Eetspiratie » Zilvervliesrijst koken in de Crock-Pot Express
Zilvervliesrijst koken in de Crock-Pot Express

Zilvervliesrijst koken in de Crock-Pot Express

Zilvervliesrijst koken in de Crock-Pot Express, dit werkt weer net iets anders als ‘gewone’ witte rijst koken. Deze rijst heeft iets langer nodig dan de witte variant en ook de verhouding water/rijst kan iets verschillen. Omdat ik veel vragen kreeg over hoe je ‘bruine rijst’ in de multicooker kookt, werd het tijd om hier een artikel over te schrijven.

Bruine rijst of volkoren rijst zijn andere benamingen voor zilvervliesrijst. Het woord zegt het al, om deze rijst zit een vliesje. In dit vliesje zitten veel voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen vind je weer niet in witte rijst. De rijst wordt als het ware laagje voor laagje afgepeld en wat overblijft is een witte korrel. Tijdens het productieproces gaan er bij elk laagje dat wordt verwijderd voedingsstoffen verloren. Zilvervliesrijst is daarom een gezondere en voedzamere variant van rijst.

Zilvervliesrijst koken in de Crock-Pot Express

Witte rijst heeft een neutrale smaak en kun je met veel ingrediënten combineren. Zilvervliesrijst heeft een nootachtige smaak maar het is ook iets stugger en ‘taaier’ qua structuur. Het is niet vergelijkbaar met witte rijst. Ook is de volkoren variant minder lang houdbaar dan de witte variant. Een ander verschil is dat zilvervliesrijst een langere kooktijd heeft dan witte rijst. Je kunt de kooktijd verkorten door de rijst voor het koken te weken. Net als bij witte rijst dien je de zilvervliesrijst ook goed te wassen voor het koken. In dit artikel leg ik uit waarom.

In de supermarkt zijn er verschillende varianten van zilvervliesrijst te koop. Een met een kooktijd van 20 minuten, een van 15 minuten en een vlugkokende variant met een kooktijd van 8 minuten. Deze variant is al voorgekookt en heeft daardoor een kortere kooktijd. Ik heb in de Crock-Pot Express de variant van 20 minuten en 8 minuten gekookt. Van allebei heb ik twee maatbekertjes (of koffiekopjes) genomen. Dit is voldoende voor 4 – 5 personen.

Sushirijst kun je ook perfect koken in de Crock-Pot Express. In dit artikel leg ik uit hoe je dat doet.

Zilvervliesrijst met een kooktijd van 20 minuten op de verpakking

Voordat je de rijst gaat koken was je deze goed onder de kraan. Doe 2 delen rijst in de Crock-Pot en voeg 2 delen water toe. De rijst blijft nu vrij stevig (droge korrel) met een ‘bite’, dit heeft mijn voorkeur. Wil je een iets ‘nattere’ rijst neem dan 2 delen rijst en 2,5 delen water. Sluit de deksel en sluit direct het ventiel. Kies het rice/risotto programma en stel een kooktijd van 15 minuten in. De pan kiest automatisch stand low, hier hoef je niks aan te doen. Als de kooktijd verstreken is laat je de pan 10 minuten staan zodat deze zelf zijn stoom kan kwijtraken (natural release). Na 10 minuten open je het ventiel en de deksel en fluff je de rijst op met een lepel.

Zilvervliesrijst met een kooktijd van 8 minuten op de verpakking

De werkwijze is hetzelfde als hierboven omschreven. De rijst even afspoelen in plaats van wassen is bij deze voorgekookte variant voldoende. Ook de verhouding water en rijst is hetzelfde. Bij deze rijst kies je ook het rice/risotto programma en stel je een kooktijd in van 5 minuten. Als de kooktijd verstreken is laat je de pan 10 minuten zijn stoom kwijtraken voordat je het ventiel en de deksel opent.

Restjes rijst kun je bewaren in de koelkast of invriezen. Kun je nog niet wennen aan de smaak en structuur van zilvervliesrijst? Kook dan een batch witte rijst en een batch zilvervliesrijst en meng ze door elkaar. Zo kun je een beetje wennen aan de smaak en structuur. Kijk hier hoe je witte rijst kookt in de Crock-Pot Express.

Wil je dit artikel ‘zilvervliesrijst koken in de Crock-Pot Express’ bewaren? Pin dan de onderstaande foto met behulp van de button hieronder op een van je Pinterest borden.

Zilvervliesrijst koken in de Crock-Pot Express

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)