Aquafaba

Plantaardige meringue en mousse (aquafaba)

Wat ik je nu ga vertellen, geloof je misschien niet! Vegans weten dit allang en degene die dit heeft uitgevonden is geniaal. Oke hier komt het… Je kunt van kikkererwtenvocht – dus van het nat van kikkererwten – schuim maken. En daarvan maak je dus lekkere meringues of een mousse. Met een mooi woord heet dit aquafaba (vertaald; het bonenwater). En het smaakt nog heerlijk ook! 

Ik vind dit dus zelf een geweldige manier om schuim te maken. Je hoeft op deze manier dus geen eieren te gebruiken en ik vind het zelf niet prettig om het schuim van rauw ei te eten. Opvallend is dat je ook niet zoveel zoetmiddel hoeft toe te voegen, want de aquafaba smaakt al best zoet van zichzelf. Ik zal je uitleggen hoe het werkt.

Aquafaba
Hiervan kun je dus heerlijk schuim maken!

Wat heb je nodig?

  • 1 pot (bio) kikkererwten (de inhoud maakt niet uit, hoe meer vocht hoe meer schuim)
  • zoetmiddel naar wens, ik gebruikte honing, maar het kan ook met ahorn siroop. Voor een vegan schuim gebruik je (kokosbloesem)suiker.
  • snufje zout
  • optioneel: kaneel, vanille, kardemom, cacao of rasp van een limoen, sinaasappel of citroen

Benodigdheden:

  • zeef
  • kom
  • handmixer of keukenmachine

Hoe maak je het?

Giet de kikkererwten af door een zeef boven een kom om het vocht op te vangen. Dat vocht gaat het schuim worden. Ja, het is magisch! Bewaar de kikkererwten in een afgesloten bakje met een beetje water en zet het in de koelkast om ze later voor iets anders te gebruiken.

Zorg dat de kom waar je de aquafaba in gaat maken schoon is. Giet het vocht in de kom en mix dit ongeveer 10 tot 12 minuten tot er een mooi wit schuim ontstaat. Voeg tijdens het mixen het gewenste zoetmiddel toe en de kruiden of specerijen die je lekker vind.

Maar wat kun je nu met dit schuim?

Ik bakte er meringue van. Je doet dit door de oven voor te verwarmen op 100 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep er met een lepel hoopjes van het schuim op. Bak dit 75 tot 80 minuten en maak de oven tussendoor niet open. In sommige recepten staat ook 90 minuten aangegeven maar ik vond dat de meringue daar te droog van werd. Als de baktijd verstreken is, laat je ze afkoelen in de oven.

Aquafaba

Ik gebruikte de meringue voor een heerlijk dessert. En wist je dat je het vocht van de kikkererwten ook kunt invriezen? Dus als je het niet meteen nodig hebt, vries je het in.

En met de uitgelekte kikkererwten maak je natuurlijk een heerlijke hummus, 2 recepten in 1 dus.

Tip: en als je dan toch op de plantaardige toer bent kun je meteen kokosslagroom maken! Bekijk in het filmpje hoe je dat doet!

eton mess 2
Maak met de meringue eton mess!
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Hoi Simone,
    Vandaag mijn derde poging om deze schuimohes te maken. Het is zo leuk dat dit zonder ei en suiker kan! De eerste keer heb ik ze te lang in de oven laten staan, maar waren ze verder prjma. De tweede keer, met kokosbliemsuiker, waren de schuimpjes helemaal verdwenen…. een bakplaat vol bruine plasjes. Deze keer werden de schuimpjes eerst heel groot en daarna zakten ze in. De helft is ok, de andere helft is behoorlijk ingestort. Ik heb het bocht zo’n 8 minuten geklopt tot ik de kom ondersteboven kon houden. Kan jij mij tips geven om ze de volgende keer te laten lukken? Alvast bedankt!

    • Hoi Hilda, wat jij zegt herken ik helemaal! De kunst is om ze niet te snel uit de oven te halen. Een tip ter versteviging, voeg een mespunt of kleine theelepel maizena toe. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd maar ik heb hier goede verhalen over gehoord. Ik ben benieuwd of het de volgende keer gaat lukken! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*