Rendang

Rendang van rundvlees

Als je een slowcooker hebt en van Indisch eten houdt dan maak je natuurlijk rendang. En als je geen slowcooker hebt maak je het gewoon in de ouderwetse stoofpan. Rendang is een beetje vergelijkbaar met het Hollandse stoofvlees maar dan met veel Indische kruiden. Wil je rendang gaan maken? Lees dan hier alles over veel gebruikte Indonesische ingrediënten en producten. Dit overzicht is ook handig als boodschappenlijstje!

Wat heb je nodig?

  • 700 gram rundvlees
  • 3 tenen knoflook
  • 3 uien
  • sambal oelek of vers gehakte rode peper naar smaak
  • 5 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
  • 2 theelepels djinten (gemalen komijn)
  • een stukje trassi (ter grootte van een 2 euro munt)
  • stukje vers geraspte gember (ongeveer 2 cm)
  • 300 – 350 ml water
  • 100 gram verkruimelde santen
  • 1 eetlepel (palm)suiker
  • 2 theelepels laos (gemalen galanga)
  • 2 theelepels asem pasta
  • 5 laurierblaadjes
  • 3 daun djeroek poeroet (limoenblad)
  • 1 sereh stengel gekneusd (citroengras)
  • 2 stuks steranijs
  • een beetje (kokos) of (rijst)olie

Hoe maak je het?

Snijd de runderlappen in kleine blokjes. Doe de ui, de knoflookteentjes, gember, sambal of rode peper en de trassi in een keukenmachientje om het fijn te maken, of hak het fijn met een mes of doe het ouderwets in een vijzel. Zet dit even apart.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de vleesblokjes even kort aan. Schroei het vlees dicht (het hoeft niet helemaal gaar te zijn). Schep het vlees over in de slowcooker. In dezelfde pan waar je het vlees in gebakken hebt bak je het ui-gember-knoflook-trassi-sambal mengsel even kort aan. Doe de droge kruiden (ketoembar, djinten, laos) erbij en bak ze even kort mee. Schep dit nu in de slowcooker.

Hoe nu verder?

Doe het water, de verkruimelde santen, de palmsuiker, laurierblaadjes, djeroek poeroet blaadjes, de asempasta en de steranijs in de slowcooker. Roer het even voorzichtig met een spatel door elkaar. Pak de sereh en kneus de stengel met een groot mes en leg deze in het vocht in de slowcooker. Zet de slowcooker op low en doe de deksel erop. Na 6-8 uur heb je een heerlijk kruidige rendang. Schep het vlees goed door de saus. Restjes rendang kun je gewoon invriezen.

Maken in een gewone stoofpan

Je kunt dit recept ook maken in een stoofpan. Het enige verschil is dat de stoofpan op het gasfornuis staat en je er bij moet blijven en bij een slowcooker hoeft dat niet. Lees hier alles over slowcooking. Laat de rendang ongeveer 4 uur op een laag vuurtje sudderen.

Lekker met een beetje rijst, gebakken uitjes, toemis boontjes en komkommersalade. Of serveer het in een wrap of een gestoomd broodje.

Tip: maak ook eens Indo pulled pork in de slowcooker!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

49 Reacties

  1. Ik lees heel veel over slow cooker, zou je in dit geval de rendang, maar ook al het andere vlees niet ook in een stoofpan op lange temperatuur (ik las 80C low of 90C high) in de oven kunnen laten? Heb je dan hetzelfde effect als de Crockpot?

    • Hoi Giselle, ja hoor dat kan zeker. Op rond de 90/100 graden heb je hetzelfde effect als in de slowcooker. Ook kun je dit natuurlijk doen op een gasfornuis in een stoofpan. Het voordeel van de slowcooker is dat je er niet bij hoeft te blijven. Dat is voor mij het grootste voordeel. Groetjes!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*