Indo pulled pork

Indo pulled pork

Indo pulled pork oftewel Indo pulled babi. Want babi = varkensvlees. Dit recept is een van mijn meest bekeken en gemaakte recepten van mijn blog. Op dit recept/gerecht ben ik ook het meest trots. De Amerikaanse versie van pulled pork met barbecuesaus is het meest bekend. Er was nog geen Indo variant dus bedacht ik een speciaal recept voor de slowcooker. Er zijn inmiddels al veel varianten op gemaakt maar dit is dus het enige echte originele recept voor Indo pulled pork.

Handige info vooraf:

Ketjap manis

In dit gerecht wordt ketjap manis gebruikt. De ketjap is belangrijk voor dit gerecht omdat het de smaak grotendeels bepaald. In dit artikel lees je welke ketjap ik gebruik. Andere merken ketjap kunnen dit gerecht een totaal andere smaak geven en dat zou jammer zijn. De ketjap die ik gebruik is verkrijgbaar in de supermarkt en toko.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Bouillon

In mijn recepten gebruik ik groentebouillonpoeder zonder gist en andere toevoegingen. Als alternatief kun je een bouillonblokje gebruiken. Maar, let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten vaak (te veel) zout. Mijn tip is om een stukje of naar smaak een half verkruimeld bouillonblokje te gebruiken om te voorkomen dat de Indo pulled pork te zout wordt. Beter iets minder in het begin gebruiken en later indien nodig nog extra toevoegen.

Naar je eigen smaak maken

Een gerecht is pas klaar als je het naar je eigen smaak gemaakt hebt. Als de kooktijd is verstreken ga je het gerecht proeven. Mist het nog iets? Zout, zoet, zuur of pit? Voeg dan nog iets van de ingrediëntenlijst toe. Blijf net zolang proeven tot de smaak voor jou goed is. Pas dan is je gerecht klaar.

wat heb je nodig?

  • 1 kilo procureur (of hamlappen)

  • 3 tenen knoflook

  • 2 centimeter verse gember

  • 2 uien

  • eetlepel azijn

  • 125 tot 150 milliliter ketjap manis (naar smaak)

  • 150 milliliter water

  • rode peper

  • sambal oelek naar smaak

  • 2 kruidnagels

  • 1 steranijs

  • theelepel ketoembar (gemalen koriander)

  • theelepel Chinees 5 kruidenpoeder

  • theelepel (palm)suiker

  • eetlepel groentebouillonpoeder of stukje van een blokje

  • vers gemalen zwarte peper

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees voordat je het gaat bakken op kamertemperatuur komen. Snipper de ui en knoflook. Rasp de gember en snijd de rode peper in ringetjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, gember, knoflook, rode peper, sambal, ketoembar, Chinees kruidenpoeder en de suiker. Dit is je boemboe. Fruit dit aan totdat de uien zacht zijn. Schep de boemboe over in de slowcooker.
  • Bestrooi het vlees met peper en/of zout. Verhit nog een klein scheutje olie en bak het vlees in dezelfde koekenpan rondom bruin. Leg het vlees op de boemboe in de slowcooker.
  • Meng in een maatbekertje het water met de ketjap, azijn en het bouillonpoeder (of een stukje van een blokje). Roer dit door elkaar (proef het eventueel) en schenk het mengsel op het vlees.
  • Leg de kruidnagels en de steranijs in de vloeistof in de slowcooker.
  • Zet de sowcooker voor 2 uur op high en daarna voor 6 tot 8 uur op low. 10 uur op low kan ook prima. Als de kooktijd verstreken is trek je het vlees met 2 vorken uit elkaar. Proef en pas indien nodig nog iets aan.
  • Serveer de Indo pulled pork met rijst en groenten. Het is ook lekker in een pitabroodje of een gestoomd broodje met pickles en knapperige groenten.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

122 Reacties

  1. Hi Simone, Hoe groot was jou slowcooker met dit gerecht?
    Ik heb een slowcooker van 2 liter, neem aan dat de bereidingstijd dan aanzienlijk korter wordt..

    met vriendelijke groet, Bas

  2. Hallo Simone, vraagje. Ik wil dit recept maken. Nu staat er dat je het beste 2 uur op stand hoog kan doen en daarna op laag. Kan het ook alleen op laag?

    • Hoi Albertine, ja hoor het kan zeker alleen op stand low. Meestal bij een groter stuk vlees zet ik de pan eerst op high zodat deze sneller op temperatuur komt. Maar alleen op low kan ook prima. Groetjes, Simone

  3. Bij toeval op je pagina terecht gekomen. Gisteren heb ik alvast de pulled pork gemaakt, een uurtje of 7 in de oven. Vandaag de toemis boontjes, de komkommer en de broodjes. Heerlijk gegeten, ik lig nu uit te buiken ;) Meestal mislukt er wel iets bij mij maar dit was allemaal geslaagd. Echt top!

  4. Vandaag dit gerecht gemaakt echt super lekker kids vroegen of ik dit vaker ging maken. Ik zal de volgende keer procureur (halskarbonadevlees) nemen de hamlapjes waren iers te droog.. Bedankt Simone zondag staat je soep op het menu

    • Hoi Netta, leuk om te lezen! Ja procureur is voor de slowcooker het meest geschikt. Ben benieuwd welke soep je gemaakt hebt! Groetjes, Simone

  5. Hi Simone,
    Leuke site met leuke recepten. Ik ben nu je Chinese gerecht met zwarte bonen aan het maken, en kwam toevalligerwijs ook op dit recept terecht.
    Procureur heeft jouw voorkeur boven hamlappen, denk ik? En voor hoeveel personen is dit gerecht geschikt?

    • Hoi Erwin, leuk te lezen! Procureur is lekker en iets vetter dan hamlappen. Maar omdat procureur niet altijd verkrijgbaar is bij onze supermarkt/slager zijn hamlappen ook een goed alternatief. Het fijne van een slowcooker is dat deze zelfs het meest simpele stukje vlees mals maakt. In een gewone pan kan het natuurlijk ook. Als het maar met liefde bereid wordt! Het recept is voor 4 tot 6 personen. Ik kook altijd een beetje extra. Groetjes, Simone

      • Dank voor je reactie! Ik kon een lach niet onderdrukken om je laatste zinnetje: “Ik kook altijd een beetje extra..” Same here! De procureur is in de aanbieding, dus ik laat je weten hoe het was. O ja, limoen rijst? Koop je dat kant-en-klaar toch niet? Zou je me svp willen laten weten hoe ik dat dan moet maken? Thanks! Groetjes, Erwin

      • Hoi Erwin,
        Bedankt voor jouw berichtje. Limoenrijst maak je heel eenvoudig zelf door een beetje limoensap uit te knijpen boven de gekookte rijst en een beetje limoenrasp er doorheen te mengen.
        Alvast selamat makan!
        Groetjes Simone

  6. Hoi Simone, zou ik dit gerecht ook met runderlappen kunnen maken?

    • Hoi Esther,
      Ja, dat gaat prima. Dat heb ik zelf ook wel eens gedaan.
      Het kan zijn dat rundvlees iets meer tijd nodig heeft dan varkensvlees.
      Groetjes Simone

  7. Irma Krabbenbos

    Wat een heerlijk recept! Ik had het als bijgerecht bij een grote bbq gemaakt, voor degenen die geen zin hadden om zelf hun vlees te bereiden. Het was binnen mum van tijd op. Deze gaat in mijn ordner met toprecepten. Bedankt!

  8. Hoi Simone, ik wil dit gerecht gaan maken, lijkt me heerlijk! Ik heb wel een vraag, ik heb procureur aan een stuk van 1.2 kg. Ik neem aan dat ik deze eerst in plakken moet snijden of kan het ook in één stuk?
    Ik hoor graag van je!

    • Hoi Bianca, je kunt het vlees gewoon heel laten. Als de kooktijd verstreken is kun je het met 2 vorken uit elkaar trekken (pullen). Veel kookplezier! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*