Sloppy joe

Sloppy joe

Sloppy joe, wat is dat? Elke ochtend krijg ik de vraag, wat eten we vanavond? Dus toen ik zei sloppy joe, zag ik wat verbaasde gezichten. Een sloppy joe is een broodje met gehakt in een kruidige tomatensaus. Het is een simpel maar lekker gerecht. Dit broodje kun je alleen niet zonder te knoeien opeten, vandaar de naam ‘sloppy’ joe! 

Dit is mijn versie van de sloppy joe. In het originele recept zit voornamelijk ketchup, barbecue saus en worcestersaus. Ik heb mijn sloppy joe eetspiratieproof gemaakt. Er zitten dus geen gekke toevoegingen of bergen suiker in dit recept. Daardoor zitten er wel iets meer ingrediënten in dan in het originele recept. Het zijn voornamelijk kruiden dus laat je vooral niet afschrikken door de ingrediëntenlijst.

Wat heb je nodig?

  • 350 gram half om half gehakt
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 150-200 milliliter tomaten passata (een restje hiervan bewaar je in de koelkast of vies je in)
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • eetlepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 flinke theelepel vers geraspte nootmuskaat
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 rode ui
  • theelepel gedroogd uienpoeder
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel (kokosbloesem)suiker
  • een klein theelepeltje (appelcider) azijn
  • 4 harde broodjes
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • olie om in te bakken
  • garnering: blaadjes kropsla, ringen rode ui

Hoe maak je het?

Snipper de ui en rasp de knoflook. Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de tijm, oregano, uienpoeder, suiker en het gerookt paprikapoeder toe. Je kunt ook gewoon paprikapoeder gebruiken maar dan heb je niet die lekkere rooksmaak. Gerookt paprikapoeder koop je in de supermarkt, het zit in een heel mooi blikje.

Gerookt paprikapoeder

Bak het geheel even aan en voeg dan het gehakt toe. Bak het op hoog vuur rul en bruin. Als het gehakt gaar is voeg dan de tomatenblokjes, de passata en het bouillonpoeder toe. Rasp de verse nootmuskaat boven de pan en schep alles goed met een spatel door elkaar. Proef of het gehakt op smaak is en voeg een scheutje sojasaus, appelcider azijn en een snufje vers gemalen zwarte peper toe. Laat het minimaal een half uurtje op een zacht vuurtje staan.

Sloppy joe uit de slowcooker

Je zou het op dit punt ook kunnen overhevelen in een slowcooker en de saus een aantal uur laten intrekken op stand low. Het gehakt wordt daardoor nog zachter. Zet een uur voordat je het gaat serveren de deksel van de slowcooker zodat de saus kan indikken.

Serveer het gehaktmengsel op een hard broodje met wat sla en rode ui. Probeer dit broodje maar eens zonder te knoeien op te eten!

Sloppy joe

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

17 Reacties

  1. Astrid & Frank

    Vandaag dit recept aan het maken. Een en ander zit net in de slowcooker. :) Wat is eventueel het alternatief voor de bouillonpoeder? Die hebben we er namelijk niet ingedaan, maar we missen nu dus de “bite”, merkten we bij het voorproeven. We zijn overgevoelig voor E621 (Vetsin), wat in alle soorten bouillonpoeder/blokjes, die we tot nu toe zijn tegengekomen, zit helaas. :(

    • Hoi, ik heb geen alternatief voor het bouillonpoeder. Ik gebruik in al mijn recepten groentebouillonpoeder zonder gist en E621. Het gaat om dit merk https://www.puurmieke.nl/rapunzel-bouillonpoeder-zonder-gist-300g-bio.html Op dit moment kun je daar natuurlijk niks mee maar misschien wel in de toekomst. Wellicht zou je nu nog een snufje lavas (maggikruid) kunnen toevoegen als je dat in huis hebt, dat geeft ook meer een groentebouillonsmaak. Veel plezier met cooken. Groetjes, Simone

      • Lavas inderdaad, ik heb veel in huis, maar dat net niet natuurlijk. ;) Dank voor de link voor de bouillonpoeder. Ik ga gelijk zo’n pot bestellen, want die poeder is zo multifunctioneel. :) Voor nu ruikt het al heerlijk, dus het gaat vast goed smaken zonder de “bite”. Die komt volgende keer wel. Bedankt voor je snelle reactie. Echt top! :)

  2. Hallo Simone,
    Je hebt het over 1 eetlepel groentebouillonpoeder, hoeveel milliliter bouillon is dat dan.

    • Hoi Wim, het gaat echt puur alleen om het poeder. Je hoeft er geen bouillon van te maken. Het poeder dient echter als smaakmaker en trekt in de saus. Groet, Simone

  3. Hey, aan het maken op het moment. Mis alleen de stap waar het uienpoeder erbij gaat…. kleinigheidje :-).

    • Hi Dennis, ik zal je vertellen dat ik dit recept afgelopen week zelf ook weer gemaakt heb en ik inderdaad het uienpoeder mistte! Het staat er nu bij! Thanx voor je oplettendheid! Groetjes, Simone

  4. Ga deze maken van het weekend in de crockpot! Lijkt me heerlijk! Kan alles zo de pot in zonder het eerst in de pan aan te braden? (geregeld even doorroeren natuurlijk)

    • Hoi Erika, het is echt een lekker gerecht voor in het weekend! Ik bak het gehakt altijd eerst aan voor de kleur en smaak. In het recept leg ik het stap voor stap uit. Het kan ook zonder aanbakken maar dat vind ik persoonlijk minder lekker. Het is dus wat jij zelf het lekkerst en het makkelijkst vind. Ik bak bijna alles eerst aan omdat dat ten goede komt van de smaak. Veel plezier met cooken! Groetjes, Simone

    • Dank je wel Simone voor je reactie! Maak hem dus gewoon zoals je beschrijft!! Gr. Erika

  5. Dit eten wij ook weleens. Mijn man heeft dat gerecht in onze relatie binnengebracht. Ik kende het niet en hij wist ook niet meer waar hij het heeft leren kennen, ik dacht altijd dat het iets zelf bedachts was!
    Ik ben trouwens via je blog over de slowcooker op je site gekomen, erg leuk!

    • Hoi Simone, haha veel mensen kennen Sloppy Joe nog niet maar het is zo lekker! Wij zeggen ook altijd dat je dat sloppy mag opeten, dus gewoon lekker knoeien :-) Groetjes, Simone

  6. hoi wat is pasata? en moet er notmuskaat in?? vind ik zo vieeees haha

    • Hoi! Passata is eigenlijk niet meer dan gepureerde tomaten. Je hebt tomatenpuree, dat is geconcentreerd, dan heb je tomatenblokjes, dat is met stukjes tomaat. En dan heb je passata, gepureerde tomaat. Deze vind je in de supermarkt in een fles van ongeveer 700 ml, bij de Italiaanse producten. En nootmuskaat, hihi dat vind ik juist heel erg lekker. Het hoeft er natuurlijk niet perse in maar het is wel een beetje bepalend voor de smaak. Ik gebruik wel altijd vers geraspte nootmuskaat. Je kunt muskaatnoten gewoon kopen in de supermarkt. Dit smaakt heel anders dan de gemalen nootmuskaat, echt niet vergelijkbaar. Ik ben benieuwd of je het gaat proberen! Groetjes, Simone

  7. Wat n top gerecht!! Dit was ook de eerste keer dat ik een recept netjes volg en er als het klaar is ook niets meer bij hoeft. Deze ga ik zeker vaker maken.

    • Hoi! Wat leuk om te horen! Het is best een uitgebreid recept maar ik vindt het ook zeker de moeite waard. Ik maak altijd een grote voorraad en laatst heb ik de saus zelfs bij pasta geserveerd, was ook erg lekker! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*