Eetspiratie » Rendang van rundvlees
Rendang van rundvlees

Rendang van rundvlees

Rendang van rundvlees wie kent het niet? Als je aan de Indonesische keuken denkt is dit misschien wel het eerste gerecht wat in je opkomt. Dit gerecht is heel belangrijk in de Indische en Indonesische keuken. Er zijn verschillende manieren om rendang te bereiden. Ik heb een slowcooker en dat is voor dit stoofvlees ideaal. Ik deel mijn recept van rendang en leg uit hoe ik deze bereid in de slowcooker.

Iedere familie, ieder eiland, iedere chefkok en elke oma heeft een ander recept voor rendang. Ook maakt iedereen dit gerecht op een andere manier. Er zijn verschillende soorten rendang. Je hebt een ‘droge’ versie, deze wordt in Indonesië het meeste gegeten. Maar veel mensen vinden het lekker met een beetje meer saus, de ‘natte’ versie. Wat ik wil zeggen, niet één rendang is hetzelfde.

Rendang wordt niet alleen gemaakt met rundvlees maar ook met kip, varkensvlees en je kunt het zelfs maken van spitskool. Bekijk hier een overzicht met verschillende rendang recepten.

Rendang van rundvlees

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je rendang gaat maken. Het vlees bijvoorbeeld. Elk stuk vlees is weer anders. Komt het van de slager of van de supermarkt? Is het biologisch of niet? Zit er veel vocht in of zit er veel of weinig vet aan? Dit heeft allemaal invloed op je gerecht. Rendang heeft vet nodig want vet = smaak. Haal rundvlees altijd van tevoren uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Als je ijskoud vlees in een hete pan legt dan komt het je gerecht niet ten goede. Een zuurtje toevoegen aan een rundvlees gerecht zorgt ervoor dat het vlees mals wordt. Dit kan zijn citroensap, azijn en in dit geval tamarinde.

Er is altijd een discussie over wel of niet aanbakken als je iets bereid in de slowcooker. Ik kan daar heel kort over zijn, ik bak altijd aan. Dit is een scheikundig gebeuren (de maillardreactie) maar kort gezegd, het geeft meer smaak. Ik zeg niet dat je dat niet krijgt als je niet aanbakt maar dan duurt dat proces gewoon langer. En in de Indonesische keuken worden boemboe’s, kruiden en specerijen altijd aangebakken en aangefruit want.. meer smaak.

Natte en droge rendang

Deze rendang is na 6 tot 8 uur nog redelijk ‘nat’ dus het is meer een curry (kare) te noemen. Als je de kooktijd verlengd dan kookt het vocht in en krijg je uiteindelijk de ‘droge’ rendang. In de slowcooker duurt dit proces veel langer als in een gewone stoofpan omdat de temperatuur van de slowcooker onder de 100 graden blijft. Op gas of inductie heb je voor een droge rendang ongeveer 4 uur nodig. Voor een droge rendang heb ik ook een recept wat gemaakt wordt in een stoofpan. Ik noem dat recept ‘mijn ultieme rendang’. Bekijk hier het recept.

Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur voor rendang:

  • Fase 1: kare (curry) dus met veel saus en vocht
  • Fase 2: kalio, hier verkleurd de saus en dikt het in, de olie komt bovendrijven
  • Fase 3: de uiteindelijke rendang, al het vocht is weg en het gekruide vlees blijft over

Dit is heel belangrijk: proeven! Ik hoor weleens dat een recept ‘flauw’ is. En dan denk ik, hoe dan? Een recept is een basis, een leidraad. Je volgt het recept en daarna ga je proeven. Als je gaat proeven dan weet je of je nog iets moet toevoegen aan het recept. Dit kan zijn zout, extra sambal, suiker of citroensap. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde smaak. Heb je het gerecht geproefd en ben je tevreden? Dan is je gerecht pas klaar. Zo kan een recept nooit flauw uitvallen.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Rendang van rundvlees

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (8 u low)

8

uren 
Tijd totaal

8

uren 

30

minuten

Rendang is een stoofgerecht van rundvlees wat je perfect in een slowcooker of Crock-Pot Express kunt bereiden.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 700 gram 700 rundvlees (sukadelappen of runderlappen)

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 3 3 uien

  • halve eetlepel halve sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 rode 1 peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 5 theelepels 5 ketoembar (gemalen koriander)

  • 2 theelepels 2 djinten (gemalen komijn)

  • 1 theelepel 1 trassi

  • 2 centimeter 2 verse gember

  • 300 tot 350 milliliter 300 tot 350 water

  • 100 gram 100 verkruimelde santen (van een blok)

  • 1 eetlepel 1 (palm)suiker

  • 2 theelepels 2 gemalen laos

  • 2 theelepels 2 tamarinde pasta (asem)

  • 5 5 laurierblaadjes

  • 3 blaadjes 3 djeroek poeroet

  • 1 1 sereh stengel

  • 2 stuks 2 steranijs

  • 2 eetlepels 2 (rijst)olie

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de boemboe van de ui, knoflook, gember, sambal, rode peper en de trassi. Doe dit in een keukenmachientje en maal het fijn tot een pasta. Voeg een beetje water toe om je keukenmachientje een beetje te helpen.
  • Snijd het rundvlees in kleine blokjes en verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak het vlees rondom bruin en schep het uit de pan. Schep het vlees over in de slowcooker.
  • Bak in dezelfde koekenpan de boemboe aan. Voeg vervolgens de droge specerijen toe (ketoembar, djinten en laos) en bak kort mee. Schep de boemboe over in de slowcooker bij het vlees.
  • Kneus de sereh stengel door deze te pletten met de zijkant van een mes en verfrommel de djeroek poeroet blaadjes in je handen. Leg nu de laurierblaadjes, djeroek poeroet, sereh, steranijs, santen, palmsuiker en asempasta in de slowcooker op het vlees. Schenk het water erop en meng alles goed door elkaar met een spatel.
  • Zet de slowcooker op stand low en laat de rendang in 8 uur gaar worden. Soms heeft het zelfs nog langer nodig. Als de kooktijd verstreken is ga je proeven. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met rijst en een groentegerecht.

Aantekeningen

  • Heb je geen slowcooker? Maak het dan op dezelfde manier maar voeg de stappen dan in een gewone stoofpan. In een stoofpan is het in 4 uurtjes ongeveer klaar. Rendang kun je prima invriezen.
  • Wil je dit recept verdubbelen? Verdubbel dan NIET alle ingrediënten, houd het basisrecept aan en neem van alles een beetje meer. Kook op gevoel, proef en pas daarop je gerecht aan. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste een recept kan verdubbelen.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE