Eetspiratie » Koekiedeeg vierkantjes
Koekiedeeg vierkantjes

Koekiedeeg vierkantjes

Koekiedeeg vierkantjes of cookie dough, net hoe je het noemen wilt. Een ding is zeker, het is superlekker! Iedereen heeft weleens stiekem van het deeg gesnoept tijdens het bakken en misschien is dat nog wel lekkerder dan de koekjes zelf. Tegenwoordig kun je van alles kopen met de smaak van dit lekkere deeg. Cookie dough ijs of kant en klaar cookie dough deeg om zo op te eten. Deze snack met een lekkere chocolade laag maak je zelfs zonder oven. Nieuwsgierig?

Als ik bak, dan bak ik het liefst raw. Maar dat is officieel niet echt bakken omdat er geen oven of vuur of een andere hittebron aan te pas komt. Baksels uit de oven willen bij mij nog weleens mislukken maar bij een raw ‘bakrecept’ heb ik dat eigenlijk nooit. Deze koekiedeeg vierkantjes zijn een van de lekkerste zoete ‘baksels’ die ik gemaakt heb.

Koekiedeeg vierkantjes bestaan helemaal niet, ik heb ze die naam gegeven omdat dat iedereen dan begrijpt waar ik het over heb. Cookie dough is in Amerika echt een ding. Dit recept is eigenlijk best wel braaf. Er zitten geen kilo’s suiker in, het is raw en je kunt het geheel vegan maken als je plantaardige melk en vegan chocolade gebruikt.

In dit recept gebruik ik havermeel. Havermeel kun je zelf maken door havermout te vermalen in een koffiemolentje of een keukenmachine/blender. Het is goedkoop en ook nog eens gezond. En wist je dat je amandelmeel perfect kunt invriezen? Buiten de koelkast of vriezer is het na opening maar beperkt houdbaar. Bewaar het amandelmeel in een ziplockzakje of siliconen diepvrieszak. Druk alle lucht uit het zakje en druk het meel plat. Als je het plat invriest neemt het ook weinig ruimte in beslag.

Koekiedeeg vierkantjes

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Desserts, Tussendoortjes, VeganNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

6

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Uitharden

1

uur 
Tijd totaal

1

uur 

30

minuten

Koekjesdeeg (cookie dough) om op te eten? Maak dan deze raw en vegan koekiedeeg vierkantjes, je hebt er geen oven voor nodig.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 90 gram 90 amandelmeel

  • 90 gram 90 havermeel

  • 2 eetlepels 2 kokosolie

  • 2 tot 3 eetlepels 2 tot 3 plantaardige melk (havermelk of amandelmelk)

  • 30 gram 30 kokosbloesemsuiker of palmsuiker

  • 1 theelepel 1 vanille extract of een mespunt vanillepoeder

  • 4 4 (medjoul) dadels ontpit

  • 75 gram 75 (vegan) chocolade in stukjes gehakt

  • 50 gram 50 (vegan) chocolade voor de bovenlaag

  • snufje zout

  • 200 milliliter 200 warm water

Hoe maak je het?

  • Ontpit de dadels (indien nodig) en doe deze in een kom. Schenk er 200 milliliter warm water op en laat ze even staan zodat ze zacht worden.
  • Doe havermeel, amandelmeel, suiker en zout in een kom en meng dit goed door elkaar.
  • Smelt de kokosolie (bijvoorbeeld met behulp van deze tip) en meng het vanille extract of poeder er doorheen.
  • Gooi het weekwater van de dadels weg en prak de dadels fijn met een vork. Meng de dadels door het meelmengsel tot het een plakkerig geheel wordt.
  • Voeg nu het meelmengsel aan de gesmolten kokosolie toe. Meng dit door elkaar, het is een plakkerig en korrelig deeg maar dat is de bedoeling.
  • Schep er twee eetlepels plantaardige melk bij om het wat vochtiger te maken, is het nog te droog voeg dan nog een extra eetlepel toe. Hak vervolgens 75 gram chocolade in grove stukken en meng deze door het deeg. Zet dit mengsel apart tot gebruik.
  • Smelt 50 gram chocolade in een steelpannetje of au bain marie (in een vuurvast schaaltje boven een pan warm water). Bekleed een kleine cakevorm of brownie blik met bakpapier en schep het deegmengsel erin. Smeer het uit met de achterkant van een lepel en druk het goed aan.
  • Schenk de gesmolten chocolade erover en smeer het uit met een spatel. Zet het cakeblik in de koelkast en laat het hier minimaal een uur staan zodat het stevig kan worden.
  • Als de chocolade is uitgehard kun je het in vierkantjes gaan snijden. Bewaar eventuele restjes in een afgesloten bakje in de koelkast.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE