Indo pulled pork

Indo pulled pork

Indo pulled pork oftewel Indo pulled babi. Want babi = varkensvlees. Dit recept is een van mijn meest bekeken en gemaakte recepten van mijn blog. Op dit recept/gerecht ben ik ook het meest trots. De Amerikaanse versie van pulled pork met barbecuesaus is het meest bekend. Er was nog geen Indo variant dus bedacht ik een speciaal recept voor de slowcooker. Er zijn inmiddels al veel varianten op gemaakt maar dit is dus het enige echte originele recept voor Indo pulled pork.

Handige info vooraf:

Ketjap manis

In dit gerecht wordt ketjap manis gebruikt. De ketjap is belangrijk voor dit gerecht omdat het de smaak grotendeels bepaald. In dit artikel lees je welke ketjap ik gebruik. Andere merken ketjap kunnen dit gerecht een totaal andere smaak geven en dat zou jammer zijn. De ketjap die ik gebruik is verkrijgbaar in de supermarkt en toko.

Bouillon

In mijn recepten gebruik ik groentebouillonpoeder zonder gist en andere toevoegingen. Als alternatief kun je een bouillonblokje gebruiken. Maar, let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten vaak (te veel) zout. Mijn tip is om een stukje of naar smaak een half verkruimeld bouillonblokje te gebruiken om te voorkomen dat de Indo pulled pork te zout wordt. Beter iets minder in het begin gebruiken en later indien nodig nog extra toevoegen.

Naar je eigen smaak maken

Een gerecht is pas klaar als je het naar je eigen smaak gemaakt hebt. Als de kooktijd is verstreken ga je het gerecht proeven. Mist het nog iets? Zout, zoet, zuur of pit? Voeg dan nog iets van de ingrediëntenlijst toe. Blijf net zolang proeven tot de smaak voor jou goed is. Pas dan is je gerecht klaar.

wat heb je nodig?

  • 1 kilo procureur (of hamlappen)

  • 3 tenen knoflook

  • 2 centimeter verse gember

  • 2 uien

  • eetlepel azijn

  • 125 tot 150 milliliter ketjap manis (naar smaak)

  • 150 milliliter water

  • rode peper

  • sambal oelek naar smaak

  • 2 kruidnagels

  • 1 steranijs

  • theelepel ketoembar (gemalen koriander)

  • theelepel Chinees 5 kruidenpoeder

  • theelepel (palm)suiker

  • eetlepel groentebouillonpoeder of stukje van een blokje

  • vers gemalen zwarte peper

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees voordat je het gaat bakken op kamertemperatuur komen. Snipper de ui en knoflook. Rasp de gember en snijd de rode peper in ringetjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, gember, knoflook, rode peper, sambal, ketoembar, Chinees kruidenpoeder en de suiker. Dit is je boemboe. Fruit dit aan totdat de uien zacht zijn. Schep de boemboe over in de slowcooker.
  • Bestrooi het vlees met peper en/of zout. Verhit nog een klein scheutje olie en bak het vlees in dezelfde koekenpan rondom bruin. Leg het vlees op de boemboe in de slowcooker.
  • Meng in een maatbekertje het water met de ketjap, azijn en het bouillonpoeder (of een stukje van een blokje). Roer dit door elkaar (proef het eventueel) en schenk het mengsel op het vlees.
  • Leg de kruidnagels en de steranijs in de vloeistof in de slowcooker.
  • Zet de sowcooker voor 2 uur op high en daarna voor 6 tot 8 uur op low. 10 uur op low kan ook prima. Als de kooktijd verstreken is trek je het vlees met 2 vorken uit elkaar. Proef en pas indien nodig nog iets aan.
  • Serveer de Indo pulled pork met rijst en groenten. Het is ook lekker in een pitabroodje of een gestoomd broodje met pickles en knapperige groenten.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

128 Reacties

  1. Hoi Simone,

    Ik wil een stuk procureur van 3 kilo klaarmaken. Kan ik gewoon alle ingrediënten x 3 doen?
    Dat lijkt me logisch voor bijvoorbeeld de knoflook en ketjap, maar bijvoorbeeld de steranijs/kruidnagels? Ik kan me vooral bij het steranijs voorstellen dat het snel “too much” is.

    Dank je wel!

    • Hoi Arjan, ik zeg altijd bij het ver(drie)dubbelen van recepten, ga uit van het originele recept en voeg van alle ingrediënten een beetje meer toe. Het is heel moeilijk om hoeveelheden aan te geven en ik weet ook niet wat het uiteindelijk doet met de smaak want dat is ook persoonlijk, ik ben namelijk gek op steranijs! Ik zou in dit recept even letten op het bouillonpoeder en de hoeveelheid ketjap want de ene maakt het te zoet en de andere te zout. Wat je kunt doen is de ketjap, azijn en het bouillonpoeder eerst mengen in een schaal en proeven, je kan het dan nog corrigeren. De rest van de ingrediënten kom je wel uit denk ik! Succes!

    • Hai Simone,
      Is het de bedoeling dat het vlees na de 2 uur ook een keer wordt omgedraaid?

      Ik heb nu een cooker mogen lenen en het recept staat lekker te pruttelen.
      Na alle positieve reacties heb ik positieve verwachtingen!
      Wat voor cooker heb jij, en welke functies raad jij aan als ik er een wil aanschaffen?

      • Hoi, nee hoor het vlees hoeft niet omgedraaid te worden. Ben benieuwd naar het resultaat! Ik heb een simpele ovale Bartscher slowcooker 6.5 met 3 standen, high, low en warmhoudstand. Meer heb ik niet nodig. Een tip is om de slowcooker niet te klein te kopen. Verder kun je kijken wat het beste bij jullie dagelijkse leven past, bv wil je een digitale die je kunt instellen of vind je handmatig ook prima. Ik hou van eenvoudig en ik ben heel tevreden over mijn slowcooker. Cook ze! Groetjes, Simone

  2. Hoi Simone, het ruikt hier heerlijk want er staat Indo pulled pork in mijn slowcooker te pruttelen. Als het smaakt zoals het ruikt zullen we heerlijk smullen vanavond. Lekker met jouw recept cole slaw erbij.
    Ik heb al eerder je snert gemaakt. Die was ook goed gelukt. Je recepten zijn duidelijk, goed te volgen en erg smakelijk. En je website ziet er mooi en inspirerend uit.

  3. Hoi!
    Ik heb net mijn eerste slowcooker binnen en kan niet wachten om er iets lekkers in te maken :) Kun je mij ook vertellen voor hoeveel personen dit recept ongeveer is? Mijn slowcooker heeft maar een inhoud van 3,5 liter namelijk.. dus ik denk niet dat daar een kilo vlees in gaat passen. Ik ben zeer benieuwd!

    • Hoi Jenny, dit recept is zeker voor 4 tot 6 personen. Al mijn recepten zijn voor 4 personen maar slowcooker recepten en Indische recepten zijn meestal ietsjes meer :-). Ik heb dit recept gemaakt in mijn 5.7 liter en ik weet niet of het in een 3.5 liter past. Ligt eraan welk vlees je gebruikt. Lapjes vlees, karbonades, hamlappen oid dergelijks zou misschien wel passen. Cook ze! Groetjes, Simone

  4. Ik wil je recept printen wat ik jammer vind is dat ik dan alles uit moet printen vind dit zonde van mijn inkt en papier de reacties en de werking van de slowcooker hoef ik er eigenlijk niet bij te hebben krijg het er niet zo een twee drie uit gefilterd.
    Ben wel heel erg blij met de recepten zijn heerlijk.

  5. Hi Simone, je hebt me geïnspireerd om ook een slowcooker te kopen. Ik heb al wat recepten van je uitgeprobeerd, en ze zijn me goed bevallen. Bij de indo pulled pork had ik achteraf gezien een vetter stuk vlees gepakt aangezien ik het vlees een beetje aan de droge kant vond? Dit is misschien persoonlijk. Ook zou ik de volgende keer zelf iets minder ketjap manis er bij doen. Ik vond de smaak overheersend. Verder heb ik je heerlijke komkommer pickle erbij gedaan. Zeer verfrissend!

  6. Tineke van den Broek

    Simone, even een groot compliment van een Indo.
    Mijn man(Indo) was eerst wat scepties tegenover de slow cooker.
    Dit veranderde al gauw, toen hij merkte dat het vlees toch echt wel gaar werd.
    Daarna ging ik jouw Indische recepten uitproberen. En elke keer weer zegt hij dat
    ze heerlijk zijn. En als hij dat zegt kun je van mij aannemen dat het echt goed is.
    Nu vraagt hij steeds of er nog meer recepten zijn. En niet alleen hij vind het heerlijk.
    De hele familie smult mee.
    groetjes van een zeer tevreden huisvrouw.

  7. Heb al aardig wat recepten , voornamelijk voor de slow cooker, van deze site gemaakt met groot succes. Vanavond deze Indo pulled pork gemaakt en dit is echt mn favoriet! Wat is dit een geweldig gerecht! Heb geen sambal gebruikt omdat er al rode peper in gaat en ik krijg snel last van mn darmen. Klein stukje van een groentenbouillon blokje want kon ook niets zonder gist krijgen. Maar het bleef een eetfeestje, zeker ook in combinatie met de colesla!! Dank voor alle heerlijke ideeën!

  8. Lijkt me heerlijk!
    Wil dit graag maken maar kan helaas geen groentboulion vinden zonder gist vinden, is er ook een alternatief

    • Hoi Trudy, je kunt in principe elk merk groentebouillonpoeder gebruiken ook met gist. Maar in de supermarkt variant zit vaak gistextract en suiker dus die heeft niet mijn persoonlijke voorkeur. Je kunt het wel in dit recept gebruiken. Een klein stukje van een blokje zou ook kunnen alleen niet teveel anders wordt het weer te zout. Succes! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*