Indo pulled pork

Indo pulled pork

Indo pulled pork oftewel Indo pulled babi. Want babi = varkensvlees. Dit recept is een van mijn meest bekeken en gemaakte recepten van mijn blog. Op dit recept/gerecht ben ik ook het meest trots. De Amerikaanse versie van pulled pork met barbecuesaus is het meest bekend. Er was nog geen Indo variant dus bedacht ik een speciaal recept voor de slowcooker. Er zijn inmiddels al veel varianten op gemaakt maar dit is dus het enige echte originele recept voor Indo pulled pork.

Handige info vooraf:

Ketjap manis

In dit gerecht wordt ketjap manis gebruikt. De ketjap is belangrijk voor dit gerecht omdat het de smaak grotendeels bepaald. In dit artikel lees je welke ketjap ik gebruik. Andere merken ketjap kunnen dit gerecht een totaal andere smaak geven en dat zou jammer zijn. De ketjap die ik gebruik is verkrijgbaar in de supermarkt en toko.

Bouillon

In mijn recepten gebruik ik groentebouillonpoeder zonder gist en andere toevoegingen. Als alternatief kun je een bouillonblokje gebruiken. Maar, let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten vaak (te veel) zout. Mijn tip is om een stukje of naar smaak een half verkruimeld bouillonblokje te gebruiken om te voorkomen dat de Indo pulled pork te zout wordt. Beter iets minder in het begin gebruiken en later indien nodig nog extra toevoegen.

Naar je eigen smaak maken

Een gerecht is pas klaar als je het naar je eigen smaak gemaakt hebt. Als de kooktijd is verstreken ga je het gerecht proeven. Mist het nog iets? Zout, zoet, zuur of pit? Voeg dan nog iets van de ingrediëntenlijst toe. Blijf net zolang proeven tot de smaak voor jou goed is. Pas dan is je gerecht klaar.

wat heb je nodig?

  • 1 kilo procureur (of hamlappen)

  • 3 tenen knoflook

  • 2 centimeter verse gember

  • 2 uien

  • eetlepel azijn

  • 125 tot 150 milliliter ketjap manis (naar smaak)

  • 150 milliliter water

  • rode peper

  • sambal oelek naar smaak

  • 2 kruidnagels

  • 1 steranijs

  • theelepel ketoembar (gemalen koriander)

  • theelepel Chinees 5 kruidenpoeder

  • theelepel (palm)suiker

  • eetlepel groentebouillonpoeder of stukje van een blokje

  • vers gemalen zwarte peper

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees voordat je het gaat bakken op kamertemperatuur komen. Snipper de ui en knoflook. Rasp de gember en snijd de rode peper in ringetjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, gember, knoflook, rode peper, sambal, ketoembar, Chinees kruidenpoeder en de suiker. Dit is je boemboe. Fruit dit aan totdat de uien zacht zijn. Schep de boemboe over in de slowcooker.
  • Bestrooi het vlees met peper en/of zout. Verhit nog een klein scheutje olie en bak het vlees in dezelfde koekenpan rondom bruin. Leg het vlees op de boemboe in de slowcooker.
  • Meng in een maatbekertje het water met de ketjap, azijn en het bouillonpoeder (of een stukje van een blokje). Roer dit door elkaar (proef het eventueel) en schenk het mengsel op het vlees.
  • Leg de kruidnagels en de steranijs in de vloeistof in de slowcooker.
  • Zet de sowcooker voor 2 uur op high en daarna voor 6 tot 8 uur op low. 10 uur op low kan ook prima. Als de kooktijd verstreken is trek je het vlees met 2 vorken uit elkaar. Proef en pas indien nodig nog iets aan.
  • Serveer de Indo pulled pork met rijst en groenten. Het is ook lekker in een pitabroodje of een gestoomd broodje met pickles en knapperige groenten.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

128 Reacties

  1. Hallo Simone,

    Jouw Indo pulled pork recept was het eerste gerecht dat ik in mijn sc maakte en hij was heerlijk!
    Ondertussen heb ik ook het indo gehaktbrood gemaakt en ook dat was een succes.
    Jouw recepten zijn duidelijk en erg toegankelijk om te maken, dus ik ben blij met jouw site!

    Groetjes Cynthia

    • Hoi Cynthia, wat leuk dat je je slowcooker hebt ingewijd met de Indo pulled pork :-) En ik vind het fijn om te lezen dat mijn recepten duidelijk zijn! Bedankt voor je leuke berichtje. Groetjes, Simone

  2. Dankje voor dit recept. Vandaag uitgeprobeerd en is heel goed gelukt.

  3. Als ik 2 kg vlees gebruik, moet ik dan alle hoeveelheden verdubbelen ?

  4. Ben erg benieuwd naar dit gerecht en wil het morgen eens uitproberen. Heeft iemand dit gemaakt van hamlappen? (Deze heb ik nog in huis) Ik lees regelmatig dat dit droog wordt. Wat is eventueel een goed alternatief, behalve procureur?

    • Hoi Mel! Ja hamlappen kan prima in dit recept. Ik maak het zelf vaker met hamlappen dan procureur. Ik bak het vlees eerst aan en het is bij mij nog nooit droog geworden. Door de saus blijft het ook sappig. Groetjes, Simone

  5. Jan Zondervan

    Wat een uitdagend recept, wat een professionele manier van presenteren van het recept, wat een duidelijke instructiefilm! Top. Complimenten.

  6. Hoi Simone, Ik heb net een crock – pot gekregen van 4,7 liter past daar de hoeveelheid van dit gerecht goed in? Ik wil dit zaterdag gaan maken nl.

  7. Ik heb dit al eerder gemaakt, heerlijk! Maar nu heb ik het weer in de slowcooker zitten en ik heb er per ongeluk een gewoon (zout) bouillonblokje in gedaan… ? Wat kan ik nog doen om het te redden? Extra ui? Water?

    • Hoi Ilse, ik denk dat je het gewoon kunt laten staan en straks als het gaar is het beste even kunt proeven. Mocht je het te zout vinden dan kun je er altijd nog wat water aan toevoegen. Mocht het echt te zout zijn dan kun je eventueel citroensap of nog een beetje suiker toevoegen. Vaak smaakt het in combinatie met rijst of groenten eigenlijk prima, terwijl het vlees op zichzelf misschien te zout proeft. Ik denk dat het wel goedkomt! Succes! Groetjes, Simone

  8. Weer een heerlijk gerecht!! Lekker pittig.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*