Aquafaba

Plantaardige meringue en mousse (aquafaba)

Wat ik je nu ga vertellen, geloof je misschien niet! Mensen die een vegan leefstijl hebben weten dit allang. Degene die dit heeft uitgevonden is geniaal. Oké, hier komt het, je kunt van kikkererwtenvocht (dus van het nat van kikkererwten) schuim of mousse maken. En daarvan maak je dus lekkere plantaardige meringues of een (chocolade)mousse. Met een mooi woord heet dit aquafaba (vertaald: bonenwater). En het smaakt nog heerlijk ook! 

Ik vind dit dus zelf een geweldige manier om mousse te maken. Je hoeft op deze manier dus geen rauwe eieren te gebruiken en dat vind ik zelf wel een fijn idee. Ik zal je uitleggen hoe het werkt.

Haal het maximale uit een blik kikkererwten

Als je een blik kikkererwten in huis hebt kun je verschillende recepten maken. Van de kikkererwten maak je hummus of krokante kikkererwten uit de oven. Je eet dit als een snack of je gebruikt het bijvoorbeeld als crispy topping op je soep of salade. Het kikkererwtenvocht (aquafaba) vang je op en gebruik je om mousse of meringues van te maken.

Tip: kikkererwtenvocht kun je ook prima invriezen.

Je kunt ook smaakje toevoegen aan de aquafaba. Denk aan kaneel, vanille, kardemom, citroenrasp, sinaasappelrasp of kies iets wat je lekker vindt.

Ik gebruik een blikje kikkererwten van 400 gram. Hiervan houd je na het afgieten ongeveer 100 milliliter kikkererwtenvocht over.

Meringues maken van aquafaba

Het maken van vegan meringues is in principe niet moeilijk. Maar je moet wel een aantal stappen volgen. Als je de stappen volgt zou het niet mogen misukken. Omdat het stappenplan best uitgebreid is heb ik dit in een apart artikel beschreven.

Lees hier hoe je vegan meringues maakt.

Vegan meringues van aquafaba

Het onderstaande recept is dus voor de mousse. Deze kun je gebruiken als alternatief voor slagroom of als whip op cakejes. Ook is hij geschikt als basis voor vegan chocolademousse.

Plantaardige meringue en mousse (aquafaba)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Desserts, veganKeuken: ZoetighedenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

porties
Voorbereiding

5

minuten
Mixen

15

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Met het vocht van kikkererwten kun je lekkere plantaardige mousse maken.

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (400 gram)

  • 2 eetlepels kristalsuiker

  • 1 theelepel vanille extract of een mespunt vanillepoeder

Hoe maak je het?

  • Giet de kikkererwten af door een zeef boven een kom om het vocht op te vangen. Dat vocht gaat het schuim worden. Ja, het is magisch! De kikkererwten bewaar je in een bakje in een beetje water in de koelkast.Aquafaba
  • Zorg dat de kom waar je de aquafaba in gaat maken schoon is. Giet het vocht in de kom en mix dit met een keukenmachine of handmixer eerst 5 minuten op de hoogste stand. Doe ondertussen de suiker in een kommetje.
  • Als er 5 minuten verstreken zijn ga je stap voor stap de suiker toevoegen. Doe een theelepel suiker in de mengkom tijdens het mixen. Wacht 10 tellen en voeg dan de volgende theelepel suiker toe net zolang totdat de suiker op is. Je kunt nu ook eventueel de vanille en/of specerijen toevoegen die je lekker vindt.
  • Als je alle suiker hebt toegevoegd, klop je nog eens 5 minuten. De mousse moet minimaal 15 minuten in totaal opgeklopt worden.
  • Als de mousse stevig is en je kunt de kom boven je hoofd houden zonder dat de mousse eruit valt, dan is hij goed. Proef of de smaak naar wens is. Gebruik de mousse direct of bewaar het in de koelkast.Aquafaba

Aantekeningen

  • Met behulp van een spuitzak kun je van de aquafaba mooie toefjes op desserts of gebak spuiten.
  • Gebruik de aquafaba als mousse of als whip (zoals slagroom) op bijvoorbeeld cakejes of taart.
  • Van kokosmelk kun je plantaardige en lactosevrije slagroom maken. Kijk hier hoe je dat doet.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

2 Reacties

  1. Hoi Simone,
    Vandaag mijn derde poging om deze schuimohes te maken. Het is zo leuk dat dit zonder ei en suiker kan! De eerste keer heb ik ze te lang in de oven laten staan, maar waren ze verder prjma. De tweede keer, met kokosbliemsuiker, waren de schuimpjes helemaal verdwenen…. een bakplaat vol bruine plasjes. Deze keer werden de schuimpjes eerst heel groot en daarna zakten ze in. De helft is ok, de andere helft is behoorlijk ingestort. Ik heb het bocht zo’n 8 minuten geklopt tot ik de kom ondersteboven kon houden. Kan jij mij tips geven om ze de volgende keer te laten lukken? Alvast bedankt!

    • Hoi Hilda, wat jij zegt herken ik helemaal! De kunst is om ze niet te snel uit de oven te halen. Een tip ter versteviging, voeg een mespunt of kleine theelepel maizena toe. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd maar ik heb hier goede verhalen over gehoord. Ik ben benieuwd of het de volgende keer gaat lukken! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*