Indo pulled chicken

Indo pulled chicken

Na mijn inmiddels beroemde recept voor Indo pulled pork kreeg ik de vraag of er ook een variant met kip was. En die was er nog niet! Het vlees dan vervangen voor kip? Nee, dat is ook zo saai. Ik bedacht een nieuwe variant met kip en deze smaakt weer totaal anders dan de variant met varkensvlees. Missie geslaagd dus!

Handige info vooraf

Bouillon

In mijn recepten gebruik ik groentebouillonpoeder zonder gist en andere toevoegingen. Als alternatief kun je een bouillonblokje gebruiken. Maar, let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten vaak (te veel) zout. Mijn tip is om een stukje of naar smaak een half verkruimeld bouillonblokje te gebruiken om te voorkomen dat de Indo pulled pork te zout wordt. Beter iets minder in het begin gebruiken en later indien nodig nog extra toevoegen.

Ketjap manis

In dit gerecht wordt ketjap manis gebruikt. De ketjap is belangrijk voor dit gerecht omdat het de smaak grotendeels bepaald. In dit artikel lees je welke ketjap ik gebruik. Andere merken ketjap kunnen dit gerecht een totaal andere smaak geven en dat zou jammer zijn. De ketjap die ik gebruik is verkrijgbaar in de supermarkt en toko.

Specerijen

Ik ben gek op sterke smaken maar niet iedereen vindt dit lekker. Weet je al dat je niet zo gek bent op kruidnagel? Voeg dan minder kruidnagel toe. Houd je niet van steranijs? Laat dit dan weg. Maak het gerecht naar je eigen smaak. Proef en voeg indien nodig nog extra ingrediënten uit de lijst toe. Pas als de smaak van het gerecht naar wens is, is het klaar.

wat heb je nodig?

  • 700 tot 800 gram kip (kippendijen)

  • 2 uien

  • 2 tenen knoflook

  • 6 kruidnagels (of 3 als je kruidnagel te sterk vindt)

  • 1 kaneelstokje of mespunt kaneelpoeder

  • snufje (vers geraspte) nootmuskaat

  • mespunt koekkruiden of speculaaskruiden

  • theelepel sambal oelek (of naar smaak)

  • halve theelepel (palm)suiker

  • 4 laurierbladen

  • 75 milliliter ketjap manis

  • 75 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een stukje bouillonblok

  • optioneel: 1 steranijs

  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kip snel rondom bruin. Als de kip bruin is leg je deze alvast in de slowcooker.
  • Verhit een scheutje olie en fruit in dezelfde pan de ui, knoflook en sambal aan. Voeg het kaneelstokje, de laurierbladen, de suiker, koekkruiden, kruidnagels en steranijs toe en bak deze kort mee. Schep dit mengsel op de kip in de slowcooker.
  • Doe in een maatbeker het water, de ketjap en de groentebouillon (of een stukje van een blokje). Roer dit even door en giet het mengsel op de kip. Als laatste rasp je er de nootmuskaat overheen. Meng alles even door elkaar en sluit de deksel van de slowcooker.
  • Zet de slowcooker 4 uur op stand low of 2 uur op stand high. Als de kooktijd verstreken is trek je kip uit elkaar met 2 vorken.
  • Serveer de Indo pulled chicken met rijst en groenten, in een pitabroodje of in een wrap.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

84 Reacties

  1. Hoi Simone, ik wil dit heerlijke gerecht graag maken, en vroeg me af, wat zou een goede vervanger van de ketjap kunnen zijn? Ik eet namelijk geheel (toegevoegde) suikervrij en heb nog geen goede suikervrije variant van ketjap kunnen vinden. Ik ben benieuwd! Dankjewel alvast :)

    • Hoi Lobke,
      Zelf let ik ook op mijn suiker inname en ik probeer zo min mogelijk ‘witte’ suikers te gebruiken. Toevallig heb ik een artikel klaar staan dat gaat over vervangers van ketjap en sojasaus. Een vervanger voor ketjap is bv coconut aminos. Ik weet alleen niet wat dit voor uitwerking heeft in de slowcooker want ik heb het op die manier nog niet uitgetest. Het blijft natuurlijk nog wel steeds een vorm van suiker :-) Je kunt in de winkel wel suikervrije ketjap kopen maar in mijn ogen is dat gewoon sojasaus. Groetjes, Simone

      • Hai Simone, wat fijn, dankjewel voor je uitgebreide antwoord! Ik ben heel benieuwd naar je artikel, ik ga het zeker in de gaten houden. Binnenkort eens proberen of het inderdaad met de suikervrije ketjap ook lekker wordt, is ook een kwestie van proberen. Ik zal het even laten weten. Groetjes en ik hou je website in de gaten :)

  2. Hoi Simone,

    Het staat te pruttelen nu! We zijn benieuwd! Het ruikt hier al heerlijk.

    Groet Kirsten

  3. Elly van der Nat

    Hoi Simone, welke laurierblad gebruik je in de indo pullen chicken, Damon salam of djeroek peroet, bvd dank

  4. Hai Simone, sinds kort heb ik jouw site ontdekt. Met name indo food is mijn favoriet. Heerlijke recepten. Ik zie dat je veel gebruik maakt van een slow cooker. Overweeg er nu ook eentje aan te schaffen. Heb je tips? Groet, Son

    • Hoi Sonja, klopt ik gebruik regelmatig mijn slowcooker. Deze is perfect om Indisch eten in te bereiden. Als je onder deze link kijkt http://www.eetspiratie.nl/category/slowcooker/ vind je oa twee artikelen mbt slowcooking. Een heet hoe werkt een slowcooker en de andere is de meest gestelde vragen over de slowcooker. Daar staat heel veel info in! Groetjes, Simone

  5. Dit staat voor dit weekend op het menu! :) Ik heb er nu al trek in..hahaha.
    Heb wel kippedijen met bot besteld omdat ik dacht dat jij dat bedoelde.

    Ben ontzettend benieuwd!

    • Hoi Kelly, ik gebruik eigenlijk altijd kippendijen zonder bot. Je kunt de botjes er heel makkelijk uitsnijden :-) Veel plezier met koken! Groetjes, Simone

  6. Hoi Simone, de pulled chicken gaat hier altijd helemaal op. Mijn man en zoon zijn er gek op. Lekker met rijst en boontjes. Ik heb onlangs je spare-ribs gemaakt en daar zijn ze ook fan van. Fijn dat je duidelijk beschrijft hoe je de gerechten moet klaarmaken. Ik ga meer recepten van je uitproberen. Een aanrader voor een ieder denk ik. Gr Miranda

  7. Hallo Simone,
    Ik vraag mij af wat voor kip je gebruikt. Poten zonder bot?

    • Hoi Sandra, ik gebruik het liefst kippen dijen zonder bot voor dit recept. Op de foto’s zie je kiphaasjes dat kan ook prima maar die kunnen iets sneller droog worden. Ik had er persoonlijk geen last van. Met kipfilet heb je ook eerder de kans dat het droog wordt. Kippen dijen of kip karbonades (is hetzelfde) zijn het meest geschikt. Groetjes, Simone

  8. Jacqueline

    Hallo,

    Het duurde even maar mijn indo pulled pork was Heerlijk en goed gelukt. Ik heb een sous vide apparaat maar je kan er ook mee slow cooken ik doe nu alles russen de 80 en 90 graden en het Luke aardig. Heb al verschillende gerechten van je gemaakt. Nu was mijn vraag kan ik ook rundvlees gebruiken voor indo pulled pork en welk rundvlees adviseer jij Dan ik heb vorig weekend stoofvlees met patat gemaakt met sucadelappen. En blijven de specerijen ook hetzelfde. Hoor graag van je en ga zo door. Ik Ben helemaal voor het slow cooken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*