Pastei tutup (Indische pastei)

Pastei tutup (Indische pastei)

Ik wilde al heel lang weer eens pastei tutup maken. In tegenstelling tot andere Indische gerechten is dit juist een vrij eenvoudig gerecht. Het resultaat ziet eruit of alsof je uren in de keuken hebt gestaan, maar je kunt dit gerecht al binnen een uurtje op tafel hebben. Eigenlijk is het een simpel aardappel, vlees en groentegerecht maar dan samen in een schaal. Misschien ken je de pasteitjes van deeg wel, deze hebben ongeveer dezelfde vulling als de pastei tutup. Deze pastei is dicht (tutup) vandaar de naam.

Je spreekt tutup uit als toetoep. Bij ons in huis gebruiken wij dit woord regelmatig en vroeger zei mijn moeder het ook vaak tegen mij. Ze zei dan tutup mulut (spreek uit als toetoep moeloet) oftewel ‘mond dicht’. Mijn kinderen weten ook precies wat dit betekent!

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 10 aardappels
  • klontje roomboter
  • 2 eidooiers (alleen het eigeel)
  • scheutje melk
  • 1 ei om mee te bestrijken
  • 400 gram (diepvries) doperwten en worteltjes of uit pot
  • 8 grote kastanje champignons in plakjes gesneden
  • 2 uien
  • 2 tot 3 teentjes knoflook geraspt
  • theelepel (vers geraspte) nootmuskaat
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 75 gram glas noedels (soen-oen, dit is verkrijgbaar in de supermarkt)
  • sambal oelek naar smaak
  • 1 eetlepel ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • scheutje water (ongeveer 50 milliliter)
  • snufje zout naar smaak
  • optioneel: 4 hardgekookte eieren

Hoe maak je het?

Begin met het koken van de aardappels. Kook ze gaar en maak er een mooie aardappelpuree van. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en voeg het eigeel, een klontje boter en een scheutje melk toe. Breng op smaak met nootmuskaat en een snufje zout. Het mag een mooie smeuïge puree worden.

Verhit een klontje boter in een ruime wok of wadjan en fruit hierin de ui, knoflook en sambal oelek aan. Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin. Nu kunnen de champignons, erwtjes, worteltjes, ketjap en het groentebouillonpoeder erbij. Bak dit mee tot de groenten een beetje zacht zijn geworden. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe. Zorg dat het niet te vochtig wordt en laat het zo vocht zoveel mogelijk verdampen.

Indische pastei
Lekker veel sambal erbij!

Bereid ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet ze af en voeg ze toe aan het gehaktmengsel. Verwarm alvast de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal lichtjes in met boter en bedek de bodem met een laagje aardappelpuree. Houd genoeg aardappel puree over om de pastei met een laag van ongeveer 1 centimeter af te dekken.

Schep hierop het gehaktmengsel en bedek dit met de rest van de aardappelpuree. Kluts het eitje en bestrijk de bovenkant van de pastei hiermee. Maak er eventueel met een vork een mooi patroon in, dat staat altijd leuk.

Bak de pastei ongeveer 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Eet de pastei tutup met veel sambal! Ik at er ook piccalilly bij, dit doen ze ook in de Surinaamse keuken en is verrassend lekker.

Tip:

Als je dat wilt, kun je ook hardgekookte eieren in de pastei verwerken. Je kookt de eitjes en voegt ze bij het gehaktmengsel. Je kunt er ook voor kiezen om de eieren in plakjes te snijden en deze bovenop de laag gehakt te leggen en daarna af te sluiten met de aardappelpuree.

Recept Indische pastei
Zo ziet de pastei er op je bord uit

*Dit artikel bevat affiliate links.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

24 Reacties

  1. Dit is precies het recept zoals ik het ook heb ” geerfd” . Wat leuk om te ontdekken. Ik maak het altijd met Oud en Nieuw. Heb nog niemand ontmoet die het niet lekker vindt.
    Dank je wel.

  2. Super leuk, dit maakte mijn moeder regelmatig als we visite kregen. Kan me herinneren dat ze ook weleens knakworst er doorheen deed :).

  3. Ha Simone, kun je dit ook invriezen? Groetjes Lucie

    • Hoi Lucie, ik heb het zelf nog niet geprobeerd! Ik weet niet hoe de aardappelpuree uit de vriezer zal komen. Op zich zou ik het wel aandurven de schotel in zijn geheel in te vriezen en deze na het te hebben ontdooit in de oven te schuiven. Als je restjes over hebt kun je het natuurlijk altijd proberen. Ik weet alleen niet hoe het eruit zal komen :-) Groetjes, Simone

    • Als ik dit gerecht maak dan vries ik de helft in alleen zonder aardappelpuree, alleen de vulling en de volgende keer gewoon laten ontdooien en aardappelpuree maken en erop doen in de oven.

  4. Paula Rumping

    Hoi Simone, Hoeveel graden moet de oven zijn?

    • Hoi Paula, in het recept staat 180 graden. Het mag evt ook 200 graden zijn. Het is gaat erom dat de aardappelpuree een lekker bruin korstje krijgt :-) Groetjes, Simone

  5. KUN je ook nog iets voor af eerst eten. Een soepje ofzo

  6. Ik heb het recept ook gemaakt en staat nu in de oven, oooo wat ziet dat er goed uit. We gaan straks lekker smullen

  7. Dit stond gisteravond bij ons op tafel. Verrassend! Ik twijfelde een beetje of het wat voor ons was, maar alles wat ik tot nu toe heb gemaakt van je site heeft goed uitgepakt en dit dus ook! Dankjewel voor al je eet..spiratie!

    • Hoi Silvia, dit vind ik echt leuk om te lezen! Heel tof dat je het recept hebt uitgeprobeerd ondanks je twijfels en dat het geslaagd is. Bedankt voor je leuke berichtje! Groetjes, Simone

  8. Susanna

    Hoi Simone, net dit heerlijke gerecht in de oven. Even een vraagje, ik lees ketjap manis bij de ingredienten maar nergens in de toelichting verder. Waar hoort dit bij? Gr Susanna

    • Hoi Susanna, bedankt voor je oplettendheid! Het moet bij het gerulde gehakt! Ik heb het nu aangepast. Maar zonder ketjap smaakt de pastei zeker zo lekker! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*