Rendang

Rendang van rundvlees

Als je een slowcooker hebt en van Indisch eten houdt dan maak je natuurlijk rendang. En als je geen slowcooker hebt maak je het gewoon in de ouderwetse stoofpan. Rendang is een beetje vergelijkbaar met het Hollandse stoofvlees maar dan met veel Indische kruiden. Wil je rendang gaan maken? Lees dan hier alles over veel gebruikte Indonesische ingrediënten en producten. Dit overzicht is ook handig als boodschappenlijstje!

Wat heb je nodig?

  • 700 gram rundvlees
  • 3 tenen knoflook
  • 3 uien
  • sambal oelek of vers gehakte rode peper naar smaak
  • 5 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
  • 2 theelepels djinten (gemalen komijn)
  • een stukje trassi (ter grootte van een 2 euro munt)
  • stukje vers geraspte gember (ongeveer 2 cm)
  • 300 – 350 ml water
  • 100 gram verkruimelde santen
  • 1 eetlepel (palm)suiker
  • 2 theelepels laos (gemalen galanga)
  • 2 theelepels asem pasta
  • 5 laurierblaadjes
  • 3 daun djeroek poeroet (limoenblad)
  • 1 sereh stengel gekneusd (citroengras)
  • 2 stuks steranijs
  • een beetje (kokos) of (rijst)olie

Hoe maak je het?

Snijd de runderlappen in kleine blokjes. Doe de ui, de knoflookteentjes, gember, sambal of rode peper en de trassi in een keukenmachientje om het fijn te maken, of hak het fijn met een mes of doe het ouderwets in een vijzel. Zet dit even apart.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de vleesblokjes even kort aan. Schroei het vlees dicht (het hoeft niet helemaal gaar te zijn). Schep het vlees over in de slowcooker. In dezelfde pan waar je het vlees in gebakken hebt bak je het ui-gember-knoflook-trassi-sambal mengsel even kort aan. Doe de droge kruiden (ketoembar, djinten, laos) erbij en bak ze even kort mee. Schep dit nu in de slowcooker.

Hoe nu verder?

Doe het water, de verkruimelde santen, de palmsuiker, laurierblaadjes, djeroek poeroet blaadjes, de asempasta en de steranijs in de slowcooker. Roer het even voorzichtig met een spatel door elkaar. Pak de sereh en kneus de stengel met een groot mes en leg deze in het vocht in de slowcooker. Zet de slowcooker op low en doe de deksel erop. Na 6-8 uur heb je een heerlijk kruidige rendang. Schep het vlees goed door de saus. Restjes rendang kun je gewoon invriezen.

Maken in een gewone stoofpan

Je kunt dit recept ook maken in een stoofpan. Het enige verschil is dat de stoofpan op het gasfornuis staat en je er bij moet blijven en bij een slowcooker hoeft dat niet. Lees hier alles over slowcooking. Laat de rendang ongeveer 4 uur op een laag vuurtje sudderen.

Lekker met een beetje rijst, gebakken uitjes, toemis boontjes en komkommersalade. Of serveer het in een wrap of een gestoomd broodje.

Tip: maak ook eens Indo pulled pork in de slowcooker!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

45 Reacties

  1. Hoi Simone,

    Ik heb vandaag Trassi (Trassie Trafasie van Faja lobi) gekocht maar ik begrijp niet zo goed wat je bedoeld met een stuk zoals een twee euro munt? Wat ik gekocht heb zit in een klein plastic potje, er staat op de achterkant een 1/2 tot 1 theelepel per 500 gram vlees toevoegen. Hoeveel zou ik dan voor jouw recept moeten gebruiken denk je?
    Alvast bedankt!

    • Hoi Jeannette, ik gebruik gedroogde trassi en gebruik daarvan een stukje net zo groot als een 2 euro munt. Maar de trassi die jij hebt daar kun je gewoon een flinke theelepel van gebruiken. Succes! Groetjes, Simone

  2. Zou ik de boemboe ook kunnen invriezen zodat ik in een keer meerdere porties maak of gaat dat ten koste van de smaak

    • Hoi Felicia, in principe kun je alle boemboe’s invriezen. Je kunt de boemboe na het ondooien en verwarmen altijd nog extra op smaak brengen. Als de boemboe ontdooit zal hij iets meer waterig zijn. Cook ze! Groetjes, Simone

  3. Ingrid Overheul

    Goedemorgen, ik heb 1 vraagje: ik lees in veel recepten dat de slow cooker 6 à 8 uur op moet staan, maar hoe doe je dat dan?? wij eten vaak rond half 6 dus dat houdt dan in dat je al rond 10 uur (9 uur) staat aan te braden en te koken. Klopt dat of bereid je veel in de avond ervoor voor?Groetjes, Ingrid

    • Hoi Ingrid, ik slowcook ook vaak ’s nachts! In de ochtend is het gerecht klaar en dan zet ik het koel weg. Of ik bereid het zover voor en zet het koel weg en in de ochtend zet ik de slowcooker dan aan. In het weekend en in de nacht maak ik meestal gerechten die het meeste tijd kosten zoals rundvlees en soep. En doordeweeks kies ik meestal voor gerechten met kip of gehakt zoals gehaktbrood. Groetjes, Simone

  4. Gisterenavond rendang gemaakt maar ik had al wat maar ik had al minder vocht gedaan als de 300- 350 ml die in het recept staan maar als nog is het veel te nat, ook vind ik de smaak flauw, hoe kan ik er meet smaak aan krijgen? Heb precies verder het recept gevolgd . Groetjes nely

    • Hoi Nely, als je het recept precies gevolgd hebt (incl het aanbakken van het vlees) dan durf ik niet te zeggen waar het door komt. Met als die kruiden en specerijen zou je haast verwachten dat het niet flauw wordt. Je kunt natuurlijk altijd meer specerijen en minder vocht toevoegen. Er zit geen extra snufje zout in omdat dit ook al in de sambal zit maar dat zou je ook nog extra kunnen toevoegen. Groetjes, Simone

  5. Heerlijk recept. Ik heb nu een paar van je recepten gemaakt en de familie heeft besloten: we gaan je hele receptenboek uitproberen :-D. Fijne website ook, overzichtelijk, mooie foto’s en klare taal. Alleen maar complimenten!

  6. Hoi Simone,

    De rendang is op smaak en de pulled pork is heel goed gelukt!

    Fijn Pasen

  7. Hoi Simone,
    Ik heb de rendang gemaakt. Het vlees is zacht geworden gelukkig. Alleen ik vind er weinig smaak aan zitten. Ik had iets meer vlees dan het recept dus waarschijnlijk te weinig kruiden gebruikt. Ook is het vlees nog wat nat, niet zo droog als op jouw foto, er zit een vettige laag omheen. Heb je tips om snel meer smaak te krijgen? En misschien iets voor die vettige laag? Ik ga zo direct beginnen met de pulled pork!

    • Hoi Ilse, zoals je zelf al aangeeft zal de verhouding vlees en kruiden niet in balans zijn. Wat betreft het vocht zou je het misschien kunnen laten inkoken of de deksel van de slowcooker laten zodat het vocht kan verdampen. Om de rendang op smaak te brengen zou je een snufje zout toe kunnen voegen. Heb je verse rode peper of sambal oelek gebruikt? In sambal zit zout en als je verse rode peper gebruikt dan mis je het zout erin. En wat betreft het vettige laagje, dat kan liggen aan de santen (de oliën uit de kokos) of aan de vettigheid van het vlees. Hopelijk heb je iets aan mijn tips! Succes met de pulled pork! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*