Kip uit de slowcooker

Kip met groenten uit de slowcooker

Dat ik fan ben van slowcooking dat blijkt wel uit de hoeveelheid recepten voor de slowcooker er inmiddels op Eetspiratie te vinden zijn. Normaal maak ik meestal vleesgerechten of soep maar nu wilde ik eens een keer een complete maaltijd in de slowcooker bereiden. Dus na wat speurwerk op internet kwam ik op het blog Damn Delicious een recept voor kip met groenten uit de slowcooker tegen. Omdat ik (bijna) alles in huis had wilde ik dit graag proberen. 

Ik heb het recept aangepast naar onze smaak en gekookt met de ingrediënten die ik in huis had. De saus kun je eigenlijk maken met de kruiden die je zelf lekker vind. Tijm lijkt me er ook heerlijk in. Ik gebruikte in dit recept kiphaasjes omdat ik deze in huis had en dat ging prima, maar kippendijen zijn voor dit recept heel erg geschikt.

Wat heb je nodig voor de saus?

  • 25 milliliter sojasaus
  • 2 eetlepels honing
  • 2 flinke eetlepels tomaten passata
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 flinke theelepel gedroogde oregano
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • snufje gedroogde chiliflakes naar smaak

Wat heb je verder nog nodig?

  • 500 gram kippendijen of kiphaasjes
  • 4  tot 5 grote wortelen in grove stukken gesneden
  • 2 grote stevige aardappels in grove stukken gesneden
  • 3 handjes diepvries sperziebonen
  • vers gehakte peterselie

Hoe maak je het?

Maak de saus door alle ingrediënten te mengen in een schaaltje. Dit kun je ook al een dag eerder voorbereiden, erg handig! Zet de saus even apart en maak de groenten schoon. Snijd ze in grove stukken en zet het even apart. Proef of de saus op smaak is en beslis of je er nog iets aan toe wil voegen. Zout heb je in dit recept niet nodig want de sojasaus is het zout in dit recept.

Saus kip slowcooker

Leg vervolgens de kip als eerste in de slowcooker en schik daarop de wortels en de aardappels. De sperziebonen heb je nog niet nodig, die worden pas het laatste half uurtje van de kooktijd in de slowcooker gelegd. Bestrooi met wat peterselie en schep met een lepel de saus eroverheen. Je kunt het er ook overheen gieten maar met een lepel kun je het mooi verdelen.

Kip uit de slowcooker
Leg de kip een beetje in het midden van de slowcooker

Zet nu de slowcooker 6 uur op low. Ik stel een melding in op mijn telefoon zodat ik niet vergeet om het laatste half uurtje de (bevroren) sperziebonen toe te voegen. Kip heeft meestal een uurtje of 4 nodig in de slowcooker maar in dit recept hebben de groenten iets langer nodig. De kooktijd van 6 uur werkte prima en de kip werd niet droog omdat deze gemaakt wordt in een de saus. Mijn tip is dan ook om de kip een beetje in het midden te leggen en de aardappels en groenten erbovenop.

Kip uit de slowcooker

Na 6 uur stoven is je gerecht klaar. Schep het direct uit de slowcooker op het bord en garneer met verse peterselie. Als je kippendijen of poten gebruikt zou je deze ook nog even kort onder de grill kunnen leggen voor een krokant korstje.

Erg handig een complete maaltijd in een pan!

Als je geen slowcooker hebt kun je de saus als marinade gebruiken voor de kip. Doe de saus in een stoofpan en laat de kip daarin langzaam garen. Als de kip uit elkaar valt is hij gaar. De groenten kook je er dan apart bij.

Compleet gerecht met kip en groenten uit de slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

36 Reacties

  1. Kip kan toch eerst even aangebakken worden voor het kleurtje ?

    • Hoi Eva, aanbraden kan altijd hoor alleen door de saus en het vocht van de groenten krijgt de kip ook een kleurtje zoals op de foto. Groetjes, Simone

  2. Ben dit recept aan het voorbereiden. Vraag me af of er geen vocht bij moet?
    Graag reactie.

    Met vr gr

  3. Hoi Lianne
    Voor het eerst de slowcooker 3,6 ltr van Solis gebruikt. Er staat nu een kippensoepje in.
    Maar dit lijkt me ook erg lekker.
    Alleen heb ik bloemkool gekocht.
    Denk je dat het daar ook mee gaat?
    En dan de aardappelen niet te groot snijden?

    • Hoi, ik heb bloemkool zelf nog niet geprobeerd maar het is een stevige groente dus ik denk dat het wel kan. Geen idee wat het eindresultaat dan zal zijn. Gewoon proberen! Groetjes, Simone (niet Lianne ;-))

  4. Pauline Kick

    Voor het eerst een slowcooker gekocht en dit recept uitgeprobeerd. Wat een heerlijk recept, we hebben gesmuld. De verse boontjes heb ik gelijk meegekookt en ze waren perfect, niet te ver doorgekookt , gewoon een heerlijke lichte bite. de aardappeltjes zijn overheerlijk door de gekruide saus, scheelt weer vet en jus. Op naar het volgende menu, ik denk een zomers menu. En ondertussen een kookboek rijker met ook nog eens vele recepten. Dank Simone dat je mij de inspiratie hebt gegeven.

  5. Wat een heerlijk gerecht, het is schoon opgegaan. Alles was gaar, ook de sperziebonen. Ik heb kippendijen gebruikt. Ik ben zo blij met mijn slowcooker en blij met jouw recepten. Dank je!

  6. Hoi Simone,

    Heel heel blij met al je recepten!
    Vraagje; als ik het recept verdubbel, moet ik dan ook de saus/marinade verdubbelen?

    Groetjes Iris

    • Hoi Iris, Dank je voor je compliment! Ik zou de hoeveelheid sojasaus niet verdubbelen want anders vrees ik dat het te zout wordt. De rest van de ingrediënten zou je wel kunnen verdubbelen en de knoflook en sojasaus naar smaak toevoegen. Het handige van dit recept is dat je de saus even kunt proeven voordat het de pan ingaat! Kook ze! Groetjes, Simone

  7. vandaag dus de kip geprobeert…ruim uur in de slowcooker gestaan, waarvan het laatste uur op de hoge stand…de kip was heerlijk gaar maar de aardappelen en groenten, op de sperciebonen na, waren bij lange niet gaar helaas… zou kunnen zijn dat ik de pan te vol heb gedaan…

    • Hoi Marianne, hoe lang heb je het in de slowcooker gedaan? Ik gebruik in dit recept diepvries sperzieboontjes want die zijn eerder gaar dan ‘verse’ sperzieboontjes. En het kan zijn dat de pan te vol zat. In principe zou het gewoon gaar moeten zijn na 6 uur kooktijd. Wellicht kun je eens verse krieltjes proberen. Deze zijn ongeveer even groot van formaat en dan gelijktijdig klaar. Misschien nog een keertje uitproberen? Groetjes, Simone

  8. hallo Simone, ben nog maar net in bezit van de slowcooker, ben met een kleine begonnen van 3,5 liter, als het bevalt koop ik grotere erbij. Stoofvlees heb ik al gemaakt, morgen ga ik dit kiprecept proberen. Ben benieuwd, zal je laten weten wat we er van vonden.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*