Kruidige drumsticks uit de slowcooker

Kruidige drumsticks uit de slowcooker

Het is echt al een hele tijd geleden dat ik drumsticks gegeten heb. De reden dat ik ze niet zo vaak eet is omdat ik niet graag met mijn handen eet en niet gek ben op botjes in mijn eten. Ik houd niet van plakkerige vingers en stukjes kip onder mijn nagels. Ik eet dit soort stukjes vlees (net als spareribs trouwens) met mes en vork, zie je het voor je? Maar er is een oplossing! Als je drumsticks in de slowcooker bereidt, hoef je niet te kluiven want het vlees valt bijna van het botje. Kruidige drumsticks uit de slowcooker komen hier nu vaker op het menu.

Ik maakte een grote hoeveelheid drumsticks in mijn Bartscher slowcooker van 6,5 liter. Deze hoeveelheid is geschikt voor ongeveer 4-6 personen. Dat ligt er een beetje aan of het grote eters zijn of niet. Ik had ongeveer 15 drumsticks in totaal. In dit recept ben ik erg royaal met sambal badjak. Dit is een pittige maar ook zoete sambal. Het lijkt veel, maar op de hoeveelheid kip die je gebruikt valt het uiteindelijk qua pittigheid wel weer mee. Twijfel je of het toch te pittig is, gebruik dan gewoon iets minder dan aangegeven in het recept.

Wat heb je nodig?

  • ongeveer 1,6 kilo drumsticks
  • 2 eetlepels sambal badjak
  • 2 centimeter gember geraspt
  • 4 teentjes knoflook geraspt
  • eetlepel Thaise vissaus
  • sap van een citroen
  • theelepel sesamolie
  • eetlepel gembersiroop
  • 3 eetlepels sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)
  • 1 eetlepel ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • (rijst)olie om in te bakken
  • vers gemalen zwarte peper
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (lees hier meer over limoenblad)
  • scheutje water

Hoe maak je het?

Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de sambal badjak, geraspte gember, knoflook, vissaus, sesamolie, gembersiroop, sojasaus en ketjap manis. Meng dit goed door elkaar en voeg het citroensap toe. Het wordt een een papje en geen dunne saus of marinade. Doe de djeroek poeroet blaadjes erbij en schep deze door het kruidenmengsel. Zet dit even aan de kant.

Ik kies er meestal voor om kip die in de slowcooker gaat eerst even aan te bakken. Bestrooi de drumsticks met vers gemalen zwarte peper en verhit een scheut olie in de pan. Bak in twee rondes de drumsticks aan totdat ze bruin kleuren. Schep de drumsticks over in de slowcooker. Verhit nu nogmaals een klein scheutje olie (een theelepel) in dezelfde pan en bak hierin de boemboe kort aan. Dit hoeft echt maar een halve minuut.

Indische drumsticks

Hoe nu verder?

Schep de boemboe bij de drumsticks in de slowcooker en schep het geheel even om met een spatel. Zorg dat de drumsticks een beetje bedekt zijn met een laagje van de boemboe. Giet nu een heel klein scheutje water (ongeveer 2 tot 3 eetlepels) op de bodem van de slowcooker, hiermee voorkom je dat de boemboe niet verbrand. Doe de deksel op de slowcooker en zet deze op stand high voor ongeveer 3 tot 3,5 uur.

Er komt redelijk wat vocht uit de kip. Deze ‘jus’ kun je straks gebruiken om te serveren over de kip, hier zit namelijk heel veel smaak in.

Haal de drumsticks voorzichtig uit de slowcooker. De kip is namelijk zo mals dat deze bijna vanzelf van het botje valt.

Serveer met rijst, groenten of een lekkere frisse salade. Zelf verwijder ik altijd het velletje van de drumsticks nadat ze uit de slowcooker komen. Eventueel zou je de drumsticks na het bereiden in de slowcooker nog even onder de grill kunnen leggen. Dan wordt het velletje krokanter. Restjes kip kun je bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast en gebruiken voor in een salade of in een soep.

Drumsticks slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

19 Reacties

  1. Hallo Simone, jouw enthousiasme over de slowcooker heeft mij ook overgehaald er eentje te kopen. Zodra ik hem in huis had, heb ik drumsticks van de markt gehaald en deze overheerlijke kruidige drumsticks gemaakt. Wat een heerlijk smaakvol gerecht! Aan het eind heb ik ze nog even onder de grill gedaan voor een krokant korstje. De drumsticks waren smaakvol en heerlijk mals, kip viel zo van het bot af. Ik sta al te popelen om ook jouw ajam opor, gehaktballetjes, rendang en de rest van je gerechten te maken, want die zien er allemaal even heerlijk uit.

    • Hoi Henny, wat leuk om te lezen! Ik ben benieuwd wat voor lekkers je allemaal uit je slowcooker gaat toveren. Als je eenmaal bent begonnen met slowcooken werkt het een beetje ‘verslavend’ :-) Cook ze! Groetjes, Simone

      • Hoi Simone, het is inderdaad verslavend! Op dit moment zit jouw honing soja kip in mijn slowcooker. Ik laat je nog weten hoe het smaakt, ben heel benieuwd!

  2. Hoi,
    Als ik dit recept wil maken voor een stuk of 10 drumsticks (en dan ook in een kleinere slowcooler), kan ik dan hetzelfde recept aanhouden? Of moet ik van alles 2/3e gebruiken?

    Bedankt,
    Mitchel

  3. hoelang moeten de drumsticks garen in de slowcooker CR 507?
    En hoe de andijvie stamppot?

    • Hoi Riet, in het recept heb ik 3 tot 3,5 uur aangehouden, dat geld in principe voor elke slowcooker. En andijviestamppot bereid ik nooit in de slowcooker dus dat durf ik niet te zeggen. Groetjes, Simone

  4. Peter van der Kruys

    Dag Simone, dank je wel voor dit op papier heerlijke recept. Dat gaan we zeker uitproberen. Wij hebben dezelfde Bartscher cooker, dus dat maakt het gemakkelijker. Ik neem aan, dat je met geraspte gember, de gemberwortel bedoelt, zoals die bij de toko of groenteman verkrijgbaar is?

  5. Waarom op High Simone? Kip is toch snel klaar en Low worden de smaken dan niet intenser? Groet van ‘n beginnende slow cooker die veel wil leren!!

    Maar het staat nu op hoor op High, ben benieuwd het ruikt waanzinnig !

    • Hoi, kip bereid ik het liefst op high omdat ik het niet te lang rauw in de pan wil laten liggen. Kip is zo snel gaar en drumsticks vallen anders snel uit elkaar. In principe trekken de smaken er bij dit recept goed in. Bij bv pastasaus, soep of een rundvlees gerecht is het weer beter voor de smaak om het zo lang mogelijk te laten ‘cooken’.

  6. Nakie Pelzer

    Beste Simone, bij wordt het geen papje. Enig idee hoe dít komt?

  7. Wat een heerlijk recept weer ???

  8. Hallo Simone, ik kwam op je website terecht omdat ik erover zat te denken een slowcooker te kopen.
    Jouw enthousiasme over deze pan was net dat laatste duwtje wat ik nodig had en ik heb hem net besteld (bij Bol). Nu ga ik neuzen in je recepten. Leuk dat je Indonesische roots hebt! Ik heb die zelf niet maar mijn schoonmoeder was geboren en opgegroeid in Indonesie. Zij kookte vaak Indonesisch en door haar ben ik gaan houden van de Indonesische keuken. Maar de eigenlijke reden dat ik op deze blog reageer is dat ik – net als jij – ook niet houd van eten met mijn handen, botjes en “plakkerige vingers en stukjes kip onder mijn nagels”. Heel herkenbaar!!! :-)
    Dus zodra ik mijn slowcooker heb, ga ik deze drumsticks maken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*