Eetspiratie » Sushirijst koken in de Crock-Pot Express
Sushirijst koken in de Crock-Pot Express

Sushirijst koken in de Crock-Pot Express

Sushirijst koken in de Crock-Pot Express, op deze manier heb je altijd perfect gekookte rijst voor je sushi en poké bowls. Heb je een multicooker en ben je gek op sushi, dan heb ik goed nieuws voor je. Want als je op deze manier sushirijst hebt gekookt, maak je het niet meer in een pannetje. Het is snel, makkelijk en het grootste voordeel: je hebt er geen omkijken naar.

Ik maak graag zelf sushi, maar ik zag altijd een beetje op tegen het koken van de sushirijst. Nu is dit geen ingewikkelde klus maar sushirijst heeft wel een beetje aandacht nodig. Het is regelmatig voorgekomen dat ik de rijst heb laten aankoeken, gewoon omdat ik ondertussen andere dingen aan het doen was. Ook vind ik het lastiger op inductie om in te schatten op welke stand ik de rijst het beste kan koken. Maar er is een oplossing; de multicooker! Ik gebruik nu al een aantal jaar de Crock-Pot Express en die is inmiddels onmisbaar geworden in mijn keuken. Lees hier alles over de multicooker.

Sushirijst koken in de Crock-Pot Express

Rijst bereid ik altijd in de multicooker. Ik wil niet meer anders. De rijst komt hier altijd perfect uit, zowel witte rijst als zilvervliesrijst. Dus waarom niet met sushirijst proberen? En het is dus heel eenvoudig. Het als bij gewone witte rijst is de verhouding 1 op 1. Dus 1 kop sushirijst op 1 kop water. Makkelijker kan niet. Wil je een grotere hoeveelheid sushirijst? Neem dan 2 koppen rijst en 2 koppen water. Wat wel heel belangrijk is, is om de sushirijst van tevoren heel goed te wassen. Niet even snel spoelen, maar echt goed wassen. Ik schreef eerder een artikel waarom het belangrijk is om rijst voor het koken te wassen. Dat artikel kun je hier lezen. De sushirijst was je een aantal keer totdat het water wat eraf komt helemaal helder ziet. Dit is een belangrijke stap die je het beste niet over kunt slaan.

Ik koop sushirijst bij de toko. In dit artikel (mijn tokofavorieten) kun je lezen welke sushirijst ik gebruik.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sushirijst koken in de Crock-Pot Express
Sushirijst koken in de Crock-Pot Express

Sushirijst koken in de Crock-Pot Express

4.4 van 9 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Total time

40

minuten

Perfecte sushirijst bereid in de multicooker.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 1 deel sushirijst (bijvoorbeeld 1 kop of mok)

 • 1 deel water (1 kop of mok)

 • 2 eetlepels (rijst)azijn

 • 1 theelepel suiker

 • halve theelepel zout

Bereiding:

 • Neem de hoeveelheid rijst die je nodig hebt. Ik gebruikte een mok. Doe de rijst in de binnenpan van de multicooker en doe er net zoveel water op tot de rijst volledig onderstaat.
 • Nu ga je met je hand door de rijst heen, je zult zien dat het water net zo wit wordt als melk. Giet voorzichtig het water uit de pan en vul hem opnieuw. Herhaal dit tot het water helder ziet. Schenk al het water eruit en zet de binnenpan in de multicooker..
 • Schenk nu het water erbij. Heb je 1 mok rijst genomen, vul dan dezelfde mok met water en schenk dit op de rijst.
 • Roer er even doorheen met een siliconen spatel en zorg dat de rijst verdeeld is over de bodem.
 • Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Kies het rice/risotto programma, deze geeft standaard een tijd van 12 minuten aan op low. Druk op start. De pan gaat druk opbouwen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal en de pan telt terug van 12 naar 0. Ondertussen meng je azijn, suiker en zout in een kommetje.
 • Als de kooktijd verstreken is, hoor je een piep. Je hoeft nu niks te doen. Laat de Crock-Pot 10 minuten zo staan. Na 10 minuten druk je op stop en open je voorzichtig het ventiel. De meeste stoom is vanzelf al uit de pan ontsnapt.
 • Schep de rijst om met een rijstlepel of siliconen spatel. Voeg het azijnmengsel toe aan de warme rijst. Schep alles nog een keer goed om. Proef of de rijst op smaak is en voeg indien nodig nog iets extra’s toe.
 • Spreid de rijst uit op een groot bord en laat het afkoelen voor sushi of serveer het warm voor bijvoorbeeld een poké of sushi bowl.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)