Indonesische rijstrolletjes met kip (lemper)

Indonesische rijstrolletjes met kip (Lemper)

Een heel bekend gerechtje of eigenlijk meer een snack is: lemper. Je spreekt het uit als lumpur. Ik at deze Indonesische rijstrolletjes eigenlijk alleen maar bij oma, mijn moeder maakte dit zelf nooit. Als ik vanuit school naar oma ging stelde ze me altijd de vraag of ik nog iets wilde eten. Uit haar grijs gewolkte stoompan toverde ze dan lemper! Oma had overal in haar keuken iets te eten of snoepen liggen.

Om lemper te maken moet je even de tijd nemen. Het is een leuke activiteit om samen te doen met bijvoorbeeld de kinderen. Als je lemper wil gaan maken dan moet waarschijnlijk wel even op en neer naar de toko voor ketanrijst. Deze rijst heb je nodig om lemper te maken. Het lijkt een beetje op sushi rijst. Het is dik en het plakt en dit heb je nodig om goede rolletjes te maken. Als je dan toch bij de toko bent, neem dan een extra pak ketanrijst mee voor als je nog een keer lemper wil gaan maken.

De rijst

Het bereiden van ketanrijst is niet een kwestie van koken en klaar. Je moet een aantal handelingen doorlopen. Lees de aanwijzingen op de verpakkingen doorloop alle stappen van het recept. Je kookt eerst de rest net niet gaar. Daarna voeg je santen toe en vervolgens stoom je als laatste de rijst. Dit is nodig om goede plakkerige rijst te krijgen. Ik leg alles uit in de bereidingswijze.

Voorbereidingen:

Voordat je begint met het maken van lemper heb je nog een aantal dingen nodig. Leg dit alvast klaar:

  • huishoudfolie (in vierkantjes geknipt)
  • in plaats van huishoudfolie, aluminiumfolie
  • een stoompan of een pan met stoomvergiet
  • snijplank

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

De meest bekende lemper is de lemper met kip (lemper ajam). Maar je kunt deze rijstrolletjes vullen met ingrediënten die jij lekker vindt. Je kunt eigenlijk net zoals bij een loempia kiezen voor een andere vulling zoals bijvoorbeeld vlees in plaats van kip. Of als je in een zoete bui bent zelfs voor fruit zoals bijvoorbeeld mango.

Kipgehakt & kippendij

Ik heb nu een aantal keer lemper gemaakt en ik vind de versie met kipgehakt eigenlijk het lekkerst. Kipgehakt heeft een beetje vet en dat geeft smaak. Ben niet te voorzichtig met kruiden, een lemper mag lekker kruidig zijn van smaak.

Gebruik je kippendij? Kook deze dan gaar in water en/of bouillon (als je dat lekkerder vindt) en pluis deze met 2 vorken uit elkaar als het gaar is. De gepluisde kip gebruik je voor de vulling.

Gebruik je kippengehakt? Deze hoef je alleen maar mee te bakken in de vulling. Bak het gehakt in een scheut olie lekker rul en bruin. Dit kun je doen op het moment dat je de vulling gaat maken.

Het rollen

Het rollen van lemper is niet zo moeilijk. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit doet. Zet de rijst en de vulling op tafel en leg de folie klaar.

  • leg op een snijplank een stukje folie
  • schep 2 eetlepels rijst in het midden van de folie, laat aan beide zijkanten een stukje folie vrij
  • vouw de onderste helft van de folie over de rijst en duw het plat met je hand zodat je een plak krijgt. Vouw vervolgens weer open
  • schep nu een flinke eetlepel van de vulling in het midden van de rijst in een lijn van links naar rechts (net als bij sushi)
  • begin onderaan de folie naar boven te rollen tot je niet meer verder kunt, de rijst die er aan de zijkant uitkomt knijp je er gewoon af
  • draai het rolletje aan de zijkanten strak op (als een worstje), draai de uiteinden dicht en vouw ze naar de onderkant
  • de lemper is nu klaar

wat heb je nodig?

  • 500 gram ketanrijst

  • pakje santen van 250 gram

  • 6 blaadjes djeroek poeroet

  • 2 sereh stengels gekneusd

  • 500 gram kipgehakt of kippendijen

  • flinke theelepel laos

  • 3 tenen knoflook

  • 1 grote ui

  • halve theelepel trassi

  • flinke theelepel kurkuma

  • eetlepel groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje

  • flinke theelepel ketoembar

  • scheut (rijst)olie om in te bakken

  • zout en peper naar smaak

  • 1 liter water en extra water voor de rijst

Hoe maak je het?

  • Neem een grote pan voor het koken van de rijst. Doe de rijst in de pan en zorg dat er een laagje van 1 centimeter water boven de rijst staat. Kook het in 12 tot 15 minuten net niet helemaal gaar. Als het goed is, is het water nu helemaal opgenomen door de rijst. Laat de rijst even rusten.
  • Doe nu 1 liter water samen met de santen, 1 gekneusde sereh stengel en 3 djeroek poeroetblaadjes in een andere pan. Laat dit zachtjes doorkoken tot de santen is opgelost.
  • Als je kippendij gebruikt kook deze dan ondertussen gaar in water en/of bouillon. Als ondertussen de santen zijn opgelost voeg je alles bij de ketanrijst (incl sereh en djeroek poeroet). Meng dit met een spatel door elkaar en laat het even rusten met een deksel op de pan. Ondertussen kun je de vulling gaan maken.
  • Snipper de ui en de knoflook, verhit een scheut olie in een wok en fruit dit aan. Voeg de ketoembar, trassi, laos en kurkuma toe en bak dit kort mee. De overige sereh stengel en de djeroek poeroet blaadjes bak je ook mee.
  • Voeg nu de kip toe. Of de gekookte en gepluisde kip of het kipgehakt. Als het mengsel iets ‘droog’ is voeg dan een scheutje water toe. Voeg het groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje toe. Breng goed op smaak met zout en peper.
  • Proef de vulling en voeg indien nodig nog iets toe van de bovenstaande ingrediënten. De vulling is pas klaar als de smaak naar wens is.
  • Kijk nu of het water helemaal is opgenomen door de rijst. Verwijder de sereh en djeoroek poeroet. Kook ondertussen een grote pan water en plaats een stoomvergiet op de pan. Doe de rijst erin en een deksel erop en laat dit nog even doorstomen. De rijst wordt nu heel plakkerig.
  • Nu ben je klaar om te gaan rollen. Ik heb hierboven de stappen uitgelegd.
  • De rolletjes kun je bewaren in de koelkast maar je kunt ze ook invriezen. Je stoomt ze altijd gaar. Ze zijn zowel warm als koud lekker.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

22 Reacties

  1. Vandaag voor het eerst gemaakt. Ben nog bezig…ik moet de rijst nog stomen en dan natuurlijk rollen…de rijst plakt als een waanzinnige maar al het vocht is niet opgenomen. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het smaakt maar het kan haast niet mis gaan met deze ingrediënten.

  2. Hallo Simone, het tweede wat mijn Oma altijd vroeg, wil je wat eten. Goh wat mis ik haar.
    Hartelijk dank voor het recept, Ik voel me weer een klein kind.

  3. Hallo Simone, neemt die rijst, nadat je hem voorgekookt hebt, nog 1 liter van dat kokoswater op? Het valt me op dat je geen zout gebruikt bij de bereiding van de rijst. Wordt het daardoor niet een beetje een flauwe hap, in mijn herinnering bestaat lemper grotendeels uit rijst met relatief weinig vulling?

    • Hoi Lucie, de rijst neemt het inderdaad op. Het moet natuurlijk een beetje plakkerig worden. En geen zout klopt inderdaad. Als je vulling goed op smaak is heb je dat zout niet perse nodig maar dat is mijn persoonlijke mening. Je mag natuurlijk altijd zout naar smaak toevoegen.

  4. Hoeveel water moet er dan ongeveer in die spoeppan.?
    Groetjes San

  5. Hoi Simone,
    Ik mis in jou recept de kemiri nootjes. Is dit een belangrijk ingrediënt of zeg je laat het er maar uit. In de toko waar ik ze wel eens koop, maak ze mestalmzelf, is de kip bijna korrelig wat is de bedoeling??
    Heb je ook een goed recept voor rissoles en bami??
    Groet,
    Joke

    • Hoi Joke, dat klopt. Ik werk niet graag met kemirie nootjes maar dat is puur persoonlijk. Ik vervang de kemirie vaak met cashewnoten die geven hetzelfde effect maar een andere smaak. Korrelige kip ken ik eigenlijk niet zo. Meestal is de kip heel fijn gepluisd. Rissoles recept heb ik nog niet maar deze bami (http://www.eetspiratie.nl/ketjap-bami/) is hier thuis favoriet. Groetjes, Simone

  6. JAN OTTEN

    BIJ ONS IN DE TOKO ZIJN ZE ALLEMAAL PRECIES DEZELFDE GROOTE EN MAAT VOLGENS MIJ WORDEN ZE MET EEN HULPMIDDEL OF MACHINAAL GEROLD..IS JOU DAAR IETS OVER BEKEND ? HOOR HET DAN GRAAG…

    • Hoi Jan, of ze machinaal gerold worden weet ik niet. Ik weet wel dat sommige mensen een sushiroller gebruiken om de lempers te rollen. Deze sushirollers kun je gewoon kopen in de winkel. Als je ze op die manier maakt zijn ze ook dezelfde grootte. Dat is wat ik erover weet. Groetjes, Simone

  7. Dag Simone, hoeveel lempers haal je er ongeveer uit?

    Groetjes, Soraya

  8. Louise kouwen

    Gisteren sinds lange tijd dit weer gegeten , heerlijk gewoon daar droom ik soms van. Mijn jongste dochter at het voor het eerst ok ook verslaaft nu .als niet Indische van geboorte lust ik de gerechten bijna allemaal eet het liever dan Hollands eten . Dank je recept

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*