Groentesoep uit de slowcooker

Slowcooked groentesoep

Soep! Ik ben er groot mee geworden. Die geur van vers gemaakte groentesoep en dan lekker dampend heet in een kom, heerlijk! Een goede groentesoep heeft tijd nodig en daarom is het ideaal om deze soep in de slowcooker te bereiden. Zo kan de soep goed op smaak komen en jij kunt ondertussen iets anders gaan doen, bijvoorbeeld een focaccia bakken voor erbij!

Ik heb vroeger toen ik net het huis uit was ook geprobeerd om lekkere groentesoep te maken. Dit lukte eigenlijk nooit. Ik had geen geduld, vlees wat nog niet uit elkaar viel of het was flauw van smaak. Mijn slowcooked groentesoep moet kruidig en sterk van smaak zijn. In een slowcooker kan het eigenlijk (bijna) niet mislukken.

Ik gebruik graag groentebouillonpoeder voor mijn soep maar je kunt ook prima runderbouillon gebruiken natuurlijk. Als je bouillonblokjes gebruikt kijk dan even op de verpakking hieveel je nodig hebt op 1,5 liter water. Een mergpijpje laten meetrekken kan ook als je dat lekker vindt.

Tip: serveer een zelfgemaakte focaccia bij deze lekkere groentesoep!

Kijk hier hoe je zelf heel eenvoudig een focaccia kunt maken.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram runder riblappen

  • 1,5 tot 2 liter water

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder

  • 2 laurierblaadjes

  • snufje gemalen foelie of een stukje foelie laten meetrekken

  • halve theelepel gedroogde tijm

  • mespunt gedroogde lavas of een paar takjes verse lavas (maggiplant)

  • 2 stengels bleekselderij + blad

  • grote winterpeen

  • 1 flinke ui

  • 1 grote prei

  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie

  • zak verse soepgroenten

  • 2 handjes vermicelli (of restjes pasta die je over hebt)

  • optioneel: diepvries sperzieboontjes

  • 200 gram half om half gehakt

  • mespunt nootmuskaat

  • snufje gedroogde cayennepeper

  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Meng het gehakt met de cayennepeper en nootmuskaat en kruid het met zout en peper. Draai er balletjes van.
  • Doe het rundvlees samen met de balletjes, het water en de rest van de ingrediënten (behalve de pasta of vermicelli) in de slowcooker. Zorg dat het vlees onder water staat en zet de slowcooker aan.
  • De slowcooker stel je in op stand low voor ongeveer 6 uur.
  • Als de kooktijd is verstreken kijk je of het vlees gaar is en uit elkaar valt. Test ook een soepballetje. Proef de soep en breng eventueel nog op smaak met zout en peper en indien nodig met extra bouillonpoeder (of blokje). Dit is naar persoonlijke smaak.
  • Als het vlees uit elkaar valt en de smaak goed is voeg je de vermicelli toe. Laat dit even mee garen. Als de vermicelli zacht is, is de soep klaar. Heb je nog soep over? De volgende dag smaakt hij nog lekkerder. Warm het dan wel op in een gewone soeppan.
Ben je ook net zoals ik gek op soep? Als er één soep is waarmee ik echt ben opgegroeid is het wel bruinebonensoep. Dit aten wij met rijst, gebakken uitjes en sambal. Deze soep maak ik zeker wel 1 keer per week.

Kijk hier voor het recept van mijn moeders bruinebonensoep.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

26 Reacties

  1. Echt een lekker recept. Heb je ook een recept voor draadjesvlees uit de slowcooker?

    • Hoi Eric, bij de categorie slowcooker vind je verschillende recepten voor vlees waaronder rendang, Indische hachee, frietje stoofvlees en daging smoor. Dat is ook draadjesvlees. Welke variant bedoel je van draadjesvlees? Bv een variant met mosterd?

  2. Ik heb trouw gedaan wat je schreef; 6 geplette peperkorrels toegevoegd. Is zwarte peper uit de molen (gemalen peperkorrels dus) hetzelfde effect?
    Ben heel benieuwd; nog nooit soep in de slowcooker gedaan. De groenten liggen nog boven het water omdat ik een zak had van 500 gram. Maar dat slinkt hoop ik…..? ….

    • Hoi Sylvia, ja hoor peper uit de molen is ook prima! Het is veel pittiger van smaak dan de zwarte peper die vermalen is tot poeder. De groenten zullen wel slinken maar je mag altijd nog extra water toevoegen. Ben benieuwd! Groetjes, Simone

  3. Harry Verspae

    Hoi,
    Even een vraagje:
    Moet je de rundvleessoep niet afschuimen?

    • Hoi Harry, ik heb de soep in de slowcooker nog nooit hoeven afschuimen. Waarschijnlijk komt dit omdat de soep niet ‘kookt’. Als het goed is komt de temperatuur niet hoger dan 100 graden. Groetjes, Simone

  4. Hoe groot moet de slowcooker zijn?

  5. Ik heb een vraag over de slowcooker, kookt het eten wel?

    • Hoi Ina, het wordt in de slowcooker gaar doordat het voor een langere tijd op een lagere temperatuur bereid wordt. De temperatuur kan oplopen tot 95 graden waardoor het niet ‘kookt’. Het is een andere manier van koken. Het eten wordt echt wel gaar, daar hoef je niet bang voor te zijn. Groetjes, Simone

  6. Ik heb dit recept met volle tevredenheid al 3x gemaakt.
    Maar ben nu vergeten moet ik het water nu koud of warm toevoegen?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*