Eetspiratie » Rendang van rundvlees
Rendang van rundvlees

Rendang van rundvlees

Rendang, wie kent het niet? Als je aan de Indonesische keuken denkt is dit misschien wel het eerste gerecht wat in je opkomt. Dit gerecht is gewoon heel belangrijk in de Indofood keuken. Er zijn verschillende manieren om rendang te bereiden. Ik heb een slowcooker en dat is voor dit stoofvlees ideaal. Ik deel mijn recept van rendang van rundvlees en leg uit hoe ik deze bereid in de slowcooker.

Rendang info

Vooraf wil ik even iets vertellen over dit gerecht. Iedere familie, ieder eiland, iedere chefkok en elke oma heeft een ander recept voor rendang. Ook maakt iedereen rendang op een andere manier. Je hebt verschillende soorten rendang. Je hebt een ‘droge’ versie maar veel mensen vinden het lekker met een beetje meer ‘saus’. Wat ik wil zeggen, niet één rendang is hetzelfde.

Belangrijk

Dit is heel belangrijk: proeven! Ik hoor weleens dat een recept ‘flauw’ is. En dan denk ik, hoe dan? Een recept is een basis, een leidraad. Je volgt het recept en daarna ga je proeven. Als je gaat proeven dan weet je of je nog iets moet toevoegen aan het recept. Dit kan zijn zout, extra sambal, suiker of citroensap. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde smaak. Heb je het gerecht geproefd en ben je tevreden? Dan is je gerecht pas klaar. Zo kan een recept nooit flauw uitvallen.

Vlees

Elk stuk vlees is weer anders. Komt het van de slager of van de supermarkt? Is het biologisch of niet? Zit er veel vocht in of zit er veel of weinig vet aan? Dit heeft allemaal invloed op je gerecht. Rendang heeft vet nodig want vet = smaak.

Haal rundvlees altijd van tevoren uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Als je ijskoud vlees in een hete pan olie legt dan komt het je gerecht niet ten goede. Stel je voor dat jijzelf vanuit de kou in de hete olie gelegd zou worden, dan verstijf je toch ook van schrik? Even om een beeld te vormen!

Een zuurtje toevoegen aan een rundvlees gerecht zorgt ervoor dat het vlees mals wordt. Dit kan zijn citroensap, azijn en in dit geval tamarinde.

Er is altijd een discussie over wel of niet aanbakken als je iets bereid in de slowcooker. Ik kan daar heel kort over zijn, ik bak altijd aan. Dit is een scheikundig gebeuren maar kort gezegd, het geeft meer smaak. Ik zeg niet dat je dat niet krijgt als je niet aanbakt maar dan duurt dat proces gewoon langer. En in de Indofood keuken worden de boemboe’s, kruiden en specerijen altijd aangebakken en gefruit want.. meer smaak.

Bij rendang hoeft het vlees niet uit elkaar te vallen. Het mag wel maar het is geen pulled beef of Belgisch stoofvlees. Zoals je op de foto ziet heeft mijn rendang nog best wel veel structuur.

Natte en droge rendang

Deze rendang is na 6 tot 8 uur nog redelijk ‘nat’ dus het is meer een curry (kare) te noemen. Als je de kooktijd verlengd dan kookt het vocht in en krijg je uiteindelijk de ‘droge’ rendang. In de slowcooker duurt dit proces veel langer als in een gewone stoofpan omdat de temperatuur van de slowcooker onder de 100 graden blijft. Op gas of inductie heb je voor een droge rendang ongeveer 4 uur nodig.

Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur voor rendang:

  • Fase 1: kare (curry) dus met veel saus en vocht
  • Fase 2: kalio, hier verkleurd de saus en dikt het in, de olie komt bovendrijven
  • Fase 3: de uiteindelijke rendang, al het vocht is weg en het gekruide vlees blijft over

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Rendang van rundvlees

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, SlowcookerKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (8 uur low)

8

uren 
Tijd totaal

8

uren 

30

minuten

Rendang is een stoofgerecht van rundvlees wat je perfect in een slowcooker of Crock-Pot Express kunt bereiden.

Ingrediënten

  • 700 gram rundvlees (sukadelappen of runderlappen)

  • 3 tenen knoflook

  • 3 uien

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 5 theelepels ketoembar (gemalen koriander)

  • 2 theelepels djinten (gemalen komijn)

  • 1 theelepel trassi

  • 2 centimeter verse gember

  • 300 tot 350 milliliter water

  • 100 gram verkruimelde santen (van een blok)

  • 1 eetlepel (palm)suiker

  • 2 theelepels gemalen laos

  • 2 theelepels tamarinde pasta (asem)

  • 5 laurierblaadjes

  • 3 blaadjes djeroek poeroet

  • 1 sereh stengel

  • 2 stuks steranijs

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de boemboe van de ui, knoflook, gember, sambal, rode peper en de trassi. Doe dit in een keukenmachientje en maal het fijn tot een pasta. Voeg een beetje water toe om je keukenmachientje een beetje te helpen.
  • Snijd het rundvlees in kleine blokjes en verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak het vlees rondom bruin en schep het uit de pan. Schep het vlees over in de slowcooker.
  • Bak in dezelfde koekenpan de boemboe aan. Voeg vervolgens de droge specerijen toe (ketoembar, djinten en laos) en bak kort mee. Schep de boemboe over in de slowcooker bij het vlees.
  • Kneus de sereh stengel door deze te pletten met de zijkant van een mes en verfrommel de djeroek poeroet blaadjes in je handen. Leg nu de laurierblaadjes, djeroek poeroet, sereh, steranijs, santen, palmsuiker en asempasta in de slowcooker op het vlees. Schenk het water erop en meng alles goed door elkaar met een spatel.
  • Zet de slowcooker op stand low en laat de rendang in 8 uur gaar worden. Soms heeft het zelfs nog langer nodig. Als de kooktijd verstreken is ga je proeven. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met rijst en een groentegerecht.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE