Rendang van rundvlees wie kent het niet? Als je aan de Indonesische keuken denkt is dit misschien wel het eerste gerecht wat in je opkomt. Dit gerecht is heel belangrijk in de Indische en Indonesische keuken. Er zijn verschillende manieren om rendang te bereiden. Ik heb een slowcooker en dat is voor dit stoofvlees ideaal. Ik deel mijn recept van rendang en leg uit hoe ik deze bereid in de slowcooker.
Iedere familie, ieder eiland, iedere chefkok en elke oma heeft een ander recept voor rendang. Ook maakt iedereen dit gerecht op een andere manier. Er zijn verschillende soorten rendang. Je hebt een ‘droge’ versie, deze wordt in Indonesië het meeste gegeten. Maar veel mensen vinden het lekker met een beetje meer saus, de ‘natte’ versie. Wat ik wil zeggen, niet één rendang is hetzelfde.
Rendang wordt niet alleen gemaakt met rundvlees maar ook met kip, varkensvlees en je kunt het zelfs maken van spitskool. Bekijk hier een overzicht met verschillende rendang recepten.
Rendang van rundvlees
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je rendang gaat maken. Het vlees bijvoorbeeld. Elk stuk vlees is weer anders. Komt het van de slager of van de supermarkt? Is het biologisch of niet? Zit er veel vocht in of zit er veel of weinig vet aan? Dit heeft allemaal invloed op je gerecht. Rendang heeft vet nodig want vet = smaak. Haal rundvlees altijd van tevoren uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Als je ijskoud vlees in een hete pan legt dan komt het je gerecht niet ten goede. Een zuurtje toevoegen aan een rundvlees gerecht zorgt ervoor dat het vlees mals wordt. Dit kan zijn citroensap, azijn en in dit geval tamarinde.
Er is altijd een discussie over wel of niet aanbakken als je iets bereid in de slowcooker. Ik kan daar heel kort over zijn, ik bak altijd aan. Dit is een scheikundig gebeuren (de maillardreactie) maar kort gezegd, het geeft meer smaak. Ik zeg niet dat je dat niet krijgt als je niet aanbakt maar dan duurt dat proces gewoon langer. En in de Indonesische keuken worden boemboe’s, kruiden en specerijen altijd aangebakken en aangefruit want.. meer smaak.
Natte en droge rendang
Deze rendang is na 6 tot 8 uur nog redelijk ‘nat’ dus het is meer een curry (kare) te noemen. Als je de kooktijd verlengd dan kookt het vocht in en krijg je uiteindelijk de ‘droge’ rendang. In de slowcooker duurt dit proces veel langer als in een gewone stoofpan omdat de temperatuur van de slowcooker onder de 100 graden blijft. Op gas of inductie heb je voor een droge rendang ongeveer 4 uur nodig. Voor een droge rendang heb ik ook een recept wat gemaakt wordt in een stoofpan. Ik noem dat recept ‘mijn ultieme rendang’. Bekijk hier het recept.
Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur voor rendang:
- Fase 1: kare (curry) dus met veel saus en vocht
- Fase 2: kalio, hier verkleurd de saus en dikt het in, de olie komt bovendrijven
- Fase 3: de uiteindelijke rendang, al het vocht is weg en het gekruide vlees blijft over
Dit is heel belangrijk: proeven! Ik hoor weleens dat een recept ‘flauw’ is. En dan denk ik, hoe dan? Een recept is een basis, een leidraad. Je volgt het recept en daarna ga je proeven. Als je gaat proeven dan weet je of je nog iets moet toevoegen aan het recept. Dit kan zijn zout, extra sambal, suiker of citroensap. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde smaak. Heb je het gerecht geproefd en ben je tevreden? Dan is je gerecht pas klaar. Zo kan een recept nooit flauw uitvallen.
Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)