’s. Je bordje nasi goreng is ineens een stuk lekkerder en je sateetjes kunnen eigenlijk niet zonder. Ik ken zelfs mensen die stokbrood gedipt in pindasaus een prima maaltijd vinden! Kortom met pindasaus kun je alle kanten op.

Dit gerecht kun je in de slowcooker maken en uiteraard in een gewone wok of stoofpan. En voor degenen die zich afvragen of het ook in de Crock-Pot Express op high pressure kan, ik raad het niet aan. Ik heb het uitgetest en de combinatie hoge druk en pindakaas is geen succes. Wat je krijgt zijn aangebrande balletjes. Low en slow is voor dit recept beter.

Pindakaas kan soms weleens verbranden aan de randen van de binnenpan van een slowcooker. Door de pan lichtjes in te vetten met een beetje olie kun je dit (een beetje) voorkomen.

Ik gebruik voor pindasaus altijd pure pindakaas zonder toegevoegde suikers of andere ingrediënten. Er zijn in de supermarkt diverse merken te koop met als ingrediënten pindakaas en een beetje zout. Roer de pindakaas voor gebruik altijd even goed door.

Kipgehaktballetjes in pindasaus (slowcooker)

Kipgehaktballetjes in pindasaus (slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 6 stemmen
Categorie: Indofood, SlowcookerKeuken: IndofoodNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

20

gehaktballetjes
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (low)

3

uren 
Tijd totaal

3

uren 

30

minuten

Met kipgehakt en pindasaus maak je een lekker en simpel gerecht in de slowcooker.

Kook modus

Als de kookmodus aanstaat dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 700 gram kipgehakt ongekruid

  • 2 eetlepels paneermeel

  • 2 theelepels knoflookpoeder

  • halve theelepel chili flakes

  • halve theelepel uienpoeder

  • 2 eetlepels bloem

  • 4 eetlepels pindakaas (evt met stukjes pinda)

  • 200 milliliter kokosmelk

  • 1 theelepel (riet)suiker

  • halve citroen

  • halve eetlepel sambal oelek

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 snufje zout

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper

  • 100 milliliter water (of meer naar wens)

  • 1 eetlepel (rijst)olie om in te bakken

Bereiding:

  • Begin met het maken van de pindasaus. Doe de pindakaas in een steelpan samen met de kokosmelk, 1 theelepel knoflookpoeder, sambal oelek, sap van een halve citroen, suiker, ketjap manis en sesamolie. Verwarm dit langzaam en breng op smaak met zout en peper.
  • Als de pindasaus klaar is zet je deze apart en ga je de gehaktballetjes maken.
  • Doe het kipgehakt in een grote kom en voeg hieraan het paneermeel, 1 theelepel knoflookpoeder, chili flakes, en uienpoeder toe. Voeg een klein snufje zout en peper toe.
  • Kneed dit goed door elkaar en draai er ongeveer 20 gehaktballetjes van. Doe 2 eetlepels bloem in een diep bord en rol hier de gehaktballetjes doorheen.
  • Verhit olie in een pan en bak in twee rondes de gehaktballetjes rondom bruin. Schep ze uit de pan direct in de slowcooker.
  • Roer de pindasaus nog even door en voeg 100 milliliter water toe. Proef de saus en breng indien nodig nog extra op smaak met bijvoorbeeld sambal of ketjap. Vind je de saus nog steeds te dik? Later meer water toevoegen kan altijd nog. Giet de saus op de gehaktballetjes in de slowcooker.
  • Zet de slowcooker op low voor minimaal 2,5 tot 3 uur. Schep de balletjes tussendoor een keertje om. Serveer met rijst, gebakken of gepofte aardappels en een salade.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.