Kruidige soep met visballetjes. Heb je nog een verdwaald stukje vis of koolvisfilets in je vriezer liggen? Gebruik ze dan voor dit recept. Je kunt er namelijk prima visballetjes van maken die je vervolgens gaart in een Oosterse bouillon.
Visballetjes zijn net zo makkelijk te maken als ‘gewone’ gehaktballetjes van vlees. Je kunt diepvriesvis gebruiken wat je vermaalt in een keukenmachine. Zorg dat je voor je de vis gaat vermalen deze goed droogdept met keukenpapier. Van natte vis kun je namelijk geen balletjes draaien. Als de vis vermalen is dep je deze nog een keer droog. Door bloem toe te voegen worden de balletjes steviger. Als het mengsel te nat blijft voeg dan extra bloem toe.
Kruidige soep met visballetjes
Je maakt een aromatische bouillon waar je sereh (citroengras), gember en een geplet teentje knoflook in meekookt. Het is lekkerder om voor dit recept een heldere bouillon te gebruiken. De spitskool snijd je in flinterdunne reepjes. In plaats van deze mee te koken in de bouillon leg je de reepjes in de soepkommen en overgiet je deze met de hete bouillon. Zo houd de spitskool nog een beetje een bite. Breng de soep op smaak met sojasaus, sesamolie en chilivlokken. Strooi er verse koriander overheen en serveer er een partje citroen bij.
Kruidige soep met visballetjes
2
personen30
minuten25
minuten45
minutenEen kruidige soep/bouillon met visballetjes en een Oosters tintje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1,5 liter water
2 bouillonblokjes voor heldere bouillon
4 stukjes witvis (koolvis of kabeljauw) vers of diepvries
2 plakken verse gember gekneusd
1 teen knoflook geplet
1 stengel sereh gekneusd
halve theelepel knoflookpoeder
1 snufje chili vlokken
2 bosuitjes (1 voor in de balletjes en 1 als garnering)
1/4 van een spitskool
verse koriander (optioneel)
halve citroen
sojasaus naar smaak
1 theelepel sesamolie
1 snufje vers gemalen zwarte peper
1 snufje zout
1 eetlepel bloem of meer indien nodig
BEREIDING
- Haal de vis uit de vriezer en laat het ontdooien. Dep het eerst goed droog met keukenpapier. Verse vis kun je rechtstreeks uit de koelkast gebruiken.
- Doe de vis samen met het knoflookpoeder, chilivlokken, 1 gesneden bosui en een snufje zout en peper in de keukenmachine. Maal het helemaal fijn.
- Schep de vermalen vis op een bord. Dep het nogmaals droog met een aantal velletjes keukenpapier Voeg de bloem toe en meng dit er goed doorheen met een spatel. Als het mengsel te nat blijft voeg dan extra bloem toe. Draai balletjes van het mengsel en zet deze even in de koelkast tot gebruik.
- Vul de soeppan met water en voeg het groentebouillonpoeder of het bouillonblokje toe. Leg de gekneusde gember, sereh en de geplette knoflook in de bouillon en laat dit zachtjes meekoken.
- Voeg de chili flakes toe en leg de visballetjes in de bouillon. Zet het vuur zacht. Snijd ondertussen de spitskool in dunne reepjes en verdeel dit over de kommen. De rest van de bosui snijd je in ringetjes, dit is je garnering. Scheur ook wat blaadjes verse koriander af.
- Als de balletjes drijven zijn ze gaar. Test er eentje, snijd hem doormidden en als het helemaal wit van binnen is, is het balletje gaar.
- Schep de bouillon met balletjes in de kommen, breng op smaak met sojasaus, sesamolie en garneer met bosui, verse koriander en een partje citroen. Strooi er nog wat extra chili flakes overheen.
AANTEKENINGEN
- Wil je de soep wat meer vulling geven? Voeg er dan gekookte rijst of noedels aan toe.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pittige kippensoep met citroengras
- Chinese hete mosterd
- 10 x de lekkerste Indische recepten met kip
- Hete friet van Oma Sambal
- Carnitas, krokant varkensvlees (slowcooker)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.