Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh is wat mij betreft onmisbaar bij Indische gerechten. Maar wat is het precies? Tempeh is een blokje van samengeperste gefermenteerde sojabonen. Deze worden in reepjes gesneden, licht gefrituurd en gemengd met een zoet pittige ketjapsaus. Elk reepje is omhuld met het heerlijke sausje. Je serveert sambal goreng tempeh warm of koud bij diverse Indofood gerechten.

Er zijn verschillende recepten voor sambal goreng tempeh. Ik vind het fijn als het snel op tafel staat. Laatst maakte ik nasi goreng en wilde er snel tempeh bij bakken. Binnen 25 minuten stond het op tafel en dat vind ik erg handig. Je kunt het recept zo uitgebreid maken als je zelf wil. Ik houd het bij snel en simpel. Wil je meer weten over Indonesische ingrediënten en waar deze verkrijgbaar zijn? Kijk dan hier.

Dit gerecht is zoals het hier beschreven staat niet vegetarisch. Dit komt omdat ik er trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in gebruik. Wil je dit gerecht vegetarisch maken? Laat dan de trassi gewoon weg. Ook dan smaakt het nog steeds lekker!

Tip:

Als je tempeh koopt, koop dan een blok extra want je kunt dit heel makkelijk invriezen. Het ontdooit ook snel en daarna is het stevig genoeg om te verwerken in allerlei gerechten.

wat heb je nodig?

  • blok tempeh van 250 gram

  • 1 ui

  • 1 tot 2 teentjes knoflook

  • theelepel gemalen laos

  • halve theelepel trassi

  • eetlepel sambal oelek (of meer of minder naar smaak)

  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis

  • halve tot een eetlepel (palm)suiker

  • eetlepel citroensap

  • (rijst)olie om in te bakken

  • peper en zout

Hoe maak je het?

  • Snijd de tempeh in dunne plakken en vervolgens in reepjes. De reepjes mogen net zo groot zijn als een dik luciferhoutje. Hoe dunner je ze snijd, hoe krokanter ze straks worden. Snijd ze ook niet te dun want er moet nog wel een beetje bite aan zitten. Als je ze allemaal even groot snijd zijn ze ook gelijktijdig gaar.
  • Verhit ondertussen ruim olie in een koekenpan, de hele bodem mag bedekt zijn met een laag olie. Bak nu de reepjes in porties bruin en krokant. Schep de reepjes uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Bestrooi de tempeh met een snufje zout.
  • Maak de koekenpan schoon met een keukenpapier. Veeg de meeste olie eruit. In deze pan ga je nu de ketjapsaus maken.
  • Snipper de ui en de knoflook en verhit nog een klein beetje olie in de koekenpan. Fruit hierin de ui en de knoflook en voeg de laos, sambal en verkruimelde trassi toe. Schep dit goed om totdat de trassi helemaal opgelost is.
  • Voeg de suiker toe en schep dit om tot het gesmolten is. Nu mag de ketjap en het citroensap erbij. Verwarm dit goed tot het gaat bubbelen.
  • Als het bubbelt mag de tempeh erbij. Schep alles kort om zodat alle tempeh met de saus bedekt is. Nu is de sambal goreng tempeh klaar. Je kunt het zowel warm als koud eten. In een afgesloten bakje is het een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Andere lekkere recepten met tempeh:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

35 Reacties

  1. Hoi Simone,

    Bij de ingrediënten staat een eetlepel citroensap; maar die komt verder in je recept niet voor. Heb je het überhaupt nodig om te maken?

    Bedankt alvast voor je antwoord.

    Groet, Sven

    • Hoi Sven, ik heb het aangepast. Als je het citroensap weglaat kan de ketjapsmaak soms weleens bitter zijn. Dus ik doe het er altijd wel in. Groetjes, Simone

  2. Als kind van een vader uit Nederlands Indië ben ik nogal kritisch op ‘Indische’ recepten. Ik las dat van jou en dacht… Het is niet alleen snel maar ook lekker knapperig!
    Als een echte kok natuurlijk niet alles precies zo gedaan, maar je hebt er wel voor gezorgd dat ik de lekkerste ‘sticky tempeh’ ooit heb gegeten. Echt een super gerecht!

    • Hoi Waldo, wat leuk om te lezen! En ik verander ook altijd iets aan recepten hoor, je geeft er toch altijd je eigen touch aan. Bedankt voor dit leuke bericht! Groetjes, Simone

  3. Heerlijk! Ipv trassie heb ik een beetje (vegan) groentebouillon gebruikt. Tempeh was nooit mijn favoriet maar dit recept zorgt ervoor dat het standaard bij mijn rijstgerechten geserveerd wordt.
    Bedankt voor het delen en heel erg leuk geschreven. Ik ben dol op bubbelende ketjap:)

  4. E. van der Swan

    Ik moet het nog proberen om het te maken.
    Wat mij wel, opvalt is dat de tempeh weinig tot geen smaak heeft.
    Vroeger rook en proefde je het ook.
    Ik weet niet waar dit aan ligt.
    Dank voor u mede werking.

  5. Super lekker!
    Ik had alle ingrediënten in huis! Sambal Brandal i.p.v. Oelek!
    Daardoor is het misschien een beetje pittiger! 😜

  6. Super dit, dankjewel voor het recept Simone! Heb altijd gedacht dat tempeh een beetje smakelijk bereiden veel te lastig was. Maar (ik sta versteld) het is in 1x gelukt! Erg lekker! (en makkelijk ;) )

  7. Voor hoeveel personen is dit recept?

    • Hoi Amber, het is een een bijgerechtje je zou er met 4 tot 8 personen van kunnen eten. Vaak serveer je een schep van dit gerecht naast je rijst. Groetjes, Simone

  8. Ha Simone, Vandaag dit recept gemaakt. Voor de eerste keer en het ging best goed. Mijn partner gaat vanavond koken en morgen eten we alles op. Het is heel fijn als je niet weet hoe het moet, dat het zo duidelijk beschreven staat. Wij zijn erg blij met jou website. Groeten, Bart

    • Hoi Bart, wat goed! Fijn te horen dat alles duidelijk beschreven is. Ik wil ook laten zien dat iedereen Indisch kan koken. Heel veel plezier met koken toegewenst en selamat maken (smakelijk eten)! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*