Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh is wat mij betreft onmisbaar bij Indische gerechten. Maar wat is het precies? Tempeh is een blokje van samengeperste gefermenteerde sojabonen. Deze worden in reepjes gesneden, licht gefrituurd en gemengd met een zoet pittige ketjapsaus. Elk reepje is omhuld met het heerlijke sausje. Je serveert sambal goreng tempeh warm of koud bij diverse Indofood gerechten.

Er zijn verschillende recepten voor sambal goreng tempeh. Ik vind het fijn als het snel op tafel staat. Laatst maakte ik nasi goreng en wilde er snel tempeh bij bakken. Binnen 25 minuten stond het op tafel en dat vind ik erg handig. Je kunt het recept zo uitgebreid maken als je zelf wil. Ik houd het bij snel en simpel. Wil je meer weten over Indonesische ingrediënten en waar deze verkrijgbaar zijn? Kijk dan hier.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Dit gerecht is zoals het hier beschreven staat niet vegetarisch. Dit komt omdat ik er trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in gebruik. Wil je dit gerecht vegetarisch maken? Laat dan de trassi gewoon weg. Ook dan smaakt het nog steeds lekker!

Tip:

Als je tempeh koopt, koop dan een blok extra want je kunt dit heel makkelijk invriezen. Het ontdooit ook snel en daarna is het stevig genoeg om te verwerken in allerlei gerechten.

wat heb je nodig?

  • blok tempeh van 250 gram

  • 1 ui

  • 1 tot 2 teentjes knoflook

  • theelepel gemalen laos

  • halve theelepel trassi

  • eetlepel sambal oelek (of meer of minder naar smaak)

  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis

  • halve tot een eetlepel (palm)suiker

  • eetlepel citroensap

  • (rijst)olie om in te bakken

  • peper en zout

Hoe maak je het?

  • Snijd de tempeh in dunne plakken en vervolgens in reepjes. De reepjes mogen net zo groot zijn als een dik luciferhoutje. Hoe dunner je ze snijd, hoe krokanter ze straks worden. Snijd ze ook niet te dun want er moet nog wel een beetje bite aan zitten. Als je ze allemaal even groot snijd zijn ze ook gelijktijdig gaar.
  • Verhit ondertussen ruim olie in een koekenpan, de hele bodem mag bedekt zijn met een laag olie. Bak nu de reepjes in porties bruin en krokant. Schep de reepjes uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Bestrooi de tempeh met een snufje zout.
  • Maak de koekenpan schoon met een keukenpapier. Veeg de meeste olie eruit. In deze pan ga je nu de ketjapsaus maken.
  • Snipper de ui en de knoflook en verhit nog een klein beetje olie in de koekenpan. Fruit hierin de ui en de knoflook en voeg de laos, sambal en verkruimelde trassi toe. Schep dit goed om totdat de trassi helemaal opgelost is.
  • Voeg de suiker toe en schep dit om tot het gesmolten is. Nu mag de ketjap en het citroensap erbij. Verwarm dit goed tot het gaat bubbelen.
  • Als het bubbelt mag de tempeh erbij. Schep alles kort om zodat alle tempeh met de saus bedekt is. Nu is de sambal goreng tempeh klaar. Je kunt het zowel warm als koud eten. In een afgesloten bakje is het een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Andere lekkere recepten met tempeh:

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

34 Reacties

  1. Hi Simone, kan ik ipv rijstolie ook bijv zonnebloemolie gebruiken? Groetjes, Erwin

  2. Hoi misschien lees ik erover heen, maar wanneer voeg ik de citroensap toe?
    Groetjes Cootje

  3. Hoi, ik heb alles in huis behalve palmsuiker . Waar kan ik het door vervangen?
    Groetjes Yvonne

    • Hoi Yvonne, bruine suiker, basterd suiker, rietsuiker of zelfs normale suiker als je al het andere niet in huis hebt. Groetjes, Simone

  4. Hi Simone!

    Ik vroeg me af hoe lang jij je gebakken tempeh normaal bewaart? Het valt me op dat rauwe tempeh na opening zéér beperkt houdbaar is in de koelkast – het schimmelt al na enkele dagen. Ik vind het natuurlijk zonde om het weg te gooien. Nu had ik wel het idee om het gewoon allemaal in één keer te bereiden en de dagen erna als lunch op een broodje, of met wat groente/rijst te eten – maar dit heeft natuurlijk alleen zin als het een tijdje houdbaar blijft.

    Ik heb niet echt de beschikking over een vriezer omdat ik maar heel klein woon, dus dat is helaas geen optie.

    Groet,

    Tim

    • Hoi Tim, ik wilde als eerste de optie vriezer noemen maar toen las ik het laatste zinnetje van je berichtje :-). Maar als je de tempeh allemaal ineens bakt en dus bereid bewaard in de koelkast dan is het wel een paar dagen houdbaar. Je kunt er dan de gerechten mee maken die je wilt. Groetjes, Simone

  5. Hoi Simone, krijg ik mijn tempeh krokanter door ze fijner te snijden? Wanneer voeg ik de trassi toe? Groetjes Jordy.

  6. Hoi Simone,
    Dank voor je heerlijke en makkelijke recepten!
    Ik woon in Hong Kong, en het locale eten raak je op uitgekeken als dit de dagelijke kost is. Ik ben gek van Indonesisch eten, maar deze recepten maken het een stuk makkelijker om het zelf te maken (altijd babi ketjap schiet ook niet op).

    • Hoi! Wat leuk om een berichtje uit Hong Kong te krijgen! En wat fijn dat je met mijn recepten daar lekker Indofood kunt maken. En inderdaad alleen babi ketjap gaat ook een beetje vervelen :-)

  7. Hi, dank voor je reactie. De ketjap welke ik gebruik is van Abc, behoorlijk zoet. Heb nog even gegoogeld en ik denk dat het te oude tempeh is geweest. Het pakje was nog een paar dagen houdbaar, maar al niet meer zo mooi wit. Op naar een nieuwe poging!

  8. Hoi!
    Heb je tempeh goreng gemaakt, het zag er zo lekker uit.
    Ik ben totaal onbekend hiermee, maar wat een bittere smaak. Wat is jouw geheim om het lekker te krijgen?
    Verder heb je een supersite, eigenlijk gevonden omdat ik een slowcooker had gekocht.

    • Hoi Esther, wat leuk dat je een onbekend product hebt uitgeprobeerd! Tempeh is op zich niet bitter van zichzelf maar wat soms wel iets bitter kan maken is ketjap heb ik gemerkt. Welk merk ketjap heb je gebruikt? En dan je wel voor je compliment! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*