Vegetarische rendang van spitskool

Vegetarische rendang uit de slowcooker

Vegetarische rendang bestaat dat eigenlijk wel? Rendang is een kruidig gerecht met rundvlees, kokosmelk, kruiden en specerijen. Je kunt ook andere soorten vlees en dus ook groenten gebruiken om rendang te maken. Ik wilde graag een Indisch vegetarisch gerecht maken in de slowcooker. Er zijn namelijk genoeg Indische recepten met kip en vlees voor de slowcooker maar met alleen groenten zijn er weinig te vinden. Hoog tijd voor een recept dus! Dit is mijn recept voor vegetarische rendang uit de slowcooker.

Het idee voor dit gerecht kreeg ik door een recept van Danny Jansen, namelijk het recept voor rendang van spitskool. Ik heb de spitskool als basis genomen en een beetje gekeken naar mijn eigen rendang recept. Vervolgens heb ik er een vegetarisch slowcooker gerecht van gemaakt, dus zonder trassi (anders is het niet vegetarisch meer).

Lees voordat je dit gerecht gaat maken eerst dit artikel over de meest gebruikte ingrediënten (met uitleg) in de Indische keuken. Ook handig als boodschappenlijstje als je naar de toko gaat.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • hele spitskool
  • 1 ui gesnipperd
  • sereh stengel gekneusd
  • 1 tot 2 blaadjes djeroek poeroet
  • halve eetlepel sambal badjak (wil je het pittiger voeg dan meer naar smaak toe)
  • stukje vers geraspte gember van ongeveer 1 centimeter
  • 50 milliliter ketjap manis
  • 100 milliliter water
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • teentje knoflook geraspt
  • 1 theelepel (palm) suiker
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • scheutje (rijst) olie
  • optioneel: steranijs

Hoe maak je het?

Snijd de spitskool door de helft en snijd de kool in dunne reepjes. Was de kool goed onder de kraan en laat het in een vergiet uitlekken.

Vegetarische rendang van spitskool

Maak ondertussen de boemboe (kruidenmengsel/pasta) van de ui, knoflook, sambal, suiker en de gember. Je maakt een boemboe in de vijzel of keukenmachientje. Je maalt alles fijn tot een pasta.

Verhit een scheutje olie in een kleine koekenpan en fruit de boemboe aan voor ongeveer 3 minuten zodat de smaken goed vrij kunnen komen. Zet het vuur uit en voeg de ketjap bij de boemboe en schep het geheel even om.

Vegetarische rendang uit de slowcooker

Doe de spitskool in de slowcooker en giet het ketjapmengsel erop. Voeg een eetlepel groentebouillonpoeder en 100 milliliter water toe. Schep de kool nu goed om zodat alles goed bedekt is met een laagje ketjap. Kneus de sereh met een groot mes en leg er een knoop in. Leg de sereh samen met de djeroek poeroet blaadjes tussen de kool en sluit deksel. Je kunt eventueel een steranijs toevoegen voor extra smaak. Steranijs heeft wel een specifieke smaak en kan overheersend zijn. Als je er niet van houdt, niet toevoegen!

Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur. Als je het maakt in een gewone stoofpan laat je het op een laag vuurtje sudderen totdat het gaar is. Heb je nog geen slowcooker? Lees hier de voordelen van koken met een slowcooker.

Je eet dit gerecht samen met bijvoorbeeld rijst en komkommersalade. Een hardgekookt eitje of spiegeleitje past er ook prima bij. Serveer er gebakken uitjes en sambal bij. Dit gerecht smaakt de volgende dag nog lekkerder!

Op zoek naar nog een Indisch gerecht zonder vlees? Maak dan eens sambal goreng telor. Lees hier het recept!

Vegetarische rendang uit de slowcooker

*Dit artikel bevat affiliate links.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

16 Reacties

  1. Lissy Coenders

    Hoi Simone, bedankt voor je heerlijke recepten. Mijn favorieten zijn de rendang, zowel met vlees, als ook de vega. Nu is mijn vraag: waarom bevat de vega-versie een aantal kruiden niet en ook geen santen. Is dit vanwege de combi met spitskool?

    • Hoi Lissy,
      De vega-versie heb ik zo simpel mogelijk gehouden, maar je kunt de extra kruiden gewoon toevoegen als je dat wilt. De santen heb ik in dit recept bewust niet gebruikt, omdat het dan een te papperig geheel wordt. Maar als je daarvan een blokje wilt toevoegen voor de smaak, dan kan dat wel.
      Groetjes Simone

  2. Hoi ,
    is het ook mogelijk om dit gerecht van te voren te maken(kerst)en dan in te vriezen ?

  3. Vanaf vanmorgen 8:00in de slowcooker en na 5 uur nog hard…nu 5 uur verder innslowcooker op stand high..is nu knapperig en helaas bleek en heeft geen kleur zoals jouw foto. Zal denk ik wel smaken maar had meer op zacht gehoopt en soort vlees beleving te krijgen. De komkommersalade erbij gemakt en rijst met quinoa.
    Bijna etenstijd…

    • Hoi Ellen, wat balen zeg dat de kool niet zacht was! Ik lees het ook regelmatig als mensen bv rode kool bereiden, dat deze nog hard blijft. Waar het aan ligt, geen idee. Ik zou het echt niet durven zeggen. Het verschilt per merk slowcooker nog al eens hoe warm deze worden. Misschien heeft het daarmee te maken. Anders zou ik niks kunnen bedenken. Hopelijk heeft het toch nog gesmaakt!

  4. Nomnom! Wij hebben dit gisteren voor het eerst gegeten en het was heerlijk! Overigens hebben wij meteen een dubbele portie gemaakt en er wel een blik kokosmelk doorheen gedaan.
    Ik eet sinds 12 jaar vegetarisch, dus rendang was zoooo lang geleden.
    Echt van genoten!

  5. nelleke van prinzenermann

    Jammer, maar dit recept is slecht bevallen. Had tevoren zo’n idee dat vijf uur te lang zou zijn voor deze groente. Met sambal goreng spitskool bvb doe ik een kooktijd van krap zes minuten, en soms eet ik spitskool rauw als salade. Maar dit blogje was zo enthousiast dat ik het toch eens wilde proberen. Vermoeden werd helaas bewaarheid, de spitskool is veel en veel te gaar geworden. Voor mij geen spitskool meer in de slowcooker!

    • Hoi Nelleke, wat jammer dat dit recept je niet bevallen is. Spitskool kun je inderdaad op veel manieren bereiden en eten. Ik persoonlijk vind dit gerecht erg lekker en de kool was bij mij gelukkig niet te gaar. Voordat ik een recept online plaats heb ik hem vaak al een aantal keer uitgetest. Maar ook smaken verschillen. Hopelijk zijn er een hoop andere recepten die je wel erg lekker vindt! Groetjes, Simone

  6. Ben niet zo’n liefhebber van gewone gekookte kool maar dit ga ik vandaag maken, lijk me heerlijk.

    • Hoi Sonja, ik ben de laatste tijd weer meer kool gaan eten en vind het zo op zijn tijd erg lekker. Dit recept heeft die kruidige Indische smaken. Lekker met sambal erbij! Groetjes, Simone

  7. De vegetarisch rendang staat te ‘pruttelen’ en het ruikt erg lekker!
    Ik vroeg me alleen af: klopt het dat hier niets met kokos in hoort?

    • Hoi Nicole, ja dat klopt! In de rendang met vlees gaat kokosmelk, rasp of santen. Maar dit is een variant erop en ik heb er geen kokos in gebruikt. Ben benieuwd naar het resultaat. Groetjes, Simone

  8. Carlo & Patricia

    Hoi,

    Vandaag hebben we eindelijk de vergetarische rendang gegeten. Wel een week of vier later dan eerst gepland. Het was heerlijk! Deze gaan we zeker vaker maken.

    De groente burgers hebben we eerder al gegeten, die zullen we misschien ook nog wel eens maken maar dan gaan we er wel wat aan sleutelen.

    Ga zo door,

    Carlo en Patricia

    • Hoi leuk dat jullie dit recept hebben gemaakt! Ik vind het zelf ook verrassend lekker. En dat is het leuke van die burgers, je kunt er eigenlijk naar eigen smaak alles in verwerken. Bedankt voor jullie berichtje! groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*