Oosterse gember bosui olie

Oosterse gember bosui olie

Wat jullie misschien nog niet van mij weten is dat er naast sambal nog een ingrediënt is wat ik heel erg lekker vind, namelijk: bosui! Bosui of lente-ui het maakt mij niet uit hoe het genoemd wordt, het is gewoon superlekker! Het is voor mij een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Maar wat kun je dan allemaal doen met bosui behalve gebruiken als garnering? Nou, je kunt er heerlijke Oosterse gember bosui olie mee maken. En geloof me, deze olie is verslavend!

Als je van Oosterse smaken houdt, dan is dit echt een recept voor jou. Ik weet zeker als je het een keer geproefd hebt dat je het (net als ik) overal overheen gaat gieten. Nou oké, overal bij is ook een beetje overdreven maar bij een aantal gerechten smaakt het echt heel erg lekker.

Misschien ken je deze olie ook wel als scallion oil. Het is een olie die veel gegeten wordt in de Chinese en Vietnamese keuken.

Deze olie smaakt heerlijk bij:

  • scrambled eggs (roerei)
  • rijst met scrambled eggs
  • rijst en gekookte of gebraden kip
  • als topping op je noedelsoep of bamisoep
  • als dressing door noedels
  • als dressing over groenten (bv broccoli)
  • bij gestoomde of gebakken vis
  • garnalen
  • een biefstukje
  • niet lachen…. over je friet smaakt het ook heel lekker!

Bewaren

De houdbaarheid van deze Oostere gember bosui olie is ongeveer een week (bij een geopend potje). Na bereiding schep je de olie in een schoon uitgekookt glazen potje (vergeet de deksel niet). Je bewaart de olie in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel bij het opscheppen van de olie. Op deze manier verleng je de houdbaarheid en bederft hij minder snel.

wat heb je nodig voor 1 potje?

  • 4 tot 5 bosuitjes

  • 4 centimeter verse gember

  • 4 tenen knoflook

  • 200 milliliter (rijst)olie

  • theelepel sesamolie

  • halve theelepel zout

Wil je dit recept bewaren? Pin de onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden!

Hoe maak je het?

  • Begin met het pletten van de knoflook. Laat het schilletje er gewoon om. Plet ze met de platte kant van een mes. Ze mogen kapot zodat de geur en smaak straks goed vrijkomt in de olie.
  • Haal het schilletje van de gember af en snijd deze heel fijn. Ga er een aantal keer met je mes doorheen. Als je liever een keukenmachine gebruikt mag dat natuurlijk ook. Maak de bosui schoon en snijd deze in fijne ringetjes.
  • Doe de gember met de bosui in een grote vuurvaste schaal. Strooi het zout erover en voeg de sesamolie toe. Meng dit door elkaar. Nu ga je de knoflookolie maken.
  • Giet de olie in een wok en laat deze zachtjes warm worden. Als de olie warm is leg je de geplette knoflookteentjes erin. Bak deze op een middelmatig vuur voor ongeveer 10 minuten zodat de olie de smaak van de knoflook overneemt. Laat de knoflook niet verbranden.
  • Haal de gebakken knoflook uit de pan. Als je het lekker vind kun je het opeten! En nu even een gevaarlijk klusje, schep de hete olie met een soeplepel over het gember bosui mengsel. Je hoort het knisperen. Meng het door elkaar met een spatel en je olie is klaar.
  • Laat het afkoelen en schep het over in een schone glazen pot. Als het afgekoeld is bewaar je het in de koelkast.

Bekijk de video


WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*