Eetspiratie » Zoete aardappelsalade
Zoete aardappelsalade met pittige dressing

Zoete aardappelsalade

Zoete aardappelsalade, een goed vullende frisse salade die je ook prima mee kunt nemen in je lunchtrommel. Als echte aardappel fan probeer ik zoveel mogelijk aardappels te verwerken in gerechten. Ze zijn dus ook overheerlijk in een salade. Gebakken blokjes aardappel met knapperige sla en een frisse yoghurtdressing, lekker en simpel.

Deze salade kun je ook heel goed voorbereiden. De aardappel hoef je namelijk niet perse warm te eten. Je kunt de blokjes al ‘preppen’. Je bakt ze en bewaart ze in een bakje in de koelkast. Als je de salade gaat maken hoef je ze alleen nog maar toe te voegen en je bent klaar. Je kunt de aardappelblokjes rauw (zonder voorkoken) bakken in de airfryer in ongeveer 15 – 20 minuten op 200 graden in de airfryer. Je kunt de aardappel ook koken in een pannetje water of in de multicooker en vervolgens opbakken in een koekenpan.

Zoete aardappelsalade

Voor dit recept kun je de oranje zoete aardappel gebruiken maar ook de paarse variant. Deze koop je bij de toko en bij sommige grotere supermarkten. Gewone aardappel is ook een optie als je geen zoete aardappel in huis hebt maar dat smaakt net weer even iets anders dan de zoete variant. Ook is de structuur anders, maar nog steeds erg lekker. Deze salade is makkelijk om te toveren in een vegan versie. Je vervangt de yoghurt en mayonaise voor een plantaardige variant. De rest van het recept blijft hetzelfde. Wil je er meer groenten aan toevoegen, tomaatjes en stukjes komkommer zijn een goede aanvulling voor deze salade.

Zoete aardappelsalade

Zoete aardappelsalade

Recept van Simone | Eetspiratie
0.0 van 0 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Total time

50

minuten

Een goed vullende frisse salade met zoete aardappel en een frisse yoghurtdressing

Kook modus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 middelgrote zoete aardappels

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 100 – 150 gram gemengde sla

  • 1 gegrilde paprika uit een pot

  • 3 eetlepels (plantaardige) yoghurt

  • 1 eetlepel (plantaardige) mayonaise

  • snufje gedroogde chilivlokken

  • peper en zout naar smaak

  • kneepje citroensap

  • 1 eetlepel neutrale olie

  • optioneel: zaden en pitjes

BEREIDING

  • Boen de zoete aardappels goed onder de kraan en snijd ze in kleine blokjes. Als je ze bakt in de airfryer bestrooi je de blokjes met kerriepoeder, paprikapoeder en knoflookpoeder. Bak ze 15 – 20 min op 200 graden. Wil je ze bakken in de koekenpan, kook de blokjes dan even voor en bak ze vervolgens met olie en kruiden in de koekenpan.
  • Hak de gegrilde paprika zo fijn mogelijk. Maak een dressing van de yoghurt, mayonaise, citroensap en meng hier de fijngehakte paprika doorheen. Breng op smaak met chilivlokken, peper en zout. Is de dressing te dik, verdun deze dan met een beetje water.
  • Leg een flinke pluk sla op de borden met daarop de blokjes aardappel. Bestrooi de aardappel met een snufje zout. Drizzle de dressing eroverheen. Garneer eventueel met zaden en pitjes voor een beetje crunch.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.