Eetspiratie » Zoet zure saus (babi pangangsaus)
Zoet zure saus (babi pangangsaus)

Zoet zure saus (babi pangangsaus)

Zoet zure saus (babi pangangsaus). Iedereen kent babi pangang van de Chinees. Maar ook in Indonesië wordt babi pangang gegeten. De babi pangang daar is totaal niet te vergelijken met de versie die wij hier van de Chinees kennen. Babi = varken en pangang = geroosterd. Als je dit gerecht in Nederland bij de Chinees besteld krijg je een bakje met op de bodem een laagje atjar, daarop gefrituurd varkensvlees. Dit wordt overgoten met een rode zoete saus, babi pangangsaus.

De combinatie van zoet, zout en krokant vind je allemaal terug in babi pangang en daarom vinden veel mensen dit erg lekker. Maar persoonlijk vind de saus bij de meeste restaurants veel te zoet dus maakte ik mijn eigen variant. Een smaakmaker voor deze saus is ananas, dit geeft een fris/zure smaak. Ik gebruik geen verse ananas maar de variant uit blik (op siroop). In plaats van suiker toe te voegen gebruik ik de siroop van de ananas want dit al lekker zoet. Voeg de hoeveelheid toe naar eigen smaak.

Zoet zure saus (babi pangangsaus) maken

Deze saus is heel erg handig want je kunt er verschillende soorten gerechten mee bereiden. Een handig recept om in je kookrepertoire te hebben. Restjes kun je makkelijk bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Het is heerlijk over een krokante (vegan) kipschnitzel, bij een omelet met groenten (als een soort foe yong hai), als woksaus voor groenten en bij geroosterd of gegrild varkensvlees. Combineer de saus met een frisse (zelfgemaakte) atjar. De smaken van de zoete saus en de zurige atjar passen heel goed bij elkaar.

Zoet zure saus (babi pangangsaus)

Zoet zure saus (babi pangangsaus)

0 van 0 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

500

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Vind je de babi pangangsaus van de Chinees ook te zoet? Maak dan je eigen zoet zure saus. Lekker bij vlees, kip en gerechten met ei..

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 4 tenen 4 knoflook geraspt

  • 3 – 4 centimeter 3 – 4 verse gember geraspt

  • 250 gram 250 ananasstukjes uit blik (in siroop)

  • 100 – 150 milliliter 100 – 150 siroop uit het blikje ananas

  • 1 theelepel 1 citroenrasp

  • sap van een halve citroen

  • 1 theelepel 1 sinaasappelrasp van een biologische sinaasappel

  • sap van een halve sinaasappel

  • halve eetlepel halve sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 3 eetlepels 3 tomatenpuree

  • 2 eetlepels 2 bloem

  • 250 milliliter 250 water

  • 1 theelepel 1 azijn

  • 1 eetlepel 1 neutrale olie

  • halve theelepel halve zout

Bereiding:

  • Maak de knoflook en de gember schoon en rasp deze fijn, leg het even apart. Giet de inhoud van het blikje ananas door een zeefje, vang de siroop op want deze heb je straks nodig.
  • Pureer de ananasstukjes (ongeveer 250 gram) in een keukenmachine en voeg hieraan de rasp en sap van de citroen en de sinaasappel toe.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of wok en fruit hierin de knoflook en de gember aan. Voeg de sambal oelek toe en schep alles goed om.
  • Nu mag de tomatenpuree erbij, bak dit even goed mee. Voeg vervolgens 2 eetlepels bloem toe. Je krijgt nu een soort rode deegbal in je pan (dit hoort zo). Bak dit rustig aan totdat je geen spikkeltje bloem meer ziet.
  • Voeg de ananaspuree en 250 milliliter water toe. Laat dit even doorkoken en schep goed om met een spatel.
  • Als laatste voeg je het zout, azijn en de ananassiroop toe. Proef of de saus op smaak is. Wil je de saus iets zoeter, voeg dan de rest van de ananassiroop toe. Laat het even zachtjes pruttelen.
  • Je hebt vervolgens 2 opties: je laat de saus zoals hij nu is, dus met een beetje structuur of je maakt er een gladde saus van. In dat geval neem je een zeef en een grote kom en duw je met een spatel de saus door de zeef. Wat overblijft in de zeef is een brei van gember en ananas, deze heb je niet meer nodig.
  • De saus is nu klaar. Je kunt deze bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Serveer de saus bij varkensvlees, kip of ei of gebruik het als woksaus en combineer het met je favoriete groenten.Krokante kip met zoet zure saus

Aantekeningen

  • Atjar past heel goed bij deze zoet zure saus. Wil je zelf atjar maken? Kijk dan hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)