Sloppy Joe – een lekker en veelzijdig recept. Een kruidig gehaktmengsel in tomatensaus dat je serveert op een broodje met sla, rode ui en pickles. Maar je kunt het ook eten met rijst, pasta, aardappelpuree of gebruiken als vulling voor taco’s of burrito’s. Een ideaal gerecht voor als je even geen ‘Eetspiratie’ hebt. Serveer je het op een broodje, dan hoef je deze niet netjes te eten, sterker nog je zult geheid gaan knoeien. Maar bij Sloppy Joe is dat juist de bedoeling.
Als je kijkt naar Amerikaanse Sloppy Joe recepten dan zie je dat deze voornamelijk bestaan uit ketchup en barbecuesaus. Omdat ik het liever iets pittiger maak dan zoet, besloot ik mijn eigen saus te maken. Een beetje meer werk maar des te lekkerder het resultaat.
Sloppy Joe – een lekker en veelzijdig recept
Laat je niet afschrikken van de ingrediëntenlijst want het grootste gedeelte van dit recept bestaat uit kruiden en/of specerijen. Om die reden is het aan te raden om maatlepels te gebruiken. Hiermee bespaar je niet alleen tijd, je kunt ook preciezer te werk gaan. Als je alle ingrediënten vooraf afmeet en klaarzet dan ben je in een mum van tijd klaar. In dit artikel leg ik uit waarom maatlepels een fijn hulpmiddel zijn in de keuken.
Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes
Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.
Dit recept kun je op verschillende manieren bereiden, in een stoofpan (of Dutch oven), een slowcooker of in de multicooker.
De beschrijvingen van de bereidingen in de slowcooker en multicooker vind je onderaan dit recept.
Sloppy Joe – een lekker en veelzijdig recept
8
broodjes15
minuten30
minuten45
minutenSloppy Joe – een lekker en veelzijdig recept. Gehakt in een BBQ tomatensaus die je serveert op een broodje, bij pasta met rijst of aardappelpuree. Ook te bereiden in de slowcooker of de multicooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram half-om-half gehakt (of ongekruid kipgehakt)
1 ui, gesnipperd
2 – 3 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel gedroogde tijm
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel (vers) geraspte nootmuskaat
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel suiker
vers gemalen zwarte peper naar smaak
1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
150 milliliter gezeefde tomaten (passata)
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel azijn
1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een half tot heel verkruimeld blokje)
1 eetlepel olie om in te bakken
voor erbij: broodjes/blaadjes kropsla/rode ui/augurken
BEREIDING
- Doe in een kom, 1 theelepel tijm, 1 eetlepel oregano, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, 1 theelepel vers geraspte nootmuskaat, 1 theelepel uienpoeder en 1 theelepel suiker. Meng dit door elkaar en zet even apart.
- In een grote kom doe je 400 milliliter tomatenblokjes, 150 milliliter gezeefde tomaten, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel azijn en 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje) meng dit door elkaar.
- Snipper de ui en hak 2 tot 3 tenen knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook aan.
- Doe het gehakt in de pan erbij en bak dit bruin en rul.
- Voeg vervolgens de kruiden/specerijen uit het kommetje toe en bak dit mee met het gehakt.
- De tomatensaus mag er nu bij. Schep goed om en laat dit ongeveer 30 minuten staan op een laag vuurtje. Proef of de saus op smaak is en voeg vers gemalen zwarte peper toe. Mis je nog iets? Voeg dan naar smaak nog iets van de bovenstaande ingrediënten toe.
- Bak broodjes af, snijd de rode ui in ringen, was een paar blaadjes sla en snijd een augurk in reepjes.
- Beleg het broodje met sla en ui met daarop een schep Sloppy Joe en garneer met augurk.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Bereiding van Sloppy Joe in de slowcooker
Je bereidt het gerecht eerst in de ‘gewone’ pan en gebruikt de slowcooker om de smaken lekker in te laten trekken. Volg het recept en hevel alles over in de slowcooker. Zet de slowcooker voor 3 tot 4 uur op stand low. Om de saus in te laten dikken, zet je de deksel een half uur van de pan terwijl de slowcooker aan staat. Zo kan het meeste vocht ontsnappen.
Bereiding van Sloppy Joe in de multicooker
Zet de multicooker op de sauté stand. Verhit olie in de binnenpan, bak ui en knoflook aan. Voeg gehakt toe en bak bruin en rul. Voeg kruiden/specerijenmengsel toe en schep alles om. Schenk de tomatensaus (zie recept) op het gehakt en ROER NIET. Doe de deksel op de pan en zet het ventiel dicht. Zet de multicooker op stand manual voor 5 minuten in en doe daarna een quick release. Na de kooktijd kun je de sauté stand aanzetten om de saus nog iets in te koken.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pittig Oosters gehakt voor op een broodje
- Witte bonen in tomatensaus
- Slavinken in kruidige tomatensaus
- Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) slowcooker
- Snelle kruidige gehaktballetjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.