Pittige uiensoep met ketjap

Pittige uiensoep met ketjap

Iets wat ik altijd in huis heb zijn uien. Witte of gele uien gebruik ik meestal in boemboe’s en soepen. Rode uien gebruik ik vaak in salades en ik maak er pickles van die ik eet bij diverse gerechten. Dit keer had een hele grote hoeveelheid witte uien en ik wilde daar een lekkere pittige soep van maken met een Indo touch. Het werd een pittige uiensoep met ketjap.

In de Indonesische keuken kennen we ook uiensoep, dit wordt sop bawang (sop = soep, bawang = ui) genoemd. Mijn recept is anders dan het ‘originele’ recept. Ik heb mijn eigen versie van sop bawang gemaakt.

Het geheim van een lekkere uiensoep is geduld! Door de uien lang te laten smoren worden ze heerlijk zoet. Hoe langer hoe lekkerder.

In dit recept gebruik ik runderbouillon omdat je dan een lekkere volle smaak krijgt. Je kunt hiervoor verschillende varianten gebruiken:

  • vers gemaakte runderbouillon (evt met vlees)
  • bouillon van een blokje
  • de beste vloeibare bouillon uit een pot (evt met vlees)
  • groentebouillon voor een vegetarische variant

Let op als je bouillon gebruikt van een blokje. Blokjes uit de supermarkt kunnen soms vrij zout zijn. Proef dus de soep altijd voordat je nog ‘extra’ zout toevoegt.

wat heb je nodig?

  • 6 grote uien

  • 1 eetlepel roomboter

  • 2 flinke tenen knoflook

  • 3 laurierbladen

  • 3 kruidnagels

  • optioneel: 1 steranijs

  • halve tot hele eetlepel sambal badjak

  • sambal oelek naar smaak voor de pittigheid

  • theelepel (palm)suiker

  • 1 tot 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 tot 1,5 liter runderbouillon

  • snufje zout en een flinke snuf zwarte peper

  • verkruimelde kroepoek als garnering

  • verse bieslook of rode peper als garnering

Wil je dit recept bewaren? Pin dan deze foto op een van je Pinterest borden!

Hoe maak je het?

  • Snijd de uien in ringen (huilen!) en snipper de knoflook. Laat de roomboter langzaam bruisen in een grote soeppan.
  • Fruit de uien en de knoflook aan in de boter en voeg de sambals toe. Steek de kruidnagels in een uienschil en doe de schil in de pan samen met de laurierbladen en de steranijs.
  • Laat dit nu langzaam zacht worden en schep af en toe om. Dit mag gerust 20 minuten of langer duren.
  • Als de uien zacht zijn geworden (als het goed is ruik je dit al) mag de eetlepel bloem erbij. Schep dit goed om zodat de uien bedekt worden met de bloem.
  • Voeg als laatste een snufje suiker toe, de runderbouillon en de ketjap. Laat dit nu op een zacht vuurtje rustig warm worden.
  • Proef de soep en voeg indien nodig nog sambal, zout of ketjap toe. Als laatste voeg je een flinke draai vers gemalen zwarte peper toe.
  • Schep de soep in kommen en garneer met verkruimelde kroepoek en strooi er vers gehakte bieslook en rode peper overheen.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

6 Reacties

  1. De uiensoep was overheerlijk!! Heb nog heerlijk over wat de vriezer ingaat :-)

  2. Hoi Simone,
    Zou je dit ook in de SlowCooker kunnen maken, met oog op de uien zodat deze nog zachter en smakelijker kunnen worden? Zoja? Hoe is dan de verhouding ten opzichte van het water of blijft dat gelijk? En anders doen we het gewoon in de soeppan ;-)
    Groetjes,
    Sharon

    • Hoi Sharon, uiensoep kun je zeker bereiden in de slowcooker. Maar het geheim van de zachte uien zit hem in het smoren wat je vooraf doet. Als je in jouw slowcooker kunt aanbraden dan zou het wel handig zijn. Je maakt de soep dan volgens recept en laat hem in de slowcooker verder trekken. Een andere optie is om de soep in een gewone pan te maken en dan verder te laten trekken in de slowcooker. Maar eerlijk gezegd is het langer laten trekken bij dit recept niet perse nodig want na de kooktijd heeft hij echt voldoende smaak en de uien zijn zacht. Dus hoe langer je ze in het begin smoort, hoe zachter de uien en hoe lekkerder de soep! Groetjes, Simone

      • Dank je wel Simone :-) Ik heb besloten om de uiensoep gewoon in de soeppan te bereiden. Ik laat je weten hoe het gesmaakt heeft!
        Liefs Sharon

  3. Heerlijk! Wij vonden het lekkerder dan de “gewone” versie.

  4. Verrukkelijk… hot en spicy… dat gaat vaak worden hier.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*