Hayashi rice slowcooker

Japanse stoofschotel uit de slowcooker

Waar denk je aan bij een Japanse stoofschotel? Vast niet aan rode wijn, Worcestersaus en doperwten. Maar bij dit recept hoort een verhaaltje. Dit gerecht genaamd Hayashi rice heb ik omgezet naar een slowcooker recept. Het is een interessant gerecht want het is een combinatie van de Westerse en de Oosterse keuken. Hoe het gerecht precies ontstaan is weet men niet en waarom het de naam Hayashi rice heeft is ook niet helemaal duidelijk.

Het gerecht zou vernoemd zijn naar een kok genaamd Hayashi. Ook wordt er gezegd dat Hayashi is afgeleid van het woord ‘hashed beef’. Wat de oorsprong van de naam of het gerecht ook is, Hayashi rice is gewoon erg lekker!

Het authentieke recept is helemaal niet zo ingewikkeld. Hayashi rice heeft veel weg van stoofvlees of hachee zoals wij dat kennen in Nederland. Het wordt in dit geval met gestoomde witte rijst gegeten. In het originele recept gebruikt men demi-glace. In Japan kun je dit kant en klaar kopen in een pakje. Het is bouillon die compleet is ingekookt. Het wordt zo dik dat het een jelly-achtige substantie wordt.

Zelf maken kan natuurlijk ook. Je kunt een roux maken van boter en bloem en voegt daar runderbouillon aan toe. Je krijgt dan een dikke bruine roux die later wordt opgelost in de stoofschotel. Als alternatief voor de roux of demi-glace zou je ook fond kunnen gebruiken. Ik heb het gewoon simpel gehouden en runderbouillon gebruikt. Zo is het recept voor iedereen makkelijk om te maken. Hayashi rice met een Eetspiratie touch!

Ik heb dit gerecht omgebouwd naar een slowcooker recept en dus wat aanpassingen gedaan. De ingrediënten zijn er bijna allemaal in verwerkt maar dan met de juiste hoeveelheden speciaal voor de slowcooker.

Japanse stoofschotel uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Eetspiratie Originals, Oosterse recepten, Slowcooker, WereldkeukenKeuken: JapansMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Slowcooker (low) min.

6

uren 
Baktijd

10

min
Tijd totaal (minimaal)

6

uren 

30

minuten

Japanse stoofschotel (uit de slowcooker), ook beter bekend als Hayashi rice. Ik maakte dit recept slowcookerproof met een Eetspiratie touch.

Ingrediënten

  • 1 kilo sucadelappen

  • 2 eetlepels bloem

  • 1 ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 250 gram kastanjechampignons

  • 1 grote wortel

  • 200 milliliter tomatenblokjes

  • 50 milliliter rode wijn

  • 100 milliliter runderbouillon

  • halve eetlepel tomatenpuree

  • 2 laurierbladen

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel Worcestersaus

  • 4 eetlepels diepvries doperwten

  • vers gehakte peterselie

  • vers gemalen zwarte peper

  • 1 theelepel honing (optioneel)

Hoe maak je het?

  • Snijd het vlees in dunne plakjes. Ik heb de taaie stukken er dit keer afgesneden en niet gebruikt. Bestrooi het vlees met vers gemalen zwarte peper en bestrooi royaal met bloem. Meng het met je handen door elkaar en zorg dat het vlees met bloem bedekt is. Laat het verder even op kamertemperatuur komen.
  • Snipper de ui, rasp de knoflook en snijd de wortel in blokjes en de champignons in plakjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het vlees aan. Als het vlees is aangebakken, schep je het over in de slowcooker.
  • In dezelfde pan verhit je nog een klein beetje olie en hierin fruit je de ui, wortel en knoflook aan. Als de ui glazig ziet voeg je de champignons toe. Bak de champignons kort mee en schep dit mengsel op het vlees in de slowcooker.
  • In dezelfde pan (lekker handig) doe je de tomatenpuree en je bakt deze even aan. Daarna voeg je de tomatenblokjes, rode wijn, runderbouillon, sojasaus, Worcestersaus, laurierbladen en eventueel een beetje honing toe. Proef of de saus op smaak is. Voeg eventueel een snufje zwarte peper toe. De wijn zal nu een beetje overheersen maar dat komt straks in de slowcooker helemaal goed.
  • Breng het mengsel kort aan de kook en giet het over in de slowcooker. Schep alles met een spatel door elkaar en doe de deksel op de pan. Zet de slowcooker voor 6 tot 8 uur op stand low.
  • Als de kooktijd verstreken is, check je of het vlees gaar is. Doe nu een halve eetlepel bloem in een kommetje en voeg een klein scheutje water toe. Maak hier een papje van en giet dit in de slowcooker. Voeg ook de bevroren doperwten toe en schep alles door elkaar.
  • Kook of stoom ondertussen de rijst en hak de peterselie. Serveer de Hayashi rice in een mooie kom met de rijst en gehakte peterselie.

Aantekeningen

  • Als je van stoofvlees houdt met een Oosters tintje dan is rendang ook een gerecht wat je lekker zult vinden. Kijk hier voor het recept.
  • Indische hachee is ook een lekker en simpel gerecht uit de slowcooker. Dit smaakt heerlijk bij wortelstamp. Kijk hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Japanse stoofschotel uit de slowcooker Hayashi rice

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

21 Reacties

  1. Hoi Simone
    Voor hoeveel personen is dit gerecht
    Het gerecht ziet er goed uit dus wil het een keer proberen is weer eens wat anders
    Groet Jeroen

    • Hoi Jeroen, mijn gerechten zijn voor 4 personen en als het anders is dan vermeld ik dat er specifiek bij. Meestal met slowcooker recepten kook ik een iets grotere hoeveelheid en krijgt mijn moeder ook een bakje! Cook ze! Groetjes, Simone

  2. Om welke inhoud slowcooker gaan de betreffende recpten? Zelf heb ik een 6,5 liter pan

  3. Ziet er heerlijk uit, alleen… ik moet glutenvrij eten en ik dacht dat er in worcestersaus gluten zitten. Wat kan ik als alternatief gebruiken?

    • Hoi Monique, ik zou het dan gewoon weglaten. Zonder Worcestersaus smaakt het ook prima. Als je tamari in huis hebt zou je daarvan misschien een scheutje kunnen gebruiken. Veel kookplezier! Groetjes, Simone

  4. Dit lijkt me wel een erg lekker recept.
    Alleen een nadeel, wij drinken hier geen wijn en om nu een fles alleen voor de 50ml te halen is ook weer zowat als de rest toch door de gootsteen gaat.
    Kan het vervangen worden door extra boullion ofzo?
    Heb afgelopen week de noodles gemaakt, maar ow ow wat was dat lekker zeg…..
    Groetjes Wendy

    • Hoi Wendy, wij drinken ook geen wijn! Ik koop daarom voor dit soort recepten altijd een klein flesje van 200-250 ml. Deze kun je gewoon kopen bij de supermarkt. Wat je over hebt kun je eventueel invriezen (bv in een ijsblokjesvorm) en gebruiken bij een volgend stoofgerecht. En fijn dat de noedels gesmaakt hebben! Groetjes, Simone

  5. vanavond gegeten..
    het was heerlijk !!!
    heb ipv van bloem op het einde wat allesbinder gebruikt.

    dank voor het heerlijke recept.

  6. Lijkt me een heerlijk recept! Vraagje over de runderbouillon… maak je dat van een bouillon blikje of is hier een potje bouillon gebruikt?

    • Hoi, in dit geval had ik nog een restje bouillon over uit de vriezer. Maar je kunt het van allebei maken, zowel van een blokje als van een pot bouillon aangelengd met water. Gr. Simone

    • De stoofschotel staat klaar. Mag morgen de hele dag pruttelen. Ruikt goed! En de smaak? Nog even geduld….

  7. Hij staat in de slowcooker! Ik ben benieuwd, het ruikt in ieder geval al erg lekker!

  8. Wat een heerlijk gerecht kan ik dezelfde hoeveelheden vocht aan houden voor het gerecht in de snelkookpan te maken?
    En hoe lang zou het dan moeten?
    Ik woon in Spanje en stroom.is duur hier vandaar de snelkookpan. Ik heb 2 druk standen 1 en 2 bar.
    Kun je nek helpen zodat ik dit recept ook kan maken?
    Liefs Leonie

    • Hoi Leonie, leuk een berichtje uit Spanje! Eerlijk gezegd heb ik nog nooit gekookt met een snelkookpan dus ik heb geen idee wat betreft hoeveelheden qua vocht. Ik zou een recept met rundvlees wat je al eerder hebt gemaakt in die pan als voorbeeld nemen. Ik denk niet dat het echt kan mislukken. Succes! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*