Eetspiratie » Rijstepap uit de Crock-Pot Express
Rijstepap uit de Crock-Pot Express

Rijstepap uit de Crock-Pot Express

Rijstepap uit de Crock-Pot Express. Vroeger at ik graag koude rijstepap. Het zat in zo’n plastic beker die na twee keer opscheppen al leeg was (heel jammer). Ik at het met een beetje rietsuiker, dit knisperde altijd zo lekker in je mond. Het is een prima ontbijt, tussendoortje of dessert. In de multicooker kun je heel eenvoudig en snel zelf rijstepap maken.

Rijstepap is een redelijk goedkoop gerecht. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en je kunt het maken in grote hoeveelheden. Deze bereidingswijze is voor de multicooker, maar je kunt het prima maken in een ‘gewone pan‘ maar ook in de slowcooker. Kijk wat voor jou het handigst is.

Rijstepap uit de Crock-Pot Express

Voor het maken van rijstepap gebruik ik het liefst pandan rijst of basmati rijst. Gewone simpele witte rijst kan natuurlijk ook. Belangrijk is om de rijst vooraf altijd te wassen. Spoel de rijst af in een vergiet onder de kraan. Ga er goed met je handen doorheen tot het water dat er vanaf komt helder ziet. In dit artikel leg ik uit waarom je rijst het beste kunt wassen voor het koken.

Verhouding rijst met melk en water

Om de rijst en het vocht af te meten, gebruik ik mijn kleine oude maatbekertje. Dit maatbekertje kreeg ik ooit bij mijn rijstkoker. Heb je niet zo’n handig bekertje? Neem dan een klein koffiekopje als alternatief. De grootte van het kopje maakt in principe niks uit. De verhouding voor rijstepap in de Crock-Pot Express is 1 kopje rijst met 3 kopjes vocht. Als je hetzelfde kopje gebruikt, kan er niks misgaan. Na de kooktijd voeg je nog een extra kopje melk toe (of meer naar wens) om de rijstpap iets meer vloeibaar en romig te maken.

In dit recept heb ik plantaardige melk gebruikt. Kokosmelk, sojamelk en havermelk zijn hiervoor prima opties. Als je voor een plantaardige variant kiest, krijg je vegan rijstepap. Wil je gewone melk gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt als de rijstepap warm is ook een klontje (plantaardige) boter toevoegen als je dat lekker vindt. Bestrooi de rijstpap voor het serveren met een beetje rietsuiker. Je kunt het zowel warm als koud eten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Rijstepap uit de Crock-Pot Express
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Rijstepap uit de Crock-Pot Express

Rijstepap uit de Crock-Pot Express

5 van 2 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

6

porties
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

35

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Maak binnen 45 minuten een heerlijke romige rijstepap in de Crock-Pot Express.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 1 kopje 1 afgespoelde rijst

 • 2 kopjes 2 (plantaardige) melk + 1 tot 1,5 extra kopje om toe te voegen na de kooktijd

 • 1 kopje 1 water

 • 1 1 kaneelstokje of een theelepel kaneel

 • 1 zakje 1 vanillesuiker (8 gram)

 • 1 eetlepel 1 suiker

 • snufje zout

 • topping: (riet)suiker of ahorn siroop

Bereiding:

 • Weeg de rijst af en spoel deze in een vergiet onder de kraan af tot het water dat er vanaf komt helder ziet.
 • Zet de CPE (Crock-Pot Express) op een stevige ondergrond en kijk of het stoom aan de bovenkant vrij weg kan. Check of de ring in de deksel is geplaatst en of de binnenpan erin zit.
 • Doe de rijst in de CPE en voeg 2 kopjes melk en 1 kopje water toe. Leg het kaneelstokje erin (of voeg kaneelpoeder toe) en voeg het zout en de vanillesuiker toe. Roer dit even door elkaar.
 • Doe de deksel op de pan en zet direct het ventiel dicht. Druk op rice/risotto, stand low, stel een tijd van 15 minuten in en druk op start.
 • De pan gaat druk opbouwen en er verschijnt heat op de display, er kan stoom ontsnappen uit de pan. Als de druk is opgebouwd, hoor je een piepsignaal. De pan gaat nu terugtellen van 15 naar 0. Als de kooktijd verstreken is hoor je een piepsignaal, de pan springt over op de warmhoudstand en je doet nu niets.
 • Laat de CPE 10 minuten zo staan zodat hij zelf het meeste stoom kan kwijtraken. Na 10 minuten druk je op stop en open je voorzichtig het ventiel. Haal de deksel van de pan, verwijder het kaneelstokje en roer de rijst even door. Deze zal nu plakkerig zijn.
 • Voeg nu nog 1 tot 1,5 kopje melk toe (afhankelijk van hoe dik je de pap wilt). Meng er 1 eetlepel suiker doorheen en proef of de rijstepap zoet genoeg is. Als je dat lekker vindt, kun je nu een klontje (plantaardige) boter toevoegen. Meng dit er doorheen.
 • Serveer de rijstepap warm of koud met een beetje (riet)suiker of ahornsiroop. Bewaar de rijstepap in een afgesloten bak in de koelkast.
 • De volgende dag is de rijstepap een stuk steviger. Voeg dan een scheutje melk toe om het iets te verdunnen. In de koelkast is de rijstpap twee dagen houdbaar.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)