Slowcooker

De meest gestelde vragen over de slowcooker

Een tijdje terug schreef ik een artikel genaamd ‘Hoe werkt een slowcooker?’ Maar omdat er toch veel vragen zijn omtrent slowcooking wilde ik er nog een artikel over schrijven. Ik zou zelf niet meer zonder mijn cooker kunnen! In dit artikel ga ik allerlei vragen beantwoorden over slowcooking. Stiekem hoop ik mensen er enthousiast mee te maken, zodat ze het ook aandurven om met een slowcooker aan de slag te gaan. Dit zijn de meest gestelde vragen over de slowcooker.

Voordat je dit artikel gaat lezen is het misschien handig als je eerst deel 1 leest. Klik hier om naar het artikel te gaan. Bekijk dan ook meteen het filmpje! Als je daarna nog vragen hebt, lees dan hier lekker verder.

Als je een slowcooker wilt aanschaffen, stel jezelf dan een aantal vragen.

 • Voor hoeveel personen wil je gaan koken?
 • Wil je grotere hoeveelheden kunnen koken om voorraadjes aan te leggen in je vriezer?
 • Krijg je regelmatig eters?
 • Wil je een simpele slowcooker met 3 standen of één met een digitale timer?
 • Kies je voor een glazen deksel of een dichte deksel?
 • Gaat je voorkeur uit naar een ronde of ovale vorm?
 • Wil je vlees kunnen aanbakken in de slowcooker?
 • Wil je een slowcooker die in de vaatwasser kan?

Als je deze vragen beantwoordt, kom je al een heel eind!

Hieronder ga ik in op de meest gestelde vragen over de slowcooker. Scrol naar beneden of klik op een vraag hieronder om meteen naar het antwoord te gaan.

Welke slowcooker (met welke inhoud) kan ik het beste aanschaffen?

In slowcookerland zijn er een aantal bekende merken, namelijk Russel Hobbs, Crockpot, Andrew James, Bartscher en Swan. Er zijn er vast nog meer maar dit zijn de meest bekende. Eigenlijk is er geen ‘slechte’ slowcooker. Het gaat erom welke bij jou en jouw dagelijks leven past.

Er zijn slowcookers met een inhoud vanaf 1,5 liter, 3,5 liter, 4,7 liter 5,7 liter 6,5 liter en zelfs 8 liter. Mijn gezin bestaat uit 4 personen en ik ben begonnen met een Crockpot slowcooker van 4,7 liter.

Crockpot
Mijn eerste slowcooker van Crockpot 4,7 liter

Inmiddels heeft deze plaatsgemaakt voor een Bartscher van 6,5 liter. Met de grotere maat kan ik makkelijker dubbele hoeveelheden maken. Ik maak graag voorraadjes en krijg regelmatig eters dus, dan is deze maat ideaal. Mijn ervaring is dat je een slowcooker beter iets te groot dan te klein koopt. Als je eenmaal aan het slowcooken bent geslagen, ben je blij dat je een grotere maat hebt gekozen.

Bartscher

Waar koop je een slowcooker?

Een slowcooker koop je in de betere kookwinkel of elektronicazaak. Ik heb ze zelfs bij een aantal supermarktketens ook in het schap zien staan. Online heb je ook veel keus, een slowcooker koop je al vanaf 40 euro. De prijs loopt natuurlijk op als je een grotere inhoud of allerlei extra opties wilt. Ik wil alleen aangeven dat een slowcooker geen mega prijzig apparaat ‘hoeft’ te zijn.Eerder beschreef ik al in dit artikel wat een slowcooker aan energie verbruikt.

Welke vorm slowcooker is het meest handig?

Mijn slowcooker is ovaal en dat vind ik heel erg handig! Met grotere stukken vlees – zoals procureur of spareribs – vind ik een ovale vorm ideaal. Een ronde vorm is ook prima en maakt qua koken geen verschil. Persoonlijk vind ik een ovale vorm fijner. En nog een tip, een glazen deksel is ook wel erg handig! Dan kun je spieken zonder de deksel te openen.

Slowcooker
Door de glazen deksel kun je af en toe even spieken

Wel of geen timer op je slowcooker?

Een slowcooker heeft 3 standen, high, low en de warmhoudstand. Slowcookers met een digitale timer kun je instellen en inschakelen wanneer jij wilt. En ook de warmhoudstand aan laten gaan wanneer jij wilt. Ook kun je de timer instellen zodat je ziet hoelang de kooktijd nog is. De keuze voor een timer is dus ook afhankelijk van jouw dagelijkse leven. Wil je graag de kooktijd kunnen zien dan is een cooker met timer iets voor jou. Als er niemand thuis is die de slowcooker kan uitzetten, dan kan een timer uitkomst bieden. Of misschien vind je het design van een digitale slowcooker gewoon heel erg mooi.

Wat ik zelf niet veilig en prettig vind is de optie voor een uitgestelde start of werken met een tijdschakelaar. Stel je gaat een gerecht met kip bereiden dan heeft dit gerecht ongeveer een uurtje of 4 nodig. Je komt om 18.00 uur thuis om te eten. Dat betekent dat je de slowcooker om 14.00 uur aan moet laten gaan. En dat houdt in dat de kip al die tijd (vanaf het moment dat je ‘s ochtends weg gaat) buiten de koelkast staat. Rundvlees daarentegen kun je wel al vroeg aanzetten, want dat heeft minimaal 6 tot 8 uur nodig. Het is dus een kwestie van plannen.

Ik heb een hele eenvoudige slowcooker met de drie standen en zonder timer. Voor mij werkt dit prima!

Slowcooker
3 standen, meer heb je niet nodig!

Vlees wel of niet aanbakken voordat je het in de slowcooker doet?

Dit is een persoonlijke keuze. Ik doe het meestal wel. Rauw vlees in de slowcooker kan wel, maar vind ik minder lekker. Zowel qua uiterlijk als smaak. Ik heb een kok deze vraag gesteld en hij bakt het vlees altijd eerst aan. De reden hiervoor is voornamelijk de kleur van het vlees en de smaak van vlees wordt intenser als je het aanbakt. Ook wordt er gezegd dat sappen beter in het vlees blijven als je het aanbakt of dichtschroeit. Hier zijn de meningen over verdeeld.

Vlees dat is aangebakken in boter of olie krijgt sowieso een vollere smaak en het ziet er ook nog eens aantrekkelijker uit. Dat is voor mij de voornaamste reden om vlees dus wel eerst aan te bakken. Rundvlees en varkensvlees bak ik meestal aan zoals bij Indo pulled pork. Kip doe ik er vaker rauw in, zoals bij het recept voor kip fajitas. Als ik bijvoorbeeld groentesoep maak dan gaat het vlees en de gehaktballetjes er rauw in. Probeer het eens uit en kijk wat je lekkerder vindt.

Kip in de slowcooker
Bij dit gerecht gaat de kip rauw in de slowcooker

Hoe krijg je vlees lekker zacht in de slowcooker?

Na een uurtje of 6 tot 12 wil je graag dat er lekker mals vlees in je slowcooker ligt. Maar soms is het vlees niet lekker mals en zacht. Dit kan natuurlijk liggen aan de kwaliteit van het vlees en het stuk vlees dat je hebt gebruikt. Laat vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat je het gaat verwerken. Voeg altijd iets ‘zuurs’ toe aan het recept zoals citroensap of azijn. Het vlees van tevoren marineren, maakt het vaak ook malser.

Kun je vlees bevroren in de slowcooker doen?

Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen. De vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag. Het is eigenlijk hetzelfde als je iets dat warm is in de koelkast legt. De temperatuur verandert dan. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar vers vlees. Dat bereid ik vervolgens in de slowcooker en wat ik over heb vries ik in. Dit is een veilige manier van vlees bereiden naar mijn idee.

In Amerika worden ‘freezer meals’ gemaakt. Dit zijn zakjes met een afgemeten hoeveelheid groenten, kruiden en vlees. Deze zakjes worden ingevroren en op de dag dat je ze wil gebruiken eerst ontdooit voordat het in de slowcooker gaat. Vaak wordt gedacht dat de inhoud bevroren de slowcooker in gaat, maar dat is dus niet de bedoeling.

Hoe voorkom je dat iets vastplakt aan de binnenpan van de slowcooker?

Bij sommige gerechten kan het zijn dat het gerecht te droog wordt of zelfs aankoekt in de binnenpan. Denk aan havermoutpap of rijstpap. Wat je kunt doen is de slowcooker inspuiten met bakspray, een olieverstuiver of invetten met een beetje boter.Mag ik aluminiumfolie, bakpapier of huishoudfolie in de slowcooker gebruiken?

Je mag deze hulpmiddeltjes natuurlijk altijd gebruiken als je dat wilt. Bakpapier kun je prima gebruiken in de slowcooker. Dit is handig bij het bakken van brood of cakes. Persoonlijk gebruik ik geen aluminiumfolie of huishoudfolie in de slowcooker. Ik vind het gewoon geen prettig idee dat er iets ‘chemisch’ een aantal uur meestooft met mijn eten.

Aluminiumfolie wordt wel eens gebruikt om voedsel wat ‘hoger’ te leggen, zoals een hele kip bijvoorbeeld. Mijn alternatief hiervoor is een bedje van uien of wortels. Deze geven ook nog een lekkere smaak af.

Indo gehakt
Door de uien ligt het gehaktbrood niet direct op de bodem van de pan

Huishoudfolie of braadzakken of ‘liners’ zoals ze die in Amerika noemen, gebruik ik zelf helemaal niet. Dit wordt wel eens gebruikt om producten te scheiden zodat ze niet in elkaar overlopen, zoals bijvoorbeeld bij een saus. Mijn alternatief is om dan te kiezen voor ovenschaaltjes, dit heeft hetzelfde effect.

Door een ovenschaal(tje) in je slowcooker te zetten kun je de inhoud ook verkleinen als dat nodig is.

Hoeveel vocht moet ik toevoegen aan een gerecht?

Dit is een van de meest gestelde vragen op slowcook gebied! Het antwoord hierop is lastig. Bij het ene gerecht voeg je meer vocht toe dan bij het andere. Uit vlees en groenten komt heel veel vocht. In mijn recepten gebruik ik vaak water, bouillon, tomatenblokjes, ketjap of tomatenpassata. Dit is allemaal vocht. Als je naast dit vocht nog meer water toevoegt, wordt het gerecht te nat. Ben dus terughoudend met het toevoegen van vocht. Twijfel je? Voeg dan in het begin maar een beetje water toe, aanvullen kan altijd nog. Zorg wel altijd dat er een klein laagje water op de bodem van de slowcooker staat, zodat deze niet droog kookt, zoals bij het maken van appelmoes of bij het bereiden van spareribs bijvoorbeeld.

Als ik een recept wil verdubbelen, waar moet ik dan rekening mee houden?

Als je een recept in een grotere hoeveelheid wilt maken dan zou je logischerwijs denken dat je dan ook de hoeveelheid vocht van het recept dan moet verdubbelen. Wat je in dit geval het beste zou kunnen doen, is de hoeveelheid uit het recept aanhouden + een beetje meer. Later vocht toevoegen kan altijd nog. Zoals ik al eerder schreef, bouillon, tomatenblokjes, tomaten passata en kokosmelk tellen ook als vocht.

Ingrediënten zoals trassi en zout kun je het beste toevoegen op gevoel en zeker niet verdubbelen. Ingrediënten zoals ketoembar (koriander), djinten (komijn) en steranijs hebben allemaal een zeer sterke smaak. Houd hier dan ook rekening mee als je een recept wil verdubbelen. Lees in dit artikel alles over oosterse kruiden en specerijen.

Moet de kooktijd dan verdubbeld worden? Nee, je kunt dezelfde kooktijd aanhouden zoals vermeld staat in het recept.

Deze tijden houd ik meestal aan:

   • kippendijen, kiphaasjes en kipfilet: 3 tot 4 uur op low
   • hele kip: 8 uur op low
   • varkensvlees: 6 tot 8 uur op low
   • rundvlees: 8 tot 10 uur op low

Deze kooktijden zijn gebaseerd op mijn eigen slowcook ervaring. Elke slowcooker is weer anders. De ene is sneller warm dan de andere. Je weet zelf het beste hoe jouw slowcooker werkt.

Wat is de beste plaats om mijn slowcooker neer te zetten?

De slowcooker moet op een plek staan waar hij stabiel staat, zoals op het aanrecht of op een grote snijplank. De kabel moet vrij kunnen liggen en de slowcooker moet ‘vrij’ kunnen staan. Er komt warmte vanaf en de buitenkant wordt ook warm. Erg belangrijk als je kinderen hebt, vertel ze dat ze er beter niet aan kunnen komen. Op deze manier gebruik je de slowcooker op een veilige manier en kun je hem dus met een gerust hart aan laten staan als je naar je werk gaat.

Slowcookers
Ik heb mijn slowcookers op de vensterbank staan op een siliconenmatje

Is koken met een slowcooker tijdbesparend?

Met een slowcooker kun je op een makkelijke manier eten bereiden. Alle ingrediënten gaan allemaal (en meestal tegelijk) in de slowcooker. Deze volgorde kun je het beste aanhouden bij slowcooking:

   • Snijd het vlees en de groenten
   • Leg de kruiden en specerijen klaar
   • Maak de bouillon, saus of zet tomatenblokjes of tomatenpassata klaar
   • Bak indien nodig het vlees en de kruiden/specerijen aan
   • Leg alle ingrediënten in de slowcooker en stel de gewenste stand in en/of tijd in
   • Ga iets anders leuks doen!

Koken met een slowcooker heeft dus als voordeel dat je de slowcooker zijn werk laat doen en je er niet continu bij hoeft te blijven zoals bij koken op gas. De kooktijd is lang (slow). Het meeste werk zit dus in de voorbereiding, de pan doet de rest. Je kunt een slowcooker ook goed ‘s nachts aanzetten. In de ochtend is je gerecht klaar. Je zet dit koud weg en in de avond warm je het op in een pan. Tip: Als het buiten koel is dan zet ik de pan buiten onder mijn veranda. Zo bespaar ik weer ruimte in mijn koelkast!

Is een slowcooker geschikt om gerechten in op te warmen?

Een slowcooker is niet bedoeld om eten in te leggen en om dit dan op te warmen door middel van de warmhoudstand. Opwarmen kun je het beste doen in de oven of gewoon simpel in een pan op het fornuis. De warmhoudstand is om je eten als de kooktijd verstreken is warm te houden. Wil je eten wel opwarmen in je slowcooker dan duurt het een tijdje voordat de pan op temperatuur is. De vraag is of dit ook een veilige manier van voedsel verwarmen is. Ik vind dat persoonlijk niet veilig.

Hoe maak ik mijn slowcooker schoon?

De slowcooker maak je na gebruik schoon met een klein sopje. Dat gaat allemaal vrij gemakkelijk. Je hoeft niet echt te schrobben. En als er iets aangekoekt is laat de binnenpan dan even in een sopje weken. De binnenpan van een slowcooker kan gemaakt zijn van aluminium of van keramiek met een coating. De pannen met een aluminumlaag zijn wat krasgevoeliger. De keramieken pannen met coating zijn makkelijker schoon te maken. Sommige slowcookers kunnen ook in de vaatwasser, maar omdat dit vrij veel ruimte in beslag neemt was ik hem binnen 5 minuten even af met de hand. Dat is net zo makkelijk!

Lees dit artikel met schoonmaak tips en trucs ook eens!

Help mijn gerecht is te pittig of te zout geworden!

Je weet met slowcooking natuurlijk niet hoe je gerecht zal gaan smaken als het klaar is. Tenminste niet als het de eerste keer is dat je het gerecht maakt. Je kunt niet tussendoor een aantal keer gaan proeven omdat je dan steeds de pan moet openmaken. Wat je wel kunt doen is eventueel de saus die in de slowcooker gaat van tevoren proeven. Als je twijfelt over hoeveelheden rode peper, sambal of cayennepeper begin dan altijd met een klein beetje. Later toevoegen kan altijd nog.

Is je gerecht na bereiding te pittig? Voeg dan een scheutje water, een kneepje citroensap of een snufje suiker toe. Soms kan het zijn dat je gerecht te pittig lijkt, maar als je het eet in combinatie met rijst, groenten of aardappels het juist weer meevalt.

Is je gerecht na bereiding te zout geworden? Neutraliseer dit dan met een zoetmiddel, azijn of citroensap.

Hoe vind ik mijn specerijen terug in de slowcooker?

In veel slowcooker gerechten laat je kruiden of specerijen een aantal uur meetrekken. Specerijen zoals steranijs, kruidnagels en kardemom kun je vaak niet meer terugvinden. Het is niet echt lekker als je deze in je mond krijgt kan ik je vertellen. Kaneelstokjes, laurierblaadjes, sereh of djeroek poeroet kun je makkelijker terugvinden.

Een optie is om je specerijen in het midden te leggen zodat je ze altijd terug vind. Mijn trucje met kruidnagels is dat ik ze altijd in een ui druk. Zo raak ik ze nooit kwijt.

Kruidnagels

Een andere oplossing is om een bouquet garni te maken. Je maakt een bosje van gedroogde kruiden en bind deze vast met keukentouw (dit is touw is geschikt om mee te koken). Je legt deze kruiden op je gerecht en later verwijder je het heel gemakkelijk.

Sommige mensen gebruiken een thee ei of een theezakje. Dat heeft niet mijn voorkeur maar het kan op zich wel makkelijk zijn.Tot slot nog een handige tip!

In de slowcooker wordt vaak pulled pork bereid of een groot stuk vlees. Een handig hulpmiddeltje om het vlees uit de slowcooker te tillen en te ‘pullen’ zijn deze meatclaws. Ook makkelijk om een gehaktbrood uit de slowcooker te tillen.Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen slowcook ervaringen. Ik heb inmiddels 4 jaar een slowcooker en ik gebruik deze meerdere keren per week. In dit artikel staan mijn persoonlijke voorkeuren en ik leg ook uit waarom ik bepaalde keuzes maak. In het begin is het veel experimenteren. Maar als je de smaak te pakken hebt, wil je niet anders meer. Maar het belangrijkst is, kook vooral op de manier zoals jij dat fijn vind!

Kijk hier voor al mijn slowcooker recepten, er komen wekelijks nieuwe recepten bij!

*Dit artikel bevat affliate links

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

108 Reacties

 1. Hallo Simone,
  Ik sta op punt een slowcooker te kopen en twijfel over het formaat. We zijn met zn drieën, waarvan twee opgroeiende kinderen. En het aantal eters kan nog wel eens verschillen. Ik denk er aan om een4,7 te kopen…. of is een maatje groter beter…
  Groetjes,
  Marleen

  • Hoi Marleen, ik zou dan zeker gaan voor een 5,7 zeker als het aantal eters niet altijd hetzelfde is. Je hebt dan ook de mogelijkheid om iets grotere hoeveelheden te maken om bv in te vriezen. Voor soepen ed is een grotere ook handig. Succes met het maken van een keuze!

 2. Beste Simone

  Ik heb een slowcooker besteld van het merk Bartscher 6.5 ltr wij zijn met 4 soms 6 personen
  nu is de levertijd erg lang 6 wkn Ze kunnen wel de 5.5 eerder leveren
  Maakt dit een groot verschil?

  • Hoi Gerdien, oeh 6 weken dat is lang wachten! Ons gezin bestaat uit 4 personen en ik heb een tijd lang een slowcooker van 5.7 liter gehad en dat ging prima qua hoeveelheid. Echter kook ik graag grotere hoeveelheden om ook in te kunnen vriezen en dan is een 6,5 liter net wat ruimer. Is een ander merk misschien een optie? En als je vaker met vieren als met zessen bent en je niet perse grotere hoeveelheden hoeft te koken dan kun je wellicht met de 5,5 ook uit de voeten. Groetjes, Simone

 3. Monique den Burger

  Hoi Simone
  Ik heb een vraag aan jou, ik heb gisteren draadjesvlees gemaakt bijna anderhalve kilo samen met uien, wortel en wat pompoenblokjes. Ik heb dit 8 uur op low Gedaan.
  Toen we het gingen eten was het vlees erg droog. Heb jij enig idee hoe dit kan.
  Ik heb het vlees eerst gekruid en toen aangebraden in de pan voor ik het in de cockpot deed.
  Benieuwd naar je reactie.
  Groetjes Monique

  • Hoi Monique, wat jammer dat het droog was. Aanbraden is goed en uit de groenten komt ook vocht dus dat is ook goed. Wat heb je er aan vocht bij gedaan? Groetjes, Simone

   • Monique den Burger

    Ik heb uit de losse pols gedaan….. Misschien 400 ml.
    8 uur op low is toch niet te lang of wel?

   • Hoi, nee voor rundvlees is 8 uur zeker niet te lang. Het stuk vlees kan ook nog verschillen. Sucadelappen zijn weer anders als runderriblappen bijvoorbeeld. En een zuurtje toevoegen zoals een klein scheutje azijn of citroensap kan ook helpen het malser te maken. Ook is het handig om vlees niet direct uit de koelkast in de slowcooker te doen maar eerst een beetje op kamertemperatuur te laten komen. En een enkele keer gebeurd het dat het vlees droog is. Dat is wel jammer maar probeer het gewoon nog een keer. Laat je vooral niet ontmoedigen!

 4. Dag Simone,
  ik ben op zoek naar eenpansgerechten, en dan o.a. de gewone aardappelen, groente en vlees gerechten. Ik heb al een paar keer wat uitgeprobeerd. Aardappelen en bloemkool is niet echt een succes. De bloemkool wordt bruin en de smaak is niet zo lekker. De kip die ik er op had gelegd wordt wat droog.
  Welke groente zijn erg geschikt om met de aardappelen in de slowcooker te bereiden?
  En ik las dat je ook een overschaaltje in de slowcooker kunt gebruiken, zou ik daar het vlees dan in kunnen leggen?
  groet,
  Denise

  • Hoi Denise, ik bereid af en toe complete gerechten in de slowcooker. Een voorbeeld is dit recept http://www.eetspiratie.nl/kip-met-groenten-uit-de-slowcooker/ Harde groenten zoals bv wortel en sperzieboontjes zijn geschikt voor de slowcooker. Zachte groenten zoals bloemkool en pompoen zijn eerder geneigd tot snot te koken :-) Als je deze groenten er een half uurtje voor het eten erbij zou doen hou je nog een bite. Boerenkool, zuurkool en wortelstamp kun je ook in de slowcooker bereiden. Gevulde paprika met gehakt is ook een handig compleet gerechtje. Ik hoop dat je iets hebt aan deze info! Groetjes, Simone

 5. Liane Huizen

  Ik heb sinds kort een slowcooker, echt leuk al die recepten hier! :-)
  Ik heb ook nog een vraagje, ik heb een bartscher slowcooker van 5.5 liter maar als ik hem op de laagste stand zet gaat hij na verloop van tijd pruttelen (koken) is dat normaal? Ik ging er vanuit dat het niet moet gaan koken op de laagste stand.
  Groetjes Liane

  • Hoi Liane, ik heb ook een Bartscher maar dan een 6,5 liter. En mijn eten borrelt en pruttelt ook. Ook op de laagste stand. Heb je toevallig een keer gemeten hoe hoog de temperatuur is? Als het goed is komt de temperatuur niet boven de 100 graden maar ietsjes lager. Bij mij borrelt het in ieder geval ook. Groetjes, Simone

 6. Dag, ik wil vooor mijzelf, 1 persoon een slowcooker aanschaffen, is een 1,8 liter dan voldoende? Kan er ook pouletvlees, rund dan wel kip in? Ik heb nl een enorme hekel aan snijden van rauw vlees. Ik wil het vlees wel rauw in de cooker doen met groenten en aardappeltjes, soort stoofpotje. Overigens, als de inhoud 90 tot 100 graden is, gaan schadelijke bacterien dan wel dood? Bv salmonella? Alvast hartelijk dank voor je reactie!

  • Hallo, ik denk dat een maatje groter misschien iets handiger is. Dan kun je er ook een pan soep in maken. Ik heb ook een hekel aan het snijden van vlees, daarom knip ik het altijd! In principe kan het vlees rauw in de slowcooker maar ik bak het altijd aan. Dit ivm de smaak en omdat ik het dan verhit. De slowcooker wordt niet warmer dan 100 graden. Belangrijk is om vlees er niet te lang rauw in te laten liggen of te laten ontdooien in de pan. Je zou altijd de eerste 2 uurtjes de highstand kunnen gebruiken als je er niet gerust op bent en daarna terugzetten op de low stand. Succes! Groetjes, Simone

 7. Hoi ik ben Peter een alleenstaande man.
  Ik ga vandaag vlees maken voor de eerste keer.
  Hoeveel water of bouillon moet ik gebruiken?
  wat doe ik erbij?

 8. Dag Simone, nou je hebt me helemaal overtuigd met je artikel, ik kan niet wachten met een slowcooker te gaan werken (ga nu het precies in van oriënteren op welke.. ). Je FAQ heeft bijna al m’n vragen beantwoord. Allen over het volgende lees ik niks: hoe staat het met de geur in je huis? Als je de hele nacht/of dag Rendang in je slowcooker hebt staan, zet je m dan onder je afzuigkap op t fornuis? Of bij een open raam? Na 4-6 uur stoven in m’n oven op 70-90 graden ruikt mijn hele huis tot in de slaapkamers naar Pasar Malam…
  Nog een vraag: hoe zit dat met roeren/niet roeren. Op gas of in de oven moet ik m’n Rendang toch wel regelmatig omroeren. Waarom doe ie dat niet bij de slowcooker, en komen de kruiden dan wel overal terecht?
  Tot zover, ik ben benieuwd naar je antwoorden. Groetjes van een andere Indo.

  • Hoi Jack, adoe! Ik zag dat ik jou nog niet heb geantwoord! Dat is ook niet leuk zeg :-) Beter laat dan nooit zeg ik maar! Ik heb mijn slowcooker altijd op dezelfde plaats staan en heb nooit de afzuigkap aan tijdens het cooken. Het ruikt wel een beetje naar pasar malam maar dat vind ik niet erg. Wel een beetje want ik krijg daar trek van :-) Het ruikt kruidig maar niet naar trassi gelukkig. Tegen de geur kun je niet veel doen. Eventueel zou je de slowcooker in een garage of schuur kunnen zetten als je gaat koken. Wat roeren betreft, ik doe het wel een keer of 2. Wbt de kruiden hoef je je geen zorgen te maken. Als de specerijen maar wel in het vocht liggen want zo worden de smaken goed opgenomen. Veel plezier met cooken! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*