Rendang

Rendang van rundvlees

Als je een slowcooker hebt en van Indisch eten houdt dan maak je natuurlijk rendang. En als je geen slowcooker hebt maak je het gewoon in de ouderwetse stoofpan. Rendang is een beetje vergelijkbaar met het Hollandse stoofvlees maar dan met veel Indische kruiden. Wil je rendang gaan maken? Lees dan hier alles over veel gebruikte Indonesische ingrediënten en producten. Dit overzicht is ook handig als boodschappenlijstje!

Wat heb je nodig?

  • 700 gram rundvlees
  • 3 tenen knoflook
  • 3 uien
  • sambal oelek of vers gehakte rode peper naar smaak
  • 5 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
  • 2 theelepels djinten (gemalen komijn)
  • een stukje trassi (ter grootte van een 2 euro munt)
  • stukje vers geraspte gember (ongeveer 2 cm)
  • 300 – 350 ml water
  • 100 gram verkruimelde santen
  • 1 eetlepel (palm)suiker
  • 2 theelepels laos (gemalen galanga)
  • 2 theelepels asem pasta
  • 5 laurierblaadjes
  • 3 daun djeroek poeroet (limoenblad)
  • 1 sereh stengel gekneusd (citroengras)
  • 2 stuks steranijs
  • een beetje (kokos) of (rijst)olie

Hoe maak je het?

Snijd de runderlappen in kleine blokjes. Doe de ui, de knoflookteentjes, gember, sambal of rode peper en de trassi in een keukenmachientje om het fijn te maken, of hak het fijn met een mes of doe het ouderwets in een vijzel. Zet dit even apart.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de vleesblokjes even kort aan. Schroei het vlees dicht (het hoeft niet helemaal gaar te zijn). Schep het vlees over in de slowcooker. In dezelfde pan waar je het vlees in gebakken hebt bak je het ui-gember-knoflook-trassi-sambal mengsel even kort aan. Doe de droge kruiden (ketoembar, djinten, laos) erbij en bak ze even kort mee. Schep dit nu in de slowcooker.

Hoe nu verder?

Doe het water, de verkruimelde santen, de palmsuiker, laurierblaadjes, djeroek poeroet blaadjes, de asempasta en de steranijs in de slowcooker. Roer het even voorzichtig met een spatel door elkaar. Pak de sereh en kneus de stengel met een groot mes en leg deze in het vocht in de slowcooker. Zet de slowcooker op low en doe de deksel erop. Na 6-8 uur heb je een heerlijk kruidige rendang. Schep het vlees goed door de saus. Restjes rendang kun je gewoon invriezen.

Maken in een gewone stoofpan

Je kunt dit recept ook maken in een stoofpan. Het enige verschil is dat de stoofpan op het gasfornuis staat en je er bij moet blijven en bij een slowcooker hoeft dat niet. Lees hier alles over slowcooking. Laat de rendang ongeveer 4 uur op een laag vuurtje sudderen.

Lekker met een beetje rijst, gebakken uitjes, toemis boontjes en komkommersalade. Of serveer het in een wrap of een gestoomd broodje.

Tip: maak ook eens Indo pulled pork in de slowcooker!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

54 Reacties

  1. Marcel Mulder

    Hallo Simone, heb reeds vaak hier gekeken en vooral de combinatie Indisch eten en Slowcooker trekt mij zeer. Maar de twijfel om een Slowcooker te kopen was groot. Gisteren een Bosch gekocht, heeft wat meer mogelijkheden. Wij, geen Indo’s, zijn verzot op Aziatisch eten. Dus reeds vaak Rendang gemaakt maar toch vaak dat het vlees niet mooi gaar was. Dachten altijd dat het aan het vlees lag. Op dit moment staat het eerste gerecht te pruttelen in de Slowcooker. Rendang vlgs jouw manier. Heb minder water toegevoegd dan gevraagd maar toch noch teveel. Vind dit niet zo erg wand tijdens opwarmen gaat het dan beter. Hoop wel dat het vlees nu lekker mals zal zijn. Jij bent een van de weinigen waar je een recept ook mooi kunt afdrukken voor bij het koken. Bedankt voor deze mooie en makkelijke Website.

    • Hoi Marcel, bedankt voor je compliment! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! Groetjes, Simone

      • Heb gisteren een uurtje of 2 laten pruttelen zonder deksel. Vandaag gegeten en erg lekker, vlees mooi zacht. Zal het voor de volgende keer nog iets aanpassen naar eigen smaak, wat pittiger. Nogmaals fijne site.

    • Leuk om te horen! Ivm met een 8 jarige die mee eet maak ik gerechten op voorhand niet zo pittig. Meestal eet ik er nog lekker veel sambal naast. Ben benieuwd naar je volgende gerecht!

  2. Hoi Simone,

    Mijn rendang is helaas niet gelukt. Het zit in een slowcooker en het vocht is niet verdampt ( wat normaal is bij een slowcooker toch?). ik snap niet zo goed hoe dat wel had moeten gebeuren. Enig idee wat ik verkeerd kan hebben gedaan?

    Groetjes,

    Rinke

    • Hoi Rinke, het vocht in een slowcooker verdampt niet want het kan er niet uit door de deksel die erop zit. In het begin niet teveel vocht toevoegen en als er tegen het einde van de kooktijd nog teveel vocht in de slowooker zit dan kun je de deksel eraf laten zodat het vocht kan verdampen. In principe zou het als je het recept volgt het wel moeten lukken. Kook je al langer met de slowcooker?

  3. Helaas had ik de tijd niet om de rendang in de slowcooker te maken, maar het was heerlijk..

  4. Hallo Simone. Gisteren je rendang en spareribs recepten uitgeprobeerd in de sousvide. Een tijdje geleden een sousvide aangeschaft en recepten gezocht die ik daarmee kon bereiden. Zo kwam ik op je site terecht. Mijn partner heeft ind. roots en ik (witje) heb me de ind.keuken eigen gemaakt. Maak ook altijd de boemboes zelf. Wij hebben gesmuld. Kom zeker nog vaker terug op je “eetspiratie”.
    Als expirimentje heb ik nog blaadjes van de dropplant aan de rendang toegevoegd (zoethout kan ook). De subtiele dropsmaak hebben wij een keer geproefd in een rendang gerecht in een restaurant in Den Haag. Bedankt voor het delen van al dat lekkers.
    Groet Joke

    • Hoi Joke, wat leuk om te horen! Wat leuk dat je er blaadjes van de dropplant aan toegevoegd hebt. Dat lijkt me erg lekker! Graag gedaan en veel kookplezier!

  5. Hedy Caljouw

    Hallo Simone ,
    Wat is dit een TOP recept !!!! GIGANTISCH LEKKER !!!!?
    Ik had het gisterenavond laat eerst allemaal aangefruit en toen in mijn slowcooker laten staan , de hele nacht.
    Wow wat rook mijn huis lekker !!!
    Ik heb ook Indonesische roots maar maakte mijn rendang altijd met kant en klaar verse boemboe uit een zakje.
    IK DOE DIT NOOIT MEER !!!! Jouw recept is vele malen lekkerder !!!!
    Mijn Indonesische moeder , vriendin en ginsleden hebben ervan gesmuld.
    Ook had ik hierbij nasi koening gemaakt , sajoer boontjes , zoetzure komkommer en pittige eieren. Allemaal van jouw recepten ??
    Ik ga nog veel meer dingen uitproberen !!!
    Groetjes ,
    Hedy

  6. Rendang, één van de lievelingsgerechten van mijn aanstaande met Indonesische roots. Laat ik nou zo Nederlands zijn als wat, de Indonesische keuken was voor mij vrij onbekend totdat ik hem tegenkwam. Na het proeven van verschillende gerechten was ik om, dit wilde ik ook zelf maken! Simone, jouw website/blog is mijn absolute go-to als het op Indonesische gerechten aankomt. Dit recept moest ik natuurlijk een keer proberen en het was zonder te overdrijven FAN-TAS-TISCH! Dit ga ik zeker veeeeel vaker maken!

    • Wauw Amanda wat een gaaf berichtje om te lezen! Ik ga er bijna van blozen! Erg leuk om te horen en je aanstaande zal vast errug blij met jou zijn! Leuk dat je het aandurft om de Indische keuken te ontdekken. En het is helemaal niet moeilijk, als het maar met liefde gemaakt is dat is het belangrijkst. Bedankt! Liefs, Simone

  7. Heerlijke recepten, complimenten!

    Bestaat er een vervanger voor trassi?

    Ik hoor het graag van je.

    • Hoi Loes, eigenlijk bestaat er geen één op één vervanger voor trassi. Bedoel je dan een vega(n) vervanger of een vervanger voor als je toevallig geen trassi in huis hebt?

  8. Vandaag de rendang gemaakt. Echt een goed recept. Al verschillende rendang recepten uitgeprobeerd, maar deze hou ik er zeker in. Bedankt..

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*