Vegetarische rendang van spitskool

Vegetarische rendang uit de slowcooker

Vegetarische rendang bestaat dat eigenlijk wel? Rendang is een kruidig gerecht met rundvlees, kokosmelk, kruiden en specerijen. Je kunt ook andere soorten vlees en dus ook groenten gebruiken om rendang te maken. Ik wilde graag een Indisch vegetarisch gerecht maken in de slowcooker. Er zijn namelijk genoeg Indische recepten met kip en vlees voor de slowcooker maar met alleen groenten zijn er weinig te vinden. Hoog tijd voor een recept dus! Dit is mijn recept voor vegetarische rendang uit de slowcooker.

Het idee voor dit gerecht kreeg ik door een recept van Danny Jansen, namelijk het recept voor rendang van spitskool. Ik heb de spitskool als basis genomen en een beetje gekeken naar mijn eigen rendang recept. Vervolgens heb ik er een vegetarisch slowcooker gerecht van gemaakt, dus zonder trassi (anders is het niet vegetarisch meer).

Lees voordat je dit gerecht gaat maken eerst dit artikel over de meest gebruikte ingrediënten (met uitleg) in de Indische keuken. Ook handig als boodschappenlijstje als je naar de toko gaat.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • hele spitskool
  • 1 ui gesnipperd
  • sereh stengel gekneusd
  • 1 tot 2 blaadjes djeroek poeroet
  • halve eetlepel sambal badjak (wil je het pittiger voeg dan meer naar smaak toe)
  • stukje vers geraspte gember van ongeveer 1 centimeter
  • 50 milliliter ketjap manis
  • 100 milliliter water
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • teentje knoflook geraspt
  • 1 theelepel (palm) suiker
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • scheutje (rijst) olie
  • optioneel: steranijs

Hoe maak je het?

Snijd de spitskool door de helft en snijd de kool in dunne reepjes. Was de kool goed onder de kraan en laat het in een vergiet uitlekken.

Vegetarische rendang van spitskool

Maak ondertussen de boemboe (kruidenmengsel/pasta) van de ui, knoflook, sambal, suiker en de gember. Je maakt een boemboe in de vijzel of keukenmachientje. Je maalt alles fijn tot een pasta.

Verhit een scheutje olie in een kleine koekenpan en fruit de boemboe aan voor ongeveer 3 minuten zodat de smaken goed vrij kunnen komen. Zet het vuur uit en voeg de ketjap bij de boemboe en schep het geheel even om.

Vegetarische rendang uit de slowcooker

Doe de spitskool in de slowcooker en giet het ketjapmengsel erop. Voeg een eetlepel groentebouillonpoeder en 100 milliliter water toe. Schep de kool nu goed om zodat alles goed bedekt is met een laagje ketjap. Kneus de sereh met een groot mes en leg er een knoop in. Leg de sereh samen met de djeroek poeroet blaadjes tussen de kool en sluit deksel. Je kunt eventueel een steranijs toevoegen voor extra smaak. Steranijs heeft wel een specifieke smaak en kan overheersend zijn. Als je er niet van houdt, niet toevoegen!

Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur. Als je het maakt in een gewone stoofpan laat je het op een laag vuurtje sudderen totdat het gaar is. Heb je nog geen slowcooker? Lees hier de voordelen van koken met een slowcooker.

Je eet dit gerecht samen met bijvoorbeeld rijst en komkommersalade. Een hardgekookt eitje of spiegeleitje past er ook prima bij. Serveer er gebakken uitjes en sambal bij. Dit gerecht smaakt de volgende dag nog lekkerder!

Op zoek naar nog een Indisch gerecht zonder vlees? Maak dan eens sambal goreng telor. Lees hier het recept!

Vegetarische rendang uit de slowcooker

*Dit artikel bevat affiliate links.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

16 Reacties

  1. Het gerecht smaakte prima. Begrijp alleen niet waarom het Rendang heet want de karaktistieke ingredienten zoals santen en koenjit zitten er niet in. Het lijkt meer op Smoor.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*