Zoet zure saus (babi pangangsaus)

Zoet zure saus (babi pangangsaus)

Iedereen kent babi pangang van de Chinees. Maar ook in Indonesië wordt babi pangang gegeten. De babi pangang daar is totaal niet te vergelijken met de babi pangang die wij hier van de Chinees kennen. Babi is een varken en pangang betekend geroosterd. Als je in Nederland babi pangang bij de Chinees besteld krijg je een bakje met op de bodem een laagje atjar, daarop gefrituurd varkensvlees en dit wordt overgoten met een rode zoete saus, babi pangangsaus.

De combinatie van zoet, zout en krokant vind je allemaal terug in babi pangang en daarom vinden veel mensen dit erg lekker. Maar…. naast dat ik de saus veel te zoet vind, ben ik ook geen fan van vetsin (een smaakversterker). Ik zeg niet dat je geen vetsin mag eten (het zit overigens in heel veel kant en klaar producten dus helemaal vetsin vrij eten kan haast niet). Maar ik eet het zelf liever niet als ik de keuze heb. Ik belde ooit naar onze plaatselijke Chinees en vroeg of ze ook een gerecht voor mij konden bereiden zonder vetsin. Dat konden ze niet want het zit overal in!

Ik wilde dus mijn eigen recept maken voor babi pangangsaus of eigenlijk een zoet zure saus die daar wat van weg heeft. Deze saus is heel erg handig want je kunt er verschillende soorten gerechten mee bereiden. Het is geschikt als woksaus, lekker bij varkensvlees en kip en heerlijk bij gerechten met ei. Een handig recept om in je kookrepertoire te hebben!

Zoet zure saus (babi pangangsaus)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Dressings & sauzen, Oosterse recepten, WokgerechtenKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

500

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Vind je de babi pangangsaus van de Chinees ook te zoet? Maak dan je eigen zoet zure saus (babi pangangsaus). Lekker bij vlees, kip en eigerechten.

Ingrediënten

  • 4 tenen knoflook

  • 3-4 centimeter verse gember

  • 250 gram ananasstukjes uit blik (in siroop)

  • 100-150 milliliter siroop uit het blikje ananas

  • 1 theelepel citroenrasp

  • sap van een halve citroen

  • 1 theelepel sinaasappelrasp

  • sap van een halve sinaasappel

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 3 eetlepels tomatenpuree

  • 2 eetlepels bloem

  • 250 milliliter water

  • 1 theelepel azijn

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • 1 flinke snuf zout (half theelepeltje)

Hoe maak je het?

  • Maak de knoflook en de gember schoon en rasp deze fijn, leg het even apart. Giet de inhoud van het blikje ananas door een zeefje, vang de siroop op want deze heb je straks nodig.
  • Pureer de ananasstukjes (ongeveer 250 gram) in een keukenmachine en voeg hieraan de rasp en sap van de citroen en de sinaasappel toe.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan of wok en fruit hierin de knoflook en de gember aan. Voeg de sambal oelek toe en schep alles goed om.
  • Nu mag de tomatenpuree erbij, bak dit even goed mee. Voeg vervolgens 2 eetlepels bloem toe. Je krijgt nu een soort rode deegbal in je pan (dit hoort zo). Bak dit even aan.
  • Voeg de ananaspuree toe en voeg 250 milliliter water toe. Laat dit even doorkoken en schep goed om met een spatel.
  • Als laatste voeg je het zout, azijn en het ananassiroop toe. Proef of de saus op smaak is. Wil je de saus iets zoeter, voeg dan de rest van de ananassiroop toe. Laat het even zachtjes pruttelen.
  • Je hebt vervolgens 2 opties: je laat de saus zoals hij nu is, dus met wat structuur of je maakt er een gladde saus van. In dat geval neem je een zeef en een grote kom en duw je met een spatel de saus door de zeef. Wat overblijft is een brei van gember en ananas, deze heb je niet meer nodig.
  • De saus is nu klaar. Je kunt deze bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Serveer de saus bij varkensvlees, kip of ei of gebruik het als woksaus en combineer het met je favoriete groenten.Krokante kip met zoet zure saus

Aantekeningen

  • Atjar past heel goed bij deze zoet zure saus. Wil je zelf atjar maken? Kijk dan hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

2 Reacties

  1. Misschien een rare vraag maar is de ananas door iets anders te vervangen?

    • Hoi Elianne, dat is geen gekke vraag hoor! Je zou in plaats van ananas appelmoes kunnen nemen. Dat is wel anders van smaak maar het past er wel bij. En het is een handig alternatief als je allergisch bent voor ananas of als je geen ananas lust. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*