Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh

Wat is sambal goreng tempeh? Ik leg het uit! Sambal goreng tempeh zijn stukjes krokant gebakken tempeh omhuld met een stroperig zoet pittig ketjapsausje. Dit klinkt al een stuk duidelijker toch? Dit is een van de lekkerste Indische (bij) gerechtjes, althans dat vind ik zelf. Hier thuis is het een favoriet gerechtje om van te snoepen. Je eet sambal goreng tempeh bij verschillende Indische gerechten of gewoon lekker uit een schaaltje. Mijn oma had vroeger altijd een pot in de keuken staan en als ik uit school kwam kreeg ik dat om te snoepen.

Er zijn verschillende recepten voor sambal goreng tempeh. Ik vind het fijn als het snel op tafel staat. Laatst maakte ik nasi goreng en wilde er snel tempeh bij bakken. Binnen 25 minuten stond het op tafel en dat vind ik erg handig. Je kunt het recept zo uitgebreid maken als je zelf wil. Ik houd het bij snel en simpel dit keer. Wil je meer weten over Indonesische ingrediënten en waar deze verkrijgbaar zijn? Kijk dan hier.

Ingrediënten

  • blok tempeh (250 gram)
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook geraspt
  • theelepel gemalen laos
  • halve theelepel trassi
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte een eetlepel)
  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • halve tot een eetlepel gemalen palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • kneepje citroensap
  • ruim rijstolie of kokosolie om in te bakken
  • snufje zout

Benodigdheden:

  • schuimspaan
  • keukenpapier
  • bord

Hoe maak je het?

Snijd de tempeh eerst in dunne plakken en vervolgens in reepjes. Horizontaal of verticaal maakt niet uit, hoe dunner de reepjes hoe krokanter ze worden. Maak de reepjes ook weer niet te dun want er moet ook nog wel een beetje bite aan zitten. Het formaat van de reepjes is vergelijkbaar met lucifers, maar snijd ze dan net ietsjes dikker. Maar de een vind dunne reepjes lekkerder en de andere houd van iets dikkere reepjes. Snijd ze wel allemaal hetzelfde formaat, zo zijn ze gelijktijdig gaar.

Verhit ondertussen een flinke scheut olie in een wok of wadjan, een koekenpan is ook prima. De bodem mag volledig bedekt zijn met olie want de tempeh wordt lichtjes gefrituurd. Bak de reepjes bruin en krokant, schep ze regelmatig om met een schuimspaan en laat ze niet verbranden. Als de reepjes (donker) bruin zien schep je ze op een bord bekleed met een keukenpapiertje en laat ze uitlekken. Bestrooi de tempeh met een snufje zout.

Maak met een keukenpapiertje de pan schoon (zodat de meeste olie eruit is) en verhit er een klein theelepeltje nieuwe olie in. Fruit hierin de ui, knoflook, trassi, laos en de sambal aan totdat de ui glazig is. Voeg nu de suiker toe en schep even om tot het een beetje opgelost is. Nu kan de ketjap erbij, zet het vuur hoog totdat het gaat bubbelen. Als het bubbelt kan de gebakken tempeh er weer bij. Zet het vuur laag en zorg dat alle reepjes tempeh zijn bedekt met een laagje ketjap. Doe de sambal goreng tempeh over in een schaatje en serveer direct.

Je eet dit gerechtje warm of koud. Lekker bij nasi goreng, bij soto ajam, gado gado, als aanvulling bij een rijsttafel of om van te snoepen. Je kunt het in een bakje een paar dagen bewaren in de koelkast.

Dit gerecht bevat geen vlees maar is door het gebruik van trassi niet geschikt voor vegetariërs. In dit artikel leg ik uit wat trassi is.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

21 Reacties

  1. Hi Simone, kan ik ipv rijstolie ook bijv zonnebloemolie gebruiken? Groetjes, Erwin

  2. Hoi misschien lees ik erover heen, maar wanneer voeg ik de citroensap toe?
    Groetjes Cootje

  3. Hoi, ik heb alles in huis behalve palmsuiker . Waar kan ik het door vervangen?
    Groetjes Yvonne

    • Hoi Yvonne, bruine suiker, basterd suiker, rietsuiker of zelfs normale suiker als je al het andere niet in huis hebt. Groetjes, Simone

  4. Hi Simone!

    Ik vroeg me af hoe lang jij je gebakken tempeh normaal bewaart? Het valt me op dat rauwe tempeh na opening zéér beperkt houdbaar is in de koelkast – het schimmelt al na enkele dagen. Ik vind het natuurlijk zonde om het weg te gooien. Nu had ik wel het idee om het gewoon allemaal in één keer te bereiden en de dagen erna als lunch op een broodje, of met wat groente/rijst te eten – maar dit heeft natuurlijk alleen zin als het een tijdje houdbaar blijft.

    Ik heb niet echt de beschikking over een vriezer omdat ik maar heel klein woon, dus dat is helaas geen optie.

    Groet,

    Tim

    • Hoi Tim, ik wilde als eerste de optie vriezer noemen maar toen las ik het laatste zinnetje van je berichtje :-). Maar als je de tempeh allemaal ineens bakt en dus bereid bewaard in de koelkast dan is het wel een paar dagen houdbaar. Je kunt er dan de gerechten mee maken die je wilt. Groetjes, Simone

  5. Hoi Simone, krijg ik mijn tempeh krokanter door ze fijner te snijden? Wanneer voeg ik de trassi toe? Groetjes Jordy.

  6. Hoi Simone,
    Dank voor je heerlijke en makkelijke recepten!
    Ik woon in Hong Kong, en het locale eten raak je op uitgekeken als dit de dagelijke kost is. Ik ben gek van Indonesisch eten, maar deze recepten maken het een stuk makkelijker om het zelf te maken (altijd babi ketjap schiet ook niet op).

    • Hoi! Wat leuk om een berichtje uit Hong Kong te krijgen! En wat fijn dat je met mijn recepten daar lekker Indofood kunt maken. En inderdaad alleen babi ketjap gaat ook een beetje vervelen :-)

  7. Hi, dank voor je reactie. De ketjap welke ik gebruik is van Abc, behoorlijk zoet. Heb nog even gegoogeld en ik denk dat het te oude tempeh is geweest. Het pakje was nog een paar dagen houdbaar, maar al niet meer zo mooi wit. Op naar een nieuwe poging!

  8. Hoi!
    Heb je tempeh goreng gemaakt, het zag er zo lekker uit.
    Ik ben totaal onbekend hiermee, maar wat een bittere smaak. Wat is jouw geheim om het lekker te krijgen?
    Verder heb je een supersite, eigenlijk gevonden omdat ik een slowcooker had gekocht.

    • Hoi Esther, wat leuk dat je een onbekend product hebt uitgeprobeerd! Tempeh is op zich niet bitter van zichzelf maar wat soms wel iets bitter kan maken is ketjap heb ik gemerkt. Welk merk ketjap heb je gebruikt? En dan je wel voor je compliment! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*