Eetspiratie » Pho Ga (Vietnamese kippensoep)
Pho Ga Vietnamese kippensoep

Pho Ga (Vietnamese kippensoep)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Pho Ga (Vietnamese kippensoep), een heerlijke kruidige soep met sterke smaken. Deze soep is gevuld met rijstnoedels, verse kruiden en smaakmakers zoals sojasaus, vissaus en limoensap. Pho maak je door een bouillon te trekken van ui, knoflook, gember en specerijen. Deze worden eerst aangebakken zodat alle smaken goed vrijkomen. Dit gerecht maak je low en slow en kost tijd, maar je krijgt er iets heerlijks voor terug.

De bouillon van Pho Ga is mooi helder en vol van smaak. Om de bouillon mooi helder te krijgen is het belangrijk dat je de soep tussendoor een paar keer afschuimt. Ook giet je de bouillon na de kooktijd door een zeef of een passeerdoek. Dit doe je om de botjes van de kip en de specerijen eruit te zeven en zo een heldere bouillon te krijgen. Dit gerecht heeft wel wat voorbereiding nodig zoals het blakeren van ui, knoflook en specerijen. Dit komt de smaak allemaal ten goede. De ingrediëntenlijst lijkt lang maar de helft ervan zijn toppings, dus aanvullingen op de soep.

De bouillon voor Pho Ga kun je ook bereiden in de slowcooker. Onderaan het recept leg ik uit hoe je dit doet.


Een onmisbaar keukenhulpje
Passeerdoek 75 cm x 62 cm - Gefu

Passeerdoek 75 cm x 62 cm – Gefu

Herbruikbare katoenen passeerdoek om te persen en zeven.

Vietnamese kippensoep recept

De reden waarom ik Aziatisch eten zo lekker vindt komt vooral door de toppings. Deze soep is daar een goed voorbeeld van. De bouillon is de smaakmaker, daar voeg je noedels aan toe en de toppings maken het compleet. Verse koriander, munt, bosuitjes, ringetjes rode peper, taugé noem maar op. Daarnaast serveer je er smaakmakers zoals sojasaus, sriracha, vissaus en limoensap bij. Voor een beetje crunch strooi je er sesamzaadjes, gebakken uitjes of gefrituurde knoflookstukjes overheen.

Pho Ga (Vietnamese kippensoep)

Pho Ga (Vietnamese kippensoep)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.7 van 6 stemmen
Categorie: Hoofdgerecht, LunchKeuken: VietnameesNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

5

uren 
Totale tijd

5

uren 

25

minuten

Pho ga is een heerlijke Vietnamese kippensoep met een krachtige bouillon, rijstnoedels en heerlijke toppings.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 6-8 kipdrumsticks

  • 1 grote ui met schil

  • 1-2 tenen knoflook in de schil

  • 4 centimeter verse gember

  • 1 theelepel korianderzaadjes

  • 6 zwarte peperkorrels

  • 4 stuks steranijs

  • 1 kaneelstokje

  • 4 kruidnagels

  • 250 gram rijstnoedels of mihoen

  • 2,5 liter water

  • 100 gram taugé, schoongemaakt

  • 2 bosuitjes, in ringetjes

  • verse kruiden: munt/koriander

  • verse rode of groene peper, in ringetjes gesneden

  • gebakken uitjes

  • 1 limoen

  • smaakmakers: chiliolie/srirachia saus/vissaus/sojasaus

BEREIDING

  • Zet een koekenpan op het vuur en laat de pan warm worden. Leg alle droge specerijen (1 kaneelstokje, 1 theelepel korianderzaadjes, 4 stuks steranijs, 6 zwarte peperbolletjes en 4 kruidnagels) even apart.
  • Snijd een stuk van 4 centimeter gember in zijn geheel overdwars door en leg deze samen met de ui (inclusief schil) en 1 tot 2 tenen knoflook (inclusief schil) in de droge koekenpan. Het is de bedoeling dat de ui, gember en knoflook een beetje zwart geblakerd worden. Als ze verkleurd zijn, leg je ze apart op een bordje om af te laten koelen.Pho ga (Vietnamese kippensoep)
  • Rooster vervolgens voor 2 minuten in dezelfde pan het kaneelstokje, korianderzaadjes, de steranijs en de peperbolletjes van stap 1. Pel ondertussen de ui, probeer deze heel te laten en steek de kruidnagels erin.
  • Leg 6 tot 8 kipdrumsticks in de soeppan en voeg de ui met de kruidnagels, de geroosterde specerijen, gember en knoflook toe. Schenk 2,5 liter water op en zet de pan op het vuur.
  • Breng het water met de kip en specerijen zachtjes aan de kook en schep het witte schuim eraf. Dit doe je met een fijne schuimspaan. Zet een kom naast de soeppan om het schuim in te doen. Het afschuimen ga je een aantal keer herhalen om een zo helder mogelijke bouillon te krijgen.
  • Na 4 uur haal je de kipdrumsticks uit de soep. Verwijder de velletjes en haal het kippenvlees van de botjes af. Leg het kippenvlees apart, dek het af en doe de botjes en restjes terug in de pan. Laat de alles nog een uurtje (of langer als je de tijd hebt) in de bouillon meekoken. Blijf ondertussen afschuimen.
  • Zet een grote kom met een zeef in de gootsteen en giet de bouillon door de zeef, eventueel met een speciale passeerdoek of een schone theedoek. Zet de zeef weer terug op de pan en giet de bouillon uit de kom weer terug in de pan.Bouillon Pho ga
  • Proef nu de bouillon en voeg naar smaak vissaus en limoensap toe. De bouillon is nu klaar, nu kun je de soep gaan opmaken. Het belangrijkste is dat de bouillon heel heet is. Je gaat alle ingrediënten in soepkommen doen en overgieten met hete bouillon. Gebruik hiervoor ruime soepkommen.
  • Bereid 250 gram rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pluk en was de verse kruiden (munt en koriander), snijd de peper en 2 bosuitjes in ringetjes, de limoen in partjes en maak 100 gram taugé schoon. Spoel de taugé een paar seconden onder de hete kraan. Doe alle toppings in aparte schaaltjes en zet deze op tafel.
  • In de soepkommen begin je met een laag noedels en daar leg je een royale hoeveelheid van de geplozen kip op. Overgiet dit met de hete bouillon. Voeg er naar eigen smaak verse kruiden, pepers, taugé, bosui en gebakken uitjes aan toe. Breng op smaak met sojasaus, vissaus en limoensap.Pho ga (Vietnamese kippensoep)

AANTEKENINGEN

  • Bereiding in de slowcooker: volg stap 1 tot en met 4 en zet de slowcooker voor 4 uur op stand low. Tussendoor schuim je de soep een keer af. Daarna volg je stap 5 tot en met 10.
  • De Indonesische variant van kippensoep (soto ayam) is ook een hele lekkere kruidige soep. Klik hier om het recept te bekijken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!