Wat is emping? Ontdek deze heerlijke Indonesische snack! Emping is één van mijn lievelingssnacks. Deze ‘chips’ is gemaakt van melindjonoten en wordt vaak in een adem genoemd met kroepoek. Echter zijn emping en kroepoek twee verschillende producten. Emping wordt wel gegeten als kroepoek, maar je kunt het beter vergelijken met chips. Heerlijk als hartige snack maar ook lekker bij gerechten zoals gado gado, nasi goreng of verkruimeld over een salade.
De smaak van emping roept bij mij een herinnering op. Sowieso heeft emping een unieke smaak, het is met niks te vergelijken. De smaak is nootachtig, licht bitter en hartig. Een snufje zout mag zeker niet ontbreken, dat maakt de emping extra lekker. Toen ik jong was, bracht ik veel tijd door bij mijn Indonesische oma. Om de week kwam de ‘Si Piet’ (een rijdende toko) bij mijn oma aan huis. In die tijd waren er nog maar weinig echte toko’s of Aziatische supermarkten, dus kocht ze al haar Oosterse ingrediënten bij de mobiele toko. Als hij kwam dan mocht ik mee het vrachtwagentje in en dat vond ik toen al fantastisch! Schappen vol heerlijk geurende kruiden en specerijen, kroepoek, bananenbladeren en kleurrijke zoetigheden. Ik mocht altijd iets lekkers uitzoeken van oma, en wat ik standaard koos was: emping! En tot de dag van vandaag is dit nog steeds een van mijn lievelingssnacks.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wat is emping?
Je hebt in de supermarkt naast de kroepoek vast weleens een zak emping zien liggen. Dit wordt in Nederland bijna hetzelfde gezien en gegeten als kroepoek. Kroepoek wordt gemaakt van tapiocameel en bijvoorbeeld garnalen (kroepoek udang). Emping wordt gemaakt van een noot, de melindjonoot. De zaden worden geplet, gedroogd en vervolgens gefrituurd. In principe is emping een snack net zoals wij naturel chips kennen, maar je kunt het ook serveren bij verschillende Indische en Indonesische gerechten. Serveer het bijvoorbeeld bij een Oosterse borrelplank of eet het als hartig tussendoortje. Lekker met een snufje zout of een dip zoals sambal, sriracha mayonaise of pindasaus.
Waar serveer je emping bij?
Maar er zijn nog meer lekkere opties! Bij gado gado mag emping eigenlijk niet ontbreken. De combinatie van de geblancheerde groenten, pindasaus en knapperige emping zijn een perfecte combinatie. Ook verkruimel ik emping over Indische salades zoals petjel en lotek, deze salades zijn ook op basis van groenten met pindasaus. Ook bij de soto ayam (Indonesische kippensoep) of de vegan versie (soto no ayam) is emping een lekkere toevoeging. Je verkruimelt het boven de soep wat zorgt voor een lekkere textuur en heerlijke smaak. En uiteraard eet ik ook emping bij de nasi goreng en verkruimeld is het ook lekker over sateetjes met satésaus. Het is ook een lekker bijgerecht voor een rijsttafel.
Welke soorten emping zijn er?
Er zijn verschillende soorten emping te koop. In de supermarkt vind je de simpele versie, gewoon gebakken emping naturel. Daarnaast is er ook een ‘salted’ variant verkrijgbaar, dus emping met een snufje zout. In de toko zijn er verschillende soorten emping te koop:
- Gebakken emping, naturel.
- Ongebakken emping die je zelf thuis in olie kunt frituren.
- Emping blado, gekruid met onder andere sjalotten, knoflook, koriander en kurkuma. Kruidig, licht pittig en zoet van smaak.
- Emping manis pedis, een zoete pittige variant.
Emping is in de basis glutenvrij, vegan en geschikt voor vegetariërs. Controleer voor de zekerheid wel altijd even het etiket, vooral als er smaakjes aan toegevoegd zijn.
In de supermarkt vind je de simpele varianten van emping en sommige supermarkten hebben merken die ze ook bij de toko verkopen. Wil je een ruime keuze hebben dan kun je het beste naar de toko gaan. Als je een zak emping open hebt gemaakt, kun je deze het beste meteen opeten. Vers zijn ze het lekkerst. Maar nog handiger is het om gewoon een zak ongebakken emping in huis te hebben, want dit blijft maanden goed.
Hoe bak je zelf emping?
Je bakt de emping voor 3 tot 5 seconden in hete olie (ongeveer 180 graden) tot ze krokant zijn. Ik bak meestal kleine porties. In een steelpan verwarm ik een ruime hoeveelheid zonnebloemolie. Met een houten chopstick (eetstokje) test ik of de olie heet is. Ik zet het stokje in de olie en als er bubbeltjes langs omhoog komen is de olie heet genoeg. Doe voorzichtig een kleine hoeveelheid ongebakken emping in de olie en je zult zien dat ze direct opzwellen. Schep één keer om en schep ze vervolgens na 3 tot 5 seconden met een schuimspaan uit de pan (laat even uitlekken) in een bord bekleed met keukenpapier. Bestrooi ze daarna direct met een snufje zout. Emping is een heerlijke snack en een lekkere toevoeging aan je gerechten.

Blackwell Wadjan Wokpan – Gietijzer – 32 cm – Zwart
Geschikt voor alle warmtebronnen.


