Sambal goreng boontjes met tahoe, een variant op het geliefde pittige boontjes recept. Knapperige sperzieboontjes met zachte gebakken blokjes tahoe, samen in een saus van sambal. Serveer dit gerecht met rijst of zoetzure komkommer of als onderdeel van een rijsttafel.
Heb je nog niet eerder gekookt met tahoe/tofu? Ik schreef een uitgebreid artikel over dit ingrediënt en wat je er allemaal mee kunt maken. Ontdek de veelzijdigheid van tahoe/tofu en voeg het toe aan je eetpatroon. Je kunt er de lekkerste gerechten mee maken! In dit artikel lees je er alles over.
Het recept dat ik hier deel is een uitbreiding van het gerecht sambal goreng boontjes, ook wel sambal boontjes genoemd. Tahoe leent zich makkelijk voor dit gerecht want het neemt heel goed smaken op. Je kunt de tahoe frituren in een laagje olie maar je kunt deze ook heel goed bakken in de airfryer. Dit scheelt een hoop vet en maakt het gerecht een tikkeltje gezonder. Maar wil je liever het frituren dan kan dit natuurlijk ook prima. Als je de tahoe vooraf goed uitperst, neemt het alle beter smaken op. Sla deze stap daarom niet over. Hoe je het beste vocht uit een blok tahoe perst, lees je hier.

Sambal goreng boontjes met tahoe
Voor deze versie gebruik je in de basis ongeveer dezelfde ingrediënten als bij het sambal goreng boontjes recept. Dit vul je aan met een paar andere ingrediënten om het net weer een andere twist te geven. De pittigheid bepaal je natuurlijk zelf. Voeg de sambal toe naar smaak. Liever iets minder dan teveel want dit is later moeilijk te corrigeren. Extra sambal erbij serveren kan natuurlijk altijd. Als ik sperziebonen gebruik kies ik meestal voor de diepvriesvariant. Dat is makkelijk en ‘goedkoper’ dan de verse variant.
Sambal goreng boontjes met tahoe
4
personen15
minuten20
minuten35
minutenMaak sambal goreng boontjes nog lekkerder door blokjes gebakken tahoe toe te voegen. Een heerlijk bijgerecht dat je serveert met rijst, kroepoek en zoetzure komkommer. Ook is het een lekkere aanvulling op een rijsttafel.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
450 gram (diepvries) sperziebonen
375 gram tahoe (in de winkel tofu genoemd)
4 laurierblaadjes
1 ui, grof gesneden
2 tenen knoflook, grof gesneden
1 eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
1 theelepel gemalen laos
1-2 theelepels suiker
1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje)
100 milliliter tomatenblokjes
50-100 milliliter kokosmelk
halve theelepel trassi (optioneel)
olie om in te bakken
scheutje water
zout en peper naar smaak
BEREIDING
- Begin met het uitpersen van 375 gram tahoe (dit duurt ongeveer 15 minuten). Snijd deze vervolgens in even grote blokjes. Bak de blokjes in olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Of bak ze in de airfryer zoals hierboven omschreven. Leg de gebakken blokjes apart tot gebruik.
- Snijd 1 ui en 2 tenen knoflook grof, en doe deze met 1 theelepel laos, 2 theelepels suiker, 1 eetlepel sambal oelek en optioneel een halve theelepel trassi in een foodprocessor. Maak hier een pasta (boemboe) van. Je kunt dit ook doen met een staafmixer. Voeg eventueel een scheutje water toe als de pasta te droog is.
- Doe een eetlepel olie in een wok of diepe pan en fruit hierin de boemboe met de 4 laurierbladen aan voor ongeveer 4 minuten. Voeg 100 milliliter tomatenblokjes en 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld blokje) toe. Schep alles goed om.
- Voeg 450 gram bevroren sperzieboontjes toe en bak deze mee. Schenk er daarna 50 tot 100 milliliter kokosmelk erbij en laat de boontjes sudderen tot ze beetgaar zijn. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
- Als laatste voeg je de gebakken blokjes tahoe toe. Schep deze goed door de boontjes en laat het even warm worden. Serveer dit gerecht met rijst en een frisse komkommersalade.



