Rendang van rundvlees

Rendang van rundvlees

Rendang, wie kent het niet? Als je aan de Indonesische keuken denkt is dit misschien wel het eerste gerecht wat in je opkomt. Dit gerecht is gewoon heel belangrijk in de Indo food keuken. Er zijn verschillende manieren om rendang te bereiden. Ik heb een slowcooker en dat is voor dit stoofvlees ideaal. Ik deel mijn recept van rendang van rundvlees en leg uit hoe ik deze bereid in de slowcooker.

Rendang info:

Vooraf wil ik even iets vertellen over dit gerecht. Iedere familie, ieder eiland, iedere chefkok en elke oma heeft een ander recept voor rendang. Ook maakt iedereen rendang op een andere manier. Je hebt verschillende soorten rendang. Je hebt een ‘droge’ versie maar veel mensen vinden het lekker met een beetje meer ‘saus’. Wat ik wil zeggen, niet één rendang is hetzelfde.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Belangrijk:

Dit is heel belangrijk: proeven! Ik hoor weleens dat een recept ‘flauw’ is. En dan denk ik, hoe dan? Een recept is een basis, een leidraad. Je volgt het recept en daarna ga je proeven. Als je gaat proeven dan weet je of je nog iets moet toevoegen aan het recept. Dit kan zijn zout, extra sambal, suiker of citroensap. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde smaak. Heb je het gerecht geproefd en ben je tevreden? Dan is je gerecht pas klaar. Zo kan een recept nooit flauw uitvallen.

Vlees

Elk stuk vlees is weer anders. Komt het van de slager of van de supermarkt? Is het biologisch of niet? Zit er veel vocht in of zit er veel of weinig vet aan? Dit heeft allemaal invloed op je gerecht. Rendang heeft vet nodig want vet = smaak.

Haal rundvlees altijd van tevoren uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Als je ijskoud vlees in een hete pan olie legt dan komt het je gerecht niet ten goede. Stel je voor dat jijzelf vanuit de kou in de hete olie gelegd zou worden, dan verstijf je toch ook van schrik? Even om een beeld te vormen!

Een zuurtje toevoegen aan een rundvlees gerecht zorgt ervoor dat het vlees mals wordt. Dit kan zijn citroensap, azijn en in dit geval tamarinde.

Er is altijd een discussie over wel of niet aanbakken als je iets bereid in de slowcooker. Ik kan daar heel kort over zijn, ik bak altijd aan. Dit is een scheikundig gebeuren maar kort gezegd, het geeft meer smaak. Ik zeg niet dat je dat niet krijgt als je niet aanbakt maar dan duurt dat proces gewoon langer. En in de Indo food keuken worden de boemboe’s, kruiden en specerijen altijd aangebakken en gefruit want.. meer smaak.

Bij rendang hoeft het vlees niet uit elkaar te vallen. Het mag wel maar het is geen pulled beef of Belgisch stoofvlees. Zoals je op de foto ziet heeft mijn rendang nog best wel veel structuur.

Natte en droge rendang

Deze rendang is na 6 tot 8 uur nog redelijk ‘nat’ dus het is meer een curry (kare) te noemen. Als je de kooktijd verlengd dan kookt het vocht in en krijg je uiteindelijk de ‘droge’ rendang. In de slowcooker duurt dit proces veel langer als in een gewone stoofpan omdat de temperatuur van de slowcooker onder de 100 graden blijft. Op gas of inductie heb je voor een droge rendang ongeveer 4 uur nodig.

Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur voor rendang:

  • Fase 1: kare (curry) dus met veel saus en vocht
  • Fase 2: kalio, hier verkleurd de saus en dikt het in, de olie komt bovendrijven
  • Fase 3: de uiteindelijke rendang, al het vocht is weg en het gekruide vlees blijft over

Ingrediënten

  • 700 gram rundvlees (bv runderlappen)

  • 3 tenen knoflook

  • 3 uien

  • sambal oelek naar smaak (halve eetlepel)

  • vers gehakte rode peper (voor de kleur)

  • 5 theelepels ketoembar (gemalen koriander)

  • 2 theelepels djinten (gemalen komijn)

  • theelepel trassi

  • 2 cm verse gember

  • 300 tot 350 milliliter water

  • 100 gram verkruimelde santen (kokosblok)

  • 1 eetlepel (palm)suiker

  • 2 theelepels laos

  • 2 theelepels asem pasta (tamarinde pasta)

  • 5 laurierblaadjes

  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 gekneusde sereh stengel

  • 2 stuks steranijs

  • (rijst)olie om in aan te bakken

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de boemboe van de ui, knoflook, gember, sambal, rode peper en de trassi. Doe dit in een keukenmachientje en maal het fijn tot een pasta. Voeg een beetje water toe om je keukenmachientje een beetje te helpen.
  • Snijd het rundvlees in kleine blokjes en verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak het vlees rondom bruin en schep het uit de pan. Schep het vlees over in de slowcooker.
  • Bak in dezelfde koekenpan de boemboe aan. Voeg de droge specerijen toe – ketoembar, djinten en laos – en bak kort mee. Schep de boemboe over in de slowcooker bij het vlees.
  • Leg nu de laurierblaadjes, djeroek poeroet, sereh, steranijs, santen, palmsuiker en asempasta erbij. Voeg het water toe en meng alles goed door elkaar met een spatel.
  • Zet de slowcooker op stand low en laat de rendang in 6 tot 8 uur gaar worden. Soms heeft het zelfs nog langer nodig. Zoals ik al eerder aangaf: proef!

Heb je geen slowcooker? Maak het dan op dezelfde manier. In een stoofpan is het in 4 uurtjes ongeveer klaar. Rendang kun je prima invriezen.

Kijk hier voor 4 rendang recepten en ik ben benieuwd welke rendang jouw favoriet is!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

76 Reacties

  1. Marcel Mulder

    Hallo Simone, heb reeds vaak hier gekeken en vooral de combinatie Indisch eten en Slowcooker trekt mij zeer. Maar de twijfel om een Slowcooker te kopen was groot. Gisteren een Bosch gekocht, heeft wat meer mogelijkheden. Wij, geen Indo’s, zijn verzot op Aziatisch eten. Dus reeds vaak Rendang gemaakt maar toch vaak dat het vlees niet mooi gaar was. Dachten altijd dat het aan het vlees lag. Op dit moment staat het eerste gerecht te pruttelen in de Slowcooker. Rendang vlgs jouw manier. Heb minder water toegevoegd dan gevraagd maar toch noch teveel. Vind dit niet zo erg wand tijdens opwarmen gaat het dan beter. Hoop wel dat het vlees nu lekker mals zal zijn. Jij bent een van de weinigen waar je een recept ook mooi kunt afdrukken voor bij het koken. Bedankt voor deze mooie en makkelijke Website.

    • Hoi Marcel, bedankt voor je compliment! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! Groetjes, Simone

      • Heb gisteren een uurtje of 2 laten pruttelen zonder deksel. Vandaag gegeten en erg lekker, vlees mooi zacht. Zal het voor de volgende keer nog iets aanpassen naar eigen smaak, wat pittiger. Nogmaals fijne site.

    • Leuk om te horen! Ivm met een 8 jarige die mee eet maak ik gerechten op voorhand niet zo pittig. Meestal eet ik er nog lekker veel sambal naast. Ben benieuwd naar je volgende gerecht!

  2. Hoi Simone,

    Mijn rendang is helaas niet gelukt. Het zit in een slowcooker en het vocht is niet verdampt ( wat normaal is bij een slowcooker toch?). ik snap niet zo goed hoe dat wel had moeten gebeuren. Enig idee wat ik verkeerd kan hebben gedaan?

    Groetjes,

    Rinke

    • Hoi Rinke, het vocht in een slowcooker verdampt niet want het kan er niet uit door de deksel die erop zit. In het begin niet teveel vocht toevoegen en als er tegen het einde van de kooktijd nog teveel vocht in de slowooker zit dan kun je de deksel eraf laten zodat het vocht kan verdampen. In principe zou het als je het recept volgt het wel moeten lukken. Kook je al langer met de slowcooker?

  3. Helaas had ik de tijd niet om de rendang in de slowcooker te maken, maar het was heerlijk..

  4. Hallo Simone. Gisteren je rendang en spareribs recepten uitgeprobeerd in de sousvide. Een tijdje geleden een sousvide aangeschaft en recepten gezocht die ik daarmee kon bereiden. Zo kwam ik op je site terecht. Mijn partner heeft ind. roots en ik (witje) heb me de ind.keuken eigen gemaakt. Maak ook altijd de boemboes zelf. Wij hebben gesmuld. Kom zeker nog vaker terug op je “eetspiratie”.
    Als expirimentje heb ik nog blaadjes van de dropplant aan de rendang toegevoegd (zoethout kan ook). De subtiele dropsmaak hebben wij een keer geproefd in een rendang gerecht in een restaurant in Den Haag. Bedankt voor het delen van al dat lekkers.
    Groet Joke

    • Hoi Joke, wat leuk om te horen! Wat leuk dat je er blaadjes van de dropplant aan toegevoegd hebt. Dat lijkt me erg lekker! Graag gedaan en veel kookplezier!

  5. Hedy Caljouw

    Hallo Simone ,
    Wat is dit een TOP recept !!!! GIGANTISCH LEKKER !!!!?
    Ik had het gisterenavond laat eerst allemaal aangefruit en toen in mijn slowcooker laten staan , de hele nacht.
    Wow wat rook mijn huis lekker !!!
    Ik heb ook Indonesische roots maar maakte mijn rendang altijd met kant en klaar verse boemboe uit een zakje.
    IK DOE DIT NOOIT MEER !!!! Jouw recept is vele malen lekkerder !!!!
    Mijn Indonesische moeder , vriendin en ginsleden hebben ervan gesmuld.
    Ook had ik hierbij nasi koening gemaakt , sajoer boontjes , zoetzure komkommer en pittige eieren. Allemaal van jouw recepten ??
    Ik ga nog veel meer dingen uitproberen !!!
    Groetjes ,
    Hedy

  6. Rendang, één van de lievelingsgerechten van mijn aanstaande met Indonesische roots. Laat ik nou zo Nederlands zijn als wat, de Indonesische keuken was voor mij vrij onbekend totdat ik hem tegenkwam. Na het proeven van verschillende gerechten was ik om, dit wilde ik ook zelf maken! Simone, jouw website/blog is mijn absolute go-to als het op Indonesische gerechten aankomt. Dit recept moest ik natuurlijk een keer proberen en het was zonder te overdrijven FAN-TAS-TISCH! Dit ga ik zeker veeeeel vaker maken!

    • Wauw Amanda wat een gaaf berichtje om te lezen! Ik ga er bijna van blozen! Erg leuk om te horen en je aanstaande zal vast errug blij met jou zijn! Leuk dat je het aandurft om de Indische keuken te ontdekken. En het is helemaal niet moeilijk, als het maar met liefde gemaakt is dat is het belangrijkst. Bedankt! Liefs, Simone

  7. Heerlijke recepten, complimenten!

    Bestaat er een vervanger voor trassi?

    Ik hoor het graag van je.

    • Hoi Loes, eigenlijk bestaat er geen één op één vervanger voor trassi. Bedoel je dan een vega(n) vervanger of een vervanger voor als je toevallig geen trassi in huis hebt?

  8. Vandaag de rendang gemaakt. Echt een goed recept. Al verschillende rendang recepten uitgeprobeerd, maar deze hou ik er zeker in. Bedankt..

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*