Indo pulled chicken

Indo pulled chicken

Na mijn inmiddels beroemde recept voor Indo pulled pork kreeg ik de vraag of er ook een variant met kip was. En die was er nog niet! Het vlees dan vervangen voor kip? Nee, dat is ook zo saai. Ik bedacht een nieuwe variant met kip en deze smaakt weer totaal anders dan de variant met varkensvlees. Missie geslaagd dus!

Handige info vooraf

Bouillon

In mijn recepten gebruik ik groentebouillonpoeder zonder gist en andere toevoegingen. Als alternatief kun je een bouillonblokje gebruiken. Maar, let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten vaak (te veel) zout. Mijn tip is om een stukje of naar smaak een half verkruimeld bouillonblokje te gebruiken om te voorkomen dat de Indo pulled pork te zout wordt. Beter iets minder in het begin gebruiken en later indien nodig nog extra toevoegen.

Ketjap manis

In dit gerecht wordt ketjap manis gebruikt. De ketjap is belangrijk voor dit gerecht omdat het de smaak grotendeels bepaald. In dit artikel lees je welke ketjap ik gebruik. Andere merken ketjap kunnen dit gerecht een totaal andere smaak geven en dat zou jammer zijn. De ketjap die ik gebruik is verkrijgbaar in de supermarkt en toko.

Specerijen

Ik ben gek op sterke smaken maar niet iedereen vindt dit lekker. Weet je al dat je niet zo gek bent op kruidnagel? Voeg dan minder kruidnagel toe. Houd je niet van steranijs? Laat dit dan weg. Maak het gerecht naar je eigen smaak. Proef en voeg indien nodig nog extra ingrediënten uit de lijst toe. Pas als de smaak van het gerecht naar wens is, is het klaar.

wat heb je nodig?

  • 700 tot 800 gram kip (kippendijen)

  • 2 uien

  • 2 tenen knoflook

  • 6 kruidnagels (of 3 als je kruidnagel te sterk vindt)

  • 1 kaneelstokje of mespunt kaneelpoeder

  • snufje (vers geraspte) nootmuskaat

  • mespunt koekkruiden of speculaaskruiden

  • theelepel sambal oelek (of naar smaak)

  • halve theelepel (palm)suiker

  • 4 laurierbladen

  • 75 milliliter ketjap manis

  • 75 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een stukje bouillonblok

  • optioneel: 1 steranijs

  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kip snel rondom bruin. Als de kip bruin is leg je deze alvast in de slowcooker.
  • Verhit een scheutje olie en fruit in dezelfde pan de ui, knoflook en sambal aan. Voeg het kaneelstokje, de laurierbladen, de suiker, koekkruiden, kruidnagels en steranijs toe en bak deze kort mee. Schep dit mengsel op de kip in de slowcooker.
  • Doe in een maatbeker het water, de ketjap en de groentebouillon (of een stukje van een blokje). Roer dit even door en giet het mengsel op de kip. Als laatste rasp je er de nootmuskaat overheen. Meng alles even door elkaar en sluit de deksel van de slowcooker.
  • Zet de slowcooker 4 uur op stand low of 2 uur op stand high. Als de kooktijd verstreken is trek je kip uit elkaar met 2 vorken.
  • Serveer de Indo pulled chicken met rijst en groenten, in een pitabroodje of in een wrap.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

84 Reacties

  1. Hey Simone,

    Heb net dit gerechtje klaargemaakt, met een paar wijzigingen weliswaar.
    Aangezien er geen kruidnagel en ketjap in huis was heb ik het zonder de kruidnagel en met teriyaki marinade ipv ketjap gemaakt. Desalniettemin een heerlijk gerecht, de rest van de kruiding was heerlijk!! Ga het zeker nog eens proberen met de voorgeschreven ingredienten!

    Thanks

  2. Dit recept was echt ontzettend lekker! Wat over was de dag erna op een stokbroodje, insmeren met kerriemayo dan de pulled chicken en geraspte kaas erover. Eventjes in de oven.. smullen! 😃

  3. Hoi Simone, kan ik bij verdubbeling van de kip de ingrediënten ook verdubbelen? Of wordt dat dan teveel?

    • Hoi Robert, ik denk dat verdubbeling van de ingrediënten inderdaad teveel zal worden. Als je meer kip wilt maken zou ik eerder het originele recept aanhouden en van alles een ‘klein’ beetje meer doen. Bij verdubbeling van de ingrediënten wordt het snel te zoet (door de ketjap) of te zout (bouillonpoeder) of de smaak van kruidnagel of nootmuskaat gaat overheersen. Dus gewoon van alles een beetje extra doen zou ik als tip willen geven. Groetjes, Simone

      • Van alles iets meer gedaan op 1.5 kg kippedij. Naar mijn mening had het allemaal net iets meer gemogen. Je proeft waar de smaak heen moet maar daar kwam hij helaas net niet. Snel nog een keer maken met de beschreven hoeveelheden. Bedankt voor je lekkere recepten hier.

  4. Vandaag heb ik de indo chicken gemaakt. Zelf verwachtte ik een pittig kip gerecht maar het was vrij zoet. Hoe krijg ik hem iets pittiger?

    • Hoi Barbara, dan zou ik er meer sambal aan toevoegen. In het recept heb ik aangegeven sambal oelek naar smaak, dus dit kan ook een eetlepel zijn. Dit gerecht is niet echt als pittig gerecht bedoeld, want ketjap manis is vrij zoet van zichzelf. Wellicht is het gerecht ajam ketjap pedis is misschien dan ook wel iets voor jou. Dat recept vind je ook op mijn website. Veel kookplezier!

  5. Nicole van de Wijdeven

    Je kunt van de kruidnagel ook alleen het bolletje gebruiken, dat kun je verkruimelen en daar zit ook de meeste smaak in. Hoef je naderhand niet te zoeken.

  6. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst kip heb gegeten. Dit recept zag ik er zo aantrekkelijk uit, dat ik het toch maar eens een keer wilde maken. Ook al heb ik nooit kippedijen gegeten, toch je hele recept aangehouden. Top. Ook dit recept komt op mijn favoriete lijstje. Op de foto, die groene stukjes, die had ik dus niet. Is dat lente-ui?

    • Hoi Salima,
      Fijn om te horen! De groene stukjes zijn inderdaad stukjes lente-ui / bosui.
      Ik strooi dat er meestal op omdat het er leuk uitziet op de foto… en het is ook gewoon lekker :)
      Groetjes Simone

  7. Wat een heerlijk recept. Gevonden via FB groep slowcooker zonder pakjes en zakjes.
    Hou zelf van pittig, dus heb een ruime eetlepel sambal trassi toegevoegd.
    Bedankt voor lekkere recept!

    Ben alleen mn ui met kruidnagels verloren :-*

  8. Hoi,

    Wij hebben dit vanavond voor het eerst gegeten en ik wilde je even laten weten dat wij dit zeker vaker gaan doen. Het was erg leuk om te maken en de smaak is echt goddelijk. Heel erg bedankt!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*