Groentesoep uit de slowcooker

Slowcooked groentesoep

Soep! Ik ben er groot mee geworden. Die geur van vers gemaakte groentesoep en dan lekker dampend heet in een kom, heerlijk! Een goede groentesoep heeft tijd nodig en daarom is het ideaal om deze soep in de slowcooker te bereiden. Zo kan de soep goed op smaak komen en jij kunt ondertussen iets anders gaan doen, bijvoorbeeld een focaccia bakken voor erbij!

Ik heb vroeger toen ik net het huis uit was ook geprobeerd om lekkere groentesoep te maken. Dit lukte eigenlijk nooit. Ik had geen geduld, vlees wat nog niet uit elkaar viel of het was flauw van smaak. Mijn slowcooked groentesoep moet kruidig en sterk van smaak zijn. In een slowcooker kan het eigenlijk (bijna) niet mislukken.

Ik gebruik graag groentebouillonpoeder voor mijn soep maar je kunt ook prima runderbouillon gebruiken natuurlijk. Als je bouillonblokjes gebruikt kijk dan even op de verpakking hieveel je nodig hebt op 1,5 liter water. Een mergpijpje laten meetrekken kan ook als je dat lekker vindt.

Tip: serveer een zelfgemaakte focaccia bij deze lekkere groentesoep!

Kijk hier hoe je zelf heel eenvoudig een focaccia kunt maken.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram runder riblappen

  • 1,5 tot 2 liter water

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder

  • 2 laurierblaadjes

  • snufje gemalen foelie of een stukje foelie laten meetrekken

  • halve theelepel gedroogde tijm

  • mespunt gedroogde lavas of een paar takjes verse lavas (maggiplant)

  • 2 stengels bleekselderij + blad

  • grote winterpeen

  • 1 flinke ui

  • 1 grote prei

  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie

  • zak verse soepgroenten

  • 2 handjes vermicelli (of restjes pasta die je over hebt)

  • optioneel: diepvries sperzieboontjes

  • 200 gram half om half gehakt

  • mespunt nootmuskaat

  • snufje gedroogde cayennepeper

  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Meng het gehakt met de cayennepeper en nootmuskaat en kruid het met zout en peper. Draai er balletjes van.
  • Doe het rundvlees samen met de balletjes, het water en de rest van de ingrediënten (behalve de pasta of vermicelli) in de slowcooker. Zorg dat het vlees onder water staat en zet de slowcooker aan.
  • De slowcooker stel je in op stand low voor ongeveer 6 uur.
  • Als de kooktijd is verstreken kijk je of het vlees gaar is en uit elkaar valt. Test ook een soepballetje. Proef de soep en breng eventueel nog op smaak met zout en peper en indien nodig met extra bouillonpoeder (of blokje). Dit is naar persoonlijke smaak.
  • Als het vlees uit elkaar valt en de smaak goed is voeg je de vermicelli toe. Laat dit even mee garen. Als de vermicelli zacht is, is de soep klaar. Heb je nog soep over? De volgende dag smaakt hij nog lekkerder. Warm het dan wel op in een gewone soeppan.
Ben je ook net zoals ik gek op soep? Als er één soep is waarmee ik echt ben opgegroeid is het wel bruinebonensoep. Dit aten wij met rijst, gebakken uitjes en sambal. Deze soep maak ik zeker wel 1 keer per week.

Kijk hier voor het recept van mijn moeders bruinebonensoep.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

26 Reacties

  1. Kan ik deze soep ook maken met de Elfgemaakte groentebouillon, ipv de bouillonpoeder? Hoeveel moet ik hier dan vanook gebruiken?

  2. Wat een heerlijke soep! Ik vraag me af of ik de gehaktballetjes ook later toe kan voegen, ze zijn voor mij iets te zacht geworden? Of worden de gehaktballetjes dan niet gaar?

    • Hoi Laura, ja hoor dat kan zeker. Ik voeg ze al vroeg toe voor de smaak maar je kunt ze ook best 2 uur voor het einde van de kooktijd toevoegen. Ze worden in de warme soep best snel gaar. Test er eentje voordat je de soep gaat opscheppen dan weet je het zeker. Groetjes, Simone

  3. Hoi hoi, Ik heb nu ook een slowcooker aan geschaft ( yeah hihi ) maar als ik mijn slowcooker op hoog zet dan kookt het na een half uur nog niet. Doe je eerst de soep op het fornuis koken en dan overgieten?

    Groetjes, Conny

    • Hoi Conny, nee je kunt het gewoon maken in de slowcooker precies zoals het aan gegeven staat in het recept. De slowcooker komt als het goed is niet aan de kook. De slowcooker heeft echt de tijd nodig om op temperatuur te komen, langer dan een half uur. De soep wordt langzaam gaar. Het gaat alleen iets langzamer dan in een gewone pan maar dat komt de smaak helemaal ten goede. Veel plezier met slowcooken! groetjes, Simone

  4. Vrijdag deze soep volgens recept gemaakt,hij was echt in 1 woord geweldig geworden.
    Zeker voor herhaling vatbaar.

  5. Is deze soep in een vegetarische vorm ook lekker? Of zou je dat niet aanraden?

    • Hoi Deborah, bij deze soep is juist de smaak van de vleesbouillon heel erg lekker. Wat voor jou misschien lekker is, is deze groentebouillon uit de slowcooker http://www.eetspiratie.nl/groentebouillon-maken/ Met deze bouillon als basis kun je ook lekkere soepjes maken. Voeg er groenten aan toe die je lekker vind of zelfs pasta of vermicelli. De bouillon is ook lekker op zichzelf. Groetjes, Simone

  6. als ik alle ingrediënten er tegelijk in doe worden de groenten dan niet overgaar

    • Hoi Marieke, ik vind het persoonlijk lekker als de groenten helemaal zacht zijn geworden en de smaak goed in de soep kan trekken. De groenten zijn zacht maar niet tot pap gekookt. Als je de groenten liever iets meer beetgaar zou willen dan kun je ze wat later toevoegen dan in het recept vermeld staat. Groetjes, Simone

  7. Ik kan je faceboek pagina die eerst meukvrij eten heette en later clean en puur niet meer vinden klopt dat? Heeft hij soms weer een andere naam?

    • Hoi,

      Mijn facebookpagina heeft al 3 jaar dezelfde naam, namelijk: Eetspiratie. Die andere 2 namen zijn bij mij niet bekend.

      Groetjes,
      Simone

  8. Het vlees afschuimen doe je dat niet , is dat niet nodig vraag ik me af?

    • Hoi,
      Nee afschuimen is inderdaad niet nodig. Ik denk omdat het heel langzaam verwarmd wordt in de slowcooker. Ik heb het in ieder geval nog nooit hoeven doen en zelfs niet bij kippensoep.
      Groetjes,
      Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*