Kipgehaktballetjes in pindasaus slowcooker

Kipgehaktballetjes in pindasaus (slowcooker)

Laatst was ik in de Ikea en zij hebben onlangs in hun restaurant een aantal veranderingen doorgevoerd in hun menu’s. Er zijn nu ook vegetarische balletjes verkrijgbaar. Deze balletjes worden geserveerd met bulgur, groenten en kikkererwten. En ik was aangenaam verrast want het was erg lekker. Ook serveren ze naast de Zweedse balletjes ook kipgehaktballetjes en daardoor kwam ik op het idee voor dit recept. In de slowcooker kun je namelijk perfecte zachte kipgehaktballetjes maken. Met de lekkere pittige pindasaus erbij heb je een heerlijk gerecht of borrelhapje. 

Dit recept bestaat uit twee delen, namelijk de pindasaus en de gehaktballetjes. Je voegt ze samen in de slowcooker. Ik heb van dit recept een grotere hoeveelheid gemaakt. De ene helft eet ik op en de andere helft vries ik in voor een ander moment. Zo hoef je de slowcooker maar een keer aan te zetten.

Wat heb je nodig voor de pindasaus?

  • 5 eetlepels pindakaas
  • 250 milliliter kokosmelk (geen light variant)
  • stukje verkruimelde trassie (ter grootte van een boontje)
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 centimeter verse gember geraspt
  • halve rode peper fijngehakt
  • sap en rasp van een halve biologische citroen of limoen
  • 1 tot 2 theelepels (kokosbloesem) suiker
  • 1 eetlepel ketjap manis of sojasaus
  • een klein theelepeltje (appelcider) azijn
  • snuf zout en vers gemalen zwarte peper
  • mespuntje pittig paprikapoeder
  • sambal oelek naar smaak
  • 200 milliliter water

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een steelpan, roer het goed door elkaar en zet het op en laag vuurtje. Proef tussendoor of de saus naar smaak is en voeg er indien nodig nog meer sambal, citroensap of peper en zout aan toe. Zet de saus vervolgens apart en ga ondertussen de gehaktballetjes maken.

Wat heb je nodig voor de balletjes?

  • ongeveer 500 tot 600 gram (biologisch kipgehakt of kipfilet)
  • 1 bosui in fijne ringetjes gesneden
  • 2 flinke eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 centimeter verse gember geraspt
  • snufje gedroogde chilivlokken
  • een eetlepel verse gehakte koriander
  • een eetlepel ketjap manis of Japanse sojasaus
  • scheutje neutrale olie om de balletjes in te bakken

Hoe maak je het?

Als je kipfilet gebruikt dan moet je er eerst gehakt van maken in de keukenmachine. Maal de filet fijn en doe deze in een grote kom. Voeg hier de rest van de ingrediënten aan toe en draai er gehaktballetjes van ter grootte van een golfbal. Bak de balletjes kort aan in een koekenpan met een beetje olie totdat ze rondom bruin zijn.

Warm ondertussen de pindasaus op en roer deze goed door. Voeg indien nodig nog een scheutje water toe om de saus wat dunner te maken.

Leg de gehaktballetjes in de slowcooker en giet de warme saus erover. Schep het even om zodat alle balletjes bedekt zijn met de saus. Zet de slowcooker op low voor minimaal 2,5 tot 3 uur. Schep de balletjes tussendoor een keertje om zodat de saus niet aan de binnenpan aanbakt

Je kunt dit gerecht natuurlijk ook maken in een grote stoofpan. Dit gaat op dezelfde manier. Serveer de balletjes met een lekker stuk brood, of zelf gesneden friet uit de oven en een salade of met zilvervliesrijst, boontjes en koriander. En natuurlijk zijn ze warm ook erg lekker als borrelhapje! En in plaats van kip kun je natuurlijk ook gewoon gehakt gebruiken.

Kipgehaktballetjes in pindasaus (slowcooker)

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

1 Reactie

  1. Hoi Simone,

    Ik heb vandaag Trassie in huis gehaald voor dit recept (Ik liet het eerder weg omdat ik het hier niet vinden kon). Maar nu vraag ik me af hoe ik het moet bewaren.en hoe lang dat kan?

    Groetjes Nienke

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*