Indo pulled pork

Indo pulled pork

Indo pulled pork oftewel Indo pulled babi. Want babi = varkensvlees. Dit recept is een van mijn meest bekeken en gemaakte recepten van mijn blog. Op dit recept/gerecht ben ik ook het meest trots. De Amerikaanse versie van pulled pork met barbecuesaus is het meest bekend. Er was nog geen Indo variant dus bedacht ik een speciaal recept voor de slowcooker. Er zijn inmiddels al veel varianten op gemaakt maar dit is dus het enige echte originele recept voor Indo pulled pork.

Handige info vooraf:

Ketjap manis

In dit gerecht wordt ketjap manis gebruikt. De ketjap is belangrijk voor dit gerecht omdat het de smaak grotendeels bepaald. In dit artikel lees je welke ketjap ik gebruik. Andere merken ketjap kunnen dit gerecht een totaal andere smaak geven en dat zou jammer zijn. De ketjap die ik gebruik is verkrijgbaar in de supermarkt en toko.

Bouillon

In mijn recepten gebruik ik groentebouillonpoeder zonder gist en andere toevoegingen. Als alternatief kun je een bouillonblokje gebruiken. Maar, let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten vaak (te veel) zout. Mijn tip is om een stukje of naar smaak een half verkruimeld bouillonblokje te gebruiken om te voorkomen dat de Indo pulled pork te zout wordt. Beter iets minder in het begin gebruiken en later indien nodig nog extra toevoegen.

Naar je eigen smaak maken

Een gerecht is pas klaar als je het naar je eigen smaak gemaakt hebt. Als de kooktijd is verstreken ga je het gerecht proeven. Mist het nog iets? Zout, zoet, zuur of pit? Voeg dan nog iets van de ingrediëntenlijst toe. Blijf net zolang proeven tot de smaak voor jou goed is. Pas dan is je gerecht klaar.

wat heb je nodig?

  • 1 kilo procureur (of hamlappen)

  • 3 tenen knoflook

  • 2 centimeter verse gember

  • 2 uien

  • eetlepel azijn

  • 125 tot 150 milliliter ketjap manis (naar smaak)

  • 150 milliliter water

  • rode peper

  • sambal oelek naar smaak

  • 2 kruidnagels

  • 1 steranijs

  • theelepel ketoembar (gemalen koriander)

  • theelepel Chinees 5 kruidenpoeder

  • theelepel (palm)suiker

  • eetlepel groentebouillonpoeder of stukje van een blokje

  • vers gemalen zwarte peper

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees voordat je het gaat bakken op kamertemperatuur komen. Snipper de ui en knoflook. Rasp de gember en snijd de rode peper in ringetjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, gember, knoflook, rode peper, sambal, ketoembar, Chinees kruidenpoeder en de suiker. Dit is je boemboe. Fruit dit aan totdat de uien zacht zijn. Schep de boemboe over in de slowcooker.
  • Bestrooi het vlees met peper en/of zout. Verhit nog een klein scheutje olie en bak het vlees in dezelfde koekenpan rondom bruin. Leg het vlees op de boemboe in de slowcooker.
  • Meng in een maatbekertje het water met de ketjap, azijn en het bouillonpoeder (of een stukje van een blokje). Roer dit door elkaar (proef het eventueel) en schenk het mengsel op het vlees.
  • Leg de kruidnagels en de steranijs in de vloeistof in de slowcooker.
  • Zet de sowcooker voor 2 uur op high en daarna voor 6 tot 8 uur op low. 10 uur op low kan ook prima. Als de kooktijd verstreken is trek je het vlees met 2 vorken uit elkaar. Proef en pas indien nodig nog iets aan.
  • Serveer de Indo pulled pork met rijst en groenten. Het is ook lekker in een pitabroodje of een gestoomd broodje met pickles en knapperige groenten.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

128 Reacties

  1. Net in het bezit van een slowcooker en dit recept gemaakt,
    Wat hebben we zitten smullen :) heerlijk !
    Nu je recept patatje stoofvlees aan het maken benieuwd of
    Dat ook zo in de smaak gaat vallen maar dat weet ik haast wel zeker.
    Bedankt voor de heerlijke recepten !!

    • Hoi Edith, wat leuk om te horen! En een frietje stoofvlees gaat er altijd wel in! Bedankt voor je leuke bericht. Veel plezier met cooken! Groetjes, Simone

  2. Zondag gaan we het uitproberen het klink al lekker.

  3. Hij staat weer te pruttelen, deze pulled pork is echt geweldig. Ik moet nog 8 uurtjes wachten en dat duurt lang…. Op een ciabatta vanavond met wat koolsalade (ook van jou) erbij.

    • Hoi! Bedankt voor je compliment! Volgens mij zag op facebook wat leuke foto’s voorbij komen. En inderdaad de koolsalade past er ook goed bij, dat komt vast door de oosterse touch van de gembersiroop die erin zit. Ik zal die link van de koolsalade er in het Indo pulled pork recept er ook bij zetten, leuke tip. Bedankt! Groetjes, Simone

  4. Normaal gesproken ben ik geen fan van varkensvlees…maar DIT! Oehhhhh! Ik heb het nu twee keer gemaakt en grotendeels jouw recept aangehouden (kruidnagel laat ik weg en gebruik lekker gemakzuchtig een bouillonblokje). Heerlijk! :-)

    • Hoi, wat fijn om te horen! Heb je het recept voor carnitas ook al gezien? Dat is Mexicaans en het varkensvlees is dan lekker krokant gebakken. Misschien vind je dat ook lekker?

      Klik hier voor het recept voor het maken van de carnitas

      Groetjes Simone

      • Ik was aan kijken wat ik morgen kan maken. Ik vond het recept voor carnitas en kwam weer op jouw website terecht. Las nu ook pas jouw reactie. Ik heb het recept dus gezien en het lijkt mij erg lekker! Ga het ook zeker een keer maken en laat je weten wat ik ervan vond. Groeten, Danny

  5. Wat een heerlijk recept voor Pulled Pork!
    Ik maak het van procureursfilet dat is supermals, maar haal het bij een echte slager!! Je proeft echt het verschil, zonde van het werk wat je eraan besteed anders.

  6. Er staat 2 uur high en daarna 6-8 low, als je het in de ochtend aan wil zetten kan hij dan ook bijvoorbeeld 8-10 uur op low??

    • Hoi, ik denk dat dat wel moet kunnen. Ik heb het wel eens op deze manier met gewoon stoofvlees gedaan en dat ging ook goed. Maar in de ene slowcooker gaat het wat sneller als de andere. In de slowcooker van mijn moeder gaat stand low veel sneller als bij mijn slowcooker. Ik denk dat je het gewoon moet proberen! De bedoeling is toch dat het vlees uit elkaar gaat vallen. Succes! En ik ben benieuwd naar het resultaat.
      Groetjes,
      Simone

  7. Hoi! Kan het denk je ook in een creuset afgedekt met folie in een oven van 100 graden?

    • Hoi,
      Ik heb het zelf nog nooit op die manier gemaakt. Wel weet ik dat je het in een creuset gewoon op een laag pitje kan laten sudderen op het fornuis om hetzelfde effect te krijgen. Maar in een oven zou het ook moeten lukken en dan inderdaad afgedekt met folie op 100 graden. Ik zou het gewoon proberen want er kan eigenlijk niet veel mis gaan! En in de oven bereiden is toch weer anders als op het vuur, of in de slowcooker. Uiteindelijk gaat het om de smaak en dat het vlees lekker uit elkaar valt :-)
      Succes!

      Groetjes,
      Simone

  8. Een veelbesproken gerecht, dienst zeker wil proberen.;-) Kan het ook met kip? Bijvoorbeeld kippendijen?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*