Indo pulled chicken

Indo pulled chicken

Indo pulled pork is een van de meest bekeken recepten op mijn blog. Een Indo variant met kip mag dan natuurlijk niet op mijn website ontbreken, dus maakte ik een recept voor Indo pulled chicken. Je zou denken dat je in het pulled pork recept de ‘pork’ dan gewoon vervangt voor kip, dat is natuurlijk een optie. Maar ik heb hier en daar toch wat aangepast qua ingrediënten. Kip bereiden in de slowcooker is anders dan varkensvlees. En een recept volgen is soms wel handig zodat je weet welke hoeveelheden je ongeveer moet gebruiken.

In dit recept worden een aantal specerijen gebruikt die typisch zijn voor de Indonesische keuken. Wil je hier meer over lezen, klik dan hier. En wil je weten welke ketjap ik gebruik in mijn recepten? Klik dan hier.

Wat heb je nodig voor 4 tot 5 personen?

  • 700 tot 800 gram kip (kippendijen of kipkarbonades)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 6 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje of een mespunt gemalen kaneel
  • vers geraspte nootmuskaat of een mespunt gemalen nootmuskaat
  • mespunt koek of speculaaskruiden
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte een flinke theelepel)
  • een klein snufje (palm of kokosbloesem) suiker
  • 4 laurierbladen
  • 75 milliliter ketjap manis
  • 75 milliliter water
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (ik gebruik poeder zonder gistextract)
  • scheutje olie om in te bakken
  • optioneel: 1 steranijs

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Hoe maak je het?

Zet alle ingrediënten klaar en begin met het snipperen van de uien en het raspen van de knoflook. Snipper de uien grof en bewaar een stukje waar je de kruidnagels in kunt drukken. Leg de ui en knoflook even apart.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan pan en bak de kip rondom bruin. Leg de kip vervolgens in de slowcooker.

Fruit nu de ui, knoflook en sambal aan. Leg het kaneelstokje, de laurierbladen en de steranijs erbij in de koekenpan en schep deze even mee om. Als de ui zacht is leg je het mengsel samen met de specerijen op de kip in de slowcooker.

Indo pulled chicken Eetspiratie
De kip mag een paar uurtjes sudderen in de slowcooker

Voeg de ketjap, het water en het groentebouillonpoeder toe aan de slowcooker en rasp er verse nootmuskaat overheen, voeg ook een snufje suiker en de koek en speculaaskruiden toe. Schep de kip om zodat alles goed bedekt is met een laagje ketjap.

Zet de slowcooker voor minimaal 4 uur op stand low of 2 uur op stand high.

Je kunt dit gerecht ook maken in een gewone stoofpan, de bereidingswijze is eigenlijk bijna hetzelfde. Laat de pan op een zacht vuurtje staan voor minimaal 1 uur totdat de kip uit elkaar valt, of tot je het kunt ‘pullen’ met twee vorken.

Indo pulled chicken Eetspiratie
Trek de kip met 2 vorken uit elkaar en verwijder de specerijen uit de pan

Serveer de pulled chicken in een broodje, in een wrap. Of eet het met rijst, boontjes, bimi (baby broccoli) of gewokte spinazie. Een frisse komkommersalade of atjar past hier ook heel goed bij.

Indo pulled chicken Eetspiratie

*Dit artikel bevat affiliate links.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

68 Reacties

  1. Hallo, vandaag dit gerecht gemaakt maar naar vier uur is mijn vlees niet gaar. Mijn cooker staat op laagste stand 41 graden dus zoals in je gerecht op low. Nu ga ik morgen indo pulled pork maken op hoeveel graden zal ik dan mijn cooker zetten.

    • Hoi Jacqueline, heb je een multicooker met slowcookfunctie of gewoon een slowcooker? De temperatuur zou ergens tussen de 80/90 graden moeten liggen.

  2. Wat hebben we heerlijk gesmuld van de indo pulled chicken. We aten het met rijst en komkommer salade. Het restje gaat in de vriezer voor op een broodje . Morgen ga ik de lemper maken, heb het kipprutje al in de koelkast staan en de rijst in het water. Ben benieuwd hoe dat resultaat is.

    • Hoi Debora, oeh ik ben heel benieuwd naar je lemper. Heel tof dat je dat gaat maken, sommige mensen durven er niet aan te beginnen :-) Spannend!

  3. Ik heb al verschillende recepten voor Pulled Chicken getest. Het lijkt wel een hobby te worden. ;) Dit recept kwam ik tegen en staat voor vanavond op het menu. Heb de ingrediënten bekeken en wil hier zelf een paar kleine wijzigingen aan toe voegen. De ketjap manis vervang ik door 50 ml zoute en 50 ml zoete ketjap. Verder wil ik een vers pepertje toevoegen, met zaadlijsten, voor een wat meer pit! Ook voeg ik een extra teentje knoflook toe.
    De steranijs twijfel ik nog over, dit is vaak zo overheersend…. Ipv 6 kruidnagels wil ik er 4 gebruiken. Verder wil ik een scheutje citroensap of beter nog, citroengras toevoegen. Palmsuiker heb ik helaas niet en wil ik vervangen door bruine suiker. Sambal Oelek wil ik vervangen door Brandal. Ik ben erg benieuwd en heb ook de indruk dat dit weer een heerlijk kruidengordijn gaat worden in de keuken. Dank voor het delen van dit recept, aan de ingrediënten zal het zeker niet liggen!

    • Hoi Eric, alles wat je opnoemt klinkt heel erg lekker. Ik ben benieuwd naar het resultaat maar zoals ik het lees gaat het sowieso heerlijk smaken!

  4. Met Kerst een uitgebreide rijsttafel gemaakt met behulp van jouw recepten. Het was een succes en de pulled chicken was zo’n succes dat het nu bij onze favorieten hoort. Dankjewel!

    • Hoi Esther, wat leuk om te lezen! Wat lekker zeg een rijsttafel met de kerst. Dat deden wij vroeger ook altijd. En hier is het ook een favoriet gerecht. Groetjes Simone

  5. Hoi hoi

    Ik heb het gemaakt maar mijn kip is veel blanker.

    Groetjes Anja

    • Hoi Anja, leuk dat je dit recept gemaakt hebt. Het enige wat ik kan bedenken waardoor de kleur anders is, is dat je misschien een ander merk ketjap dan ik hebt gebruikt. Zoals je op de 2e foto ziet is de kip ook blanker. Maar na het goed te hebben gemengd met de saus werd het vanzelf donkerder. Smakelijk! Groetjes, Simone

      • Ik heb ketjap manis gebruikt en me verder precies aan het recept gehouden. Misschien omdat ik de ketjap en het water bij elkaar in heb gedaan? Het smaakt trouwens heerlijk hoor dus het gaat zo op een stokbroodje ;-)

  6. Hoi Simone,net mijn nieuwe crockpot binnen en wilde iets uitproberen wat niet al te lang hoeft te stoven!!Dit recept leek niet al te lastig en had alle ingrediënten in huis behalve de kip en ketjap manis.Ben erg benieuwd of het net zo lekker word als dat het ruikt….
    Ook je andere recepten lijken me heerlijk en zal dan ook zeker lekker gaan experimenteren ;-)
    Groetjes Manuela

  7. Morgen ga ik een poging wagen om dit recept te maken in mijn nieuwe rijstcooker met slowcook functie. Enig idee hoe lang ik het daar in moet laten cooken ;-) Tefal type RK302

    • Hoi Chantal, als het apparaat gewoon een slowcookfunctie heeft dan zou je gewoon het recept aan kunnen houden. Kip heeft maar een paar uurtjes nodig. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Groetjes, Simone

  8. Ik houd niet van varkensvlees maar ikvind pulled pork er wel smakelijk uitzien. Ben dan ook happy dat dit recept er nu is.

    • Hi Nesrin, ja wij eten eigenlijk ook het meeste kip en af en toe varkens of rundvlees. Ik kan ook heel goed zonder vlees! Ben gek op falafel, bonenburgers, tofuburgers enz :-) xxx

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*