Eetspiratie » Sloppy joe
Sloppy joe

Sloppy joe

Sloppy joe, een kruidig gehaktmengsel in tomatensaus wat je serveert op een (hard) broodje met sla, rode ui en pickles. Klinkt goed toch? Ideaal voor dagen dat je even geen Eetspiratie hebt. En je hoeft dit broodje niet netjes te eten, eigenlijk kun je dit broodje niet eens netjes eten vandaar de naam sloppy joe.

Als je kijkt naar echte Amerikaanse Sloppy joe recepten dan zie je dat deze vooral bestaan uit ketchup en barbecuesaus. Erg lekker maar ook heel erg zoet. Ik heb mijn versie aangepast naar mijn eigen smaak dus in plaats van kant en klare barbecuesaus te gebruiken maak ik een eigen saus.

Laat je dus niet afschrikken van de ingrediëntenlijst want het meeste ervan zijn kruiden en/of specerijen. De bereiding is heel eenvoudig. Je kunt het maken in een gewone pan, slowcooker en multicooker (Crock-Pot Express).

De beschrijvingen van de bereidingen in de slowcooker en multicooker beschrijf ik onderaan dit recept.

Sloppy joe

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, Slowcooker, WereldkeukenKeuken: ComfortfoodNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

8

broodjes
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Sloppy joe, een kruidig gehaktmengsel in tomatensaus wat je serveert op een (hard) broodje met sla, rode ui en pickles.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 half-om-half gehakt (of ongekruid kipgehakt)

  • 1 1 ui

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 1 theelepel 1 gedroogde tijm

  • 1 eetlepel 1 gedroogde oregano

  • 1 theelepel 1 gerookt paprikapoeder

  • 1 theelepel 1 (vers) geraspte nootmuskaat

  • 1 theelepel 1 gedroogd uienpoeder

  • 1 theelepel 1 suiker

  • vers gemalen zwarte peper naar smaak

  • 1 blikje 1 tomatenblokjes (400 gram)

  • 150 milliliter 150 gezeefde tomaten (passata)

  • 1 eetlepel 1 sojasaus

  • 1 theelepel 1 azijn

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld blokje)

  • 1 eetlepel 1 olie om in te bakken

  • voor erbij: broodjes/blaadjes kropsla/rode ui/augurken

Hoe maak je het?

  • Doe in een kommetje: tijm, oregano, paprikapoeder, nootmuskaat, uienpoeder en suiker. Meng dit door elkaar en zet even apart.
  • In een grote kom doe je tomatenblokjes, gezeefde tomaten, sojasaus, azijn en het groentebouillonpoeder (of verkruimeld bouillonblokje) meng dit door elkaar.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een diepe pan en fruit ui en knoflook aan.
  • Doe het gehakt in de pan erbij en bak dit bruin en rul.
  • Voeg vervolgens de kruiden/specerijen uit het kommetje toe en bak dit mee met het gehakt.
  • De tomatensaus mag er nu bij. Schep goed om en laat dit ongeveer 30 minuten staan op een laag vuurtje. Proef of de saus op smaak is en voeg vers gemalen zwarte peper toe. Mis je nog iets? Voeg dan naar smaak nog iets van de bovenstaande ingrediënten toe.
  • Bak broodjes af, snijd de rode ui in ringen, was een paar blaadjes sla en snijd een augurk in reepjes.
  • Beleg het broodje met sla en ui met daarop een schep Sloppy Joe en garneer met augurk. Sloppy joe

Aantekeningen

  • In de slowcooker: je bereid het gerecht eerst in de ‘gewone’ pan en gebruikt de slowcooker om de smaken lekker in te laten trekken. Volg het recept en hevel alles over in de slowcooker. Zet voor 3 tot 4 uur op low. Om de saus in te late dikken zet je de deksel een half uur van de pan terwijl de slowcooker aan staat. Zo kan het meeste vocht ontsnappen.
  • Bereiding in de Crock-Pot Express: verhit olie in de binnenpan, bak ui en knoflook aan. Voeg gehakt toe en bak bruin en rul. Voeg kruiden/specerijenmengsel toe en schep alles om. Schenk de tomatensaus (zie recept) op het gehakt en ROER NIET. Doe de deksel op de pan en zet het ventiel dicht. Stel manual 5 minuten in en daarna een quick release. Na de kooktijd kun je de sauté stand aanzetten om de saus nog iets in te koken.
  • Tip: dit gerecht is ook lekker met kipgehakt.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE