Kip uit de slowcooker

Kip met groenten uit de slowcooker

Dat ik fan ben van slowcooking dat blijkt wel uit de hoeveelheid recepten voor de slowcooker er inmiddels op Eetspiratie te vinden zijn. Normaal maak ik meestal vleesgerechten of soep maar nu wilde ik eens een keer een complete maaltijd in de slowcooker bereiden. Dus na wat speurwerk op internet kwam ik op het blog Damn Delicious een recept voor kip met groenten uit de slowcooker tegen. Omdat ik (bijna) alles in huis had wilde ik dit graag proberen. 

Ik heb het recept aangepast naar onze smaak en gekookt met de ingrediënten die ik in huis had. De saus kun je eigenlijk maken met de kruiden die je zelf lekker vind. Tijm lijkt me er ook heerlijk in. Ik gebruikte in dit recept kiphaasjes omdat ik deze in huis had en dat ging prima, maar kippendijen zijn voor dit recept heel erg geschikt.

Wat heb je nodig voor de saus?

  • 25 milliliter sojasaus
  • 2 eetlepels honing
  • 2 flinke eetlepels tomaten passata
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 flinke theelepel gedroogde oregano
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • snufje gedroogde chiliflakes naar smaak

Wat heb je verder nog nodig?

  • 500 gram kippendijen of kiphaasjes
  • 4  tot 5 grote wortelen in grove stukken gesneden
  • 2 grote stevige aardappels in grove stukken gesneden
  • 3 handjes diepvries sperziebonen
  • vers gehakte peterselie

Hoe maak je het?

Maak de saus door alle ingrediënten te mengen in een schaaltje. Dit kun je ook al een dag eerder voorbereiden, erg handig! Zet de saus even apart en maak de groenten schoon. Snijd ze in grove stukken en zet het even apart. Proef of de saus op smaak is en beslis of je er nog iets aan toe wil voegen. Zout heb je in dit recept niet nodig want de sojasaus is het zout in dit recept.

Saus kip slowcooker

Leg vervolgens de kip als eerste in de slowcooker en schik daarop de wortels en de aardappels. De sperziebonen heb je nog niet nodig, die worden pas het laatste half uurtje van de kooktijd in de slowcooker gelegd. Bestrooi met wat peterselie en schep met een lepel de saus eroverheen. Je kunt het er ook overheen gieten maar met een lepel kun je het mooi verdelen.

Kip uit de slowcooker
Leg de kip een beetje in het midden van de slowcooker

Zet nu de slowcooker 6 uur op low. Ik stel een melding in op mijn telefoon zodat ik niet vergeet om het laatste half uurtje de (bevroren) sperziebonen toe te voegen. Kip heeft meestal een uurtje of 4 nodig in de slowcooker maar in dit recept hebben de groenten iets langer nodig. De kooktijd van 6 uur werkte prima en de kip werd niet droog omdat deze gemaakt wordt in een de saus. Mijn tip is dan ook om de kip een beetje in het midden te leggen en de aardappels en groenten erbovenop.

Kip uit de slowcooker

Na 6 uur stoven is je gerecht klaar. Schep het direct uit de slowcooker op het bord en garneer met verse peterselie. Als je kippendijen of poten gebruikt zou je deze ook nog even kort onder de grill kunnen leggen voor een krokant korstje.

Erg handig een complete maaltijd in een pan!

Als je geen slowcooker hebt kun je de saus als marinade gebruiken voor de kip. Doe de saus in een stoofpan en laat de kip daarin langzaam garen. Als de kip uit elkaar valt is hij gaar. De groenten kook je er dan apart bij.

Compleet gerecht met kip en groenten uit de slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

36 Reacties

  1. Ik heb dit gerecht net 6 uur op 80 gr gedaan en het was lang niet gaar. Verse spercibonen er 45 min bij gedaan en je raadt het al! Half rauw! Alles maar in de hapjespan gegooid om na te laten garen. Wat is er verkeerd gegaan?

    • Hoi Mandy, wat jammer dat het niet helemaal gaar was. Kun je jouw slowcooker instellen op 80 graden of is dat de stand low? Niet alle slowcookers worden op de stand low even warm. De ene slowcooker wordt sneller warm en ook warmer dan de andere. Crockpot wordt bv heel snel warm en een ander merk weer minder snel. En je hebt verse sperziebonen gebruikt lees ik. In mijn recept gebruik ik diepvries sperziebonen. Verse boontjes hebben langer nodig. Ga je het nog een keer proberen? Groetjes, Simone

  2. Ik heb altijd max 4.5 uur de tijd om het te maken . Kan ik het ook verkorten en hem dan op high zetten? En dan de helft van de tijd?

    • Hoi Janny, in principe zou je hem de helft van de tijd op high kunnen zetten. Ik heb het bij dit recept zelf nog nooit geprobeerd. Geen idee of de aardappels dan ook gelijktijdig klaar zullen zijn. Voor de kip is het geen probleem. Je kunt het altijd proberen. Het verschil met de high stand is dat de pan sneller op temperatuur is. Groetjes, Simone

  3. Saskia Verkerk

    Hoi Simone,
    Verlekkerd lees ik elk recept op je site en wil ook alles uitproberen (mjam mjam mjam).
    Alleen een vraag bij dit recept. Hoe groot is jouw slowcooker?
    Heb zelf namelijk een 6,5 liter en dacht dat dit gerecht misschien iets te klein/weinig is voor in zo’n grote slowcooker (zit toch al te twijfelen om niet nog een kleintje erbij te kopen ;-) ).
    Bedankt voor al je lekkere recepten en ik ga net zolang door tot ik alles heb geprobeerd.
    Lieve groeten
    Saskia

    • Hoi Saskia, mijn slowcooker is 6,5 liter :-) Ik lees weleens vaker dat de slowcooker met een bepaalde hoeveelheid gevuld zou moeten zijn maar ik bereid alles in mijn 6,5 liter en heb er nog nooit problemen mee gehad. Dit recept heb ik ook in een 5,7 liter klaargemaakt. Ik zou het gewoon doen. Ik vind het juist handiger in de 6,5 want zo kun je de groente en het vlees mooi schikken. Veel cook plezier! Groetjes, Simone

  4. Hoi Simone, ik ben dol geworden op de slowcooker en op jouw recepten! Dank je. Ik heb verse sperziebonen. Moeten die ook half uur voor einde erbij of eerder? Vanaf begin leek me voor sperziebonen te lang. Groetjes, Bianca

    • Hoi Bianca, dat durf ik eigenlijk niet te zeggen omdat ik zelf altijd diepvriesboontjes gebruik. Maar ik zie regelmatig als mensen kip masala voor roti maken dat ze de verse sperziebonen er vanaf het begin aan bij doen. De bonen zullen er dan alleen niet meer fris groen uitzien maar iets donkerder. Als je in de gelegenheid bent zou je ze er halverwege bij kunnen doen of de proef op de som nemen en ze er van het begin al bij doen :-) Ik ben heel benieuwd! Succes met cooken! Groetjes, Simone

    • Liane Huizen

      Ik heb vorige week roti gemaakt en ook de bonen al vanaf het begin erbij gedaan. Ging prima. Ze waren net gaar dus ze hadden er niet korter in moeten zitten. Vandaag ben ik dit recept aan het uitproberen ook met verse bonen vanaf het begin erbij. Dus erg benieuwd wat er zo uit komt.
      :-)

  5. Jeroen Verheij

    Hoi Simone, Jeroen hier.

    Topgerecht dit. Ik ben blij dat ik je blog gevonden heb. Ik heb er al met veel plezier in zitten neuzen.

    Vraagje. Ik ben een beginnend slowcooker-gebruiker en ik begin de indruk te krijgen dat door slowcooking een toch al sterke smaak in een gerecht nog verder wordt uitvergroot. Zo vond ik in dit gerecht soja erg op de voorgrond. De volgende keer minder ik wat maar heb jij toevallig nog een alternatief voor soja?

    Ik hoor het graag. Keep up the good work.

    • Hoi Jeroen, wat fijn om te horen! De smaken kunnen wel intenser worden inderdaad, dat is het lekkere van slowcooking. Je kunt natuurlijk altijd minder sojasaus gebruiken en iets meer honing en tomatenblokjes. Of de helft van de sojasaus vervangen voor ketjap manis dan wordt de smaak iets zoeter ipv het zoute van de sojasaus. Ik ben benieuwd! Gewoon experimenteren! Veel plezier met cooken. Groetjes, Simone

  6. Hallo,
    Hartelijk dank voor dit recept. Ik zou het graag uitproberen maar ik weet niet wat te doen met de sperziebonen…. moeten die er diepgevroren bij?
    En is 6 uur niet wat lang voor kip?
    Vriendelijke groeten en prettige feestdagen voor binnenkort!
    Danielle

    • Hoi Danielle, bedankt voor je berichtje. De sperziebonen gaan er inderdaad bevroren bij. En kip kan na 4 uur al gaar zijn maar in dit recept zijn de groenten dan nog niet gaar. Omdat de kip in vocht ligt, droogt hij niet uit. Een kooktijd van 6 uur ging prima bij mij. Zelfs met kiphaasjes en kippendijen. Het is een kwestie van uitproberen want net als bij een oven is iedere slowcooker ook weer anders. Jij ook hele fijne feestdagen toegewenst en veel plezier met cooken! Groetjes, Simone

  7. Dick Hoogendijk

    Kijk ik er overheen of staat nergens voor hoeveel personen dit gerecht geschikt is?

  8. Dit is een heerlijk winters recept vond ik zelf. Fijn voor de kids dat het ook aardappel en groente bevat. De kiphaasjss waren helaas wat aan de droge kant, volgende keer zou ik de kipdijfilet in de plaats doen! Nu op naar het volgende gerecht want jouw gerechten spreken me allemaal erg aan.

    • Hoi Lianne! Kippendijen hebben meer vet inderdaad dus dat is zeker een aanrader om te proberen. En bedankt voor je leuke bericht! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*