Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Ik heb het al eerder geschreven, gehaktbrood is een gerecht wat eigenlijk niet kan mislukken. Er staan al een aantal varianten op mijn website, namelijk een Grieks en Indisch gehaktbrood en een variant met barbecuesaus. Dit kruidig gehaktbrood uit de slowcooker is door mijn gezin uitgeroepen tot de lekkerste van allemaal.

Dit recept bestaat uit twee onderdelen, het gehaktbrood en de saus. Het gehaktbrood maken is niet meer dan een aantal ingrediënten samenvoegen.

Heb je geen slowcooker? Onderaan dit recept beschrijf ik de bereidingswijze voor de oven.

Voor de saus geld hetzelfde, je mengt de ingrediënten in een kom en je saus is klaar voor gebruik. Het gehaktbrood bestrijk je tijdens het ‘slowcooken’ een aantal keer met een beetje van de saus. Dit gaat het makkelijkst met een kwastje. De saus die overblijft serveer je erbij als het gehaktbrood klaar is.

Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: SlowcookerKeuken: WereldkeukenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (low)

5

uren 
Tijd totaal

5

uren 

30

minuten

Gehaktbrood is een gerecht wat eigenlijk niet kan mislukken. Dit kruidig gehaktbrood uit de slowcooker is hier thuis favoriet.

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor het gehaktbrood
  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 350 gram kipgehakt

  • 6 tenen knoflook

  • 1 rode ui

  • 1 rode puntpaprika

  • 1 eetlepel tijm

  • 4 eetlepels havermoutvlokken

  • 1 eetlepel rozemarijn

  • 2 eetlepels tomatenketchup

  • 1 ei

  • 2 eetlepels mosterd

  • 1 theelepel gedroogde chiliflakes

  • 1 scheutje melk

  • zout

  • peper

  • 2 uien voor op de bodem van de slowcooker

  • Ingrediënten voor de saus
  • 4 eetlepels tomatenketchup

  • honing naar smaak

  • 1 eetlepel ketjap manis (zoete ketjap)

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 theelepel chiliflakes

  • halve theelepel Chinese 5 spice (vijfkruiden poeder)

Hoe maak je het?

  • Snijd de twee grote uien in grove stukken en leg deze alvast op de bodem van de slowcooker. Hier komt straks het gehaktbrood op te liggen.
  • Rasp de knoflook en snijd de rode ui en rode puntpaprika zo fijn mogelijk.
  • Doe de havermout in een schaaltje en schenk hier een scheut melk bij tot het onderstaat.
  • Doe alle ingrediënten met de havermout in een grote kom en meng samen met het gehakt goed door elkaar. Dit kun je het beste doen met je handen.
  • Maak van het gehaktmengsel een groot, langwerpig brood.
  • Leg het gehaktbrood op de uien in de slowcooker en voeg twee eetlepels water toe zodat de bodem van de slowcooker een beetje vochtig is.
  • Zet de slowcooker aan. Zet deze de eerste twee uur op stand high en daarna 3 uur op stand low. 5 uur op stand low kan ook prima.
  • Meng nu in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus. Haal er twee eetlepels saus uit en doe dit in een kommetje, zet het naast de slowcooker. Dit gebruik je om straks het gehaktbrood mee te bestrijken. De rest bewaar je in de koelkast voor later.
  • Tijdens het ‘slowcooken’ bestrijk je het gehaktbrood lichtjes met de saus. Bestrijk het gehaktbrood een aantal keer tijdens het kookproces tot het kommetje leeg is. En nee, het is niet erg om tussendoor een keer de slowcooker te openen.
  • Als de kooktijd is verstreken haal je het gehaktbrood met twee spatels uit de slowcooker en bestrijk het royaal met de rest van de saus die je eerder apart hebt gezet.
  • Snijd het gehaktbrood in plakken en eet het op een broodje of serveer het met (zoete aardappel) frietjes, groenten of een salade. Het gehaktbrood is zowel warm als koud lekker.

Aantekeningen

  • Voor bereiding in de oven: maak het gehaktbrood en de saus zoals beschreven in het recept. Neem een ovenschaal waar het gehaktbrood ‘los’ in kan liggen (dus geen cakevorm oid). Eventueel kun je het brood op een laagje uien leggen als je dat wilt. Bak het gehaktbrood op 180 graden in ongeveer 40 tot 50 minuten gaar. Bestrijk het gehaktbrood tijdens het bakken een aantal keer met de saus. Check na het bakken altijd even de gaarheid. Net voor het serveren bestrijk je het gehaktbrood met het restje saus wat je apart gehouden hebt.
  • Klik hier voor nog meer gehaktbrood inspiratie!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

35 Reacties

  1. Hoi Lida, chiliflakes zijn meestal gewone gedroogde rode pepers die gemalen zijn. Piri piri is gewoon een ander soort peper met dus een andere smaak of pittigheid. Groetjes, Simone

  2. Wij vinden dit gehaktbrood tot nu toe de lekkerste en maken hem alleen nog maar volgens dit recept.
    Mijn man zou hem graag met een satesaus achtige smaak willen proberen.
    Is hier een recept voor?

    • Hoi Cynthia, leuk om te lezen! Ik ben nog bezig met een recept daarvoor. Maar wat je zou kunnen doen is het Indisch gehaktbrood maken en daarbij los een pindasaus van mijn blog kunnen maken en deze combineren. Mijn recept zie je vanzelf verschijnen! Groetjes, Simone

      • Ik bezoek regelmatig je blog, dus ik houd het in de gaten!

        Bedankt voor je reactie.
        Fijne jaarwisseling alvast!

  3. Myrella Steehouwer

    Dank voor je reactie, Simone! Je hebt het over voldoende paneermeel in het gerecht maar dit zie ik niet terug in de ingredientenlijst. Wel had ik (glutenvrije) havermoutvlokken toegevoegd; zou dat de oorzaak kunnen zijn?

    Fijne zondag nog, groet,
    Myrella

    • Hoi Myrella, graag gedaan! Ik bedoel natuurlijk havermout ipv paneermeel haha! Maar ik durf niet 100% zeker te zeggen of het daaraan ligt. Het kan ook aan het vlees liggen hoor. Het ene gehakt is het andere niet. Ik zou het gewoon nog eens proberen. Misschien kun je een andere variant maken om het uittesten, bv het Grieks gehaktbrood. Deze variant is iets minder kostbaar qua ingrediënten. Succes met cooken! Groetjes, Simone

  4. Ha Simone,

    Gisteren jouw gehaktbrood gemaakt, de smaak is heerlijk! Alleen is de buitenkant een soort onaantrekkelijke lichtbruine kleur, en lijkt daarmee absoluut niet op het donkerbruin van jouw foto. Wij hebben exact het recept gevolgd…weet jij hoe dit kan komen?
    Ga zo door!
    Groet, Petra

    • Hoi Petra, de kleur komt van de saus. Deze smeer je tijdens het ‘cooken’ op het gehaktbrood en net voor het serveren. Een gehaktbrood wat je in de slowcooker bereid is meestal lichter van kleur dan als je hem aanbraad of bereid in de oven. Op mijn foto zie je een royale laag saus op het gehaktbrood. Bedankt voor je berichtje! Groetjes, Simone

  5. Hi Simone,

    Ik heb vandaag dit gerecht gemaakt; de smaken waren heerlijk maar het gehaktbrood viel compleet uit elkaar en werd niet gebraad. Tijdens de bereiding zat er ook veel vocht in de pan. Weet je misschien wat hiervan de oorzaak is? Wellicht het vlees toch eerst aanbraden?

    Met groet,
    Myrella Steehouwer

    • Hoi Myrella, in principe als je het gehakt heel goed kneed en voldoende paneermeel hebt gebruikt zou hij niet uit elkaar mogen vallen. Het is normaal dat er veel vocht uitkomt. Aanbraden van zo’n groot stuk gehakt gaat niet lukken. Als je de stappen van het recept volgt kan het eigenlijk bijna niet mislukken. Gewoon nog een keer proberen! Groetjes, Simone

  6. Marij Vossen

    Hallo Simone,

    Ik heb net dit gehaktbrood gemaakt en als t net zo lekker smaakt als het ruikt, dan wordt t een van mijn vaste recepten. Nu vind ik het jammer om de resterende uien en het vocht dat uit het vlees is gelopen zomaar weg te gooien. Gebruik jij het nog ergens voor?

    • Hoi Marij, ik heb de uien opgegeten en het vocht heb ik verder niks mee gedaan. Je zou er jus van kunnen maken en deze invriezen voor bij een ander gerecht. Hoop dat het gesmaakt heeft! Groetjes, Simone

  7. Lijkt me weer heerlijk. Ik heb al heel wat recepten van jou uitgeprobeerd de afgelopen weken iedere keer weer een succes!

    Wat me alleen hierboven opvalt is dat je niet exact beschrijft wanneer en hoe vaak je tijdens de bereiding het gehaktbrood bestrijkt met de saus.

    Blijf vooral doorgaan met het delen van jouw eetspiratie!

    • Hoi Linda, leuk om te lezen dat de recepten een succes zijn! Ik heb het aangepast in het stappenplan, bedankt voor de feedback! Groetjes, Simone

  8. Ziet er heel erg lekker uit. Ik ben de laatste tijd steeds meer met de slowcooker aan het koken en ik denk dat ik dit recept binnenkort ga maken. Zeker omdat je zegt dat je kinderen het ook erg lekker vinden. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om mijn kinderen wat meer van de oosterse keuken te laten eten. Bedankt voor het delen.

    • Hoi Lisa, ik denk dat ze dit wel lekker gaan vinden. En er zitten stiekem ook groenten in :-) Mijn kinderen willen allebei het ‘kontje’ van het gehaktbrood want dat is volgens hun het lekkerst haha! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*