Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper)

Indonesische rijstrolletjes met kip (Lemper)

Een heel bekend gerechtje of eigenlijk meer een snack is: lemper. Je spreekt het uit als lumpur. Ik at deze Indonesische rijstrolletjes eigenlijk alleen maar bij oma, mijn moeder maakte dit zelf nooit. Als ik vanuit school naar oma ging stelde ze me altijd de vraag of ik nog iets wilde eten. Uit haar grijs gewolkte stoompan toverde ze dan lemper! Oma had overal in haar keuken iets te eten of snoepen liggen.

Om lemper te maken moet je even de tijd nemen. Het is een leuke activiteit om samen te doen met bijvoorbeeld de kinderen. Als je lemper wil gaan maken dan moet waarschijnlijk wel even op en neer naar de toko voor ketanrijst. Deze rijst heb je nodig om lemper te maken. Het lijkt een beetje op sushi rijst. Het is dik en het plakt en dit heb je nodig om goede rolletjes te maken. Als je dan toch bij de toko bent, neem dan een extra pak ketanrijst mee voor als je nog een keer lemper wil gaan maken.

De rijst

Het bereiden van ketanrijst is niet een kwestie van koken en klaar. Je moet een aantal handelingen doorlopen. Lees de aanwijzingen op de verpakkingen doorloop alle stappen van het recept. Je kookt eerst de rest net niet gaar. Daarna voeg je santen toe en vervolgens stoom je als laatste de rijst. Dit is nodig om goede plakkerige rijst te krijgen. Ik leg alles uit in de bereidingswijze.

Voorbereidingen:

Voordat je begint met het maken van lemper heb je nog een aantal dingen nodig. Leg dit alvast klaar:

  • huishoudfolie (in vierkantjes geknipt)
  • in plaats van huishoudfolie, aluminiumfolie
  • een stoompan of een pan met stoomvergiet
  • snijplank

De meest bekende lemper is de lemper met kip (lemper ajam). Maar je kunt deze rijstrolletjes vullen met ingrediënten die jij lekker vindt. Je kunt eigenlijk net zoals bij een loempia kiezen voor een andere vulling zoals bijvoorbeeld vlees in plaats van kip. Of als je in een zoete bui bent zelfs voor fruit zoals bijvoorbeeld mango.

Kipgehakt & kippendij

Ik heb nu een aantal keer lemper gemaakt en ik vind de versie met kipgehakt eigenlijk het lekkerst. Kipgehakt heeft een beetje vet en dat geeft smaak. Ben niet te voorzichtig met kruiden, een lemper mag lekker kruidig zijn van smaak.

Gebruik je kippendij? Kook deze dan gaar in water en/of bouillon (als je dat lekkerder vindt) en pluis deze met 2 vorken uit elkaar als het gaar is. De gepluisde kip gebruik je voor de vulling.

Gebruik je kippengehakt? Deze hoef je alleen maar mee te bakken in de vulling. Bak het gehakt in een scheut olie lekker rul en bruin. Dit kun je doen op het moment dat je de vulling gaat maken.

Het rollen

Het rollen van lemper is niet zo moeilijk. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit doet. Zet de rijst en de vulling op tafel en leg de folie klaar.

  • leg op een snijplank een stukje folie
  • schep 2 eetlepels rijst in het midden van de folie, laat aan beide zijkanten een stukje folie vrij
  • vouw de onderste helft van de folie over de rijst en duw het plat met je hand zodat je een plak krijgt. Vouw vervolgens weer open
  • schep nu een flinke eetlepel van de vulling in het midden van de rijst in een lijn van links naar rechts (net als bij sushi)
  • begin onderaan de folie naar boven te rollen tot je niet meer verder kunt, de rijst die er aan de zijkant uitkomt knijp je er gewoon af
  • draai het rolletje aan de zijkanten strak op (als een worstje), draai de uiteinden dicht en vouw ze naar de onderkant
  • de lemper is nu klaar

wat heb je nodig?

  • 500 gram ketanrijst

  • pakje santen van 250 gram

  • 6 blaadjes djeroek poeroet

  • 2 sereh stengels gekneusd

  • 500 gram kipgehakt of kippendijen

  • flinke theelepel laos

  • 3 tenen knoflook

  • 1 grote ui

  • halve theelepel trassi

  • flinke theelepel kurkuma

  • eetlepel groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje

  • flinke theelepel ketoembar

  • scheut (rijst)olie om in te bakken

  • zout en peper naar smaak

  • 1 liter water en extra water voor de rijst

Hoe maak je het?

  • Neem een grote pan voor het koken van de rijst. Doe de rijst in de pan en zorg dat er een laagje van 1 centimeter water boven de rijst staat. Kook het in 12 tot 15 minuten net niet helemaal gaar. Als het goed is, is het water nu helemaal opgenomen door de rijst. Laat de rijst even rusten.
  • Doe nu 1 liter water samen met de santen, 1 gekneusde sereh stengel en 3 djeroek poeroetblaadjes in een andere pan. Laat dit zachtjes doorkoken tot de santen is opgelost.
  • Als je kippendij gebruikt kook deze dan ondertussen gaar in water en/of bouillon. Als ondertussen de santen zijn opgelost voeg je alles bij de ketanrijst (incl sereh en djeroek poeroet). Meng dit met een spatel door elkaar en laat het even rusten met een deksel op de pan. Ondertussen kun je de vulling gaan maken.
  • Snipper de ui en de knoflook, verhit een scheut olie in een wok en fruit dit aan. Voeg de ketoembar, trassi, laos en kurkuma toe en bak dit kort mee. De overige sereh stengel en de djeroek poeroet blaadjes bak je ook mee.
  • Voeg nu de kip toe. Of de gekookte en gepluisde kip of het kipgehakt. Als het mengsel iets ‘droog’ is voeg dan een scheutje water toe. Voeg het groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje toe. Breng goed op smaak met zout en peper.
  • Proef de vulling en voeg indien nodig nog iets toe van de bovenstaande ingrediënten. De vulling is pas klaar als de smaak naar wens is.
  • Kijk nu of het water helemaal is opgenomen door de rijst. Verwijder de sereh en djeoroek poeroet. Kook ondertussen een grote pan water en plaats een stoomvergiet op de pan. Doe de rijst erin en een deksel erop en laat dit nog even doorstomen. De rijst wordt nu heel plakkerig.
  • Nu ben je klaar om te gaan rollen. Ik heb hierboven de stappen uitgelegd.
  • De rolletjes kun je bewaren in de koelkast maar je kunt ze ook invriezen. Je stoomt ze altijd gaar. Ze zijn zowel warm als koud lekker.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

22 Reacties

  1. Carlijn

    Hallo Simone,
    Tussen de ingrediënten staat een have theelepel strassi, maar ik kan niet terug vinden waar je het moet toevoegen?
    ik heb nu al zin in de lemper!
    groetjes Carlijn

  2. Hoe lang moet de rijst geweekt worden? Ik krijg allerlei verschillende antwoorden als ik Google. Dankjewel!

    • Hoi Anke, een nacht weken. Zo deed mijn oma het en mijn moeder en zo doe ik het ook. Vaak staat het ook op de verpakking van de ketanrijst. Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone, Ik koop op een Kumpulan altijd lemper, ben er gek op, maar nog nooit zelf gemaakt, maar ik ben 5 december jarig en houdt mn feestje zaterdag,s , dus wil ik lemper maken.
    mijn vraag is kan ik de sereh en djeroek poeroet ook vervangen door iets? Heb geen toko in de buurt n.m. verder veel complimenten voor je heerlijke recepten. Ga zo door. Groetjes Jos.

    • Hoi Jos, wat leuk jarig zijn op 5 december! Wat betreft de sereh en djeroek poeroet. Deze hebben eigenlijk zo’n specifieke smaak dat ze bijna niet te vervangen zijn. Je kunt sereh ook kopen in de vorm van poeder. Nu verkopen ze dat in sommige supermarkten dus het is zeker de moeite waard om daar even naar op zoek te gaan. Voor djeroek poeroet is niet echt een alternatief. Deze geeft wel echt de smaak aan de lemper. Misschien is bestellen bij een online toko een optie? En anders zouden citroen en limoen een optie kunnen zijn. Succes met koken! Groetjes, Simone

  4. Hoi Simone, ik heb de ketanrijst bereid exact volgens het recept. Maar de rijst bleef te nat helaas. Wat heb ik niet goed gedaan? De smaak vd lempers zijn overigens top!
    Gr Marleen

    • Hoi Marleen, ik heb zelfs even advies gevraagd aan mijn moeder! Maar ze zei dat als het te nat is je beter een nieuwe portie kan koken. Ik denk zelf dat je misschien de rijst in een zeef kan doen en met de achterkant van een lepel het overtollige vocht eruit kan drukken. Het is in ieder geval de moeite waard om te proberen. Zo zou ik het in ieder geval doen. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*