Indo pulled pork

Indo pulled pork

Indo pulled pork oftewel Indo pulled babi. Want babi = varkensvlees. Dit recept is een van mijn meest bekeken en gemaakte recepten van mijn blog. Op dit recept/gerecht ben ik ook het meest trots. De Amerikaanse versie van pulled pork met barbecuesaus is het meest bekend. Er was nog geen Indo variant dus bedacht ik een speciaal recept voor de slowcooker. Er zijn inmiddels al veel varianten op gemaakt maar dit is dus het enige echte originele recept voor Indo pulled pork.

Handige info vooraf:

Ketjap manis

In dit gerecht wordt ketjap manis gebruikt. De ketjap is belangrijk voor dit gerecht omdat het de smaak grotendeels bepaald. In dit artikel lees je welke ketjap ik gebruik. Andere merken ketjap kunnen dit gerecht een totaal andere smaak geven en dat zou jammer zijn. De ketjap die ik gebruik is verkrijgbaar in de supermarkt en toko.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Bouillon

In mijn recepten gebruik ik groentebouillonpoeder zonder gist en andere toevoegingen. Als alternatief kun je een bouillonblokje gebruiken. Maar, let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten vaak (te veel) zout. Mijn tip is om een stukje of naar smaak een half verkruimeld bouillonblokje te gebruiken om te voorkomen dat de Indo pulled pork te zout wordt. Beter iets minder in het begin gebruiken en later indien nodig nog extra toevoegen.

Naar je eigen smaak maken

Een gerecht is pas klaar als je het naar je eigen smaak gemaakt hebt. Als de kooktijd is verstreken ga je het gerecht proeven. Mist het nog iets? Zout, zoet, zuur of pit? Voeg dan nog iets van de ingrediëntenlijst toe. Blijf net zolang proeven tot de smaak voor jou goed is. Pas dan is je gerecht klaar.

wat heb je nodig?

  • 1 kilo procureur (of hamlappen)

  • 3 tenen knoflook

  • 2 centimeter verse gember

  • 2 uien

  • eetlepel azijn

  • 125 tot 150 milliliter ketjap manis (naar smaak)

  • 150 milliliter water

  • rode peper

  • sambal oelek naar smaak

  • 2 kruidnagels

  • 1 steranijs

  • theelepel ketoembar (gemalen koriander)

  • theelepel Chinees 5 kruidenpoeder

  • theelepel (palm)suiker

  • eetlepel groentebouillonpoeder of stukje van een blokje

  • vers gemalen zwarte peper

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees voordat je het gaat bakken op kamertemperatuur komen. Snipper de ui en knoflook. Rasp de gember en snijd de rode peper in ringetjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, gember, knoflook, rode peper, sambal, ketoembar, Chinees kruidenpoeder en de suiker. Dit is je boemboe. Fruit dit aan totdat de uien zacht zijn. Schep de boemboe over in de slowcooker.
  • Bestrooi het vlees met peper en/of zout. Verhit nog een klein scheutje olie en bak het vlees in dezelfde koekenpan rondom bruin. Leg het vlees op de boemboe in de slowcooker.
  • Meng in een maatbekertje het water met de ketjap, azijn en het bouillonpoeder (of een stukje van een blokje). Roer dit door elkaar (proef het eventueel) en schenk het mengsel op het vlees.
  • Leg de kruidnagels en de steranijs in de vloeistof in de slowcooker.
  • Zet de sowcooker voor 2 uur op high en daarna voor 6 tot 8 uur op low. 10 uur op low kan ook prima. Als de kooktijd verstreken is trek je het vlees met 2 vorken uit elkaar. Proef en pas indien nodig nog iets aan.
  • Serveer de Indo pulled pork met rijst en groenten. Het is ook lekker in een pitabroodje of een gestoomd broodje met pickles en knapperige groenten.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

122 Reacties

  1. Dit recept is echt zo ontzettend lekker. Ik maak het hier met schouderkarbonades

    • Hoi, fijn om te horen dat het ook met schouderkarbonades kan! Dat is fijn om te weten als mensen dat willen proberen. Bedankt voor je berichtje!
      Groetjes,

      Simone

  2. Jeetje, wat een dijk van een recept. Je hebt me helemaal om. Ik vind die Amerikaanse pulled porc recepten niet zo geweldig. Dit was zalig…. ik heb het geserveerd met rijst en atjar ketimoen.

    • Hoi Loes!

      Bedankt voor je leuke berichtje! Fijn om te horen dat het zo lekker was :-) Dit is ook mijn favoriete pulled pork recept!
      Groetjes,

      Simone

  3. Bianca van Brussel

    Hoi Simone,

    Kun je dit ook invriezen? Lijkt me heerlijk om voor oudjaarsavond te maken.
    Hoor het graag van je.

    Groetjes,
    Bianca

    • Hoi Bianca,

      Ja hoor je kunt het prima invriezen. Het kan zijn dat het ietsjes wateriger is als het ontdooit is. Maar als je het op een laagje vuurtje langzaam verwarmd en af en toe doorroert komt het helemaal goed. De smaak wordt er niet minder om. Ik heb het zelf ook wel eens ingevroren en daarna op deze manier verwarmd. Fijne jaarwisseling!

      Groetjes,
      Simone

      • Bianca van Brussel

        Dank je wel. Ga morgen eerst voor de ‘gewone’ pulled pork. Maar deze komt zeker op mijn ‘to do’ lijstje.
        Jij ook hele fijne jaarwisseling! En ik kijk weer uit naar je recepten in 2016.

        Groetjes,
        Bianca

  4. Dit lijkt me een heerlijk recept.
    Dient het vlees in blokjes/reepjes gesneden te worden?

    • Hoi Marielle,

      Het is ook erg lekker (vind ik zelf)! :-) Maar bij pulled pork hoef je het vlees niet eerst in stukjes of blokjes te snijden. Het is juist de bedoeling dat je het uit elkaar kan trekken met 2 vorken vandaar het ‘pulled’. Als je het zo lang in de slowcooker hebt laten garen dan valt het als het goed is zo uit elkaar! Ben benieuwd naar het resultaat.

      Groetjes,
      Simone

      • Dan heb ik nog 1 vraagje. Ik ben sinds kort in het bezit van een slow cooker en heb ondervonden (bij het maken van bottenbouillon; wat overigens niet gelukt is qua gelei) dat mijn SC op stand low toch op een gegeven moment kookt. Is dit normaal?

      • Oeh dat durf ik eigenlijk niet te zeggen. Op facebook heb je een slowcookergroep en daar kun je dit soort vragen stellen, misschien handig om daar eens rond te neuzen. Mijn eigen slowcooker doet dat namelijk niet. En misschien kun je ook nog iets teruglezen in de handleiding van je slowcooker want het verschilt per merk ook. Hopelijk vind je hier verder nog tips voor.

        Groetjes,
        Simone

      • Bedankt voor je tip over de FB groep. Het schijnt normal te zijn.
        De procureur ligt inmiddels al 2 uur te pruttelen in de SC. Nog een paar uur te gaan :-)
        De geur is veelbelovend!

        Groetjes,
        Mariëlle

      • Volgens mij is de pulled pork uitstekend gelukt. Het vlees heb ik al uit elkaar kunnen trekken; het zit nu nog even in de SC om extra zacht te worden. Het vocht waarin het gesudderd heeft blijft dun; is het een idee om dit te binden met arrowroot?

      • Hoi wat fijn om te horen! Je zou het kunnen binden met inderdaad arrowroot of maizena. Even een klein papje maken en in kleine beetjes toevoegen. Misschien kun je eerst proberen (voordat je een bindmiddel gebruikt) om het even te laten pruttelen met de deksel van de slowcooker af zodat het wat kan inkoken. Ben benieuwd!

  5. Ik heb dit nu in de SC zitten en het ziet er heerlijk uit.
    Hoe maak je limoenrijst?

    • Hoi Dylano,

      Je kookt de rijst en als die klaar is rasp je er wat limoenschil overheen en pers je het sap van een halve limoen erboven uit. Dan even doormengen en het is klaar! Het geeft de rijst net even een andere smaak en ik vind de kleur van de limoenschil zo mooi :-) Ook lekker is om een flinke theelepel gemalen kurkuma bij de kokende rijst te doen, zo krijg je gele rijst!

  6. Chicklovesfood

    Afgelopen donderdag voor het eerst mijn nieuwe Crockpot uitgeprobeerd met dit gerecht. Het was ontzettend lekker en helemaal qua kleur ook zoals op het plaatje. Ik had het op een lekkere afgebakken ciabatta geserveerd met een salade erbij. Volgende keer met een tortilla denk ik en een rijst/boontjes gerecht ernaast. Het was behoorlijk pittig (voor mijn zoon iets te..) maar daar houden wij wel van! Aanrader dus en ik sla hem zeker op bij mijn favorieten!

    • Oeh lekker op een knapperige ciabatta! Het is een fijn gerecht en je kunt het met best veel dingen combineren. Wat wordt je 2e slowcooker gerecht? :-) De pulled chicken en de slowcooked chili zijn ook heerlijk. En mijn nieuwste slowcooker recept voor gehaktballen is ook een aanrader. Ik ben benieuwd wat je allemaal gaat maken!

      Groetjes,
      Simone

  7. Had zo’n zin in dit recept, maar heb per abuis japanse soyu ipv ketjap gebruikt…en daardoor is het heel zout geworden. Van allerlei kunst en vliegwerk toegepast de afgelopen uren (azijn&suiker / aardappels om zout te absorberen / water toegevoegd / ontbijtkoek) maar helpt helaas niet genoeg.

    Ander keertje opnieuw proberen dan maar.

    Even een vraagje, op jouw foto ziet de buitenkant van het vlees er zo lekker ‘sticky’ uit, terwijl het bij mij nog echt een stoofpot met veel saus is. Doe je nog iets na het slowcookeren?

    Groetjes Anita

    • Hoi Anita,

      O wat vervelend! Ik zou ook balen! De reden dat het vlees er sticky uitziet komt waarschijnlijk door de palmsuiker die in de ketjap zit en dit zit niet in Japanse sojasaus. Daarom zal de saus bij jou zo dun gebleven zijn. Ik hoop dat je het nog een keertje gaat proberen :-)

      Groetjes,

      Simone

      • Ja, ga ik zeker doen hoor! En deze eten we ook gewoon op (al ben ik daarmee wel ff onder de pannen, heb 1,5 kilo voor z’n 2tjes gemaakt om in te vriezen :-)

  8. Treeske Soentken

    Lijkt me een fantastisch gerecht dat ik zeker binnenkort in de stoompan ga maken. De combinatie van specerijen is bijzonder smaakvol.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*