Karbonades uit de slowcooker

Pittige karbonades uit de slowcooker

Een slowcooker is ideaal om pulled pork of stoofvlees te maken, maar soms wil ik ook wel eens een lekker stukje vlees eten. Daarom maakte ik pittige karbonaadjes uit de slowcooker met een heerlijke honing gembersaus. Oosterse gerechten lijken soms een beetje op elkaar omdat er vaak ketjap of sojasaus in die recepten wordt gebruikt. Dit stukje vlees smaakt compleet anders. Het vlees in dit recept heb ik niet ‘gepulled’ maar laat ik gewoon heel. Probeer dus ook eens deze pittige karbonades uit de slowcooker.

Tip: gebruik voor dit recept vlees waar een beetje ‘vet’ aan zit! Schouder karbonades, procureur of zelfs kippen dijen zijn hier heel geschikt voor. Als je mager vlees gebruikt heb je kans dat het vlees een beetje droog wordt.

Wat heb je nodig?

  • 6 (schouder) karbonades zonder bot
  • 2 centimeter verse gember geraspt
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 4 eetlepels sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel Thaise vissaus
  • sap en rasp van een halve citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 tot 2 eetlepels honing
  • scheutje olie om in te bakken

Hoe maak je het?

De pit uit dit recept komt dit keer niet van pepers of sambal maar van de gember en mosterd. Hou je van pit, voeg dan gerust iets meer gember of mosterd toe. Sambal of een pepertje mag er natuurlijk ook altijd in.

Haal de karbonades (of je vlees naar keuze) uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Bestrooi ze met een snufje zout en peper. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is. Laat de karbonades even om en om dichtschroeien en leg ze meteen in de slowcooker. De slowcooker hoef je nog niet aan te zetten. Je gaat eerst de saus maken.

Doe alle ingrediënten – behalve de honing – in een kommetje en meng dit goed door elkaar. Je kunt de saus alvast even proeven, dan heb een beetje een idee hoe het straks gaat smaken. In combinatie met het vlees en de honing zal de smaak het allerlekkerst zijn.

Giet de saus over het vlees in de slowcooker en zorg dat het vlees met de saus bedekt is. Het hoeft niet helemaal onder te staan, er komt ook nog vocht uit het vlees. Zet de slowcooker op stand low voor ongeveer 4 uur. Je hoeft geen extra vocht toe te voegen maar een klein scheutje water mag altijd. De saus wordt later nog ingekookt met honing waardoor deze dikker zal worden.

Pittige karbonades uit de slowcooker

Hoe nu verder?

Als de karbonades klaar zijn haal je ze voorzichtig met een tang uit de pan. Het vlees is zo zacht dat het waarschijnlijk uit elkaar valt. De kunst is om dat niet te laten gebeuren. Dek het vlees even af met een stukje folie en giet de saus/vocht uit de slowcooker over in een steelpannetje. Laat dit even koken en voeg er nu 1 tot 2 eetlepels honing aan toe. Roer de saus goed door en maak alvast de borden op.

Ik vind de karbonades het lekkerst met zilvervliesrijst en broccoli. Leg de karbonades op het bord en schep de heerlijke saus er overheen of lak ze af met een kwastje. Voor extra pit strooi je er nog een snufje gedroogde chiliflakes op. Op deze manier eet ik graag een stukje vlees!

Pittige karbonaadjes uit de slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

53 Reacties

  1. Ze liggen in de pan, ben heel benieuwd!
    We eten er zilvervliesrijst en gewokte chinese kool bij.

    • Hoi! Ben ook benieuwd. De saus vind ik persoonlijk erg lekker :-) Gewokte Chinese kool past er inderdaad erg goed bij. Goeie combi!

  2. Peter van der Kruys

    Beste Simone, inmiddels hebben wij het recept voor de tweede keer bereid (deze keer voor 6 personen). De hamlappen hebben wij voor alle zekerheid toch maar vervangen door schouderkarbonaden, waar wij wel het nodige vet aan hebben laten zitten. Ook de saus in grotere hoeveelheid aangemaakt. Deze keer was het vlees om te zuigen zo zacht en smaakte het net zo lekker. Vraagje; waar kan ik de Thaise vissaus kopen? Zelfs ALbert Hein had het niet in voorraad.

    • Wat fijn dat het nu goed gelukt is! Thaise vissaus is zeker te verkrijgen in een Toko, natuurvoedingswinkel en eigenlijk zou het in iedere supermarkt verkrijgbaar moeten zijn. Veel supermarkten verkopen het inmiddels wel. Groetjes Simone

  3. Weinig saus daar is mijn vlees niet mee bedekt.

    • Hallo, bedoeld u in de slowcooker? Want dat kan kloppen. Het vlees staat ook niet onder. Na het bereiden in de slowcooker komt er nog vocht vrij uit het vlees en samen met de honing maakt u er een saus van. Groetjes, Simone

  4. Peter van der Kruys

    Dag Simone, onlangs hebben wij dit recept gemaakt met hamlappen i.p.v. karbonades. De Thaise vissaus konden wij nergens krijgen. Die hebben we dus weggelaten en i.p.v. De zoete chilisaus, hebben wij de zoetzure gebruikt. Het resultaat was overheerlijk van smaak. Alleen was het vlees wel erg droog. Heb je wellicht een tip hoe we dat laatste kunnen voorkomen?

    • Hoi Peter, fijn om te horen dat de smaak goed was. Ik hoor vaker dat mensen hier tegenaan lopen en ik denk dat het komt doordat het vlees niet vet genoeg is. Wellicht zou je het de volgende keer met kippen dijen kunnen proberen. Procureur (varkensvlees) zou je misschien ook kunnen proberen. Veel plezier met cooken! Groetjes, Simone

  5. Linda Dessing

    Dit heb ik net gemaakt, voor het eerst in mijn slowcooker. En het is echt heerlijk, vooral de saus vindt mijn man “goddelijk”

  6. Hoi Simone, ik heb al diverse recepten van je geweldige website nagemaakt en dit was het eerste recept waar ik niet tevreden over was. Ik heb waarschijnlijk iets fout gedaan, maar de karbonade’s waren uiteindelijk veel te droog. Ik had schouderkarbonade’s gekocht waar heel weinig vet aan zat. Zou dat de oorzaak zijn?
    De saus was overigens verrukkelijk!

    • Hoi Bert, wat leuk om te horen! En in dit recept is vet wel belangrijk inderdaad. Normaal gesproken knip of snijd ik overal de flubbertjes af want mijn vriend en ik vinden dit ook echt niet lekker! Maar in dit recept heb ik het er bewust aangelaten en het geeft smaak en zorgt ervoor dat het niet droog wordt. Misschien kun je het eens met kip of hamlappen proberen? De saus is inderdaad erg lekker! Succes met cooken. Groet, Simone

  7. Ik zag net je tweet over dit recept voorbij komen en ik moest even kijken. Wat een heerlijk recept lijkt me dit zeg. Ik ga ‘m een dezer dagen denk ik maken.

    Groetjes, Tessa

    • Oeh ik ben benieuwd Tessa! Veel kookplezier! Groetjes, Simone

      • Nou, ik heb het vandaag gemaakt en het smaakte super lekker! Alleen was voor mij 5 uur echt te lang. Het vlees viel uit elkaar en er was weinig vocht meer over. Dus een volgende keer, want die gaat er echt komen, doe ik ze korter in de pan. Mijn pan wordt vrij heet.

        Maar dat sausje…dat zou ik zo op kunnen drinken. Ben dol op die smaken. Wij aten het trouwens met basmati rijst en sperziebonen.

      • Hoi Tessa, ik hoor dat inderdaad vaker dat bij sommige mensen de pan heel erg heet wordt, vaak is dit bij het merk Crockpot. En dat sausje haha ja ik vind het ook erg lekker. Pittig en zoet, perfect! Groetjes, Simone

  8. Lijkt me een super lekker gerechtje Simone maar ik heb helaas geen slowcooker hoelang zou het in een gewone pan moeten sudderen of in de oven garen op hoeveel graden ??

    • Hoi! Het is ook erg lekker! Ik zou de karbonaadjes dan gewoon laten sudderen in een stoofpan en af en toe even controleren of ze lekker zacht geworden zijn. Ik denk dat 2 tot 3 uurtjes op een laag vuurtje wel voldoende is. Ik gebruikte voorheen altijd een sudderplaatje dat is erg handig. En de saus kun je daarna meteen in dezelfde pan maken, scheelt weer afwas :-) Succes met cooken! Groet, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*