Indonesische rijstrolletjes met kip (Lemper)

Vroeger bij oma at ik altijd lemper. Als ik bij haar langs ging na school dan vroeg ze standaard of ik iets wilde eten en dan toverde ze overal iets lekkers vandaan dus ook lemper. Het zijn rijstrolletjes met een vulling van vlees of kip of soms ook met iets zoets zoals mango. Om dit te maken heb je wel even tijd nodig. Voor lemper heb je wel een belangrijk ingrediënt nodig van de toko namelijk, ketanrijst of kleefrijst. Deze laat je een nacht weken en daarna is het klaar voor gebruik.

In dit recept worden veel ingrediënten uit de Indonesische keuken gebruikt. Ken je niet alle producten of weet je niet waar ze verkrijgbaar zijn? Lees dan eerst dit artikel. Ik leg het je uit.

Ingrediënten

  • 500 gram ketanrijst
  • 1 pakje santen van 250 gram
  • 6 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
  • 2 sereh stengels (citroengras)
  • 4 kippen dijen
  • 1 theelepel laos
  • teentje knoflook geraspt
  • 1 ui gesnipperd
  • stukje trassi ter grootte van erwt
  • 1 theelepel kurkuma
  • flinke eetlepel groentebouillon
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • scheutje olie om in te bakken

 

Benodigheden:

  • huishoudfolie in kleine vierkantjes gescheurd of stukjes aluminiumfolie om ze in te rollen
  • een stoompan of een grote stoompan met een vergiet waar je in kan stomen

Hoe maak je het?

Kook de geweekte ketanrijst in een ruime pan water, zorg dat er een laagje van 1 centimeter water boven de rijst staat. Kook het op laag vuur maar niet helemaal gaar, dit duurt ongeveer 12-15 minuten. Het water is nu helemaal opgenomen door de rijst maar de korrel is nog een klein beetje hard, laat dit even staan.

Doe nu het blok santen samen met 1 liter water, 3 djeroek poeroetblaadjes en een gekneusde serehstengel in een pan en laat dit zachtjes doorkoken.

Kook de kip in een liter water met een eetlepel groentebouillon. Als de kip gaar is, trek je het met 2 vorken uit elkaar.

Hoe nu verder

Als de santen zijn opgelost voeg je het mengsel samen met de djeroek poeroet en de sereh bij de rijst. Meng even door en laat dit een tijdje staan met de deksel op de pan.

Nu kun je de vulling gaan maken. Verhit een beetje kokosolie in een wok en fruit de trassi aan, voeg nu de ui en de knoflook toe en fruit dit mee op een laag vuur. Hierna kan de kurkuma, de laos en de ketoembar erbij en de 3 djeroek poeroet blaadjes en de gekneusde serehstengel, bak dit even mee zodat de smaken vrijkomen.

Voeg de stukjes kip nu toe, je mag het best een beetje droog bakken. Vind je het te droog voeg dan gewoon een klein beetje warm water toe. Breng op smaak met peper en zout en laat de vulling even apart staan. Kijk ondertussen even naar de rijst, het vocht moet nu helemaal opgenomen zijn. Haal de djeroek poeroet en de sereh eruit.

Kook wat water in een grote soeppan en zet het vergiet erop. Schep nu de rijst erin en laat dit met de deksel erop nog even doorstomen. De rijst moet er heel plakkerig uitkomen.

Rollen maar!

Zet nu alles klaar om te gaan rollen. Neem een stukje aluminiumfolie of huishoudfolie en leg er ongeveer in het midden van het velletje 2 eetlepels rijst op.

Vouw de bovenste helft van de folie overheen en maak de rijst plat met je hand zodat het een plak wordt en vouw het weer open. Schep nu 2 eetlepels van het mengsel in het midden van de plak rijst van links naar rechts en begin onderaan de folie te rollen totdat je niet meer verder kunt. Er zal aan de zijkanten rijst uitkomen, dat is niet erg dat knijp je er gewoon af.

Knijp de rijst tot een mooi rolletje en draai de uiteinden strak dicht en vouw deze naar de onderkant. Het lijkt een beetje op het rollen van sushi! Het is een werkje maar erg leuk om te doen. Je kunt de lemper invriezen en als je ze wil opeten kun je ze stomen, je legt ze dan met de folie in de stoompan tot ze warm zijn. Koud smaken ze ook prima!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

20 Reacties

  1. Vandaag voor het eerst gemaakt. Ben nog bezig…ik moet de rijst nog stomen en dan natuurlijk rollen…de rijst plakt als een waanzinnige maar al het vocht is niet opgenomen. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het smaakt maar het kan haast niet mis gaan met deze ingrediënten.

  2. Hallo Simone, het tweede wat mijn Oma altijd vroeg, wil je wat eten. Goh wat mis ik haar.
    Hartelijk dank voor het recept, Ik voel me weer een klein kind.

  3. Hallo Simone, neemt die rijst, nadat je hem voorgekookt hebt, nog 1 liter van dat kokoswater op? Het valt me op dat je geen zout gebruikt bij de bereiding van de rijst. Wordt het daardoor niet een beetje een flauwe hap, in mijn herinnering bestaat lemper grotendeels uit rijst met relatief weinig vulling?

    • Hoi Lucie, de rijst neemt het inderdaad op. Het moet natuurlijk een beetje plakkerig worden. En geen zout klopt inderdaad. Als je vulling goed op smaak is heb je dat zout niet perse nodig maar dat is mijn persoonlijke mening. Je mag natuurlijk altijd zout naar smaak toevoegen.

  4. Hoeveel water moet er dan ongeveer in die spoeppan.?
    Groetjes San

  5. Hoi Simone,
    Ik mis in jou recept de kemiri nootjes. Is dit een belangrijk ingrediënt of zeg je laat het er maar uit. In de toko waar ik ze wel eens koop, maak ze mestalmzelf, is de kip bijna korrelig wat is de bedoeling??
    Heb je ook een goed recept voor rissoles en bami??
    Groet,
    Joke

    • Hoi Joke, dat klopt. Ik werk niet graag met kemirie nootjes maar dat is puur persoonlijk. Ik vervang de kemirie vaak met cashewnoten die geven hetzelfde effect maar een andere smaak. Korrelige kip ken ik eigenlijk niet zo. Meestal is de kip heel fijn gepluisd. Rissoles recept heb ik nog niet maar deze bami (http://www.eetspiratie.nl/ketjap-bami/) is hier thuis favoriet. Groetjes, Simone

  6. JAN OTTEN

    BIJ ONS IN DE TOKO ZIJN ZE ALLEMAAL PRECIES DEZELFDE GROOTE EN MAAT VOLGENS MIJ WORDEN ZE MET EEN HULPMIDDEL OF MACHINAAL GEROLD..IS JOU DAAR IETS OVER BEKEND ? HOOR HET DAN GRAAG…

    • Hoi Jan, of ze machinaal gerold worden weet ik niet. Ik weet wel dat sommige mensen een sushiroller gebruiken om de lempers te rollen. Deze sushirollers kun je gewoon kopen in de winkel. Als je ze op die manier maakt zijn ze ook dezelfde grootte. Dat is wat ik erover weet. Groetjes, Simone

  7. Dag Simone, hoeveel lempers haal je er ongeveer uit?

    Groetjes, Soraya

  8. Louise kouwen

    Gisteren sinds lange tijd dit weer gegeten , heerlijk gewoon daar droom ik soms van. Mijn jongste dochter at het voor het eerst ok ook verslaaft nu .als niet Indische van geboorte lust ik de gerechten bijna allemaal eet het liever dan Hollands eten . Dank je recept

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*