Sambal kip (ajam rica rica)

Sambal kip (ajam rica rica)

Waarschuwing! Dit recept is voor mensen die van héél pittig eten houden, zoals ik. Van dit gerecht springen de tranen in je ogen. Niet omdat je er verdrietig van wordt. Integendeel! Sambal kip (ajam rica rica) is een gerecht waarbij je het beste een zakdoekje bij de hand kunt houden. Het is een van mijn lievelingsgerechten uit de Indofood keuken.

Dit gerecht spreekt je uit als ajam rietja rietja. Je kunt het maken in een gewonen stoofpan maar ook in de slowcooker. Ik heb dit recept uitgeschreven voor de slowcooker. Als je het in een gewone stoofpan wil maken volg dan gewoon het recept. In een gewone stoofpan is de bereidingstijd ietsjes korter.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Durf je het aan?

Kijk eerst hier voor een handig overzicht met uitleg over de gebruikte ingrediënten.

Info vooraf:

In dit recept gebruik ik groentebouillonpoeder. Ik gebruik in al mijn recepten groentebouillonpoeder zonder gist en smaakversterkers. Als alternatief voor groentebouillonpoeder kun je ook een bouillonblokje gebruiken. Maar let op! De blokjes uit de supermarkt zijn vaak erg zout. Neem dus altijd een stukje van een bouillonblokje in plaats van meteen het halve of hele blokje. Later kun je altijd nog meer toevoegen indien nodig. Het zou jammer zijn als je gerecht veel te zout zou worden.

wat heb je nodig?

  • 500 gram kipfilet of kippendijen

  • 3 rode pepers met zaadjes erin

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 ui

  • 5 centimeter verse gember

  • snufje (palm)suiker naar smaak

  • sap en rasp van een halve citroen

  • theelepel trassi

  • 3 teentjes knoflook

  • 3 eetlepels tomatenblokjes

  • 2 gekneusde sereh stengels

  • 3 blaadjes djeroek poeroet

  • 100 tot 150 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of half verkruimeld blokje

  • olie om in te bakken

  • zout en peper

Hoe maak je het?

  • Snijd de kipfilet in grove stukken. Als je kippendijen gebruikt kun je ze heel laten. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kip snel om en om bruin. Doe de kip over in de slowcooker, deze staat nog gewoon uit.
  • Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de rode peper, sambal, ui, gember, snufje suiker, citroen rasp en sap, trassi, knoflook en de tomatenblokjes. Doe deze ingrediënten in een hoge mengbeker en maak dit fijn met een staafmixer.
  • In dezelfde pan waar je net de kip in hebt gebakken verhit je weer een klein scheutje olie. Kneus de sereh met een mes. Leg deze samen met de djeroek poeroet blaadjes (beide in zijn geheel) en de boemboe in de pan. Bak de boemboe aan en schep deze over in de slowcooker bij de kip.
  • Meng het groentebouillonpoeder (of stukje van een blokje) met het water en doe dit in de slowcooker. Meng alles door elkaar, doe de deksel op de pan en zet de slowcooker voor 3 tot 4 uur op stand low.
  • Proef aan het einde van de kooktijd of de smaak naar wens is. Voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe. Is het te pittig, voeg dan extra suiker of citroensap toe. Is hij niet pittig genoeg voeg dan extra sambal toe. Is het nog te vlak van smaak? Voeg dan nog extra bouillonpoeder toe. Is de smaak nu goed? Dan is je gerecht klaar!
  • Serveer ajam rica rica met witte rijst en groenten. Extra lekker (en als blusmiddel) is het handig om er een zoet zure komkommersalade (acar ketimun) bij te maken.

Denk je nu van ‘dit is mij iets te pittig’? Dan heb ik een heel lekker alternatief voor je, namelijk mijn recept voor kip met sambal en tomaat. Dit gerecht is ook geschikt voor kinderen ondanks de sambal. Dit gerecht kun je ook bereiden in de slowcooker.

Kijk hier voor het recept!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

19 Reacties

  1. Wat een leuke site .ik heb nu ook n slowcooker .wat n goede tips alllemaal .
    Dank je wel .
    Gr Urselien

  2. Lijkt me superlekker. Heb alle ingrediënten behalve bouillonpoeder. Kan ik i.p.v. poeder ook een blokje (of deel) ervan gebruiken? Groetjes, Ger

    • Hoi Ger, ja hoor dat kan ook. Misschien eerst inderdaad een half blokje gebruiken want voor je het weet is het gerecht misschien te zout. Later meer toevoegen kan altijd nog. Groetjes, Simone

  3. Vandaag sambal kip uit de slowcooker gegeten!! Het was superlekker!!!! Zal hier nog vaak op tafel komen! Groeten, Lucy

  4. Vandaag de sambal kip gemaakt, en het was heerlijk.

  5. Alles zit in de slowcooker en ben zoooo benieuwd !!
    Als het net zo lekker smaakt als dat het klinkt dan ben ik helemaal gelukkig ?

  6. Carlo & Patricia

    Hoi,
    Afgelopen week hebben we de sambal kip uit de slowcooker gegeten. Deze is gewoon geweldig. Nog nooit zulke lekkere zachte kip uit de slowcooker gegeten. De smaak is echt net alsof je bij de toko pittige kip heb gehaald.

    Dit weekend gaan we de Groenteburgers met kaas en de Nasi goreng proberen.
    En later in de week ook de vegetarische rendang. Wat heb je een leuke website en wat zijn de gerechten lekkerrr.

    Carlo en Patricia

    • Hoi Carlo en Patricia, wat een leuk berichtje om te lezen! En jullie kunnen nu gewoon net zo lekker koken als in de toko, misschien zelfs nog lekkerder! Leuk dat jullie verschillende receptjes gaan proberen. Ik ben benieuwd wat jullie van de vegetarische rendang vinden. Veel plezier met koken! Groetjes, Simone

  7. Verna Christ

    Een slowcooker is echt een uitvinding. Eerst het vlees en event. ingrediënten aanbakken in een pan, daarna overdoen in de slowcooker, vocht (wat ook maar) erbij en alles lekker laten sudderen, geen omkijken meer na. Ideaal, in die tussentijd kan je allerlei andere dingen doen. Dit is echt mijn favoriete pan geworden, ben Indisch, dus alles gaat lekker in de slowcooker.

    • Ja heerlijk toch! Veel Indische gerechten zijn te maken in de slowcooker. Het makkelijkst is dat je er niet voor thuis hoeft te blijven! Ik kan niet meer zonder mijn cooker hoor :-) Groetjes, Simone

  8. Pingback: Hoe werkt een slowcooker? - Eetspiratie

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*