Rendang

Rendang van rundvlees

Als je een slowcooker hebt en van Indisch eten houdt dan maak je natuurlijk rendang. En als je geen slowcooker hebt maak je het gewoon in de ouderwetse stoofpan. Rendang is een beetje vergelijkbaar met het Hollandse stoofvlees maar dan met veel Indische kruiden. Wil je rendang gaan maken? Lees dan hier alles over veel gebruikte Indonesische ingrediënten en producten. Dit overzicht is ook handig als boodschappenlijstje!

Wat heb je nodig?

  • 700 gram rundvlees
  • 3 tenen knoflook
  • 3 uien
  • sambal oelek of vers gehakte rode peper naar smaak
  • 5 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
  • 2 theelepels djinten (gemalen komijn)
  • een stukje trassi (ter grootte van een 2 euro munt)
  • stukje vers geraspte gember (ongeveer 2 cm)
  • 300 – 350 ml water
  • 100 gram verkruimelde santen
  • 1 eetlepel (palm)suiker
  • 2 theelepels laos (gemalen galanga)
  • 2 theelepels asem pasta
  • 5 laurierblaadjes
  • 3 daun djeroek poeroet (limoenblad)
  • 1 sereh stengel gekneusd (citroengras)
  • 2 stuks steranijs
  • een beetje (kokos) of (rijst)olie

Hoe maak je het?

Snijd de runderlappen in kleine blokjes. Doe de ui, de knoflookteentjes, gember, sambal of rode peper en de trassi in een keukenmachientje om het fijn te maken, of hak het fijn met een mes of doe het ouderwets in een vijzel. Zet dit even apart.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de vleesblokjes even kort aan. Schroei het vlees dicht (het hoeft niet helemaal gaar te zijn). Schep het vlees over in de slowcooker. In dezelfde pan waar je het vlees in gebakken hebt bak je het ui-gember-knoflook-trassi-sambal mengsel even kort aan. Doe de droge kruiden (ketoembar, djinten, laos) erbij en bak ze even kort mee. Schep dit nu in de slowcooker.

Hoe nu verder?

Doe het water, de verkruimelde santen, de palmsuiker, laurierblaadjes, djeroek poeroet blaadjes, de asempasta en de steranijs in de slowcooker. Roer het even voorzichtig met een spatel door elkaar. Pak de sereh en kneus de stengel met een groot mes en leg deze in het vocht in de slowcooker. Zet de slowcooker op low en doe de deksel erop. Na 6-8 uur heb je een heerlijk kruidige rendang. Schep het vlees goed door de saus. Restjes rendang kun je gewoon invriezen.

Maken in een gewone stoofpan

Je kunt dit recept ook maken in een stoofpan. Het enige verschil is dat de stoofpan op het gasfornuis staat en je er bij moet blijven en bij een slowcooker hoeft dat niet. Lees hier alles over slowcooking. Laat de rendang ongeveer 4 uur op een laag vuurtje sudderen.

Lekker met een beetje rijst, gebakken uitjes, toemis boontjes en komkommersalade. Of serveer het in een wrap of een gestoomd broodje.

Tip: maak ook eens Indo pulled pork in de slowcooker!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

54 Reacties

  1. Hoi, ik heb runderpoulet in de vriezer. Kan ik dat voor dit recept gebruiken? Of heb je een beter recept voor de runderpoulet?

    Van de week de Indo hachee gemaakt, vandaag de babi ketjap en die waren heerlijk!

  2. Cindy Grashoff

    Hoi Simone,
    Ga vandaag de Rendang maken, maar ik heb geen limoenblad. Is dat een probleem?

    Groetjes, Cindy

    • Hoi Cindy, nee hoor dat is geen probleem. In sommige recepten wordt het wel gebruikt en in andere niet. Je zou eventueel een beetje limoenrasp kunnen gebruiken. Het smaakt niet hetzelfde als limoenblad maar dan heb je wel een citrusachtig accent. Veel kookplezier! Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone, gisteren de rendang gemaakt en hij was heerlijk! Ik heb al diverse gerechten (vooral met de slowcooker) gemaakt en het valt hier erg in de smaak. Soms ben ik wat te scheutig met bijvoorbeeld de sambal, maar dat vinden mijn man en onze kinderen geen enkel probleem. Alles gaat op! Vanavond staat de mexicaanse kipschotel op het menu. Dank je wel voor alle heerlijke recepten en voor alle extra tips die jij met ons deelt!!

    • Hoi Marjelle, heerlijk als je lekker pittig mag koken! En leuk dat de kids ook lekker mee eten van pittige gerechten. De Mexicaanse kipschotel is weer totaal iets anders. Ben benieuwd of ze het net zo lekker vinden :-) Groetjes, Simone

  4. Hallo Simone, ik heb sinds vrijdag een slowcooker en heb al twee recepten van je gekookt (mijn geweldige crock-pot eigenlijk). Ze zijn verukkelijk, eerst had ik de kip fajitas gemaakt en vandaag hebben we de rendang gegeten. Gelukkig had ik veel gemaakt dus er zijn nog twee porties over, die nu in de vriezer staan. Genieten !!!

    • Hoi Debora, wat leuk om te horen! Fijn dat je grotere porties kunt maken in de slowcooker. Ik heb ook graag voorraadjes in mijn vriezer liggen :-)

  5. Hoi Simone,
    Een vraagje. In je recepten heb je het over bijv. 2 theelepels laos of andere kruiden. Theelepels hebben verschillende maten, meestal ben ik dan erg voorzichtig en neem de kleinste, hierdoor was waarschijnlijk de rendang van stoofvlees te mat van smaak. Op internet lees ik dat 1 theelepel 5 ml. is, kan ik bij 1 theelepel kruiden dan uitgaan van ongeveer 5 gram?

    • Hoi Monique, ik heb de proef op de som genomen en het afgewogen. Een theelepel (een goede schep) is bij mij 4 gram. In de Indische keuken mag je best wel spelen met hoeveelheden. Kruiden worden best ruim gebruikt in de Indische keuken. Eerder teveel dan te weinig. Behalve met trassi, daar zou ik iets terughoudend mee zijn. Veel kook plezier! Groetjes, Simone

    • Nelleke Westdijk

      Monique, ik heb pas een setje maatlepels gekocht bij de Wibra voor een euro. Blokker heeft een setje van porselein die zijn wat duurder. In Engels sprekende landen koken ze altijd met cups en spoons. In Nederland zijn we dat niet zo gewend. Ik heb meteen een setje cups meegenomen daar staan ook milliliters in. Dat was 2 euro. Kan het niet altijd gebruiken maar vind het toch wel handig. Hoop dat je er iets aan hebt.

  6. Hoi Simone,
    Klein vraagje. Als ik dit gerecht ga maken met 2kg vlees (vriezer vullen?), zal ik dan alle ingrediënten maal 3 doen?
    Gr Nienke

    • Hoi Nienke, zeker niet x 3 doen en vooral niet de trassi. Ik zou eerder de ingrediënten verdubbelen en dan terughoudend zijn met trassi en ketoembar. Ook steranijs kan overheersen. Wbt vocht zou ik beginnen met 750 ml. En tussendoor proeven. Indisch koken is meestal op gevoel dus exacte hoeveelheden kan ik je helaas niet geven. Hopelijk heb je wel iets aan deze tips. Veel kookplezier! Groetjes, Simone

  7. Hanneke hendriks

    Hoi Simone heb gisteren verschillende gerechten gemaakt van je site (Indo, rendang, Soto, boontjes, komkommersalade) voor een eetclub met vriendinnen. Spannend een Indonesische avond maar het was een succes. Heerlijk gegeten. Dank voor de fijne recepten en tips. Uiteindelijk veel bij een Toko gehaald is toch lekkerder

    • Hoi Hanneke, wat een leuk berichtje om te lezen! Daar wordt ik blij van! Heel erg leuk om voor een eetclub te koken en inderdaad ook altijd erg spannend wat de reacties zullen zijn. Ik weet zeker dat ze dit etentje niet zullen vergeten. Bedankt voor je fijne bericht! Groetjes, Simone

  8. Hanneke hendriks

    Ziet er lekker uit (zo ook je Soto soep!). Ben op zoek naar slowcooker gerecht voor rendang. Er zit bij jou geen kokosmelk /kokosroom bij. Is dat bewust? Krijg je dan niet een hele andere smaak?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*