Indo pulled chicken

Indo pulled chicken

Indo pulled pork is een van de meest bekeken recepten op mijn blog. Een Indo variant met kip mag dan natuurlijk niet op mijn website ontbreken, dus maakte ik een recept voor Indo pulled chicken. Je zou denken dat je in het pulled pork recept de ‘pork’ dan gewoon vervangt voor kip, dat is natuurlijk een optie. Maar ik heb hier en daar toch wat aangepast qua ingrediënten. Kip bereiden in de slowcooker is anders dan varkensvlees. En een recept volgen is soms wel handig zodat je weet welke hoeveelheden je ongeveer moet gebruiken.

In dit recept worden een aantal specerijen gebruikt die typisch zijn voor de Indonesische keuken. Wil je hier meer over lezen, klik dan hier. En wil je weten welke ketjap ik gebruik in mijn recepten? Klik dan hier.

Wat heb je nodig voor 4 tot 5 personen?

  • 700 tot 800 gram kip (kippendijen of kipkarbonades)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 6 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje of een mespunt gemalen kaneel
  • vers geraspte nootmuskaat of een mespunt gemalen nootmuskaat
  • mespunt koek of speculaaskruiden
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte een flinke theelepel)
  • een klein snufje (palm of kokosbloesem) suiker
  • 4 laurierbladen
  • 75 milliliter ketjap manis
  • 75 milliliter water
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (ik gebruik poeder zonder gistextract)
  • scheutje olie om in te bakken
  • optioneel: 1 steranijs

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Hoe maak je het?

Zet alle ingrediënten klaar en begin met het snipperen van de uien en het raspen van de knoflook. Snipper de uien grof en bewaar een stukje waar je de kruidnagels in kunt drukken. Leg de ui en knoflook even apart.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan pan en bak de kip rondom bruin. Leg de kip vervolgens in de slowcooker.

Fruit nu de ui, knoflook en sambal aan. Leg het kaneelstokje, de laurierbladen en de steranijs erbij in de koekenpan en schep deze even mee om. Als de ui zacht is leg je het mengsel samen met de specerijen op de kip in de slowcooker.

Indo pulled chicken Eetspiratie
De kip mag een paar uurtjes sudderen in de slowcooker

Voeg de ketjap, het water en het groentebouillonpoeder toe aan de slowcooker en rasp er verse nootmuskaat overheen, voeg ook een snufje suiker en de koek en speculaaskruiden toe. Schep de kip om zodat alles goed bedekt is met een laagje ketjap.

Zet de slowcooker voor minimaal 4 uur op stand low of 2 uur op stand high.

Je kunt dit gerecht ook maken in een gewone stoofpan, de bereidingswijze is eigenlijk bijna hetzelfde. Laat de pan op een zacht vuurtje staan voor minimaal 1 uur totdat de kip uit elkaar valt, of tot je het kunt ‘pullen’ met twee vorken.

Indo pulled chicken Eetspiratie
Trek de kip met 2 vorken uit elkaar en verwijder de specerijen uit de pan

Serveer de pulled chicken in een broodje, in een wrap. Of eet het met rijst, boontjes, bimi (baby broccoli) of gewokte spinazie. Een frisse komkommersalade of atjar past hier ook heel goed bij.

Indo pulled chicken Eetspiratie

*Dit artikel bevat affiliate links.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

72 Reacties

  1. Hoi Simone, ik wil dit heerlijke gerecht graag maken, en vroeg me af, wat zou een goede vervanger van de ketjap kunnen zijn? Ik eet namelijk geheel (toegevoegde) suikervrij en heb nog geen goede suikervrije variant van ketjap kunnen vinden. Ik ben benieuwd! Dankjewel alvast :)

    • Hoi Lobke,
      Zelf let ik ook op mijn suiker inname en ik probeer zo min mogelijk ‘witte’ suikers te gebruiken. Toevallig heb ik een artikel klaar staan dat gaat over vervangers van ketjap en sojasaus. Een vervanger voor ketjap is bv coconut aminos. Ik weet alleen niet wat dit voor uitwerking heeft in de slowcooker want ik heb het op die manier nog niet uitgetest. Het blijft natuurlijk nog wel steeds een vorm van suiker :-) Je kunt in de winkel wel suikervrije ketjap kopen maar in mijn ogen is dat gewoon sojasaus. Groetjes, Simone

      • Hai Simone, wat fijn, dankjewel voor je uitgebreide antwoord! Ik ben heel benieuwd naar je artikel, ik ga het zeker in de gaten houden. Binnenkort eens proberen of het inderdaad met de suikervrije ketjap ook lekker wordt, is ook een kwestie van proberen. Ik zal het even laten weten. Groetjes en ik hou je website in de gaten :)

  2. Hoi Simone,

    Het staat te pruttelen nu! We zijn benieuwd! Het ruikt hier al heerlijk.

    Groet Kirsten

  3. Elly van der Nat

    Hoi Simone, welke laurierblad gebruik je in de indo pullen chicken, Damon salam of djeroek peroet, bvd dank

  4. Hai Simone, sinds kort heb ik jouw site ontdekt. Met name indo food is mijn favoriet. Heerlijke recepten. Ik zie dat je veel gebruik maakt van een slow cooker. Overweeg er nu ook eentje aan te schaffen. Heb je tips? Groet, Son

    • Hoi Sonja, klopt ik gebruik regelmatig mijn slowcooker. Deze is perfect om Indisch eten in te bereiden. Als je onder deze link kijkt http://www.eetspiratie.nl/category/slowcooker/ vind je oa twee artikelen mbt slowcooking. Een heet hoe werkt een slowcooker en de andere is de meest gestelde vragen over de slowcooker. Daar staat heel veel info in! Groetjes, Simone

  5. Dit staat voor dit weekend op het menu! :) Ik heb er nu al trek in..hahaha.
    Heb wel kippedijen met bot besteld omdat ik dacht dat jij dat bedoelde.

    Ben ontzettend benieuwd!

    • Hoi Kelly, ik gebruik eigenlijk altijd kippendijen zonder bot. Je kunt de botjes er heel makkelijk uitsnijden :-) Veel plezier met koken! Groetjes, Simone

  6. Hoi Simone, de pulled chicken gaat hier altijd helemaal op. Mijn man en zoon zijn er gek op. Lekker met rijst en boontjes. Ik heb onlangs je spare-ribs gemaakt en daar zijn ze ook fan van. Fijn dat je duidelijk beschrijft hoe je de gerechten moet klaarmaken. Ik ga meer recepten van je uitproberen. Een aanrader voor een ieder denk ik. Gr Miranda

  7. Hallo Simone,
    Ik vraag mij af wat voor kip je gebruikt. Poten zonder bot?

    • Hoi Sandra, ik gebruik het liefst kippen dijen zonder bot voor dit recept. Op de foto’s zie je kiphaasjes dat kan ook prima maar die kunnen iets sneller droog worden. Ik had er persoonlijk geen last van. Met kipfilet heb je ook eerder de kans dat het droog wordt. Kippen dijen of kip karbonades (is hetzelfde) zijn het meest geschikt. Groetjes, Simone

  8. Jacqueline

    Hallo,

    Het duurde even maar mijn indo pulled pork was Heerlijk en goed gelukt. Ik heb een sous vide apparaat maar je kan er ook mee slow cooken ik doe nu alles russen de 80 en 90 graden en het Luke aardig. Heb al verschillende gerechten van je gemaakt. Nu was mijn vraag kan ik ook rundvlees gebruiken voor indo pulled pork en welk rundvlees adviseer jij Dan ik heb vorig weekend stoofvlees met patat gemaakt met sucadelappen. En blijven de specerijen ook hetzelfde. Hoor graag van je en ga zo door. Ik Ben helemaal voor het slow cooken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*