Soep met gegrilde paprika, lekker, simpel en je hebt maar weinig ingrediënten nodig. Mijn soep mag normaal gesproken wel een beetje structuur hebben. Maar bij deze paprikasoep is het juist lekker om hem te blenden. Als extra toevoeging doe ik er na het blenden (gekookte) kidneybonen bij. Dit zorgt voor een beetje structuur en je dagelijkse portie peulvruchten. Door de paprika vooraf te grillen krijgt de soep een lekkere volle smaak.
Voor dit recept heb ik puntpaprika’s gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook prima ‘gewone’ paprika’s gebruiken. Om de paprika’s te grillen voor deze paprikasoep gebruikte ik mijn grillpan. Maar soms heb ik geen zin om die zware pan tevoorschijn te halen en dan gebruik ik mijn contactgrill. En heb je geen grillpan of contactgrill? Geen probleem! Je kunt de paprika’s ook prima bereiden in een grote koekenpan. Laat de pan heet worden en leg de paprika’s erin. Je hoeft geen olie in de pan te doen. Het is de bedoeling dat de paprika’s een beetje blakeren. Wil je liever de oven gebruiken? Rooster ze dan 20 tot 25 minuten op 200 graden.

GreenPan Bistro – Contact Grill – Tosti apparaat
Openklapbaar – PFAS-vrij – met timer – 2000 Watt
Soep met gegrilde paprika
Na het grillen pureer je de paprika’s samen met de tomatenblokjes en knoflook in de blender of met een staafmixer tot een puree. Deze puree wordt uiteindelijk de soep. Zoete aardappel zorgt ervoor dat het lekker romig wordt. Op het laatst ga je er nog met een staafmixer doorheen om de aardappel te pureren en dan heb je een heerlijke gegrilde paprikasoep. Serveer met breekbrood, platbrood of knoflookbroodjes. Knapperige knoflookcroutons zijn ook een lekkere aanvulling. Door kidneybonen toe te voegen aan de soep wordt hij extra vullend en eiwitrijk.

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS
Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.
Soep met gegrilde paprika
6
porties10
minuten25
minuten35
minutenSoep van gegrilde of geroosterde paprika. Een heerlijke soep op smaak gebracht met komijn en een vleugje kaneel. Zoet en een beetje pittig van smaak. Door de toevoeging van kidneybonen wordt de soep extra vullend en eiwitrijk. Lekker als voorgerecht maar ook prima als lunch. Serveer met brood of soepstengels of garneer met knapperige croutons. Een soep die bij veel mensen in de smaak valt.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 rode puntpaprika’s, in grove stukken gesneden
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
1 blikje kidneybonen (400 gram) uitgelekt en afgespoeld
1 theelepel sambal oelek
1 grote rode ui, gehalveerd
2 tenen knoflook
1 middelgrote zoete aardappel, in blokjes gesneden
2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 1 tot 2 blokjes groentebouillon)
1 liter water
1 mespunt kaneel
halve theelepel gemalen komijn
zout en peper naar smaak
1 theelepel olie
BEREIDING
- Maak 4 puntpaprika’s schoon, snijd ze doormidden en haal de zaden eruit. Snijd ze in grove stukken en leg ze op een hete grillpan of contactgrill tot ze grillstrepen hebben en zacht zijn. Of rooster ze 20 tot 25 minuten in de oven op 200 graden. Haal de schil van de rode ui, snijd deze doormidden en leg deze erbij in/op de grill of in de oven.
- Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Leg even apart tot gebruik.
- Als de paprika’s hier en daar een beetje geblakerd en volledig zacht zijn kun je ze overhevelen naar de blender. Doe ook de rode ui, 2 tenen knoflook en de inhoud van het blik tomatenblokjes erbij. Pureer dit helemaal glad
- Doe een theelepel olie in een soeppan en bak de zoete aardappelblokjes even kort aan voor ongeveer 3 minuten samen met een halve theelepel komijn, een snuf zout en een mespunt kaneel. Schenk de paprikapuree puree in de pan en voeg 1 liter water toe.
- Roer alles goed door elkaar en voeg 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 1 tot 2 groentebouillonblokjes) toe. Laat dit nu ongeveer 20 tot 25 minuten zachtjes koken tot de zoete aardappel gaar en zacht is. Pureer de soep met een staafmixer glad.
- Giet het vocht van de kidneybonen weg en spoel de bonen in een vergiet af onder de kraan. Doe de bonen in de soep en laat het nog 5 minuten staan tot de bonen warm zijn. Proef of de soep op smaak is en voeg indien nodig nog extra zout en peper toe.
AANTEKENINGEN
- Lekker bij deze soep: pitachips of naan (platbrood). Een topping van knapperige croutons is ook erg lekker.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Chili met rundvlees en bonen uit de slowcooker
- Sandwich met gegrilde groenten
- Groente marinade – voor de lekkerste gegrilde en geroosterde groenten
- Gegrilde Romaine sla met pittige dressing
- Slowcooker stoofpot – worstjes met paprika
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.