Rendang van rundvlees

Rendang van rundvlees

Rendang, wie kent het niet? Als je aan de Indonesische keuken denkt is dit misschien wel het eerste gerecht wat in je opkomt. Dit gerecht is gewoon heel belangrijk in de Indo food keuken. Er zijn verschillende manieren om rendang te bereiden. Ik heb een slowcooker en dat is voor dit stoofvlees ideaal. Ik deel mijn recept van rendang van rundvlees en leg uit hoe ik deze bereid in de slowcooker.

Rendang info:

Vooraf wil ik even iets vertellen over dit gerecht. Iedere familie, ieder eiland, iedere chefkok en elke oma heeft een ander recept voor rendang. Ook maakt iedereen rendang op een andere manier. Je hebt verschillende soorten rendang. Je hebt een ‘droge’ versie maar veel mensen vinden het lekker met een beetje meer ‘saus’. Wat ik wil zeggen, niet één rendang is hetzelfde.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Belangrijk:

Dit is heel belangrijk: proeven! Ik hoor weleens dat een recept ‘flauw’ is. En dan denk ik, hoe dan? Een recept is een basis, een leidraad. Je volgt het recept en daarna ga je proeven. Als je gaat proeven dan weet je of je nog iets moet toevoegen aan het recept. Dit kan zijn zout, extra sambal, suiker of citroensap. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde smaak. Heb je het gerecht geproefd en ben je tevreden? Dan is je gerecht pas klaar. Zo kan een recept nooit flauw uitvallen.

Vlees

Elk stuk vlees is weer anders. Komt het van de slager of van de supermarkt? Is het biologisch of niet? Zit er veel vocht in of zit er veel of weinig vet aan? Dit heeft allemaal invloed op je gerecht. Rendang heeft vet nodig want vet = smaak.

Haal rundvlees altijd van tevoren uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Als je ijskoud vlees in een hete pan olie legt dan komt het je gerecht niet ten goede. Stel je voor dat jijzelf vanuit de kou in de hete olie gelegd zou worden, dan verstijf je toch ook van schrik? Even om een beeld te vormen!

Een zuurtje toevoegen aan een rundvlees gerecht zorgt ervoor dat het vlees mals wordt. Dit kan zijn citroensap, azijn en in dit geval tamarinde.

Er is altijd een discussie over wel of niet aanbakken als je iets bereid in de slowcooker. Ik kan daar heel kort over zijn, ik bak altijd aan. Dit is een scheikundig gebeuren maar kort gezegd, het geeft meer smaak. Ik zeg niet dat je dat niet krijgt als je niet aanbakt maar dan duurt dat proces gewoon langer. En in de Indo food keuken worden de boemboe’s, kruiden en specerijen altijd aangebakken en gefruit want.. meer smaak.

Bij rendang hoeft het vlees niet uit elkaar te vallen. Het mag wel maar het is geen pulled beef of Belgisch stoofvlees. Zoals je op de foto ziet heeft mijn rendang nog best wel veel structuur.

Natte en droge rendang

Deze rendang is na 6 tot 8 uur nog redelijk ‘nat’ dus het is meer een curry (kare) te noemen. Als je de kooktijd verlengd dan kookt het vocht in en krijg je uiteindelijk de ‘droge’ rendang. In de slowcooker duurt dit proces veel langer als in een gewone stoofpan omdat de temperatuur van de slowcooker onder de 100 graden blijft. Op gas of inductie heb je voor een droge rendang ongeveer 4 uur nodig.

Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur voor rendang:

  • Fase 1: kare (curry) dus met veel saus en vocht
  • Fase 2: kalio, hier verkleurd de saus en dikt het in, de olie komt bovendrijven
  • Fase 3: de uiteindelijke rendang, al het vocht is weg en het gekruide vlees blijft over

Ingrediënten

  • 700 gram rundvlees (bv runderlappen)

  • 3 tenen knoflook

  • 3 uien

  • sambal oelek naar smaak (halve eetlepel)

  • vers gehakte rode peper (voor de kleur)

  • 5 theelepels ketoembar (gemalen koriander)

  • 2 theelepels djinten (gemalen komijn)

  • theelepel trassi

  • 2 cm verse gember

  • 300 tot 350 milliliter water

  • 100 gram verkruimelde santen (kokosblok)

  • 1 eetlepel (palm)suiker

  • 2 theelepels laos

  • 2 theelepels asem pasta (tamarinde pasta)

  • 5 laurierblaadjes

  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 gekneusde sereh stengel

  • 2 stuks steranijs

  • (rijst)olie om in aan te bakken

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de boemboe van de ui, knoflook, gember, sambal, rode peper en de trassi. Doe dit in een keukenmachientje en maal het fijn tot een pasta. Voeg een beetje water toe om je keukenmachientje een beetje te helpen.
  • Snijd het rundvlees in kleine blokjes en verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak het vlees rondom bruin en schep het uit de pan. Schep het vlees over in de slowcooker.
  • Bak in dezelfde koekenpan de boemboe aan. Voeg de droge specerijen toe – ketoembar, djinten en laos – en bak kort mee. Schep de boemboe over in de slowcooker bij het vlees.
  • Leg nu de laurierblaadjes, djeroek poeroet, sereh, steranijs, santen, palmsuiker en asempasta erbij. Voeg het water toe en meng alles goed door elkaar met een spatel.
  • Zet de slowcooker op stand low en laat de rendang in 6 tot 8 uur gaar worden. Soms heeft het zelfs nog langer nodig. Zoals ik al eerder aangaf: proef!

Heb je geen slowcooker? Maak het dan op dezelfde manier. In een stoofpan is het in 4 uurtjes ongeveer klaar. Rendang kun je prima invriezen.

Kijk hier voor 4 rendang recepten en ik ben benieuwd welke rendang jouw favoriet is!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

76 Reacties

  1. Hoi, ik heb runderpoulet in de vriezer. Kan ik dat voor dit recept gebruiken? Of heb je een beter recept voor de runderpoulet?

    Van de week de Indo hachee gemaakt, vandaag de babi ketjap en die waren heerlijk!

  2. Cindy Grashoff

    Hoi Simone,
    Ga vandaag de Rendang maken, maar ik heb geen limoenblad. Is dat een probleem?

    Groetjes, Cindy

    • Hoi Cindy, nee hoor dat is geen probleem. In sommige recepten wordt het wel gebruikt en in andere niet. Je zou eventueel een beetje limoenrasp kunnen gebruiken. Het smaakt niet hetzelfde als limoenblad maar dan heb je wel een citrusachtig accent. Veel kookplezier! Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone, gisteren de rendang gemaakt en hij was heerlijk! Ik heb al diverse gerechten (vooral met de slowcooker) gemaakt en het valt hier erg in de smaak. Soms ben ik wat te scheutig met bijvoorbeeld de sambal, maar dat vinden mijn man en onze kinderen geen enkel probleem. Alles gaat op! Vanavond staat de mexicaanse kipschotel op het menu. Dank je wel voor alle heerlijke recepten en voor alle extra tips die jij met ons deelt!!

    • Hoi Marjelle, heerlijk als je lekker pittig mag koken! En leuk dat de kids ook lekker mee eten van pittige gerechten. De Mexicaanse kipschotel is weer totaal iets anders. Ben benieuwd of ze het net zo lekker vinden :-) Groetjes, Simone

  4. Hallo Simone, ik heb sinds vrijdag een slowcooker en heb al twee recepten van je gekookt (mijn geweldige crock-pot eigenlijk). Ze zijn verukkelijk, eerst had ik de kip fajitas gemaakt en vandaag hebben we de rendang gegeten. Gelukkig had ik veel gemaakt dus er zijn nog twee porties over, die nu in de vriezer staan. Genieten !!!

    • Hoi Debora, wat leuk om te horen! Fijn dat je grotere porties kunt maken in de slowcooker. Ik heb ook graag voorraadjes in mijn vriezer liggen :-)

  5. Hoi Simone,
    Een vraagje. In je recepten heb je het over bijv. 2 theelepels laos of andere kruiden. Theelepels hebben verschillende maten, meestal ben ik dan erg voorzichtig en neem de kleinste, hierdoor was waarschijnlijk de rendang van stoofvlees te mat van smaak. Op internet lees ik dat 1 theelepel 5 ml. is, kan ik bij 1 theelepel kruiden dan uitgaan van ongeveer 5 gram?

    • Hoi Monique, ik heb de proef op de som genomen en het afgewogen. Een theelepel (een goede schep) is bij mij 4 gram. In de Indische keuken mag je best wel spelen met hoeveelheden. Kruiden worden best ruim gebruikt in de Indische keuken. Eerder teveel dan te weinig. Behalve met trassi, daar zou ik iets terughoudend mee zijn. Veel kook plezier! Groetjes, Simone

    • Nelleke Westdijk

      Monique, ik heb pas een setje maatlepels gekocht bij de Wibra voor een euro. Blokker heeft een setje van porselein die zijn wat duurder. In Engels sprekende landen koken ze altijd met cups en spoons. In Nederland zijn we dat niet zo gewend. Ik heb meteen een setje cups meegenomen daar staan ook milliliters in. Dat was 2 euro. Kan het niet altijd gebruiken maar vind het toch wel handig. Hoop dat je er iets aan hebt.

  6. Hoi Simone,
    Klein vraagje. Als ik dit gerecht ga maken met 2kg vlees (vriezer vullen?), zal ik dan alle ingrediënten maal 3 doen?
    Gr Nienke

    • Hoi Nienke, zeker niet x 3 doen en vooral niet de trassi. Ik zou eerder de ingrediënten verdubbelen en dan terughoudend zijn met trassi en ketoembar. Ook steranijs kan overheersen. Wbt vocht zou ik beginnen met 750 ml. En tussendoor proeven. Indisch koken is meestal op gevoel dus exacte hoeveelheden kan ik je helaas niet geven. Hopelijk heb je wel iets aan deze tips. Veel kookplezier! Groetjes, Simone

  7. Hanneke hendriks

    Hoi Simone heb gisteren verschillende gerechten gemaakt van je site (Indo, rendang, Soto, boontjes, komkommersalade) voor een eetclub met vriendinnen. Spannend een Indonesische avond maar het was een succes. Heerlijk gegeten. Dank voor de fijne recepten en tips. Uiteindelijk veel bij een Toko gehaald is toch lekkerder

    • Hoi Hanneke, wat een leuk berichtje om te lezen! Daar wordt ik blij van! Heel erg leuk om voor een eetclub te koken en inderdaad ook altijd erg spannend wat de reacties zullen zijn. Ik weet zeker dat ze dit etentje niet zullen vergeten. Bedankt voor je fijne bericht! Groetjes, Simone

  8. Hanneke hendriks

    Ziet er lekker uit (zo ook je Soto soep!). Ben op zoek naar slowcooker gerecht voor rendang. Er zit bij jou geen kokosmelk /kokosroom bij. Is dat bewust? Krijg je dan niet een hele andere smaak?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*